Europaparlamentets resolution av den 17 januari 2024 om den planerade upplösningen av centrala strukturer för korruptionsbekämpning i Slovakien och konsekvenserna av detta för rättsstatens principer (2023/3021(RSP))
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av artiklarna 2, 4, 6, 7 och 10 i fördraget om Europeiska unionen,
– med beaktande av artikel 325 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,
– med beaktande av artiklarna 11, 12, 41 och 47 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna,
– med beaktande av sin resolution av den 28 mars 2019 om situationen avseende rättsstaten och kampen mot korruption inom EU, särskilt i Malta och Slovakien(1),
– med beaktande av sin resolution av den 19 april 2018 om skyddet för undersökande journalister i Europa: fallet med den slovakiske journalisten Ján Kuciak samt Martina Kušnírová(2),
– med beaktande av kommissionens meddelande av den 5 juli 2023 2023 års rapport om rättsstatsprincipen – Situationen i fråga om rättsstatsprincipen i EU (COM(2023)0800),
– med beaktande av artikel 132.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Under de senaste åren har Slovakien intensifierat sina insatser för att bekämpa korruption på hög nivå och organiserad brottslighet, och flera tidigare högt uppsatta tjänstemän har åtalats för mutbrott, med lagakraftvunna domstolsbeslut till följd. Slovakiens särskilda åklagarmyndighet, som inledde sin verksamhet den 1 september 2004, och den slovakiska polisen har bidragit till hanteringen av fall med koppling till korruption och allvarliga brott, inbegripet fall som rört missbruk av EU-medel.
B. Det låga antalet utredda fall och avsaknaden av en effektiv mekanism för att bekämpa korruption och organiserad brottslighet i Slovakien var de främsta orsakerna till inrättandet av den särskilda åklagarmyndigheten i Slovakien. Det finns liknande specialiserade institutioner i flera andra medlemsstater, däribland den nyligen inrättade särskilda europeiska åklagaren på EU-nivå, som Slovakien ställde sig bakom i rådet.
C. Den nya regeringen beslutade att upplösa den särskilda åklagarmyndigheten och sänka de straffrättsliga påföljderna för allvarliga brott, inbegripet korruption och miljöbrott, genom att ändra strafflagen via ett påskyndat lagstiftningsförfarande i början av sin mandatperiod.
D. Det påskyndade förfarandet har inneburit att det inte längre finns någon möjlighet till en meningsfull offentlig debatt och en korrekt demokratisk process. Mer än 20 000 medborgare har vid upprepade tillfällen gett sig ut för att protestera mot det kontroversiella förslaget. Mer än 100 000 medborgare har undertecknat två framställningar mot regeringens förslag och dess påskyndade lagstiftningsförfarande. Slovakiens president har uttryckt djup oro över förslaget och det påskyndade lagstiftningsförfarandet och har meddelat att hon kommer att inlägga sitt veto mot lagen. I 2023 års rapport om rättsstatens principer rekommenderade kommissionen Slovakien att säkerställa effektiva offentliga samråd och berörda parters deltagande i lagstiftningsprocessen.
E. Under hela det påskyndade lagstiftningsförfarandet har den slovakiska regeringen vägrat att ta hänsyn till expertanalyser och synpunkter från det civila samhället och kommissionen, däribland uttryck för stark oro över hur de föreslagna ändringarna skulle undergräva kampen mot korruption.
F. Samtidigt har inrikesministern gjort omfattande personalförändringar och aviserat betydande strukturella och organisatoriska förändringar inom den slovakiska polisen och andra oberoende demokratiska institutioner, bland annat när det gäller utredare som vid Slovakiens nationella brottsbekämpningsbyrå arbetar med fall av allvarliga brott och korruption på hög nivå, vilket väcker tvivel om skälen till förändringarna i fråga. Den slovakiska regeringen har ersatt ledamöter i Slovakiens rättsliga råd innan deras mandat löpte ut, detta utan vederbörlig motivering.
G. Den slovakiska regeringen har förelagt landets parlament lagstiftning som skulle innebära att skyddet för poliser som agerar visselblåsare avskaffas, yttrandefriheten undergrävs och rättigheterna för Slovakiens alla invånare begränsas på grundval av införandet av godtyckliga och subjektiva bedömningar, i strid med principerna i EU:s visselblåsardirektiv(3).
H. Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo) förklarade den 18 december 2023 att vissa lagändringar som föreslagits av den slovakiska regeringen avseende centrala rättsliga ramar och åklagarramar skulle kunna äventyra ett effektivt skydd av Europeiska unionens ekonomiska intressen och dess ram för korruptionsbekämpning, så att det inte längre skulle vara säkerställt att brott mot EU:s budget bestraffas med effektiva, proportionella och avskräckande straffrättsliga påföljder i Slovakien. En upplösning av den särskilda åklagarmyndigheten skulle kunna undergräva samarbetet och samordningen med Eppo, Europeiska unionens byrå för straffrättsligt samarbete och Europeiska byrån för bedrägeribekämpning.
I. Slovakiens premiärminister använder sig ofta av retorik som syftar till att splittra och polarisera det slovakiska samhället. Ett respektfullt åsiktsutbyte mellan politiska ledare och samtliga medborgare, inklusive studenter, är avgörande för att demokratin ska fungera på ett sunt sätt.
J. Tidigare har offentliga angrepp som politiker i Slovakien riktat mot journalister, det civila samhället och utsatta grupper medfört en gynnsam miljö för hatpropaganda där allvarliga våldsbrott också begåtts, däribland morden på Ján Kuciak och Martina Kušnírová. Ján Kuciak – som särskilt inriktat sig på rapportering om storskaligt skatteundandragande, skattebedrägeri, korruption och penningtvätt – utredde ett antal affärsmän med kopplingar till politiker på hög nivå. Morden på Ján Kuciak och Martina Kušnírová utgör ett av de mest komplexa fall som den särskilda åklagarmyndigheten utreder och övervakar. Detta ärende riskerar nu att överföras till en ny åklagare om den särskilda åklagarmyndigheten upplöses.
1. Europaparlamentet uttrycker djup oro över den slovakiska regeringens omotiverade påskyndade lagstiftningsförfarande, särskilt när det gäller de föreslagna ändringarna av strafflagen och upplösningen av den särskilda åklagarmyndigheten, som hotar de rättsliga förfarandenas integritet, undergräver Europeiska unionens kamp mot bedrägerier och äventyrar skyddet av EU:s ekonomiska intressen och naturmiljön i Slovakien. Parlamentet uppmanar den slovakiska regeringen att ompröva dessa ändringar mot bakgrund av deras potentiella konsekvenser för rättsstatens principer, EU:s ekonomiska intressen och EU:s ram för korruptionsbekämpning. Parlamentet uppmanar den slovakiska regeringen att respektera de bindande principerna i EU:s visselblåsardirektiv och ompröva de föreslagna ändringarna av skyddet för visselblåsare i Slovakien. Parlamentet uttrycker särskild oro över att visselblåsare retroaktivt berövas sitt skydd, eftersom detta leder till bristande rättssäkerhet. Parlamentet noterar att Slovakiens byrå för skydd av visselblåsare har uppmärksammat kommissionen på dessa frågor.
2. Europaparlamentet påminner om att alla straffrättsliga reformer måste innehålla tillräckliga och adekvata skyddsåtgärder för att säkerställa att nya och pågående brottmål fortsätter och är effektiva, särskilt när det gäller korruption på hög nivå, och för att garantera rättsväsendets oberoende och åklagarväsendets självständighet i linje med kommissionens rekommendationer i flera på varandra följande rapporter om rättsstatens principer. Parlamentet uttrycker oro över att en omfördelning av den särskilda åklagarens ärenden kan leda till betydande förseningar och att vissa ärenden kan komma att överges helt med tanke på preskriptionstiderna. Parlamentet uppmanar med kraft regeringen att ta itu med den sedan länge framförda uppmaningen om en reform av paragraf 363 i den slovakiska straffprocesslagen och att införa en möjlighet att överklaga beslut av riksåklagaren att inte väcka åtal samt andra åtgärder eller skyddsåtgärder för att förhindra missbruk av denna bestämmelse.
3. Europaparlamentet betonar behovet av en grundlig offentlig process som tar hänsyn till synpunkter från experter och relevanta institutioner, såsom Venedigkommissionen, och inbegriper lämpliga samråd med berörda parter och offentliga samråd på nationell nivå och EU-nivå om eventuella ändringar av den nuvarande strafflagen och strukturer som har till uppgift att utreda och lagföra allvarliga brott, inbegripet fall av korruption i Slovakien.
4. Europaparlamentet efterlyser en mer adekvat nivå av mänskliga och ekonomiska resurser för korruptionsfall och bättre samordning mellan korruptionsutredare och åklagare, i linje med Eppos rekommendation, för en effektivare utredning av korruptionsrelaterade brott.
5. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att noga övervaka, och tillhandahålla information om, denna utveckling och vidta nödvändiga åtgärder för att upprätthålla rättsstatens principer och rättsväsendets oberoende, särskilt när det gäller fall av korruption på hög nivå, och för att skydda EU:s ekonomiska intressen.
6. Europaparlamentet erkänner och stöder medborgarnas och de icke-statliga organisationernas viktiga roll och engagemang när det gäller att skydda och främja demokratin och rättsstatens principer. Parlamentet uppmanar berörda parter att delta i lagstiftningsprocessen, särskilt i samband med användningen av påskyndade förfaranden.
7. Europaparlamentet hyllar Ján Kuciak – sex år efter det att han mördades – och hans viktiga arbete som undersökande journalist. Parlamentet uppmanar de slovakiska myndigheterna att se till att rättvisa skipas.
8. Europaparlamentet uppmanar med kraft alla politiska ledare att på ett konstruktivt och respektfullt sätt samarbeta med medborgarna genom att upprätthålla principerna om demokratisk debatt och respekt för de offentliga institutionerna, rättsstatens principer och den akademiska friheten. Parlamentet uppmanar därför regeringstjänstemän att avstå från verbala angrepp mot enskilda personer, journalister och organisationer i det civila samhället. Parlamentet understryker skyldigheten för offentliga tjänstemän och regeringstjänstemän att tjäna alla medborgare, särskilt i ett land med en historia av hatbrott och där en journalist har mördats.
9. Europaparlamentet fördömer premiärministerns olämpliga och respektlösa kommentarer, bland annat mot en student som deltagit i ett initiativ för att främja ett akademiskt utbyte om rättsstatens principer i Slovakien. Parlamentet uppmanar regeringstjänstemän att avstå från att ifrågasätta domstolsbeslutens legitimitet. Parlamentet är djupt oroat över de aviserade planerna på att anta lagstiftning som skulle undergräva civilsamhällets demokratiska utrymme, bland annat genom att begränsa icke-statliga organisationers arbete och stigmatisera organisationer som tar emot utländsk finansiering.
10. Europaparlamentet varnar för all politisk inblandning i redaktionellt oberoende och journalistisk integritet. Parlamentet noterar med oro den planerade omstruktureringen av Slovakiens radio och television, landets största offentliga programföretag. Parlamentet understryker vikten av att upprätthålla fria och oberoende medier som en hörnsten i ett demokratiskt samhälle.
11. Europaparlamentet beklagar premiärministerns och flera regeringstjänstemäns beslut att stoppa kommunikationen med viktiga medier, och erkänner att detta utgör ett betydande hinder för allmänhetens rätt att få relevant information från regeringshåll. Parlamentet betonar att sådana åtgärder inskränker mediernas frihet och insyn och bidrar till spridningen av manipulativ desinformation i det offentliga rummet.
12. Parlamentet uppmanar den slovakiska regeringen att upprätthålla principen om lojalt samarbete med EU-institutionerna.
13. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter och Europeiska åklagarmyndigheten.
Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1937 av den 23 oktober 2019 om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten (EUT L 305, 26.11.2019, s. 17).