Index 
 Înapoi 
 Înainte 
 Text integral 
Procedură : 2023/0025(COD)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : A9-0311/2023

Texte depuse :

A9-0311/2023

Dezbateri :

Voturi :

PV 09/11/2023 - 5.17
CRE 09/11/2023 - 5.17
PV 06/02/2024 - 5.6

Texte adoptate :

P9_TA(2023)0392
P9_TA(2024)0059

Texte adoptate
PDF 149kWORD 47k
Joi, 9 noiembrie 2023 - Bruxelles
Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)
P9_TA(2023)0392A9-0311/2023

Amendamentele adoptate de Parlamentul European la 9 noiembrie 2023 referitoare la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2012/19/UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) (COM(2023)0063 – C9-0016/2023 – 2023/0025(COD))(1)

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

Textul propus de Comisie   Amendamentul
Amendamentul 1
Propunere de directivă
Considerentul 4 a (nou)
(4a)  Curtea a concluzionat, de asemenea, că dreptul Uniunii trebuie interpretat în sensul că adoptarea de către un stat membru a unui act legislativ contrar unei directive a Uniunii înainte de adoptarea respectivei directive nu constituie, în sine, o încălcare a dreptului Uniunii, deoarece atingerea rezultatului prevăzut de directivă nu poate fi considerată ca fiind grav compromisă înainte ca directiva să facă parte din ordinea juridică a Uniunii.
Amendamentul 2
Propunere de directivă
Considerentul 9 a (nou)
(9a)  Pentru a menține principiul securității juridice în cadrul viitoarelor revizuiri ale Directivei 2012/19/UE, este important să se acorde o atenție deosebită prevenirii adoptării oricăror dispoziții care ar putea avea efecte retroactive nejustificate. Este necesar să se ofere claritate și previzibilitate producătorilor de EEE în ceea ce privește condițiile de funcționare care erau în vigoare la momentul introducerii pe piață a produselor lor. Această abordare ajută la evitarea riscului de a suporta costuri imprevizibile legate de gestionarea DEEE în viitor. În plus, astfel de revizuiri ar trebui să respecte ierarhia deșeurilor, astfel cum este prevăzută la articolul 4 din Directiva 2008/98/CE.
Amendamentul 3
Propunere de directivă
Considerentul 10 a (nou)
(10a)  Gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor de panouri fotovoltaice și a DEEE care intră în domeniul de aplicare deschis are efecte negative semnificative asupra sănătății și a mediului. Prin urmare, ar trebui să se asigure tratarea adecvată a panourilor fotovoltaice și maximizarea recuperării deșeurilor din panourile fotovoltaice la sfârșitul duratei lor de viață. Statele membre ar trebui să asigure gestionarea rațională din punct de vedere ecologic a DEEE aferente, fără a aduce atingere modificărilor obligațiilor financiare introduse prin prezenta directivă și care sunt necesare pentru a acoperi colectarea și tratarea deșeurilor de panouri fotovoltaice introduse pe piață înainte de 13 august 2012 și a deșeurilor tuturor EEE din domeniul de aplicare deschis și care au intrat pe piață înainte de 15 august 2018. Statele membre pot încuraja producătorii, prin intermediul schemelor individuale sau colective de răspundere extinsă a producătorilor, să colecteze și să trateze în mod corespunzător DEEE „istorice” de panouri fotovoltaice și EEE care intră în domeniul de aplicare deschis.
Amendamentul 4
Propunere de directivă
Considerentul 10 b (nou)
(10b)  Atunci când se revizuiește Directiva 2012/19/UE și se remediază deficiențele acesteia, este esențial să se asigure că costurile de gestionare a DEEE nu sunt transferate în mod disproporționat consumatorilor sau cetățenilor. Aceasta include luarea în considerare a principiului „poluatorul plătește”, abordarea eventualelor dispoziții referitoare la obiectivele de colectare a DEEE și respectarea ierarhiei deșeurilor, astfel cum se prevede la articolul 4 din Directiva 2008/98/CE.
Amendamentul 5
Propunere de directivă
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul -1 (nou)
Directiva 2012/19/UE
Articolul 2 a (nou)
-1.  Se adaugă următorul articol 2a:
„Articolul 2a
(1)  Până cel târziu la [31 decembrie 2026], Comisia evaluează necesitatea revizuirii prezentei directive și, după caz, prezintă o propunere legislativă în acest sens, însoțită de o evaluare aprofundată a impactului socioeconomic și de mediu.
(2)  La evaluarea impactului, Comisia ține seama în special de următoarele elemente:
(a)  dispoziții care garantează în mod specific faptul că principiul securității juridice este respectat și că nu există nicio dispoziție care ar putea avea efecte retroactive nejustificate în vreun stat membru;
(b)  dispoziții care să asigure implementarea ierarhiei deșeurilor, astfel cum se prevede la articolul 4 din Directiva 2008/98/CE;
(c)  dispoziții care să garanteze că cetățenii și consumatorii nu sunt împovărați cu costuri disproporționate, în conformitate cu principiul „poluatorul plătește”;
(d)  dispoziții care să asigure punerea în aplicare și executarea deplină a prezentei directive, în special în ceea ce privește obiectivele de colectare adecvate, precum și prevenirea comerțului ilegal cu DEEE;
(e)  crearea unei noi categorii - „panouri fotovoltaice” - în temeiul prezentei directive, cu scopul de a separa panourile fotovoltaice de categoria 4 de DEEE existentă- „echipamente de mari dimensiuni”, astfel cum se menționează în anexele III și IV, și calcularea obiectivelor de colectare a deșeurilor de panouri fotovoltaice disponibile pentru colectare pe baza duratei lor de viață preconizate, mai degrabă decât pe baza cantității de produse introduse pe piață;
(f)  instituirea unui mecanism prin care să se asigure că, în cazul în care producătorul intră în faliment sau este lichidat, vor fi acoperite financiar costurile viitoare ale colectării, tratării, valorificării și eliminării ecologice a deșeurilor de panouri fotovoltaice provenite atât de la gospodării private, cât și de la alți utilizatori.”
Amendamentul 6
Propunere de directivă
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 2 a (nou)
Directiva 2012/19/UE
Articolul 13 – alineatul 1 – paragraful 2
2a.  La articolul 13 alineatul (1), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:
În cazul deșeurilor istorice înlocuite cu noi produse echivalente sau cu noi produse care îndeplinesc aceeași funcție, finanțarea costurilor de gestionare este asigurată de producătorii acestor produse la furnizarea acestora. Statele membre pot prevedea, ca soluție alternativă, ca și alți utilizatori decât gospodăriile particulare să participe, de asemenea, parțial sau în totalitate, la finanțarea costurilor de gestionare.
„Finanțarea costurilor cu DEEE istorice (denumite în continuare „deșeuri istorice”), generate de EEE menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (a), altele decât panourile fotovoltaice, care sunt înlocuite cu noi produse echivalente sau cu noi produse care îndeplinesc aceeași funcție, este asigurată de producătorii acestor produse la furnizarea acestora. Statele membre pot prevedea, ca soluție alternativă, ca și alți utilizatori decât gospodăriile particulare să participe, de asemenea, parțial sau în totalitate, la finanțarea costurilor de gestionare.
Amendamentul 7
Propunere de directivă
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 2 b (nou)
Directiva 2012/19/UE
Articolul 13 – alineatul 1 – paragraful 3
2b.  la articolul 13 alineatul (1), al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:
În cazul altor deșeuri istorice, finanțarea costurilor de gestionare este asigurată de utilizatori, alții decât gospodăriile particulare.
„În cazul altor deșeuri istorice generate de EEE menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (a), altele decât panourile fotovoltaice, finanțarea costurilor de gestionare este asigurată de utilizatori, alții decât gospodăriile particulare.”
Amendamentul 8
Propunere de directivă
Articolul 2 – alineatul 1 – paragraful 1
Statele membre pun în aplicare actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până cel târziu la [un an de la intrarea în vigoare]. Statele membre comunică de îndată Comisiei textul acestor acte.
Statele membre pun în aplicare actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până cel târziu la [18 luni de la intrarea în vigoare]. Statele membre comunică de îndată Comisiei textul acestor acte.

(1) Chestiunea a fost retrimisă pentru negocieri interinstituționale comisiei competente în temeiul articolului 59 alineatul (4) al patrulea paragraf din Regulamentul de procedură (A9-0311/2023).

Ultima actualizare: 28 februarie 2024Aviz juridic - Politica de confidențialitate