Ændringer vedtaget af Europa-Parlamentet den 21. november 2023 om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om fælles regler til fremme af afhjælpning af varer og om ændring af forordning (EU) 2017/2394, direktiv (EU) 2019/771 og (EU) 2020/1828 (COM(2023)0155 – C9-0117/2023 – 2023/0083(COD))(1)
(1) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/77112 har til formål at forbedre det indre markeds funktion og samtidig opnå et højt forbrugerbeskyttelsesniveau. I forbindelse med den grønne omstilling forfølger dette direktiv målet om at forbedre det indre markeds funktion og samtidig fremme et mere bæredygtigt forbrug og supplerer dermed det mål, der forfølges med direktiv (EU) 2019/771.
(1) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/77112 har til formål at forbedre det indre markeds funktion og samtidig opnå et højt forbrugerbeskyttelsesniveau og øget cirkularitet i økonomien. I forbindelse med den grønne omstilling forfølger dette direktiv målet om at forbedre det indre markeds funktion og samtidig fremme et mere bæredygtigt forbrug og supplerer dermed det mål, der forfølges med direktiv (EU) 2019/771.
__________________
__________________
12 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/771 af 20. maj 2019 om visse aspekter af aftaler om salg af varer, om ændring af forordning (EU) 2017/2394 og direktiv 2009/22/EF og om ophævelse af direktiv 1999/44/EF (EUT L 136 af 22.5.2019, s. 28).
12 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/771 af 20.maj 2019 om visse aspekter af aftaler om salg af varer, om ændring af forordning (EU) 2017/2394 og direktiv 2009/22/EF og om ophævelse af direktiv 1999/44/EF (EUTL 136 af 22.5.2019, s. 28).
Ændring 2 Forslag til direktiv Betragtning 3
(3) For at mindske for tidlig afhændelse af levedygtige varer, som forbrugere har købt, og for at tilskynde forbrugerne til at bruge deres varer længere, er det nødvendigt at fastsætte regler for afhjælpning af sådanne varer. Afhjælpning bør resultere i et mere bæredygtigt forbrug, da det sandsynligvis vil generere mindre affald som følge af kasserede varer, mindre efterspørgsel efter ressourcer, herunder energi, som skyldes fremstillings- og salgsprocessen for nye varer, der erstatter mangelfulde varer, samt færre drivhusgasemissioner. Dette direktiv fremmer bæredygtigt forbrug med henblik på at opnå fordele for miljøet og skaber samtidig fordele for forbrugerne ved at undgå omkostninger i forbindelse med nye indkøb på kort sigt.
(3) For at mindske for tidlig afhændelse af levedygtige varer, som forbrugere har købt, og for at tilskynde forbrugerne til at bruge deres varer længere, er det nødvendigt at styrke forbrugernes ret til afhjælpning, så forbrugerne kan opnå en prisoverkommelig afhjælpning af høj kvalitet fra deres valgte leverandør. Afhjælpning bør resultere i et bæredygtigt forbrug, hvor planetens grænser respekteres, da det sandsynligvis vil generere mindre affald som følge af kasserede varer, mindre efterspørgsel efter ressourcer, herunder energi, som skyldes fremstillings- og salgsprocessen for nye varer, der erstatter mangelfulde varer, samt færre drivhusgasemissioner. Dette direktiv fremmer bæredygtigt forbrug med henblik på at opnå fordele for miljøet ved at garantere en livscyklus for produkter, der omfatter genbrug, afhjælpning og renovering, og skaber samtidig fordele for forbrugerne ved at undgå omkostninger i forbindelse med nye indkøb på kort sigt.
Ændring 3 Forslag til direktiv Betragtning 4 a (ny)
(4a) Forbrugernes adfærd består af en lang række aspekter. I valget mellem afhjælpning og nyerhvervelse spiller beslutningskriterier såsom prisbillighed, holdbarhed, afhjælpningstjenestens tilgængelighed og nærhed og den tid, som en afhjælpning tager, en vigtig rolle. Forskellige hindringer kan også afholde forbrugerne fra at vælge afhjælpning, f.eks. manglende oplysninger om afhjælpningsmulighederne for et produkt i forbindelse med køb af en vare, manglende adgang til reservedele, manglende oplysninger om afhjælpningstjenester og afhjælpningsomkostningerne. Ud over bestemmelserne i dette direktiv bør oplysningstiltag for at fremme en afhjælpningskultur, forbedre forbrugernes kendskab til korrekt vedligeholdelse og pleje af produkter og kendskabet til deres gældende rettigheder, herunder med hensyn til den lovbestemte garanti, samt økonomiske incitamenter for forbrugere, producenter og reparatører ligeledes fremmes og styrkes.
Ændring 4 Forslag til direktiv Betragtning 6
(6) Kravene om afhjælpningsmuligheder bør omfatte alle krav i henhold til EU-retsakter, som sikrer, at varer kan afhjælpes, herunder, men ikke begrænset til, krav i henhold til den ramme for miljøvenligt design, der er omhandlet i forordning [om miljøvenligt design for bæredygtige produkter], for at dække en bred vifte af produkter samt den fremtidige udvikling på andre områder af EU-retten.
(6) Kravene om afhjælpningsmuligheder bør omfatte alle krav i henhold til EU-retsakter, som sikrer, at varer kan afhjælpes, herunder, men ikke begrænset til, krav i henhold til den ramme for miljøvenligt design, der er omhandlet i forordning [om miljøvenligt design for bæredygtige produkter], for at dække en bred vifte af produkter samt den fremtidige udvikling.
Ændring 5 Forslag til direktiv Betragtning 7
(7) For at hjælpe forbrugerne med at identificere og vælge egnede afhjælpningstjenester bør forbrugerne modtage central information om afhjælpningstjenester. Det europæiske afhjælpningsoplysningsskema bør fastlægge nøgleparametre, der påvirker forbrugernes beslutninger, når de overvejer, om mangelfulde varer skal afhjælpes. Dette direktiv bør fastsætte en standardmodel. Et standardiseret format for præsentation af afhjælpningstjenester bør gøre det muligt for forbrugerne at vurdere og let sammenligne afhjælpningstjenester. Et sådant standardiseret format bør også lette processen med at levere oplysninger om afhjælpningstjenester, navnlig for mikrovirksomheder og små og mellemstore virksomheder, der leverer afhjælpningstjenester. For at undgå yderligere byrder som følge af overlappende oplysningskrav forud for aftaleindgåelsen bør en reparatør anses for at have opfyldt de tilsvarende oplysningskrav i relevante EU-retsakter, hvor det er relevant, hvis det europæiske afhjælpningsoplysningsskema er blevet udfyldt korrekt og udleveret til forbrugeren. Oplysninger i det europæiske afhjælpningsoplysningsskema bør gives til forbrugerne på en klar og forståelig måde og i overensstemmelse med tilgængelighedskravene i direktiv (EU) 2019/88214.
(7) For at hjælpe forbrugerne med at identificere og vælge egnede afhjælpningstjenester bør forbrugerne modtage central information om afhjælpningstjenester. Det europæiske afhjælpningsoplysningsskema bør fastlægge nøgleparametre, der påvirker forbrugernes beslutninger, når de overvejer, om mangelfulde varer skal afhjælpes. Dette direktiv bør fastsætte en standardmodel. Et standardiseret format for præsentation af afhjælpningstjenester bør gøre det muligt for forbrugerne at vurdere og let sammenligne afhjælpningstjenester. Et sådant standardiseret format bør også lette processen med at levere oplysninger om afhjælpningstjenester, navnlig for mikrovirksomheder og små og mellemstore virksomheder, der leverer afhjælpningstjenester. Oplysninger i det europæiske afhjælpningsoplysningsskema bør gives til forbrugerne på en klar og forståelig måde og i overensstemmelse med tilgængelighedskravene i direktiv (EU) 2019/88214.
__________________
__________________
14 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/882 af 17. april 2019 om tilgængelighedskrav for produkter og tjenesteydelser (EUT L 151 af 7.6.2019, s. 70).
14 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/882 af 17.april 2019 om tilgængelighedskrav for produkter og tjenesteydelser (EUTL 151 af 7.6.2019, s. 70).
Ændring 6 Forslag til direktiv Betragtning 8
(8) Forbrugerens frie valg af, hvem der skal afhjælpe dennes varer, bør lettes ved at anmode om det europæiske afhjælpningsoplysningsskema ikke blot fra producenten, men også fra sælgeren af de pågældende varer eller fra uafhængige reparatører, hvor det er relevant. Reparatører bør kun udlevere det europæiske afhjælpningsoplysningsskema, hvis forbrugeren anmoder om dette skema, og reparatøren har til hensigt at levere afhjælpningstjenesten eller er forpligtet til at afhjælpe. En forbruger kan også vælge ikke at anmode om det europæiske afhjælpningsoplysningsskema og indgå en aftale om levering af afhjælpningstjenester med en reparatør i henhold til oplysninger forud for aftaleindgåelsen, der er givet på anden vis i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/83/EU15.
(8) Forbrugerens frie valg af, hvem der skal afhjælpe dennes varer, bør lettes ved en frivillig udlevering af det europæiske afhjælpningsoplysningsskema ikke blot fra producenten, men også fra sælgeren af de pågældende varer eller fra uafhængige reparatører, hvor det er relevant. Reparatører bør kun frivilligt udlevere det europæiske afhjælpningsoplysningsskema. En forbruger kan også indgå en aftale om levering af afhjælpningstjenester med en reparatør i henhold til oplysninger forud for aftaleindgåelsen, der er givet på anden vis i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/83/EU15.
__________________
__________________
15 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/83/EU af 25. oktober 2011 om forbrugerrettigheder, om ændring af Rådets direktiv 93/13/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/44/EF samt om ophævelse af Rådets direktiv 85/577/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 97/7/EF (EØS-relevant tekst) (EUT L 304 af 22.11.2011, s. 64).
15 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/83/EU af 25.oktober 2011 om forbrugerrettigheder, om ændring af Rådets direktiv 93/13/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/44/EF samt om ophævelse af Rådets direktiv 85/577/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 97/7/EF (EØS-relevant tekst) (EUTL304 af 22.11.2011, s.64).
Ændring 7 Forslag til direktiv Betragtning 9
(9) Der er situationer, hvor en reparatør pådrager sig omkostninger, der er nødvendige for at give de oplysninger om afhjælpning og pris, der er indeholdt i det europæiske afhjælpningsoplysningsskema. F.eks. kan reparatøren være nødt til at inspicere varerne for at kunne fastslå manglen eller den afhjælpningstype, der er nødvendig, herunder behovet for reservedele, og anslå afhjælpningsprisen. I disse tilfælde kan en reparatør kun anmode en forbruger om at betale de omkostninger, der er nødvendige for at give oplysningerne i det europæiske afhjælpningsoplysningsskema. I overensstemmelse med de oplysninger forud for aftaleindgåelsen og andre krav, der er fastsat i direktiv 2011/83/EU, bør reparatøren informere forbrugeren om sådanne omkostninger, inden forbrugeren anmoder om at få udleveret det europæiske afhjælpningsoplysningsskema. Forbrugerne kan afholde sig fra at anmode om det europæiske afhjælpningsoplysningsskema, hvis de mener, at omkostningerne ved at få dette skema er for høje.
(9) Der er situationer, hvor en reparatør pådrager sig omkostninger, der er nødvendige for at give de oplysninger om afhjælpning og pris, der er indeholdt i det europæiske afhjælpningsoplysningsskema. Betaling for disse omkostninger bør begrænses til de tilfælde, hvor reparatøren kan være nødt til at inspicere varerne for at kunne fastslå manglen eller den afhjælpningstype, der er nødvendig, herunder behovet for reservedele, og anslå afhjælpningsprisen. I disse tilfælde kan en reparatør kun anmode en forbruger om at betale de omkostninger, der er nødvendige for at give disse oplysninger i det europæiske afhjælpningsoplysningsskema. Disse omkostninger må på ingen måde udgøre en hindring for resten af afhjælpningsprocessen eller have en afskrækkende virkning i forhold til afhjælpningen generelt. I overensstemmelse med de oplysninger forud for aftaleindgåelsen og andre krav, der er fastsat i direktiv 2011/83/EU, bør reparatøren informere forbrugeren om sådanne omkostninger, inden forbrugeren anmoder om at få udleveret det europæiske afhjælpningsoplysningsskema. Forbrugerne kan afholde sig fra at modtage det europæiske afhjælpningsoplysningsskema, hvis de mener, at omkostningerne ved at få dette skema er for høje.
Ændring 8 Forslag til direktiv Betragtning 11
(11) Direktiv (EU) 2019/771 pålægger sælgere en forpligtelse til at afhjælpe varer i tilfælde af en mangel, der eksisterede på det tidspunkt, hvor varen blev leveret, og som viser sig inden for ansvarsperioden. I henhold til dette direktiv har forbrugerne ikke ret til at få afhjulpet mangler, der falder uden for denne forpligtelse. Som følge heraf kasseres et stort antal mangelfulde, men ellers levedygtige varer for tidligt. For at tilskynde forbrugerne til at afhjælpe deres vare i sådanne situationer bør dette direktiv pålægge producenter en forpligtelse til at afhjælpe varer, som er omfattet af krav om afhjælpningsmuligheder i henhold til EU-retsakter. Denne afhjælpningsforpligtelse bør efter anmodning fra forbrugeren pålægges producenterne af sådanne varer, da de er adressater for disse krav om afhjælpningsmuligheder. Denne forpligtelse bør gælde for producenter, der er etableret både i og uden for Unionen, for så vidt angår varer, der markedsføres i Unionen.
(11) Direktiv (EU) 2019/771 pålægger sælgere en forpligtelse til at afhjælpe varer i tilfælde af en mangel, der eksisterede på det tidspunkt, hvor varen blev leveret, og som viser sig inden for ansvarsperioden. I henhold til dette direktiv har forbrugerne ikke ret til at få afhjulpet mangler, der falder uden for denne forpligtelse. Som følge heraf kasseres et stort antal mangelfulde, men ellers levedygtige varer for tidligt. For at tilskynde forbrugerne til at afhjælpe deres vare i sådanne situationer bør dette direktiv pålægge producenter en forpligtelse til at afhjælpe varer, som er opført i bilag II til dette direktiv. Denne afhjælpningsforpligtelse bør efter anmodning fra forbrugeren pålægges producenterne af sådanne varer, da de er adressater for disse krav om afhjælpningsmuligheder. Denne forpligtelse bør gælde for producenter, der er etableret både i og uden for Unionen, for så vidt angår varer, der markedsføres i Unionen. Afhjælpningsforpligtelsen bør dog være forholdsmæssig og tage hensyn til tilgængeligheden af reservedele i produktets levetid. Reservedele bør som minimum stilles til rådighed i den periode, der er fastsat i EU-retsakter. Desuden bør dette direktiv ikke sætte spørgsmålstegn ved producenternes økonomiske valgfrihed med hensyn til at stoppe fremstillingen af et produkt.
Ændring 9 Forslag til direktiv Betragtning 12
(12) Da den afhjælpningspligt, der pålægges producenterne i henhold til dette direktiv, omfatter mangler, der ikke skyldes, at varen ikke er i overensstemmelse med en købsaftale, kan producenten yde afhjælpning mod en pris, som forbrugeren betaler, mod en anden form for modydelse eller gratis. Opkrævning af en pris bør tilskynde producenterne til at udvikle bæredygtige forretningsmodeller, herunder levering af afhjælpningstjenester. En sådan pris kan f.eks. tage hensyn til arbejdskraftomkostninger, omkostninger til reservedele, omkostninger til drift af afhjælpningsfaciliteten og en sædvanlig fortjenstmargen. Prisen for og betingelserne for afhjælpning bør aftales i en aftale mellem forbrugeren og producenten, og forbrugeren bør fortsat frit kunne beslutte, om denne pris og disse betingelser er acceptable. Behovet for en sådan kontrakt og konkurrencepresset fra andre reparatører bør tilskynde producenter, der er forpligtet til at afhjælpe, til at holde prisen acceptabel for forbrugeren. Afhjælpningsforpligtelsen kan også opfyldes gratis, når manglen er dækket af en handelsmæssig garanti, f.eks. i forbindelse med varernes garanterede holdbarhed.
(12) Da den afhjælpningspligt, der pålægges producenterne i henhold til dette direktiv, omfatter mangler, der ikke skyldes, at varen ikke er i overensstemmelse med en købsaftale, kan producenten yde afhjælpning mod en pris, som forbrugeren betaler, mod en anden form for modydelse eller gratis. Opkrævning af en pris bør tilskynde producenterne til at udvikle bæredygtige forretningsmodeller, herunder levering af afhjælpningstjenester. En sådan pris kan f.eks. tage hensyn til arbejdskraftomkostninger, omkostninger til reservedele, omkostninger til drift af afhjælpningsfaciliteten og en sædvanlig fortjenstmargen. I tilfælde, hvor disse omkostninger ikke kan anslås inden afhjælpningen, bør forbrugerne få oplysninger om den forventede maksimumspris. Prisen for og betingelserne for afhjælpning bør aftales i en aftale mellem forbrugeren og producenten, og forbrugeren bør fortsat frit kunne beslutte, om denne pris og disse betingelser er acceptable. Behovet for en sådan kontrakt og konkurrencepresset fra andre reparatører bør tilskynde producenter, der er forpligtet til at afhjælpe, til at holde prisen acceptabel for forbrugeren. Afhjælpningsforpligtelsen kan også opfyldes gratis, når manglen er dækket af en handelsmæssig garanti, f.eks. i forbindelse med varernes garanterede holdbarhed. For at tilskynde forbrugerne til at få deres produkt afhjulpet uden for den lovbestemte garanti kan producenter, mens afhjælpningen pågår, tilbyde omlevering eller en renoveret vare, som skal leveres tilbage, når forbrugeren modtager den afhjulpne vare.
Ændring 10 Forslag til direktiv Betragtning 13
(13) Producenter kan opfylde deres forpligtelse til afhjælpning ved at give afhjælpning i underentreprise, f.eks. hvis producenten ikke har afhjælpningsinfrastrukturen, eller hvis afhjælpningen kan udføres af en reparatør, der er beliggende tættere på forbrugeren, bl.a. hvis producenten er etableret uden for Unionen.
(13) Producenter kan opfylde deres forpligtelse til afhjælpning ved at give afhjælpning i underentreprise, f.eks. hvis producenten ikke har afhjælpningsinfrastrukturen. For at undgå unødvendige forsendelsesomkostninger og emissioner bør afhjælpningen udføres så tæt på forbrugeren som muligt. Afhjælpningen kan således udføres af en reparatør, der er beliggende tættere på forbrugeren, navnlig i de tilfælde, hvor producenten er etableret uden for Unionen.
Ændring 11 Forslag til direktiv Betragtning 14
(14) De krav, der er fastsat i delegerede retsakter vedtaget i henhold til forordning [om miljøvenligt design for bæredygtige produkter] eller gennemførelsesforanstaltninger vedtaget i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF16, i henhold til hvilke producenter bør give adgang til reservedele, afhjælpnings- og vedligeholdelsesinformationer eller eventuelle afhjælpningsrelaterede softwareværktøjer, firmware eller lignende hjælpemidler, finder anvendelse. Disse krav sikrer, at afhjælpningen er teknisk gennemførlig, ikke kun for producenten, men også for andre reparatører. Som følge heraf kan forbrugeren vælge en reparatør efter eget valg.
(14) De krav, der er fastsat i delegerede retsakter vedtaget i henhold til forordning [om miljøvenligt design for bæredygtige produkter] eller gennemførelsesforanstaltninger vedtaget i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF16, i henhold til hvilke producenter bør give adgang til reservedele, afhjælpnings- og vedligeholdelsesinformationer eller eventuelle afhjælpningsrelaterede softwareværktøjer, firmware eller lignende hjælpemidler, finder anvendelse. Disse krav sikrer, at afhjælpningen er teknisk gennemførlig, ikke kun for producenten, men også for andre reparatører. Som supplement til disse foranstaltninger bør uafhængige reparatører, genfremstillingsvirksomheder, renoveringsvirksomheder og slutbrugere tilbydes adgang til alle reservedele, alle tilhørende oplysninger og værktøjer, herunder diagnosticeringsværktøjer, til en rimelig pris og på en ikkediskriminerende måde i en periode, der som minimum svarer til produktets forventede levetid. Dette bør derfor sikre konkurrence og være til gavn for forbrugerne med bedre tjenester og lavere priser, når de vælger en reparatør efter eget valg eller, hvor det er muligt, udfører afhjælpningen alene.Afhjælpningens kompleksitet og sikkerhed hænger sammen med enhedens type. Hvis det med rimelighed kan forudses, at den gennemsnitlige forbrugers udførelse af afhjælpning kan føre til en sikkerhedsrisiko eller kræver avanceret værktøj, bør producenterne udtrykkeligt advare forbrugeren.
__________________
__________________
16 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF af 21. oktober 2009 om rammerne for fastlæggelse af krav til miljøvenligt design af energirelaterede produkter (omarbejdning) (EØS-relevant tekst) (EUT L 285 af 31.10.2009, s. 10).
16 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF af 21.oktober 2009 om rammerne for fastlæggelse af krav til miljøvenligt design af energirelaterede produkter (omarbejdning) (EØS-relevant tekst) (EUTL 285 af 31.10.2009, s. 10).
Ændring 12 Forslag til direktiv Betragtning 15
(15) Forpligtelsen til at afhjælpe bør også være effektiv i tilfælde, hvor producenten er etableret uden for Unionen. For at give forbrugerne mulighed for at henvende sig til en erhvervsdrivende, der er etableret i Unionen, for at opfylde denne forpligtelse, fastsættes der i dette direktiv en række alternative erhvervsdrivende, der skal opfylde producentens afhjælpningsforpligtelse i sådanne tilfælde. Dette bør gøre det muligt for producenter uden for Unionen at organisere og opfylde deres forpligtelse til at afhjælpe inden for Unionen.
(15) Forpligtelsen til at afhjælpe bør også være effektiv i tilfælde, hvor producenten er etableret uden for Unionen. For at give forbrugerne mulighed for at henvende sig til en erhvervsdrivende, der er etableret i Unionen, for at opfylde denne forpligtelse, fastsættes der i dette direktiv en række alternative erhvervsdrivende, der skal opfylde producentens afhjælpningsforpligtelse i sådanne tilfælde. På grund af deres rolle i forsyningskæden for varer til forbrugere bør udbydere af distributionstjenester også være omfattet af dette direktiv. Dette bør forhindre situationer, hvor ingen erhvervsdrivende etableret i Unionen kan opfylde afhjælpningsforpligtelsen. Producenter, der er etableret uden for Unionen, bør organisere og opfylde deres forpligtelse til at afhjælpe inden for Unionen.
Ændring 13 Forslag til direktiv Betragtning 16
(16) For at undgå at overbebyrde producenterne og sikre, at de er i stand til at opfylde deres forpligtelse til afhjælpning, bør denne forpligtelse begrænses til de produkter, for hvilke og i det omfang eventuelle krav om afhjælpningsmuligheder er fastsat i EU-retsakter. Kravene om afhjælpningsmuligheder forpligter ikke producenterne til at afhjælpe mangelfulde varer, men sikrer, at varerne kan afhjælpes. Sådanne krav om afhjælpningsmuligheder kan fastsættes i relevante EU-retsakter. Eksempler herpå er delegerede retsakter vedtaget i henhold til forordning [om miljøvenligt design for bæredygtige produkter] eller gennemførelsesforanstaltninger vedtaget i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF17, som skaber en ramme for forbedring af produkters miljømæssige bæredygtighed. Denne begrænsning af forpligtelsen til afhjælpning sikrer, at kun varer, der er konstrueret til at kunne afhjælpes, er underlagt en sådan forpligtelse. De relevante krav til afhjælpningsmuligheder omfatter konstruktionskrav, der øger muligheden for at demontere varerne, og en række reservedele, der skal stilles til rådighed i en minimumsperiode. Forpligtelsen til afhjælpning svarer til omfanget af kravene om afhjælpningsmuligheder, f.eks. kan krav til miljøvenligt design kun gælde for visse komponenter i varerne, eller der kan fastsættes en bestemt periode, hvor der skal stilles reservedele til rådighed. Forpligtelsen til afhjælpning i henhold til dette direktiv, som giver forbrugeren mulighed for at kræve afhjælpning direkte over for producenten i eftersalgsfasen, supplerer de udbudsrelaterede afhjælpningskrav, der er fastsat i forordning [om bæredygtige produkter med miljøvenligt design], og fremmer forbrugernes efterspørgsel efter afhjælpning.
(16) For at undgå at overbebyrde producenterne og sikre, at de er i stand til at opfylde deres forpligtelse til afhjælpning, bør denne forpligtelse fastsættes for de produkter, for hvilke og i det omfang eventuelle krav om afhjælpningsmuligheder er fastsat i EU-retsakter, og for andre produkter, der kan afhjælpes, herunder cykler. Kravene om afhjælpningsmuligheder forpligter ikke producenterne til at afhjælpe mangelfulde varer, men sikrer, at varerne kan afhjælpes. Sådanne krav om afhjælpningsmuligheder kan fastsættes i relevante EU-retsakter. Eksempler herpå er delegerede retsakter vedtaget i henhold til forordning [om miljøvenligt design for bæredygtige produkter] eller gennemførelsesforanstaltninger vedtaget i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF17, som skaber en ramme for forbedring af produkters miljømæssige bæredygtighed. Denne begrænsning af forpligtelsen til afhjælpning sikrer, at kun varer, der er konstrueret til at kunne afhjælpes, er underlagt en sådan forpligtelse. De relevante krav til afhjælpningsmuligheder omfatter konstruktionskrav, der øger muligheden for at demontere varerne, og en række reservedele, der skal stilles til rådighed i en minimumsperiode. Forpligtelsen til afhjælpning svarer til omfanget af kravene om afhjælpningsmuligheder, f.eks. kan krav til miljøvenligt design kun gælde for visse komponenter i varerne, eller der kan fastsættes en bestemt periode, hvor der skal stilles reservedele til rådighed. Forpligtelsen til afhjælpning i henhold til dette direktiv, som giver forbrugeren mulighed for at kræve afhjælpning direkte over for producenten i eftersalgsfasen, supplerer de udbudsrelaterede afhjælpningskrav, der er fastsat i forordning [om bæredygtige produkter med miljøvenligt design], og fremmer forbrugernes efterspørgsel efter afhjælpning.
__________________
__________________
17 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF af 21. oktober 2009 om rammerne for fastlæggelse af krav til miljøvenligt design af energirelaterede produkter (omarbejdning).
17 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF af 21. oktober 2009 om rammerne for fastlæggelse af krav til miljøvenligt design af energirelaterede produkter (omarbejdning).
Ændring 14 Forslag til direktiv Betragtning 16 a (ny)
(16a) Senest fem år efter dette direktivs ikrafttræden bør Kommissionen foretage en evaluering af dette direktiv og vurdere dets bidrag, navnlig artikel 5, 9a og 12, til et velfungerende indre marked, et højt forbrugerbeskyttelsesniveau og forbedring af produkters miljømæssige bæredygtighed samt deres indvirkning på virksomheder, navnlig mikrovirksomheder og små og mellemstore virksomheder. Med hensyn til artikel 7 bør den evaluere og vurdere effektiviteten af onlineplatforme til afhjælpning baseret på data fra de enkelte medlemsstater, der indeholder oplysninger om antallet af aktive leverandører af afhjælpningstjenester, forbrugere og antallet af gennemførte transaktioner. Kommissionen bør udarbejde en rapport om de vigtigste resultater og forelægge den for Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget. Medlemsstaterne bør give Kommissionen alle de oplysninger, der er nødvendige for udarbejdelsen af rapporten. Rapporten bør om fornødent ledsages af et lovgivningsforslag.
Ændring 15 Forslag til direktiv Betragtning 17
(17) Af hensyn til retssikkerheden opregner dette direktiv i bilag II relevante produktgrupper, der er omfattet af sådanne krav om afhjælpningsmuligheder i henhold til EU-retsakter. For at sikre sammenhæng med fremtidige krav om afhjælpningsmuligheder i henhold til EU-retsakter bør beføjelsen til at vedtage retsakter delegeres til Kommissionen i overensstemmelse med artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, navnlig for så vidt angår tilføjelse af nye produktgrupper til bilag II, når der vedtages nye krav om afhjælpningsmuligheder. Det er især vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer under sit forberedende arbejde, herunder på ekspertniveau, og at disse høringer gennemføres i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning18. For at sikre lige deltagelse i forberedelsen af delegerede retsakter bør Europa-Parlamentet og Rådet navnlig modtage alle dokumenter på samme tid som medlemsstaternes eksperter, og deres eksperter bør have systematisk adgang til møder i Kommissionens ekspertgrupper, der beskæftiger sig med forberedelsen af delegerede retsakter.
(17) Af hensyn til retssikkerheden opregner dette direktiv i bilag II relevante produktgrupper for afhjælpningsforpligtelsen i henhold til dette direktiv, eller som er omfattet af krav om afhjælpningsmuligheder i henhold til EU-retsakter, samt andre varer, der kan afhjælpes, herunder cykler. For at sikre sammenhæng med den fremtidige markeds- og lovgivningsmæssige udvikling bør beføjelsen til at vedtage retsakter delegeres til Kommissionen i overensstemmelse med artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, navnlig for så vidt angår tilføjelse af nye produktgrupper til bilagII, f.eks. når der vedtages nye krav om afhjælpningsmuligheder. Når Kommissionen tilføjer nye produktgrupper til bilag II, bør den foretage en konsekvensanalyse, navnlig når tilføjelsen foretages uafhængigt af andre retsakter i henhold til EU-retten. Det er især vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer under sit forberedende arbejde, herunder på ekspertniveau, og at disse høringer gennemføres i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale af 13.april 2016 om bedre lovgivning18. For at sikre lige deltagelse i forberedelsen af delegerede retsakter bør Europa-Parlamentet og Rådet navnlig modtage alle dokumenter på samme tid som medlemsstaternes eksperter, og deres eksperter bør have systematisk adgang til møder i Kommissionens ekspertgrupper, der beskæftiger sig med forberedelsen af delegerede retsakter.
__________________
__________________
18 Interinstitutionel aftale mellem Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Kommissionen om bedre lovgivning (EUT L 123 af 12.5.2016, s. 1).
18 Interinstitutionel aftale mellem Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Kommissionen om bedre lovgivning (EUTL123 af 12.5.2016, s.1).
Ændring 16 Forslag til direktiv Betragtning 20
(20) For at øge forbrugernes bevidsthed om tilgængeligheden af afhjælpning og dermed sandsynligheden herfor bør producenterne oplyse forbrugerne om, at der består en sådan forpligtelse. Oplysningerne bør angive de relevante varer, der er omfattet af denne forpligtelse, sammen med en forklaring på, at og i hvilket omfang der ydes afhjælpning for disse varer, f.eks. gennem underleverandører. Disse oplysninger bør være let tilgængelige for forbrugeren og gives på en klar og forståelig måde, uden at forbrugeren behøver at anmode herom, og i overensstemmelse med tilgængelighedskravene i direktiv (EU) 2019/882. Producenten kan frit bestemme, hvordan denne informerer forbrugeren.
(20) For at øge forbrugernes bevidsthed om tilgængeligheden af afhjælpning og dermed sandsynligheden herfor bør producenterne eller sælgerne oplyse forbrugerne om, at der består en sådan forpligtelse. Oplysningerne bør angive de relevante varer, der er omfattet af denne forpligtelse, sammen med en forklaring på, at og i hvilket omfang der ydes afhjælpning for disse varer, f.eks. gennem underleverandører. Disse oplysninger bør være let tilgængelige for forbrugeren og gives på en klar og forståelig måde, uden at forbrugeren behøver at anmode herom, og i overensstemmelse med tilgængelighedskravene i direktiv (EU) 2019/882. Producenten eller, hvor det er relevant, sælgeren kan frit bestemme, hvordan denne informerer forbrugeren, f.eks. ved hjælp af midler på salgsstedet, på en synlig og fremtrædende måde.
Ændring 17 Forslag til direktiv Betragtning 21
(21) For at tilskynde til afhjælpning bør medlemsstaterne sikre, at der på deres område findes mindst én onlineplatform, der gør det muligt for forbrugerne at søge efter egnede reparatører. Denne platform kan være en eksisterende eller privat drevet platform, hvis den opfylder betingelserne i dette direktiv. Denne platform bør omfatte brugervenlige og uafhængige sammenligningsværktøjer, der hjælper forbrugerne med at vurdere og sammenligne fordelene ved forskellige afhjælpningstjenesteudbydere og derved tilskynde forbrugerne til at vælge afhjælpning i stedet for at købe nye varer. Denne platform har til formål at lette søgningen efter afhjælpningstjenester i relationer mellem virksomheder og forbrugere, men medlemsstaterne kan frit udvide dens anvendelsesområde til også at omfatte relationer mellem virksomheder samt initiativer til afhjælpning styret af lokalsamfundet.
(21) For at tilskynde til afhjælpning bør medlemsstaterne sikre, at der på deres område findes mindst én onlineplatform, der gør det muligt for forbrugerne at søge efter egnede reparatører. Denne platform kan være en eksisterende eller privat drevet platform, hvis den opfylder betingelserne i dette direktiv. Hvis der ikke findes en sådan onlineplatform, bør medlemsstaterne tilstræbe at oprette en i samarbejde med de involverede erhvervsdrivende. Denne platform bør omfatte brugervenlige og uafhængige sammenligningsværktøjer, der hjælper forbrugerne med at vurdere og sammenligne fordelene ved forskellige afhjælpningstjenesteudbydere og derved tilskynde forbrugerne til at vælge afhjælpning i stedet for at købe nye varer. Denne platform har til formål at lette søgningen efter afhjælpningstjenester i relationer mellem virksomheder og forbrugere, men medlemsstaterne kan frit udvide dens anvendelsesområde til også at omfatte relationer mellem virksomheder samt initiativer til afhjælpning styret af lokalsamfundet.
Ændring 18 Forslag til direktiv Betragtning 25
(25) For at gøre det lettere at få adgang til det europæiske afhjælpningsoplysningsskema bør onlineplatformen give forbrugerne mulighed for direkte at anmode reparatøren om dette skema via onlineplatformen. Denne mulighed bør vises på en fremtrædende måde på onlineplatformen. For at skabe bevidsthed om nationale onlineafhjælpningsplatforme og lette adgangen til sådanne platforme i hele Unionen bør medlemsstaterne sikre, at deres onlineplatforme er tilgængelige via relevante nationale websider, der er forbundet med den fælles digitale portal, der er oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/172420. For at øge forbrugernes bevidsthed om onlineplatformen bør medlemsstaterne træffe passende foranstaltninger, f.eks. ved at anføre onlineplatformen på relaterede nationale websteder eller gennemføre kommunikationskampagner.
(25) For at gøre det lettere at få adgang til det europæiske afhjælpningsoplysningsskema bør onlineplatformen give forbrugerne mulighed for direkte at anmode reparatøren om dette skema via onlineplatformen. Denne mulighed bør vises på en fremtrædende måde på onlineplatformen. For at skabe bevidsthed om nationale onlineafhjælpningsplatforme og lette adgangen til sådanne platforme i hele Unionen bør medlemsstaterne sikre, at deres onlineplatforme er tilgængelige via relevante nationale websider, der er forbundet med den fælles digitale portal, der er oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/172420. Medlemsstaterne bør meddele Kommissionen linket til eksisterende onlineplatforme til afhjælpning på deres område senest 12 måneder efter dette direktivs ikrafttræden og linket til hver ny onlineplatform til afhjælpning senest 14 arbejdsdage efter dets lancering.Kommissionen bør føre en offentlig, let tilgængelig og maskinlæsbar database over onlineplatforme til afhjælpning, der er registreret i medlemsstaterne.
__________________
__________________
20 Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1724 af 2. oktober 2018 om oprettelse af en fælles digital portal, der giver adgang til oplysninger, procedurer og bistands- og problemløsningstjenester, og om ændring af forordning (EU) nr. 1024/2012 (EUT L 295 af 21.11.2018, s. 1).
20 Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1724 af 2.oktober 2018 om oprettelse af en fælles digital portal, der giver adgang til oplysninger, procedurer og bistands- og problemløsningstjenester, og om ændring af forordning (EU) nr.1024/2012 (EUTL295 af 21.11.2018, s.1).
Ændring 19 Forslag til direktiv Betragtning 25 a (ny)
(25a) For at øge forbrugernes bevidsthed om onlineplatformen til afhjælpning bør medlemsstaterne træffe passende foranstaltninger, f.eks. ved at markere onlineplatformen på relaterede nationale websteder eller gennemføre kommunikationskampagner. Erhvervsdrivende eller onlineplatforme, der tillader fjernsalgsaftaler, bør også tage passende skridt til at informere forbrugerne om onlineplatformen til afhjælpning, f.eks. ved at sende linket til forbrugeren eller reklamere for det i butikken. Metoderne til at øge bevidstheden skal tage hensyn til og være tilgængelige for forbrugere med ringe læse- og skrivefærdigheder og digitale færdigheder.
Ændring 20 Forslag til direktiv Betragtning 26 a (ny)
(26a) Da et klart flertal af EU-borgerne foretrækker at få en vare repareret frem for at købe en ny1a, bør alle forbrugere have midlerne til at få deres varer repareret uden for den lovbestemte garantiperiode. Dette vil ikke kun tjene den grønne omstilling, men også støtte europæiske virksomheder. I den forbindelse bør medlemsstaterne udvikle finansielle incitamenter til at fremme afhjælpning. I mange medlemsstater findes der allerede sådanne foranstaltninger i form af nationale afhjælpningsfonde eller afhjælpningsvouchere. For yderligere at støtte medlemsstaterne i deres bestræbelser på at fremme afhjælpning bør Kommissionen overveje at foreslå Rådet en ændring for at udvide anvendelsesområdet for punkt 19) i bilag III til Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem til at omfatte andre produktkategorier, i det mindste til dem, der er nævnt i bilag II til dette direktiv. Dette kunne skabe større sammenhæng mellem produktkategorierne i bilag II til dette direktiv og bilag III til Rådets direktiv 2006/112/EF. Dette kunne gøre det muligt for alle forbrugere at få deres varer afhjulpet i stedet for at købe en omlevering. Medlemsstaterne bør tage særligt hensyn til mikrovirksomheder og små og mellemstore virksomheder, da deres forretninger er en afgørende del af afhjælpningskæden. Medlemsstaterne bør aflægge rapport til Kommissionen om de trufne foranstaltninger, og Kommissionen bør gøre foranstaltningerne offentligt tilgængelige.
__________________
1a Se Flash Eurobarometer-rapport nr. 388 fra juni 2014 med titlen "Attitudes of Europeans towards waste management and resource efficiency" (europæernes holdninger til affaldshåndtering og ressourceeffektivitet).
Ændring 21 Forslag til direktiv Betragtning 26 b (ny)
(26b) Det er nødvendigt, at medlemsstaterne fastsætter regler for, hvilke sanktioner der skal anvendes ved overtrædelse af dette direktiv, og sikrer, at de iværksættes. Sanktionerne bør være effektive, stå i rimeligt forhold til overtrædelsen og have afskrækkende virkning.
Ændring 22 Forslag til direktiv Betragtning 27
(27) Kommissionen bør gøre det muligt at udvikle en frivillig europæisk kvalitetsstandard for afhjælpningstjenester, f.eks. ved at tilskynde til og lette frivilligt samarbejde om en standard mellem virksomheder, offentlige myndigheder og andre interessenter eller ved at udstede en standardiseringsanmodning til de europæiske standardiseringsorganisationer. En europæisk standard for afhjælpningstjenester kan øge forbrugernes tillid til afhjælpningstjenester i hele Unionen. En sådan standard kan omfatte aspekter, der påvirker forbrugernes beslutninger om afhjælpning, såsom den tid, det tager at foretage afhjælpning, tilgængeligheden af midlertidige erstatningsvarer, kvalitetsgarantier såsom en handelsmæssig garanti for afhjælpning og tilgængeligheden af accessoriske tjenesteydelser såsom fjernelse, installation og transport, der tilbydes af reparatører.
(27) Kommissionen bør gøre det muligt at udvikle en frivillig europæisk kvalitetsstandard for afhjælpningstjenester, f.eks. ved at tilskynde til og lette frivilligt samarbejde om en standard mellem virksomheder, offentlige myndigheder og andre interessenter, såsom uafhængige og lokale afhjælpningsudbydere, eller ved at udstede en standardiseringsanmodning til de europæiske standardiseringsorganisationer. En europæisk standard for afhjælpningstjenester kan øge forbrugernes tillid til afhjælpningstjenester i hele Unionen. En sådan standard kan omfatte aspekter, der påvirker forbrugernes beslutninger om afhjælpning, såsom den tid, det tager at foretage afhjælpning, tilgængeligheden af midlertidige erstatningsvarer, kvalitetsgarantier såsom en handelsmæssig garanti for afhjælpning og tilgængeligheden af accessoriske tjenesteydelser såsom fjernelse, installation og transport, der tilbydes af reparatører.
Ændring 23 Forslag til direktiv Betragtning 28
(28) For at fremme afhjælpning inden for sælgerens ansvar som fastsat i direktiv (EU) 2019/771 bør de harmoniserede betingelser for valget mellem beføjelserne afhjælpning og omlevering tilpasses. Det princip, der er fastsat i direktiv (EU) 2019/771, om at tage hensyn til, om den valgte beføjelse vil påføre sælgeren uforholdsmæssigt store omkostninger i forhold til den anden beføjelse, som et af kriterierne for fastlæggelse af den gældende beføjelse, bør opretholdes. Forbrugeren har fortsat ret til at vælge afhjælpning frem for omlevering, medmindre afhjælpning ville være umulig eller ville påføre sælgeren uforholdsmæssigt store omkostninger i forhold til omlevering. Hvis omkostningerne ved omlevering er højere end eller lig med afhjælpningsomkostningerne, bør sælgeren dog altid afhjælpe varen. Forbrugeren har således kun ret til at vælge omlevering som en beføjelse, hvis det er billigere end afhjælpning. Direktiv (EU) 2019/771 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.
(28) For at fremme afhjælpning inden for sælgerens ansvar som fastsat i direktiv (EU) 2019/771 bør de harmoniserede betingelser for valget mellem beføjelserne afhjælpning og omlevering tilpasses. Det princip, der er fastsat i direktiv (EU) 2019/771, om at tage hensyn til, om den valgte beføjelse vil påføre sælgeren uforholdsmæssigt store omkostninger i forhold til den anden beføjelse, som et af kriterierne for fastlæggelse af den gældende beføjelse, bør opretholdes. Forbrugeren har fortsat ret til at vælge afhjælpning frem for omlevering, medmindre afhjælpning ville være faktuelt eller juridisk umulig. Hvis omkostningerne ved omlevering er højere end eller lig med afhjælpningsomkostningerne, bør sælgeren dog altid afhjælpe varen, medmindre afhjælpningen ville medføre væsentlig ulempe for forbrugeren. Situationer, hvor afhjælpningen vil medføre væsentlig ulempe for forbrugeren, bør overvejes fra sag til sag under hensyntagen til varens art og forbrugerens formål med at anskaffe varen. I denne henseende har Den Europæiske Unions Domstol fastslået, at en væsentlig ulempe for forbrugeren kan forstås som en byrde, der kan afholde gennemsnitsforbrugeren fra at gøre sine rettigheder gældende. I denne forbindelse er dette navnlig tilfældet, når forbrugeren har en gyldig interesse i uafbrudt anvendelse af varerne, og en midlertidig omlevering ikke kan leveres eller ikke kan leveres i tide eller ikke ville være tilstrækkelig til at dække forbrugerens behov, hvormed forbrugeren afholdes fra at afhjælpe varerne. Det kan også antages, at der er væsentlig ulempe, når varerne allerede har været genstand for afhjælpningsforanstaltninger for at opfylde overensstemmelsesstandarderne, og varerne efterfølgende kræver afhjælpning efter en kort periode på grund af manglende overensstemmelse, hvorved tilliden til varens afhjælpningsmuligheder skades, og forbrugeren afskrækkes fra at udøve sin ret til afhjælpning. I situationer, hvor en afhjælpning ikke fører til, at varen bringes i overensstemmelse med kravene, bør principperne i direktiv (EU) 2019/771 desuden finde anvendelse. Dette bør forhindre situationer, hvor en forbruger står over for flere på hinanden følgende afhjælpninger for den samme defekt ved den samme vare. Direktiv (EU) 2019/771 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.
Ændring 24 Forslag til direktiv Betragtning 28 a (ny)
(28a) For at støtte forbrugerne og tilskynde til afhjælpning bør sælgeren, afhængigt af den relevante produktkategoris særlige karakteristika, låne forbrugeren et erstatningsprodukt, hvis afhjælpningen ikke blev afsluttet inden for en rimelig frist. Denne erstatningsvare kan også være en renoveret vare, men bør midlertidigt lånes til forbrugeren uden omkostninger. Desuden bør sælgeren foretage afhjælpningen inden for en rimelig frist.
Ændring 25 Forslag til direktiv Betragtning 28 b (ny)
(28b) Direktiv (EU) 2019/771 pålægger sælgere en forpligtelse til at afhjælpe varer i tilfælde af en mangel, der eksisterede på det tidspunkt, hvor varen blev leveret, og som viser sig inden for ansvarsperioden. For at fremme afhjælpning inden for ansvarsperioden bør forbrugerne, når de vælger afhjælpning som et middel til at bringe en vare i overensstemmelse, kunne drage fordel af en forlænget ansvarsperiode på yderligere et år regnet fra det tidspunkt, hvor deres vare returneres til dem afhjulpet, forudsat at medlemsstaterne har fastholdt eller indført frister for den oprindelige vares overensstemmelse i overensstemmelse med artikel 10, stk. 1, 2 eller 3, i dette/nævnte direktiv. Denne forlængelse af den lovpligtige garantiperiode bør kun gælde for den første afhjælpning i henhold til direktiv (EU) 2019/771. Direktiv (EU) 2019/771 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.
Ændring 26 Forslag til direktiv Betragtning 28 c (ny)
(28c) Forbrugere, der vælger afhjælpning som den valgte beføjelse for at få varen bragt i overensstemmelse, bør have mulighed for at vælge mellem sælgeren eller producenten om at få varen bragt i overensstemmelse. Når forbrugerne vælger, at producenten skal bringe produktet i overensstemmelse, bør der indføres et direkte producentansvar for afhjælpning af produkter. I så fald bør producenten afhjælpe produktet med henblik på at afhjælpe den manglende overensstemmelse. Producenterne bør forsøge at reagere hurtigt med deres vurdering, hvis produktet kan afhjælpes. Hvis afhjælpning er umuligt, bør producenten vurdere situationen og løse den på en måde, der er hensigtsmæssig for forbrugeren, f.eks. ved at komme i kontakt med den oprindelige sælger og forbrugeren. For at undgå, at sælgeren i et sådant tilfælde foretager samme afhjælpning af samme mangel, bør sælgeren fritages for sit ansvar for denne mangel, og når det er lykkedes producenten at afhjælpe varen, bør varen anses for at være i overensstemmelse. Ingen andre af forbrugerens rettigheder i henhold til direktiv (EU) 2019/771 bør berøres af dette producentansvar i tilfælde af afhjælpning som den valgte beføjelse som følge af manglende overensstemmelse.
Ændring 27 Forslag til direktiv Betragtning 28 d (ny)
(28d) For at tilskynde forbrugerne til at vælge afhjælpning bør den kommercielle garanti ikke indeholde vilkår, der kan afskrække forbrugerne fra at gøre brug af deres ret til at afhjælpe en vare, der ikke er i overensstemmelse.
Ændring 28 Forslag til direktiv Betragtning 30
(30) For at give de erhvervsdrivende mulighed for at tilpasse sig bør der indføres overgangsbestemmelser vedrørende anvendelsen af visse artikler i dette direktiv. Forpligtelserne til at afhjælpe og give relaterede oplysninger om denne forpligtelse bør derfor gælde for kontrakter om levering af afhjælpningstjenester efter [24 måneder efter ikrafttrædelsen]. Ændringen af direktiv (EU) 2019/771 bør kun finde anvendelse på købsaftaler, der indgås efter [24 måneder efter ikrafttrædelsen], for at sikre retssikkerheden og give sælgerne tilstrækkelig tid til at tilpasse sig de ændrede afhjælpnings- og udskiftningsbeføjelser.
(30) For at give de erhvervsdrivende mulighed for at tilpasse sig bør der indføres overgangsbestemmelser vedrørende anvendelsen af visse artikler i dette direktiv. Forpligtelserne til at afhjælpe og give relaterede oplysninger om denne forpligtelse bør derfor gælde for kontrakter om levering af afhjælpningstjenester efter [18 måneder efter ikrafttrædelsen]. Ændringen af direktiv (EU)2019/771 bør kun finde anvendelse på købsaftaler, der indgås efter [18 måneder efter ikrafttrædelsen], for at sikre retssikkerheden og give sælgerne tilstrækkelig tid til at tilpasse sig de ændrede afhjælpnings- og udskiftningsbeføjelser.
Ændring 29 Forslag til direktiv Artikel 1 – stk. 1
1. Dette direktiv fastsætter fælles regler til fremme af afhjælpning af varer med henblik på at bidrage til et velfungerende indre marked og samtidig sikre et højt forbruger- og miljøbeskyttelsesniveau.
1. Dette direktiv fastsætter fælles regler til styrkelse af retten til afhjælpning af varer for forbrugere med henblik på at bidrage til et velfungerende indre marked og samtidig sikre et højt forbruger- og miljøbeskyttelsesniveau.
Ændring 30 Forslag til direktiv Artikel 2 – stk. 1 – nr. 1 a (nyt)
1a. "afhjælpning": returnering af et defekt produkt eller affald til en tilstand, hvor det opfylder sin tilsigtede anvendelse
Ændring 31 Forslag til direktiv Artikel 2 – stk. 1 – nr. 2
2. enhver fysisk eller juridisk person, der i forbindelse med vedkommendes erhverv, forretning, håndværk eller profession leverer afhjælpningstjenester, herunder producenter og sælgere, der leverer afhjælpningstjenester, og leverandører af afhjælpningstjenester, uanset om de er uafhængige eller tilknyttet sådanne producenter eller sælgere
2. "reparatør": enhver fysisk eller juridisk person, der i forbindelse med vedkommendes erhverv, forretning, håndværk eller profession leverer afhjælpningstjenester, herunder producenter og sælgere, der leverer afhjælpningstjenester, og leverandører af afhjælpningstjenester, uanset om de er uafhængige reparatører, professionelle reparatører eller tilknyttet sådanne producenter eller sælgere
Ændring 32 Forslag til direktiv Artikel 2 – stk. 1 – nr. 2 a (nyt)
2a. "uafhængig aktør": en fysisk eller juridisk person, ud over en bemyndiget repræsentant, sælger eller reparatør, der er direkte eller indirekte involveret i afhjælpning og vedligeholdelse af produktet, herunder reparatører, fabrikanter eller distributører af afhjælpningsudstyr, værktøj eller reservedele samt tekniske forlag, aktører, der yder bistand, aktører, der tilbyder inspektion og afprøvning, aktører, der tilbyder undervisning af installatører, og udbydere af fjerntjenester
Ændring 33 Forslag til direktiv Artikel 2 – stk. 1 – nr. 6 a (nyt)
6a. "udbyder af distributionstjenester": enhver fysisk eller juridisk person, der som led i erhvervsvirksomhed udbyder mindst to af følgende tjenester: oplagring, emballering, adressering og forsendelse af et produkt uden at have ejerskab over de pågældende produkter, undtagen "posttjenester" som defineret i artikel 2, nr. 1), i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 97/67/EF1a, pakkeleveringstjenester som defineret i artikel 2, nr. 2), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/6441b, og alle andre posttjenester eller godstransporttjenester
__________________
1a Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 97/67/EF af 15. december 1997 om fælles regler for udvikling af Fællesskabets indre marked for posttjenester og forbedring af disse tjenesters kvalitet (EFT L 15 af 21.1.1998, s. 14).
1b Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/644 af 18. april 2018 om grænseoverskridende pakkeleveringstjenester (EUT L 112 af 2.5.2018, s. 19).
Ændring 34 Forslag til direktiv Artikel 4 – stk. 1
1. Medlemsstaterne sikrer, at reparatøren, inden en forbruger bindes af en aftale om levering af afhjælpningstjenester, efter anmodning udlevere det europæiske afhjælpningsoplysningsskema, jf. bilag I, til forbrugeren på et varigt medium som omhandlet i artikel 2, stk. 11, i direktiv (EU) 2019/771.
1. Reparatører kan give forbrugeren det europæiske afhjælpningsoplysningsskema i bilag I til dette direktiv på et varigt medium som omhandlet i artikel 2, stk. 11, i direktiv (EU) 2019/771. I sådanne tilfælde skal producenterne eller den relevante erhvervsdrivende i henhold til artikel 5 i dette direktiv på en klar måde give reparatøren de oplysninger, der er nødvendige for, at reparatøren kan udfylde det europæiske afhjælpningsoplysningsskema.
Ændring 35 Forslag til direktiv Artikel 4 – stk. 2
2. Reparatører, som ikke er forpligtet til at afhjælpe i medfør af artikel 5, er ikke forpligtet til at udlevere det europæiske afhjælpningsoplysningsskema, hvis de ikke har til hensigt at levere afhjælpningstjenesten.
Reparatøren kan anmode forbrugeren om at betale de nødvendige omkostninger, som reparatøren afholder for at give oplysningerne i det europæiske afhjælpningsoplysningsskema.
Hvis en fysisk undersøgelse, herunder en vurdering af produktet på stedet er nødvendig for at anslå afhjælpningens pris, kan reparatøren anmode forbrugeren om at betale de nødvendige omkostninger, som en sådan fysisk undersøgelse indebærer.
Ændring 37 Forslag til direktiv Artikel 4 – stk. 4 – litra e
e) prisen eller, hvis prisen ikke med rimelighed kan beregnes på forhånd, den måde, hvorpå prisen skal beregnes, og maksimumsprisen for afhjælpningen
e) den forventede maksimumspris for afhjælpningen, herunder, men ikke begrænset til, omkostninger til reservedele, arbejdskraftomkostninger, omkostninger til fragt, levering eller porto eller, hvis enten den samlede pris eller nogle af dens elementer ikke med rimelighed kan beregnes på forhånd, den måde, hvorpå prisen skal beregnes
Ændring 38 Forslag til direktiv Artikel 4 – stk. 4 – litra i a (nyt)
ia) yderligere oplysninger, som reparatøren frivilligt giver
Ændring 39 Forslag til direktiv Artikel 5 – stk. 1
1. Medlemsstaterne sikrer, at producenten på forbrugerens anmodning gratis eller mod betaling afhjælper varer, for hvilke og i det omfang der er fastsat krav om afhjælpningsmuligheder i EU-retsakter som opført i bilag II. Producenten er ikke forpligtet til at afhjælpe sådanne varer, hvis afhjælpning er umulig. Producenten kan give afhjælpning i underentreprise for at opfylde sin afhjælpningsforpligtelse.
1. Medlemsstaterne sikrer, at producenten på forbrugerens anmodning afhjælper varer, der er opført i bilag II, uanset om der er fastsat krav om afhjælpningsmuligheder for disse varer i EU-retsakter. Producenten er ikke forpligtet til at afhjælpe sådanne varer, hvis afhjælpning faktuelt eller juridisk er umulig. Producenten må ikke afvise forbrugerens anmodning udelukkende på grund af økonomiske hensyn såsom omkostningerne.Producenten kan give afhjælpning i underentreprise for at opfylde sin afhjælpningsforpligtelse. I sådanne tilfælde skal producenten give reparatøren alle relevante oplysninger, således at reparatøren kan opfylde sine forpligtelser.
Ændring 40 Forslag til direktiv Artikel 5 – stk. 1 a (nyt)
1a. Afhjælpningen i henhold til stk. 1 udføres på følgende betingelser:
a) den foretages enten gratis eller mod betaling af en modydelse
b) den skal foretages inden for en rimelig tid fra det tidspunkt, hvor producenten fysisk er i besiddelse af varen, har modtaget varen eller har fået adgang til varen af forbrugeren
c) producenten kan låne forbrugeren en erstatningsvare gratis eller mod et rimeligt gebyr, mens afhjælpningen pågår, og
d) i tilfælde, hvor afhjælpningen er faktuelt eller juridisk umulig, kan producenten udlevere et istandsat produkt til forbrugeren, som efter forbrugerens accept fritager producenten for afhjælpningsforpligtelsen i henhold til denne artikel.
Ændring 41 Forslag til direktiv Artikel 5 – stk. 2
2. Hvis den producent, der er forpligtet til at afhjælpe i henhold til stk. 1, er etableret uden for Unionen, opfylder dennes bemyndigede repræsentant i Unionen producentens forpligtelse.Hvis producenten ikke har nogen bemyndiget repræsentant i Unionen, opfylder importøren af den pågældende vare producentens forpligtelse.Hvis der ikke er nogen importør, opfylder distributøren af den pågældende vare producentens forpligtelse.
2. Hvis den producent, der er forpligtet til at afhjælpe i henhold til stk. 1, er etableret uden for Unionen, udpeger producenten ved skriftlig fuldmagt en bemyndiget repræsentant for at sikre overholdelsen af dette direktiv. Producenten sikrer, at den bemyndigede repræsentant har ressourcer og mandat til at opfylde sine forpligtelser i henhold til dette direktiv.
Hvis producenten ikke har nogen bemyndiget repræsentant i Unionen, opfylder importøren af den pågældende vare producentens forpligtelse.Hvis der ikke er nogen importør, opfylder udbyderen af distributionstjenester af den pågældende vare producentens forpligtelse. Hvis der ikke er nogen udbyder af distributionstjenester, opfylder distributøren af den pågældende vare producentens forpligtelse.
Ændring 42 Forslag til direktiv Artikel 5 – stk. 3
3. Producenterne skal sikre, at uafhængige reparatører har adgang til reservedele og afhjælpningsrelaterede oplysninger og værktøjer i overensstemmelse med de EU-retsakter, der er opført i bilag II.
3. For alle varer, der er opført i bilag II til dette direktiv, skal producenterne sikre, at uafhængige reparatører, genfremstillingsvirksomheder, renoveringsvirksomheder og slutbrugere har adgang til alle reservedele og alle afhjælpningsrelaterede oplysninger og værktøjer, herunder diagnosticeringsværktøjer, til en rimelig og ikkediskriminerende pris i en periode, der mindst svarer til produktets forventede levetid. Der gives adgang til diagnosticeringsværktøjer, med forbehold af gældende regler om beskyttelse af forretningshemmeligheder som omhandlet i artikel 2, nr. 1), i direktiv (EU) 2016/943.
Ændring 43 Forslag til direktiv Artikel 5 – stk. 3 a (nyt)
3a. Producenterne offentliggør på deres websteder alle oplysninger om afhjælpning såsom afhjælpningspriser og priser på reservedele for de varer, der er opført i bilag II.
Ændring 44 Forslag til direktiv Artikel 5 – stk. 3 b (nyt)
3b. Producenterne må ikke hindre afhjælpning ved hjælp af en kontrakt-, hardware- eller softwareteknik. Producenterne må ikke hindre, at uafhængige reparatører anvender originale eller brugte reservedele, kompatible reservedele og 3D-printede reservedele, hvis de er i overensstemmelse med kravene i national eller EU-ret.
Ændring 45 Forslag til direktiv Artikel 5 – stk. 3 c (nyt)
3c. Producenterne må ikke afvise at yde service på eller afhjælpe en enhed, som er købt eller tidligere afhjulpet uden for deres autoriserede tjeneste- eller distributionsnetværk.
Ændring 46 Forslag til direktiv Artikel 5 – stk. 4
4. Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 15 med henblik på at ændre bilag II ved at ajourføre listen over EU-retsakter, der fastsætter krav om afhjælpningsmuligheder i lyset af den lovgivningsmæssige udvikling.
4. Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 15 med henblik på at ændre bilag II ved at føje nye varer, som kan afhjælpes, til listen i lyset af den lovgivningsmæssige udvikling eller markedsudviklingen.
Ændring 47 Forslag til direktiv Artikel 6 – stk. 1
Medlemsstaterne sikrer, at producenter oplyser forbrugerne om deres forpligtelse til at afhjælpe i henhold til artikel 5 og giver oplysninger om afhjælpningstjenesterne på en let tilgængelig, klar og forståelig måde, f.eks. via den onlineplatform, der er omhandlet i artikel 7.
Medlemsstaterne sikrer, at producenter eller sælgere oplyser forbrugerne om deres forpligtelse til at afhjælpe i henhold til artikel 5 og giver gratis oplysninger om afhjælpningstjenesterne på en let tilgængelig, klar og forståelig måde, f.eks. via den onlineplatform, der er omhandlet i artikel 7, deres relevante websteder eller på salgsstedet.
1. Medlemsstaterne sikrer, at der på deres område findes mindst én onlineplatform, der gør det muligt for forbrugerne at finde reparatører. Platformen skal:
1. Medlemsstaterne sikrer, at der på deres område findes mindst én onlineplatform. Medlemsstaterne fremmer navnlig private initiativer, der tager sigte på at oprette sådanne onlineplatforme. Sådanne onlineplatforme skal gøre det muligt for forbrugerne let at finde reparatører, herunder lokalsamfundsstyrede afhjælpningscentre og afhjælpningscaféer, og skal:
Ændring 49 Forslag til direktiv Artikel 7 – stk. 1 – litra a
a) omfatte søgefunktioner vedrørende varer, placering af afhjælpningstjenester, afhjælpningsbetingelser, herunder den tid, der er nødvendig for at gennemføre afhjælpningen, tilgængeligheden af midlertidige erstatningsvarer og det sted, hvor forbrugeren overdrager varerne med henblik på afhjælpning, tilgængelighed af og betingelser for accessoriske tjenesteydelser, herunder fjernelse, installation og transport, der tilbydes af reparatører, og gældende europæiske eller nationale kvalitetsstandarder
a) omfatte søgefunktioner vedrørende varer, placering af afhjælpningstjenester, herunder en kortbaseret funktion, muligheden for at levere grænseoverskridende tjenester, afhjælpningsbetingelser, herunder den tid, der er nødvendig for at gennemføre afhjælpningen, tilgængeligheden af midlertidige erstatningsvarer og det sted, hvor forbrugeren overdrager varerne med henblik på afhjælpning, tilgængelighed af og betingelser for accessoriske tjenesteydelser, herunder fjernelse, installation og transport, der tilbydes af reparatører, og gældende europæiske eller nationale kvalitetsstandarder
Ændring 50 Forslag til direktiv Artikel 7 – stk. 1 – litra c a (nyt)
ca) oplyse forbrugerne om gældende økonomiske og skattemæssige incitamenter til at sænke afhjælpningsomkostningerne
Ændring 51 Forslag til direktiv Artikel 7 – stk. 1 – litra d a (nyt)
da) gøre det muligt for forbrugerne at give en anmeldelse eller bedømmelse, som afspejler kvaliteten af reparatørernes arbejde
Ændring 52 Forslag til direktiv Artikel 7 – stk. 1 – afsnit 1 a (nyt)
Når der er mindst én platform på en medlemsstats område med privat ejerskab, der opfylder kravene i første afsnit, anses forpligtelsen i nævnte afsnit for at være opfyldt af den pågældende medlemsstat.
Ændring 53 Forslag til direktiv Artikel 7 – stk. 3
3. Registrering på onlineplatformen for reparatører og for sælgere af varer, der er genstand for renovering, og for købere af mangelfulde varer til renovering er frivillig. Medlemsstaterne fastsætter adgangen til platformen i overensstemmelse med EU-retten. Brugen af onlineplatformen er gratis for forbrugerne.
3. Registrering på onlineplatformen for reparatører og for lokalsamfundsstyrede afhjælpningsinitiativer såsom afhjælpningscaféer, sælgere af varer, der er genstand for renovering, og for købere af mangelfulde varer til renovering er frivillig. Medlemsstaterne fastsætter adgangen til platformen i overensstemmelse med EU-retten. Brugen af onlineplatformen er gratis for forbrugerne.
Ændring 54 Forslag til direktiv Artikel 7 – stk. 3 a (nyt)
3a. Medlemsstaterne sikrer, at onlineplatforme er tilgængelige, og sikrer, at de oplysninger, der gives, er ajourførte og præsenteres på en forbrugervenlig måde.
Ændring 55 Forslag til direktiv Artikel 7 – stk. 3 b (nyt)
3b. Medlemsstaterne meddeler Kommissionen linket til eksisterende onlineplatforme for afhjælpning på deres område senest ... [12 måneder efter dette direktivs ikrafttræden] og linket til hver ny onlineplatform til afhjælpning senest 14 arbejdsdage efter dets lancering. Kommissionen opretholder en offentlig, let tilgængelig og maskinlæsbar database over onlineplatforme for afhjælpning, der er registreret i medlemsstaterne.
Ændring 56 Forslag til direktiv Artikel 7 – stk. 3 c (nyt)
3c. Medlemsstaterne og Kommissionen træffer passende foranstaltninger til at informere forbrugere, relevante erhvervsdrivende og sælgere om tilgængeligheden af onlineplatform, der er oprettet i henhold til denne artikels stk. 1, og om, at forbrugerne har let adgang til den.
Ændring 57 Forslag til direktiv Artikel 7 – stk. 3 d (nyt)
3d. Den relevante erhvervsdrivende eller en onlineplatform, der giver forbrugere mulighed for at indgå fjernsalgsaftaler, bør give forbrugerne oplysninger om tilgængeligheden af onlineplatforme, der er etableret i henhold til denne artikels stk. 1, på deres område.
Ændring 58 Forslag til direktiv Artikel 7 a (ny)
Artikel 7a
Foranstaltninger for mikrovirksomheder og små og mellemstore virksomheder (SMV'er)
1. Medlemsstaterne træffer passende foranstaltninger til at støtte mikrovirksomheder og små og mellemstore virksomheder som defineret i Kommissionens henstilling 2003/361/EF med henblik på overholdelse af kravene i dette direktiv. De pågældende foranstaltninger skal som minimum omfatte:
a) retningslinjer eller lignende foranstaltninger med henblik på at øge bevidstheden om, hvordan man overholder de krav og forpligtelser, der er fastsat i dette direktiv
b) skræddersyede uddannelseskurser for iværksættere og deres ansatte.
Ændring 59 Forslag til direktiv Artikel 9 a (ny)
Artikel 9a
Medlemsstaternes foranstaltninger til fremme af afhjælpning
1. Medlemsstaterne træffer passende foranstaltninger for at fremme afhjælpning.
2. De i stk. 1 omhandlede foranstaltninger kan f.eks. tage form af afhjælpningsvouchere, nationale afhjælpningsfonde eller andre tiltag og incitamenter.
3. Medlemsstaterne aflægger rapport til Kommissionen om de foranstaltninger, der er truffet i henhold til stk. 1. Senest ... [12 måneder efter datoen for gennemførelsen af dette direktiv] gør Kommissionen disse foranstaltninger offentligt tilgængelige. Medlemsstaterne aflægger rapport til Kommissionen om de gældende foranstaltninger senest ... [12 måneder efter datoen for gennemførelsen af dette direktiv].
4. Medlemsstaterne sikrer, at de grundlæggende frihedsrettigheder til at levere tjenesteydelser og til etablering som nedfældet i traktaterne finder anvendelse på udbydere af afhjælpningstjenester, herunder i overensstemmelse med direktiv (EU) 2018/958, alt efter hvad der er relevant. Endvidere må medlemsstaterne ikke i deres nationale lovgivning indføre uberettigede kvalifikationskrav til professionelle afhjælpningstjenester og må heller ikke foretage kontroller, inspektioner eller undersøgelser, der er uberettigede i lyset af disse grundlæggende frihedsrettigheder.
5. Medlemsstaterne sikrer, at leverandøren af en afhjælpning er ansvarlig for enhver mangel for så vidt angår den eller de afhjulpne dele, aspekter eller funktioner ved varen, som findes på det tidspunkt, hvor forbrugeren modtog den afhjulpne vare, og som viser sig inden for en minimumsperiode på mindst tolv måneder efter dette tidspunkt.
6. Medlemsstaterne forbyder praksis, der hindrer forbrugerne i at udøve deres ret til afhjælpning, herunder, men ikke begrænset til:
a) forbud mod praksis, der får forbrugerne til at tro, at deres vare ikke kan afhjælpes, fordi den tidligere er blevet afhjulpet eller undersøgt af en uafhængig reparatør, en ikkeprofessionel reparatør eller slutbrugere, eller at det kan medføre sikkerhedsrisici
b) forbud mod enhver kontrakt-, hardware- eller softwareteknik, der kan forhindre eller begrænse afhjælpning, og forbyde afslag på afhjælpning af en vare, der tidligere er blevet afhjulpet af en uafhængig reparatør, ikke-professionel reparatør eller slutbruger.
Ændring 60 Forslag til direktiv Artikel 10 – stk. 2 – afsnit 1 a (nyt)
Medlemsstaterne sikrer, at handelsmæssige garantier for holdbarhed, der sælges ud over den retlige garanti for overensstemmelse i henhold til direktiv (EU) 2019/771, altid omfatter en ret til afhjælpning af det omfattede produkt i garantiperioden. Når producenterne fremmer den handelsmæssige garanti, sikrer de, at der bliver givet et resumé af betingelserne for den handelsmæssige garanti på en klar og præcis måde, således at forbrugerne er fuldt ud klar over deres rettigheder og ikke bliver vildledt.
Ændring 61 Forslag til direktiv Artikel 11 – stk. 1 a (nyt)
1a. Medlemsstaterne sikrer, at følgende ikkeudtømmende og vejledende kriterier tages i betragtning ved pålæggelse af sanktioner, hvor det er relevant:
a) overtrædelsens art, grovhed, omfang og varighed
b) den pågældende virksomheds finansielle kapacitet og størrelse
c) eventuelle foranstaltninger, som sælgeren eller producenten har truffet for at begrænse eller afhjælpe den skade, som forbrugerne har lidt
d) sælgerens eller producentens eventuelle tidligere overtrædelser
e) sælgerens eller producentens opnåede økonomiske fordele eller undgåede tab som følge af overtrædelsen, hvis de relevante oplysninger er tilgængelige
f) sanktioner, der pålægges sælgeren eller producenten for den samme overtrædelse i andre medlemsstater i grænseoverskridende tilfælde, hvor oplysninger om sådanne sanktioner er tilgængelige via den mekanisme, der er etableret i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/2394
g) eventuelle andre skærpende eller formildende faktorer i lyset af sagens omstændigheder.
Ændring 62 Forslag til direktiv Artikel 11 – stk. 1 b (nyt)
1b. Medlemsstaterne sikrer, at når der pålægges sanktioner i overensstemmelse med artikel 21 i forordning (EU) 2017/2394, omfatter de muligheden for enten at pålægge bøder gennem administrative procedurer eller at indlede retsforfølgning med henblik på pålæggelse af bøder, eller begge dele, af en maksimumsstørrelse for sådanne bøder på mindst 4 % af sælgerens eller producentens årlige omsætning i den eller de berørte medlemsstater.
Ændring 63 Forslag til direktiv Artikel 11 – stk. 1 c (nyt)
1c. For de tilfælde, hvor en bøde skal pålægges i overensstemmelse med stk. 1b, men oplysninger om sælgerens eller producentens årlige omsætning ikke er tilgængelige, indfører medlemsstaterne muligheden for at pålægge bøder af en maksimumsstørrelse på mindst 2 mio. EUR.
Ændring 64 Forslag til direktiv Artikel 11 – stk. 2
2. Medlemsstaterne giver senest 24 måneder efter ikrafttrædelsen Kommissionen meddelelse om de regler og foranstaltninger, der er omhandlet i stk. 1, og underretter den straks om senere ændringer, der berører dem.
2. Medlemsstaterne giver senest 18 måneder efter ikrafttrædelsen Kommissionen meddelelse om de regler og foranstaltninger, der er omhandlet i stk. 1, og underretter den straks om senere ændringer, der berører dem.
Ændring 65 Forslag til direktiv Artikel 12 – stk. 1 – nr. -1 (nyt) Direktiv (EU) 2019/771 Artikel 7 – stk. 1 – litra d
I direktiv (EU) 2019/771 foretages følgende ændringer:
d) svare til den mængde og have de egenskaber og øvrige funktioner, herunder med hensyn til holdbarhed, funktionalitet, kompatibilitet og sikkerhed, der er sædvanlige for varer af samme type, og som forbrugeren med rimelighed kan forvente under hensyntagen til varens art og eventuelle offentlige udsagn, som er fremsat af eller på vegne af sælgeren eller andre personer i tidligere led i transaktionskæden, herunder producenten, navnlig i reklamer eller gennem mærkning.
‘d) svare til den mængde og have de egenskaber og øvrige funktioner, herunder med hensyn til holdbarhed, afhjælpningsmuligheder, funktionalitet, kompatibilitet og sikkerhed, der er sædvanlige for varer af samme type, og som forbrugeren med rimelighed kan forvente under hensyntagen til varens art og eventuelle offentlige udsagn, som er fremsat af eller på vegne af sælgeren eller andre personer i tidligere led i transaktionskæden, herunder producenten, navnlig i reklamer eller gennem mærkning."
Ændring 66 Forslag til direktiv Artikel 12 – stk. 1 – nr. 1 – litra a (nyt) Direktiv (EU) 2019/771 Artikel 13 – stk. 2 – afsnit 2 (nyt)
1) Artikel 13 ændres således:
I Artikel 13, stk. 2, i direktiv (EU) 2019/771 tilføjes følgende punktum:
a) I stk. 2 tilføjes følgende afsnit:
Uanset dette stykkes første punktum skal sælgeren, hvis omkostningerne til omlevering er lig med eller større end omkostningerne til afhjælpning, afhjælpe varen for at bringe varen i overensstemmelse.
"Uanset første afsnit skal sælgeren, hvis omkostningerne til omlevering er lig med eller større end omkostningerne til afhjælpning, afhjælpe varen for at bringe varen i overensstemmelse, medmindre afhjælpningen er faktuelt eller juridisk umulig eller ville medføre betydelige ulemper for forbrugeren."
Ændring 67 Forslag til direktiv Artikel 12 – stk. 1– nr. 1 – litra b (nyt) Direktiv (EU) 2019/771 Artikel 13 – stk. 3 a (nyt)
b) Følgende stykke indsættes:
‘3a. Hvis forbrugeren vælger afhjælpning som afhjælpningsmuligheden for at bringe varen i overensstemmelse, kan forbrugeren også direkte anmode producenten om at bringe varen i overensstemmelse. Hvis producenten efterkommer denne anmodning, anses han for at fritage sælgeren for sit ansvar i henhold til artikel 10.
Ændring 68 Forslag til direktiv Artikel 12 – stk. 1 – nr. 1– litra c (nyt) Direktiv (EU) 2019/771 Artikel 13 – stk. 4 a (nyt)
c) Følgende stykke indsættes:
''4a. Hvis varen i overensstemmelse med denne artikels stk. 2 er bragt i overensstemmelse ved afhjælpning, er sælgeren eller producenten ansvarlig for enhver mangel, der foreligger på det tidspunkt, hvor forbrugeren modtog den afhjulpne vare, og som viser sig senest et år efter dette tidspunkt, forudsat at medlemsstaterne har fastholdt eller indført frister for den oprindelige vares overensstemmelse i henhold til artikel 10, stk. 1, 2 eller 3. Dette gælder ikke, hvis sælgeren allerede er lykkedes med at afhjælpe varen i overensstemmelse med artikel 10. Med forbehold af artikel 7, stk. 3, finder dette stykke også anvendelse på varer med digitale elementer. Dette stykke berører ikke andre frister i henhold til artikel 10 og yderligere krav fra forbrugeren."
Ændring 69 Forslag til direktiv Artikel 12 – stk. 1– nr. 1 a (nyt) – litra a (nyt) Direktiv (EU) 2019/771 Artikel 14 – stk. 1
1a) I artikel 14 foretages følgende ændringer:
a) Stk. 1 affattes således:
1. Afhjælpning eller omlevering skal foretages:
“1. Afhjælpning skal foretages:
a) gratis
a) gratis
b) inden for en rimelig tid fra det tidspunkt, hvor sælgeren er blevet underrettet af forbrugeren om manglen, og
b) inden for en rimelig frist fra det tidspunkt, hvor sælgeren er blevet underrettet af forbrugeren om afhjælpning
c) uden væsentlig ulempe for forbrugeren under hensyntagen til varens art og forbrugerens formål med at anskaffe varen.
c) uden væsentlig ulempe for forbrugeren under hensyntagen til varens art og forbrugerens formål med at anskaffe varen og
ca) afhængigt af de særlige forhold, der gør sig gældende for den relevante produktkategori, navnlig dens permanente tilgængelighed for forbrugeren, skal sælgeren gratis stille en erstatningsvare til rådighed for forbrugeren, herunder låne forbrugeren en istandsat vare, hvis afhjælpningen ikke kan fuldføres i løbet af den periode, der er omhandlet i litra b).
Ændring 70 Forslag til direktiv Artikel 12 – stk. 1– nr. 1 a (nyt) – litra b (nyt) Direktiv (EU) 2019/771 Artikel 14 – stk. 1 a (nyt)
b) Følgende stykke indsættes:
"1a. Omlevering skal foretages:
a) gratis
b) inden for en rimelig frist fra det tidspunkt, hvor sælgeren er blevet underrettet af forbrugeren om manglen
c) uden væsentlig ulempe for forbrugeren under hensyntagen til varens art og forbrugerens formål med at anskaffe varen
d) efter anmodning fra forbrugeren ved at tilbyde en istandsat vare"
Ændring 71 Forslag til direktiv Artikel 12 – stk. 1 – nr. 1 a (nyt) – litra c (nyt) Direktiv (EU) 2019/771 Artikel 14 – stk. 4 a (nyt)
c) Følgende stykke indsættes:
“4a. Hvis forbrugeren i henhold til artikel 13, stk. 3a, beslutter, at producenten skal bringe varen i overensstemmelse ved afhjælpning, skal producenten betragtes som sælger med henblik på denne artikel."
Ændring 72 Forslag til direktiv Artikel 12 – stk. 1 – nr. 1 b (nyt) Direktiv (EU) 2019/771 Artikel 17 – stk. 1 a (nyt)
1b) I artikel 17 indsættes følgende stykke:
“1a. Den handelsmæssige garanti berører ikke forbrugerens ret i henhold til artikel 13, stk. 3a, til at vælge, at producenten skal afhjælpe en vare, der ikke er i overensstemmelse. Vilkår i den handelsmæssige garanti, der afholder forbrugeren fra at gøre brug af sine rettigheder i henhold til artikel 13, stk. 3a, betragtes som ugyldige."
Ændring 73 Forslag til direktiv Artikel 14 a (ny)
Artikel 14a
Evalueringsrapport
1. Senest ... [fem år efter dette direktivs ikrafttræden] foretager Kommissionen en evaluering af dette direktiv og vurderer dets bidrag, navnlig artikel 5, 9a og 12, til et velfungerende indre marked, et højt forbrugerbeskyttelsesniveau og forbedring af produkters miljømæssige bæredygtighed samt deres indvirkning på virksomheder, navnlig mikrovirksomheder og små og mellemstore virksomheder.
Med hensyn til artikel 7 evaluerer og vurderer den effektiviteten af onlineplatforme til afhjælpning baseret på data fra de enkelte medlemsstater, der indeholder oplysninger om antallet af aktive leverandører af afhjælpningstjenester, forbrugere og antallet af gennemførte transaktioner.
2. Kommissionen udarbejder en rapport om de vigtigste resultater og forelægger den for Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget. Medlemsstaterne giver Kommissionen alle de oplysninger, der er nødvendige for udarbejdelsen af rapporten.
3. Rapporten ledsages, hvis det er hensigtsmæssigt, af et lovgivningsforslag.
Ændring 74 Forslag til direktiv Artikel 16 – stk. 1
1. Artikel 5, stk. 1 og 2, og artikel 6 i dette direktiv finder ikke anvendelse på aftaler om levering af afhjælpningstjenester, der er indgået inden den [24 måneder efter ikrafttrædelsen].
1. Artikel 5, stk. 1 og 2, og artikel 6 i dette direktiv finder ikke anvendelse på aftaler om levering af afhjælpningstjenester, der er indgået inden den [18 måneder efter ikrafttrædelsen].
Ændring 75 Forslag til direktiv Artikel 16 – stk. 2
2. Artikel 12 i dette direktiv finder ikke anvendelse på købsaftaler, der er indgået inden den [24 måneder efter ikrafttrædelsen].
2. Artikel 12 i dette direktiv finder ikke anvendelse på købsaftaler, der er indgået inden den [18 måneder efter ikrafttrædelsen].
Medlemsstaterne sætter de nødvendige love og administrative bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv senest [24 måneder efter ikrafttrædelsen]. De underretter straks Kommissionen herom.
Medlemsstaterne sætter de nødvendige love og administrative bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv senest den [18 måneder efter ikrafttrædelsen]. De underretter straks Kommissionen herom.
Sagen blev henvist til fornyet behandling i det kompetente udvalg med henblik på interinstitutionelle forhandlinger, jf. forretningsordenens artikel 59, stk. 4, fjerde afsnit (A9-0316/2023).