Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2023/0085(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου : A9-0056/2024

Κείμενα που κατατέθηκαν :

A9-0056/2024

Συζήτηση :

Ψηφοφορία :

PV 12/03/2024 - 8.12
Αιτιολογήσεις ψήφου

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P9_TA(2024)0131

Κείμενα που εγκρίθηκαν
PDF 403kWORD 109k
Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 - Στρασβούργο
Τεκμηρίωση και γνωστοποίηση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών (οδηγία για τους οικολογικούς ισχυρισμούς)
P9_TA(2024)0131A9-0056/2024

Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 12ης Μαρτίου 2024 σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την τεκμηρίωση και τη γνωστοποίηση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών (οδηγία για τους οικολογικούς ισχυρισμούς) (COM(2023)0166 – C9-0116/2023 – 2023/0085(COD))

(Συνήθης νομοθετική διαδικασία: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–  έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2023)0166),

–  έχοντας υπόψη το άρθρο 294 παράγραφος 2 και το άρθρο 114 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C9‑0116/2023),

–  έχοντας υπόψη το άρθρο 294 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

–  έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(1),

–  έχοντας υπόψη το άρθρο 59 του Κανονισμού του,

–  έχοντας υπόψη τις κοινές συνεδριάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών σύμφωνα με το άρθρο 58 του Κανονισμού,

–  έχοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου,

–  έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (A9-0056/2024),

1.  εγκρίνει τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση όπως παρατίθεται κατωτέρω·

2.  ζητεί από την Επιτροπή να υποβάλει εκ νέου την πρόταση στο Κοινοβούλιο, αν την αντικαταστήσει με νέο κείμενο, αν της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις·

3.  αναθέτει στην Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στα εθνικά κοινοβούλια.

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή   Τροπολογία
Τροπολογία 1
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 1
(1)  Ο ισχυρισμός περί «οικολογικού» και βιώσιμου χαρακτήρα έχει καταστεί παράγοντας ανταγωνιστικότητας, καθώς τα οικολογικά προϊόντα καταγράφουν μεγαλύτερη ανάπτυξη απ’ ό,τι τα τυποποιημένα προϊόντα. Εάν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που προσφέρονται και αγοράζονται στην εσωτερική αγορά δεν είναι τόσο φιλικά προς το περιβάλλον όσο παρουσιάζονται, αυτό θα παραπλανήσει τους καταναλωτές, θα παρεμποδίσει την πράσινη μετάβαση και θα αποτρέψει τη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το δυναμικό των πράσινων αγορών δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως. Η επιβολή διαφορετικών απαιτήσεων από την εθνική νομοθεσία ή τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που ρυθμίζουν τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς δημιουργεί επιβάρυνση για τις εταιρείες κατά το διασυνοριακό εμπόριο, καθώς πρέπει να συμμορφωθούν με διαφορετικές απαιτήσεις σε κάθε κράτος μέλος. Αυτό επηρεάζει την ικανότητά τους να δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά και να επωφελούνται από αυτήν. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες στην αγορά δυσκολεύονται να εντοπίσουν αξιόπιστους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς και να λάβουν βέλτιστες αποφάσεις αγοράς στην εσωτερική αγορά. Με τον πολλαπλασιασμό των διαφορετικών σημάτων και μεθόδων υπολογισμού στην αγορά, είναι δύσκολο για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές και τα ενδιαφερόμενα μέρη να διαπιστώσουν αν οι ισχυρισμοί είναι αξιόπιστοι.
(1)  Ο ισχυρισμός περί «οικολογικού» και βιώσιμου χαρακτήρα έχει καταστεί παράγοντας ανταγωνιστικότητας, καθώς τα οικολογικά προϊόντα καταγράφουν μεγαλύτερη ανάπτυξη απ’ ό,τι τα τυποποιημένα προϊόντα, καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Εάν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που προσφέρονται και αγοράζονται στην εσωτερική αγορά δεν είναι τόσο φιλικά προς το περιβάλλον όσο παρουσιάζονται, αυτό θα παραπλανήσει τους καταναλωτές, θα παρεμποδίσει την πράσινη μετάβαση και θα αποτρέψει τη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το δυναμικό των πράσινων αγορών δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως. Η επιβολή διαφορετικών απαιτήσεων από την εθνική νομοθεσία ή τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που ρυθμίζουν τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς δημιουργεί επιβάρυνση για τις εταιρείες κατά το διασυνοριακό εμπόριο, καθώς πρέπει να συμμορφωθούν με διαφορετικές απαιτήσεις σε κάθε κράτος μέλος. Αυτό επηρεάζει την ικανότητά τους να δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά και να επωφελούνται από αυτήν. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες στην αγορά δυσκολεύονται να εντοπίσουν αξιόπιστους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς και να λάβουν βέλτιστες αποφάσεις αγοράς στην εσωτερική αγορά. Με τον πολλαπλασιασμό των διαφορετικών σημάτων και μεθόδων υπολογισμού στην αγορά, είναι δύσκολο για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές και τα ενδιαφερόμενα μέρη να διαπιστώσουν αν οι ισχυρισμοί είναι αξιόπιστοι.
Τροπολογία 2
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 5
(5)  Οι λεπτομερείς ενωσιακοί κανόνες για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών, οι οποίοι ισχύουν για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Ένωσης στον τομέα της επικοινωνίας από τις επιχειρήσεις προς τους καταναλωτές, θα συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση προς μια κυκλική, κλιματικά ουδέτερη και καθαρή οικονομία στην Ένωση παρέχοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις αγοράς, και θα συμβάλουν στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τους φορείς της αγοράς που διατυπώνουν τέτοιους ισχυρισμούς.
(5)  Οι λεπτομερείς ενωσιακοί κανόνες για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών, οι οποίοι ισχύουν για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Ένωσης στον τομέα της επικοινωνίας από τις επιχειρήσεις προς τους καταναλωτές, θα συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση προς μια κυκλική, κλιματικά ουδέτερη και καθαρή οικονομία στην Ένωση, που σέβεται τα όρια του πλανήτη, παρέχοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις αγοράς, και θα συμβάλουν στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τους φορείς της αγοράς που διατυπώνουν τέτοιους ισχυρισμούς, ενώ παράλληλα θα προωθήσουν τη βιώσιμη κατανάλωση.
Τροπολογία 3
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 6
(6)  Ένα κανονιστικό πλαίσιο για τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς είναι μία από τις δράσεις που προτείνει η Επιτροπή για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας69, η οποία αναγνωρίζει ότι οι αξιόπιστες, συγκρίσιμες και επαληθεύσιμες πληροφορίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή στους αγοραστές της δυνατότητας να λαμβάνουν πιο βιώσιμες αποφάσεις, και μειώνει τον κίνδυνο «προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας», και περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την ενίσχυση των κανονιστικών και μη κανονιστικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση των ψευδών περιβαλλοντικών ισχυρισμών. Μαζί με άλλα εφαρμοστέα ενωσιακά κανονιστικά πλαίσια, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης οδηγίας για την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση70, για την τροποποίηση της οδηγίας 2005/29/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου71 την οποία η παρούσα πρόταση αποσκοπεί να συμπληρώσει, θεσπίζουν ένα σαφές καθεστώς για τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών σημάτων.
(6)  Ένα κανονιστικό πλαίσιο για τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς είναι μία από τις δράσεις που προτείνει η Επιτροπή για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας69, η οποία αναγνωρίζει ότι οι αξιόπιστες, συγκρίσιμες και επαληθεύσιμες πληροφορίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή στους αγοραστές της δυνατότητας να λαμβάνουν πιο βιώσιμες αποφάσεις, και μειώνει τον κίνδυνο «προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας», και περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την ενίσχυση των κανονιστικών και μη κανονιστικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση των ψευδών περιβαλλοντικών ισχυρισμών. Μαζί με άλλα εφαρμοστέα ενωσιακά κανονιστικά πλαίσια, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης οδηγίας για την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση70, για την τροποποίηση της οδηγίας 2005/29/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου71 την οποία η παρούσα πρόταση αποσκοπεί να συμπληρώσει ως ειδικός νόμος (lex specialis), θεσπίζουν ένα σαφές καθεστώς για τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών σημάτων.
__________________
__________________
69 Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» [COM(2019)0640].
69 Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» [COM(2019)0640].
70 Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση των οδηγιών 2005/29/ΕΚ και 2011/83/ΕΕ όσον αφορά την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση μέσω καλύτερης προστασίας από αθέμιτες πρακτικές και καλύτερης ενημέρωσης [COM(2022)0143].
70 Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση των οδηγιών 2005/29/ΕΚ και 2011/83/ΕΕ όσον αφορά την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση μέσω καλύτερης προστασίας από αθέμιτες πρακτικές και καλύτερης ενημέρωσης [COM(2022)0143].
71 Οδηγία 2005/29/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2005, για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των επιχειρήσεων προς τους καταναλωτές στην εσωτερική αγορά και για την τροποποίηση της οδηγίας 84/450/ΕΟΚ του Συμβουλίου, των οδηγιών 97/7/ΕΚ, 98/27/ΕΚ, 2002/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (Οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές) (ΕΕ L 149 της 11.6.2005, σ. 22).
71 Οδηγία 2005/29/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2005, για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των επιχειρήσεων προς τους καταναλωτές στην εσωτερική αγορά και για την τροποποίηση της οδηγίας 84/450/ΕΟΚ του Συμβουλίου, των οδηγιών 97/7/ΕΚ, 98/27/ΕΚ, 2002/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (Οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές) (ΕΕ L 149 της 11.6.2005, σ. 22).
Τροπολογία 4
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 7
(7)  Η παρούσα οδηγία αποτελεί μέρος ενός συνόλου αλληλένδετων πρωτοβουλιών για τη θέσπιση ισχυρού και συνεκτικού πλαισίου πολιτικής για τα προϊόντα, το οποίο θα καταστήσει συνήθη πρακτική, και όχι την εξαίρεση, τα περιβαλλοντικά βιώσιμα προϊόντα και επιχειρηματικά μοντέλα και για τον μετασχηματισμό των καταναλωτικών προτύπων, ώστε εξαρχής να μην παράγονται απόβλητα. Η οδηγία συμπληρώνεται, μεταξύ άλλων, από παρεμβάσεις σχετικά με τον κυκλικό σχεδιασμό των προϊόντων, την προώθηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων και τον καθορισμό ελάχιστων απαιτήσεων για την πρόληψη της διάθεσης στην αγορά της ΕΕ επιβλαβών για το περιβάλλον προϊόντων μέσω της πρότασης κανονισμού για τον οικολογικό σχεδιασμό όσον αφορά τα βιώσιμα προϊόντα72.
(7)  Η παρούσα οδηγία αποτελεί μέρος ενός συνόλου αλληλένδετων πρωτοβουλιών για τη θέσπιση ισχυρού και συνεκτικού πλαισίου πολιτικής για τα προϊόντα, το οποίο θα καταστήσει συνήθη πρακτική, και όχι την εξαίρεση, τα περιβαλλοντικά βιώσιμα προϊόντα και επιχειρηματικά μοντέλα και θα διασφαλίσει ότι ένας ισχυρισμός, ο οποίος απλώς αποτυπώνει μια κοινή πρακτική, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στους πελάτες ως εχέγγυο βιωσιμότητας, για τον μετασχηματισμό των καταναλωτικών προτύπων, ώστε εξαρχής να μην παράγονται απόβλητα. Η οδηγία συμπληρώνεται, μεταξύ άλλων, από παρεμβάσεις σχετικά με τον κυκλικό σχεδιασμό των προϊόντων, την προώθηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων και τον καθορισμό ελάχιστων απαιτήσεων για την πρόληψη της διάθεσης στην αγορά της ΕΕ επιβλαβών για το περιβάλλον προϊόντων μέσω της πρότασης κανονισμού για τον οικολογικό σχεδιασμό όσον αφορά τα βιώσιμα προϊόντα72.
__________________
__________________
72 Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τα βιώσιμα προϊόντα και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/125/ΕΚ [COM(2022)0132].
72 Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τα βιώσιμα προϊόντα και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/125/ΕΚ [COM(2022)0132].
Τροπολογία 5
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 9
(9)  Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, και σύμφωνα με τον στόχο περί επίτευξης βιολογικής γεωργίας στο 25 % της γεωργικής γης της ΕΕ έως το 2030 και για σημαντική αύξηση της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας και με το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής [COM(2021)0141], η βιολογική γεωργία και η βιολογική παραγωγή πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω. Όσον αφορά τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου73, η παρούσα οδηγία δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς για βιολογικά πιστοποιημένα προϊόντα που τεκμηριώνονται βάσει του εν λόγω κανονισμού, οι οποίοι σχετίζονται, για παράδειγμα, με τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αντιμικροβιακών ή, για παράδειγμα, με τις θετικές επιπτώσεις της βιολογικής γεωργίας στη βιοποικιλότητα, το έδαφος ή τα ύδατα74. Έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα, δημιουργεί θέσεις εργασίας και προσελκύει νέους γεωργούς. Οι καταναλωτές αναγνωρίζουν την αξία της. Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848, οι όροι «βιολογικό προϊόν» και «οικολογικό προϊόν» και τα παράγωγά τους, είτε μόνοι τους είτε συνδυαστικά, πρέπει να χρησιμοποιούνται στην Ένωση μόνο για προϊόντα, τα συστατικά τους ή τις πρώτες ύλες ζωοτροφών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω κανονισμού, εφόσον έχουν παραχθεί σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848. Για παράδειγμα, για να χαρακτηριστεί το βαμβάκι «οικολογικό», πρέπει να πιστοποιηθεί ως βιολογικό, δεδομένου ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848. Αντιθέτως, εάν το απορρυπαντικό πλυντηρίων πιάτων χαρακτηρίζεται «οικολογικό», αυτό δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848, αλλά ρυθμίζεται από τις διατάξεις της οδηγίας 2005/29/ΕΚ.
(9)  Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, και σύμφωνα με τον στόχο περί επίτευξης βιολογικής γεωργίας στο 25 % της γεωργικής γης της ΕΕ έως το 2030 και για σημαντική αύξηση της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας και με το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής [COM(2021)0141], η βιολογική γεωργία και η βιολογική παραγωγή πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω. Όσον αφορά τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου73, η παρούσα οδηγία δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς για βιολογικά πιστοποιημένα προϊόντα που τεκμηριώνονται βάσει του εν λόγω κανονισμού, οι οποίοι σχετίζονται, για παράδειγμα, με τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αντιμικροβιακών ή, για παράδειγμα, με τις θετικές επιπτώσεις της βιολογικής γεωργίας στη βιοποικιλότητα, το έδαφος ή τα ύδατα74. Έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα και θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς δημιουργεί θέσεις εργασίας και προσελκύει νέους γεωργούς. Οι καταναλωτές αναγνωρίζουν την αξία της. Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848, οι όροι «βιολογικό προϊόν» και «οικολογικό προϊόν» και τα παράγωγά τους, είτε μόνοι τους είτε συνδυαστικά, πρέπει να χρησιμοποιούνται στην Ένωση μόνο για προϊόντα, τα συστατικά τους ή τις πρώτες ύλες ζωοτροφών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω κανονισμού, εφόσον έχουν παραχθεί σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848. Για παράδειγμα, για να χαρακτηριστεί το βαμβάκι «οικολογικό», πρέπει να πιστοποιηθεί ως βιολογικό, δεδομένου ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848. Αντιθέτως, εάν το απορρυπαντικό πλυντηρίων πιάτων χαρακτηρίζεται «οικολογικό», αυτό δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848, αλλά ρυθμίζεται από τις διατάξεις της οδηγίας 2005/29/ΕΚ.
__________________
__________________
73 Κανονισμός (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 150 της 14.6.2018, σ. 1).
73 Κανονισμός (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 150 της 14.6.2018, σ. 1).
74 https://agriculture.ec.europa.eu/system/files/2023-01/agri-market-brief-20-organic-farming-eu_en_1.pdf
74 https://agriculture.ec.europa.eu/system/files/2023-01/agri-market-brief-20-organic-farming-eu_en_1.pdf
Τροπολογία 6
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 9 α (νέα)
(9α)  Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του σχεδίου δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση του αέρα, του νερού, και του εδάφους (COM(2021)0400), της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων (COM(2020)0667) και της στρατηγικής προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα φάρμακα στο περιβάλλον (COM(2019)0128), ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των περιβαλλοντικών πιέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η θέσπιση κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου για τη χρήση οικολογικών ισχυρισμών σχετικά με τη βιωσιμότητα, τη βιοαποδομησιμότητα, την κυκλικότητα και την προέλευση των συστατικών του προϊόντος, τόσο για τα φάρμακα, σύμφωνα με την οδηγία 2001/83/ΕΚ, όσο και για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/745, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι εταιρείες να συμβάλουν στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και να διασφαλιστεί η αξιόπιστη επικοινωνία με τους καταναλωτές.
Τροπολογία 7
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 13
(13)  Σε περίπτωση που η μελλοντική νομοθεσία της Ένωσης θεσπίζει κανόνες σχετικά με τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς, τα περιβαλλοντικά σήματα, ή σχετικά με την αξιολόγηση ή τη γνωστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών ή των περιβαλλοντικών επιδόσεων ορισμένων προϊόντων ή εμπορευομένων σε συγκεκριμένους τομείς, για παράδειγμα την εξαγγελθείσα πρωτοβουλία «Count Emissions EU», την επικείμενη πρόταση της Επιτροπής σχετικά με νομοθετικό πλαίσιο για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων της Ένωσης, τον κανονισμό για τον οικολογικό σχεδιασμό όσον αφορά τα βιώσιμα προϊόντα77 ή τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1007/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου78, οι εν λόγω κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται στους εν λόγω ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς αντί των κανόνων που ορίζονται στην παρούσα οδηγία.
διαγράφεται
__________________
77 COM(2022)0132
78 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1007/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Σεπτεμβρίου 2011, για τις ονομασίες των υφανσίμων ινών και τη συναφή επισήμανση και τη σήμανση της σύνθεσης των ινών των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και την κατάργηση της οδηγίας 73/44/EOK του Συμβουλίου και των οδηγιών 96/73/ΕΚ και 2008/121/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 272 της 18.10.2011, σ. 1).
Τροπολογία 8
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 14
(14)  Η πρόταση οδηγίας σχετικά με την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση, η οποία τροποποιεί την οδηγία 2005/29/ΕΚ, καθορίζει ορισμένες ειδικές απαιτήσεις σχετικά με τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς και απαγορεύει τους γενικούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που δεν βασίζονται σε αναγνωρισμένες εξαιρετικές περιβαλλοντικές επιδόσεις που σχετίζονται με τον ισχυρισμό. Παραδείγματα τέτοιων γενικών περιβαλλοντικών ισχυρισμών είναι οι ισχυρισμοί «οικολογικά φιλικό», «οικολογικό», «πράσινο», «φιλικό προς τη φύση» και «περιβαλλοντικά ορθό». Η παρούσα οδηγία θα πρέπει να συμπληρώνει τις απαιτήσεις που ορίζονται στην εν λόγω πρόταση καλύπτοντας συγκεκριμένες πτυχές και απαιτήσεις για τους ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς όσον αφορά την τεκμηρίωση, τη γνωστοποίηση και την επαλήθευσή τους. Οι απαιτήσεις που ορίζονται στην παρούσα οδηγία θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες πτυχές των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών και θα υπερισχύουν των απαιτήσεων που ορίζονται στην οδηγία 2005/29/ΕΚ όσον αφορά τις εν λόγω πτυχές σε περίπτωση σύγκρουσης, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 της εν λόγω οδηγίας.
(14)  Η πρόταση οδηγίας σχετικά με την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση, η οποία τροποποιεί την οδηγία 2005/29/ΕΚ, καθορίζει ορισμένες ειδικές απαιτήσεις σχετικά με τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς και απαγορεύει τους γενικούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που δεν βασίζονται σε αναγνωρισμένες εξαιρετικές περιβαλλοντικές επιδόσεις που σχετίζονται με τον ισχυρισμό. Παραδείγματα αυτών των γενικών περιβαλλοντικών ισχυρισμών είναι οι δηλώσεις «φιλικό προς το περιβάλλον», «οικολογικά φιλικό», «οικολογικό», «πράσινο», «φιλικό προς τη φύση», «περιβαλλοντικά ορθό», «φιλικό προς το κλίμα», «ήπιο για το περιβάλλον», «ουδέτερο σε άνθρακα», «ενεργειακά αποδοτικό», «βιοαποδομήσιμο», «βιολογικό» ή παρόμοιες δηλώσεις που υποδηλώνουν ή δημιουργούν την εντύπωση εξαιρετικών περιβαλλοντικών επιδόσεων. Η παρούσα οδηγία θα πρέπει να συμπληρώνει τις απαιτήσεις που ορίζονται στην εν λόγω πρόταση καλύπτοντας συγκεκριμένες πτυχές και απαιτήσεις για τους ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς όσον αφορά την τεκμηρίωση, τη γνωστοποίηση και την επαλήθευσή τους. Οι απαιτήσεις που ορίζονται στην παρούσα οδηγία θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες πτυχές των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών και θα υπερισχύουν των απαιτήσεων που ορίζονται στην οδηγία 2005/29/ΕΚ όσον αφορά τις εν λόγω πτυχές σε περίπτωση σύγκρουσης, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 της εν λόγω οδηγίας.
Τροπολογία 9
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 15
(15)  Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι παρέχονται στους καταναλωτές αξιόπιστες, συγκρίσιμες και επαληθεύσιμες πληροφορίες που τους επιτρέπουν να λαμβάνουν πιο βιώσιμες από περιβαλλοντική άποψη αποφάσεις και να μειώνουν τον κίνδυνο «προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας», είναι αναγκαίο να θεσπιστούν απαιτήσεις για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών. Η τεκμηρίωση αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη διεθνώς αναγνωρισμένες επιστημονικές προσεγγίσεις για τον προσδιορισμό και τη μέτρηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών και των περιβαλλοντικών επιδόσεων των προϊόντων ή των εμπορευομένων, και θα πρέπει να οδηγεί σε αξιόπιστες, διαφανείς, συγκρίσιμες και επαληθεύσιμες πληροφορίες για τον καταναλωτή.
(15)  Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι παρέχονται στους καταναλωτές αξιόπιστες, συγκρίσιμες και επαληθεύσιμες πληροφορίες που τους επιτρέπουν να λαμβάνουν πιο βιώσιμες από περιβαλλοντική άποψη αποφάσεις και να μειώνουν τον κίνδυνο «προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας», είναι αναγκαίο να θεσπιστούν απαιτήσεις για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών. Η τεκμηρίωση αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αξιόπιστες και ανεξάρτητες διεθνώς αναγνωρισμένες και επικαιροποιημένες επιστημονικές προσεγγίσεις για τον προσδιορισμό και τη μέτρηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών και των περιβαλλοντικών επιδόσεων των προϊόντων ή των εμπορευομένων, και θα πρέπει να οδηγεί σε αξιόπιστες, διαφανείς, συγκρίσιμες και επαληθεύσιμες πληροφορίες για τον καταναλωτή.
Τροπολογία 10
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 16
(16)  Η αξιολόγηση που πραγματοποιείται για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον κύκλο ζωής του προϊόντος ή των συνολικών δραστηριοτήτων του εμπορευομένου και δεν θα πρέπει να παραλείπει τυχόν σχετικές περιβαλλοντικές πτυχές ή περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα οφέλη που αναφέρονται στον ισχυρισμό δεν θα πρέπει να οδηγούν σε αδικαιολόγητη μεταφορά αρνητικών επιπτώσεων σε άλλα στάδια του κύκλου ζωής ενός προϊόντος ή ενός εμπορευομένου ή στη δημιουργία ή την αύξηση άλλων αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
(16)  Η αξιολόγηση που πραγματοποιείται για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον κύκλο ζωής του προϊόντος ή των συνολικών δραστηριοτήτων του εμπορευομένου και δεν θα πρέπει να παραλείπει τυχόν σχετικές περιβαλλοντικές πτυχές ή περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα οφέλη που αναφέρονται στον ισχυρισμό δεν θα πρέπει να οδηγούν σε μεταφορά αρνητικών επιπτώσεων σε άλλα στάδια του κύκλου ζωής ενός προϊόντος ή ενός εμπορευομένου ή στη δημιουργία ή την αύξηση άλλων αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Τροπολογία 11
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 18
(18)  Σύμφωνα με την οδηγία 2005/29/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε με την πρόταση οδηγίας σχετικά με την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση, ο εμπορευόμενος δεν θα πρέπει να παρουσιάζει απαιτήσεις που επιβάλλονται από τον νόμο σε προϊόντα εντός μιας δεδομένης κατηγορίας προϊόντων ως ειδικό χαρακτηριστικό της προσφοράς του εμπορευομένου ή να διαφημίζει οφέλη για τους καταναλωτές που θεωρούνται κοινή πρακτική στη σχετική αγορά. Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών θα πρέπει να καθιστούν δυνατό τον προσδιορισμό των περιβαλλοντικών επιδόσεων του προϊόντος ή του εμπορευομένου σε σύγκριση με την κοινή πρακτική για τα προϊόντα της αντίστοιχης ομάδας προϊόντων, όπως τα τρόφιμα, ή στον αντίστοιχο τομέα. Αυτό είναι απαραίτητο για να υποστηριχθεί η αξιολόγηση του αν οι ρητοί περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί μπορούν να διατυπωθούν για ένα συγκεκριμένο προϊόν ή εμπορευόμενο σύμφωνα με τη λειτουργία ενός περιβαλλοντικού ισχυρισμού, δηλαδή για να αποδειχθεί ότι ένα προϊόν ή ένας εμπορευόμενος έχει θετικές επιπτώσεις ή καμία επίπτωση στο περιβάλλον ή ότι ένα προϊόν ή ένας εμπορευόμενος είναι λιγότερο επιβλαβές/-ής για το περιβάλλον από άλλα προϊόντα ή εμπορευόμενους. Η κοινή πρακτική θα μπορούσε να είναι ισοδύναμη με τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις που ισχύουν για τη συγκεκριμένη περιβαλλοντική πτυχή ή περιβαλλοντικές επιδόσεις, για παράδειγμα όσον αφορά τη σύνθεση του προϊόντος, το υποχρεωτικό ανακυκλωμένο περιεχόμενο ή την επεξεργασία στο τέλος του κύκλου ζωής του. Ωστόσο, σε περίπτωση που η πλειονότητα των προϊόντων της ομάδας προϊόντων ή η πλειονότητα των εμπορευομένων του τομέα έχουν καλύτερες επιδόσεις από τις εν λόγω νομικές απαιτήσεις, οι ελάχιστες νομικές απαιτήσεις δεν θα πρέπει να θεωρούνται κοινή πρακτική.
(18)  Σύμφωνα με την οδηγία 2005/29/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε με την πρόταση οδηγίας σχετικά με την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση, ο εμπορευόμενος δεν θα πρέπει να παρουσιάζει απαιτήσεις που επιβάλλονται από τον νόμο σε προϊόντα εντός μιας δεδομένης κατηγορίας προϊόντων ως ειδικό χαρακτηριστικό της προσφοράς του εμπορευομένου ή να διαφημίζει οφέλη για τους καταναλωτές που θεωρούνται κοινή πρακτική στη σχετική αγορά. Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών θα πρέπει να καθιστούν δυνατό τον προσδιορισμό των περιβαλλοντικών επιδόσεων του προϊόντος ή του εμπορευομένου σε σύγκριση με την κοινή πρακτική για τα προϊόντα της αντίστοιχης ομάδας προϊόντων, όπως τα τρόφιμα, ή στον αντίστοιχο τομέα. Αυτό είναι απαραίτητο για να υποστηριχθεί η αξιολόγηση του αν οι ρητοί περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί μπορούν να διατυπωθούν για ένα συγκεκριμένο προϊόν ή εμπορευόμενο σύμφωνα με τη λειτουργία ενός περιβαλλοντικού ισχυρισμού, δηλαδή για να αποδειχθεί ότι ένα προϊόν ή ένας εμπορευόμενος έχει θετικές επιπτώσεις ή καμία επίπτωση στο περιβάλλον ή ότι ένα προϊόν ή ένας εμπορευόμενος είναι λιγότερο επιβλαβές/-ής για το περιβάλλον από άλλα προϊόντα ή εμπορευόμενους. Η κοινή πρακτική θα μπορούσε να είναι ισοδύναμη με τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις που ισχύουν για τη συγκεκριμένη περιβαλλοντική πτυχή ή περιβαλλοντικές επιδόσεις, για παράδειγμα όσον αφορά τη σύνθεση του προϊόντος, το υποχρεωτικό ανακυκλωμένο περιεχόμενο ή την επεξεργασία στο τέλος του κύκλου ζωής του. Ωστόσο, σε περίπτωση που η πλειονότητα των προϊόντων της ομάδας προϊόντων ή η πλειονότητα των εμπορευομένων του τομέα έχουν καλύτερες επιδόσεις από τις εν λόγω νομικές απαιτήσεις, οι ελάχιστες νομικές απαιτήσεις δεν θα πρέπει να θεωρούνται κοινή πρακτική. Επίσης, τα υφιστάμενα συστήματα πιστοποίησης και τα εμπορικά τους σήματα, όπως συστήματα πιστοποίησης που χρησιμοποιούν πιστοποίηση αλυσίδας επιτήρησης, τα οποία μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε απάτη ή δεν μπορούν να εγγυηθούν αξιόπιστα τη νομιμότητα της παραγωγής για τα πιστοποιημένα προϊόντα, θα πρέπει να ελέγχονται δυνάμει των απαιτήσεων της παρούσας οδηγίας, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανώνται.
Τροπολογία 12
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 19
(19)  Θα ήταν παραπλανητικό για τους καταναλωτές εάν ένας ρητός περιβαλλοντικός ισχυρισμός επεσήμαινε τα οφέλη όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή τις περιβαλλοντικές πτυχές, παραλείποντας παράλληλα ότι η επίτευξη των εν λόγω οφελών οδηγεί σε αρνητικούς συμβιβασμούς για άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή περιβαλλοντικές πτυχές. Για τον σκοπό αυτό, οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι διασυνδέσεις μεταξύ των σχετικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μεταξύ των περιβαλλοντικών πτυχών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μπορούν να προσδιοριστούν μαζί με πιθανούς συμβιβασμούς. Η αξιολόγηση που χρησιμοποιείται για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών θα πρέπει να προσδιορίζει αν οι βελτιώσεις όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή τις περιβαλλοντικές πτυχές οδηγούν σε συμβιβασμούς που επιδεινώνουν σημαντικά τις επιδόσεις όσον αφορά άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή περιβαλλοντικές πτυχές, για παράδειγμα αν η εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού οδηγεί σε σημαντική αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή στην ίδια περιβαλλοντική επίπτωση σε άλλο στάδιο του κύκλου ζωής του προϊόντος, για παράδειγμα εξοικονόμηση CO2 στο στάδιο της παραγωγής που οδηγεί σε σημαντική αύξηση των εκπομπών CO2 κατά το στάδιο της χρήσης. Για παράδειγμα, ένας ισχυρισμός σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις από την αποδοτική χρήση των πόρων σε πρακτικές εντατικής γεωργίας μπορεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές λόγω συμβιβασμών που συνδέονται με επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα ή την καλή διαβίωση των ζώων. Ένας περιβαλλοντικός ισχυρισμός για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που περιέχουν πλαστικό πολυμερές από ανακυκλωμένες φιάλες PET μπορεί επίσης να παραπλανήσει τους καταναλωτές ως προς το περιβαλλοντικό όφελος αυτής της πτυχής, εάν η χρήση του εν λόγω ανακυκλωμένου πολυμερούς ανταγωνίζεται το σύστημα ανακύκλωσης κλειστού βρόχου για υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, το οποίο θεωρείται πιο επωφελές από την άποψη της κυκλικότητας.
(19)  Θα ήταν παραπλανητικό για τους καταναλωτές εάν ένας ρητός περιβαλλοντικός ισχυρισμός επεσήμαινε τα οφέλη όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή τις περιβαλλοντικές πτυχές, παραλείποντας παράλληλα ότι η επίτευξη των εν λόγω οφελών οδηγεί σε αρνητικούς συμβιβασμούς για άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή περιβαλλοντικές πτυχές. Για τον σκοπό αυτό, οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι διασυνδέσεις μεταξύ των σχετικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μεταξύ των περιβαλλοντικών πτυχών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μπορούν να προσδιοριστούν μαζί με πιθανούς συμβιβασμούς. Η αξιολόγηση που χρησιμοποιείται για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών θα πρέπει να προσδιορίζει αν οι βελτιώσεις όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή τις περιβαλλοντικές πτυχές οδηγούν σε συμβιβασμούς που επιδεινώνουν τις επιδόσεις όσον αφορά άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή περιβαλλοντικές πτυχές, για παράδειγμα αν η εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού οδηγεί σε σημαντική αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή στην ίδια περιβαλλοντική επίπτωση σε άλλο στάδιο του κύκλου ζωής του προϊόντος, για παράδειγμα εξοικονόμηση CO2 στο στάδιο της παραγωγής που οδηγεί σε σημαντική αύξηση των εκπομπών CO2 κατά το στάδιο της χρήσης. Για παράδειγμα, ένας ισχυρισμός σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις από την αποδοτική χρήση των πόρων σε πρακτικές εντατικής γεωργίας μπορεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές λόγω συμβιβασμών που συνδέονται με επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα ή την καλή διαβίωση των ζώων. Ένας περιβαλλοντικός ισχυρισμός για την πράσινη ενέργεια μπορεί να παραπλανήσει τον καταναλωτή εάν βασίζεται σε πόρους που επιδρούν αρνητικά στην τοπική ανάπτυξη και το περιβάλλον, ενώ και ένας ισχυρισμός για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που περιέχουν πλαστικό πολυμερές από ανακυκλωμένες φιάλες PET μπορεί επίσης να παραπλανήσει τους καταναλωτές ως προς το περιβαλλοντικό όφελος αυτής της πτυχής, εάν η χρήση του εν λόγω ανακυκλωμένου πολυμερούς ανταγωνίζεται το σύστημα ανακύκλωσης κλειστού βρόχου για υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, το οποίο θεωρείται πιο επωφελές από την άποψη της κυκλικότητας.
Τροπολογία 13
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 21
(21)  Έχει αποδειχθεί ότι οι ισχυρισμοί που σχετίζονται με το κλίμα είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ασαφή και διφορούμενη διατύπωση και στην παραπλάνηση των καταναλωτών. Αυτό αφορά κυρίως περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους τα προϊόντα ή οι οντότητες είναι «ουδέτερα/-ες από κλιματική άποψη», «με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα», «με 100 % αντιστάθμιση του CO2», ή θα έχουν «μηδενικές καθαρές εκπομπές» έως ένα δεδομένο έτος, ή παρόμοιους ισχυρισμούς. Οι δηλώσεις αυτές βασίζονται συχνά στην «αντιστάθμιση» των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω «πιστωτικών μορίων άνθρακα» που παράγονται εκτός της αξιακής αλυσίδας της εταιρείας, για παράδειγμα από έργα στον τομέα της δασοκομίας ή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι μεθοδολογίες στις οποίες βασίζονται οι αντισταθμίσεις ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και δεν είναι πάντοτε διαφανείς, ακριβείς ή συνεπείς. Αυτό οδηγεί σε σημαντικούς κινδύνους υπερεκτιμήσεων και διπλού υπολογισμού των εκπομπών που αποφεύγονται ή μειώνονται, λόγω έλλειψης προσθετικότητας, μονιμότητας, φιλόδοξων και δυναμικών γραμμών βάσης για τα πιστωτικά μόρια που αποκλίνουν από τη συνήθη πρακτική, και ακριβούς λογιστικής καταγραφής. Οι παράγοντες αυτοί έχουν ως αποτέλεσμα την αντιστάθμιση πιστωτικών μορίων χαμηλής περιβαλλοντικής ακεραιότητας και αξιοπιστίας που παραπλανούν τους καταναλωτές όταν βασίζονται σε ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς. Η αντιστάθμιση μπορεί επίσης να αποτρέψει τους εμπορευόμενους από τη μείωση των εκπομπών στις δικές τους δραστηριότητες και αξιακές αλυσίδες. Προκειμένου να συμβάλουν επαρκώς στους παγκόσμιους στόχους μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, οι εμπορευόμενοι θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην αποτελεσματική μείωση των εκπομπών σε όλες τις δραστηριότητες και αξιακές αλυσίδες τους, αντί να βασίζονται σε αντισταθμίσεις. Τυχόν προκύπτουσες υπολειπόμενες εκπομπές θα ποικίλλουν ανάλογα με την τομεακή πορεία σύμφωνα με τους παγκόσμιους στόχους για το κλίμα και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω ενισχύσεων των απορροφήσεων. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται αντισταθμίσεις, κρίνεται σκόπιμο να αντιμετωπίζονται με διαφανή τρόπο οι ισχυρισμοί που σχετίζονται με το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών σχετικά με τις μελλοντικές περιβαλλοντικές επιδόσεις, και οι οποίοι βασίζονται σε αντισταθμίσεις. Ως εκ τούτου, η τεκμηρίωση των ισχυρισμών που σχετίζονται με το κλίμα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τυχόν αντισταθμίσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που χρησιμοποιούνται από τους εμπορευόμενους χωριστά από τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου του εμπορευομένου ή του προϊόντος. Επιπλέον, οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει επίσης να προσδιορίζουν το μερίδιο των συνολικών εκπομπών που αντιμετωπίζονται μέσω αντιστάθμισης, είτε αυτές οι αντισταθμίσεις σχετίζονται με μειώσεις των εκπομπών είτε με ενίσχυση των απορροφήσεων, καθώς και τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται. Οι ισχυρισμοί που σχετίζονται με το κλίμα και περιλαμβάνουν τη χρήση αντισταθμίσεων πρέπει να τεκμηριώνονται με μεθοδολογίες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα και την ορθή λογιστική καταγραφή των εν λόγω αντισταθμίσεων και, συνεπώς, αντικατοπτρίζουν με συνέπεια και διαφάνεια τις επιπτώσεις που προκύπτουν για το κλίμα.
(21)  Έχει αποδειχθεί ότι οι ισχυρισμοί που σχετίζονται με το κλίμα είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ασαφή και διφορούμενη διατύπωση και στην παραπλάνηση των καταναλωτών. Αυτό αφορά κυρίως περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους τα προϊόντα ή οι οντότητες είναι «ουδέτερα/-ες από κλιματική άποψη», «με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα», «με 100 % αντιστάθμιση του CO2», ή θα έχουν «μηδενικές καθαρές εκπομπές» έως ένα δεδομένο έτος, ή παρόμοιους ισχυρισμούς. Οι δηλώσεις αυτές βασίζονται συχνά στην «αντιστάθμιση» των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω «πιστωτικών μορίων άνθρακα» που παράγονται εκτός της αξιακής αλυσίδας της εταιρείας, για παράδειγμα από έργα στον τομέα της δασοκομίας ή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι μεθοδολογίες στις οποίες βασίζονται οι αντισταθμίσεις ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και δεν είναι πάντοτε διαφανείς, ακριβείς ή συνεπείς. Αυτό οδηγεί σε σημαντικούς κινδύνους υπερεκτιμήσεων και διπλού υπολογισμού των εκπομπών που αποφεύγονται ή μειώνονται, λόγω έλλειψης προσθετικότητας, μονιμότητας, φιλόδοξων και δυναμικών γραμμών βάσης για τα πιστωτικά μόρια που αποκλίνουν από τη συνήθη πρακτική, και ακριβούς λογιστικής καταγραφής. Οι παράγοντες αυτοί έχουν ως αποτέλεσμα την αντιστάθμιση πιστωτικών μορίων χαμηλής περιβαλλοντικής ακεραιότητας και αξιοπιστίας που παραπλανούν τους καταναλωτές όταν βασίζονται σε ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς. Η αντιστάθμιση μπορεί επίσης να αποτρέψει τους εμπορευόμενους από τη μείωση των εκπομπών στις δικές τους δραστηριότητες και αξιακές αλυσίδες. Προκειμένου να συμβάλουν επαρκώς στους παγκόσμιους στόχους μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, οι εμπορευόμενοι θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην αποτελεσματική μείωση των εκπομπών σε όλες τις δραστηριότητες και αξιακές αλυσίδες τους και όχι σε αντισταθμίσεις. Τυχόν προκύπτουσες υπολειπόμενες εκπομπές θα ποικίλλουν ανάλογα με την τομεακή πορεία σύμφωνα με τους παγκόσμιους στόχους για το κλίμα και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω ενισχύσεων των απορροφήσεων. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται αντισταθμίσεις, κρίνεται σκόπιμο να αντιμετωπίζονται με διαφανή τρόπο οι ισχυρισμοί που σχετίζονται με το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών σχετικά με τις μελλοντικές περιβαλλοντικές επιδόσεις, και οι οποίοι βασίζονται σε πιστωτικά μόρια εκπομπών άνθρακα.
Τροπολογία 14
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 22
(22)  Οι εμπορευόμενοι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να διατυπώνουν περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς σχετικά με τις μελλοντικές περιβαλλοντικές επιδόσεις ενός προϊόντος ή ενός εμπορευομένου, μεταξύ άλλων συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες που προωθούν πρακτικές οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή στην αύξηση της κυκλικότητας. Οι ισχυρισμοί αυτοί θα πρέπει να τεκμηριώνονται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για όλους τους ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς.
(22)  Οι εμπορευόμενοι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να διατυπώνουν περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς σχετικά με τις μελλοντικές περιβαλλοντικές επιδόσεις ενός εμπορευομένου, μεταξύ άλλων συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες που προωθούν πρακτικές οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή στην αύξηση της κυκλικότητας. Οι ισχυρισμοί αυτοί θα πρέπει να τεκμηριώνονται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για όλους τους ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς.
Τροπολογία 15
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 23
(23)  Οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών θα πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά οποιαδήποτε έλλειψη συνεκτίμησης ορισμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή περιβαλλοντικών πτυχών.
(23)  Οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών θα πρέπει να βασίζονται σε ανεξάρτητα, αξιολογημένα από ομοτίμους, ευρέως αναγνωρισμένα, αξιόπιστα και επαληθεύσιμα επιστημονικά στοιχεία, δηλαδή σε μεθόδους, προσεγγίσεις ή μελέτες που έχουν αναπτυχθεί σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τη διαφάνεια και έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους από την επιστημονική κοινότητα, και θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά οποιαδήποτε έλλειψη συνεκτίμησης ορισμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή περιβαλλοντικών πτυχών. Οι μεθοδολογίες θα πρέπει να είναι δημόσια προσβάσιμες, προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η ακεραιότητα των αξιολογήσεων.
Τροπολογία 16
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 27
(27)  Οι καταναλωτές μπορούν επίσης να παραπλανηθούν από ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που αναφέρουν ή υποδηλώνουν ότι ένα προϊόν ή ένας εμπορευόμενος έχει λιγότερες ή περισσότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή καλύτερες ή χειρότερες περιβαλλοντικές επιδόσεις από άλλα προϊόντα ή εμπορευόμενους (στο εξής: συγκριτικοί περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί). Με την επιφύλαξη της εφαρμογής, κατά περίπτωση, της οδηγίας 2006/114/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου83, προκειμένου να επιτραπεί στους καταναλωτές η πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες, είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί ότι οι συγκριτικοί περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί μπορούν να συγκριθούν με επαρκή τρόπο. Για παράδειγμα, η επιλογή δεικτών για τις ίδιες περιβαλλοντικές πτυχές καθιστά αδύνατη τη σύγκριση εάν χρησιμοποιείται διαφορετικός τύπος για τον ποσοτικό προσδιορισμό των εν λόγω δεικτών και, ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος παραπλάνησης των καταναλωτών. Σε περίπτωση που δύο εμπορευόμενοι διατυπώσουν περιβαλλοντικό ισχυρισμό σχετικά με την κλιματική αλλαγή, όπου ο ένας εξέτασε μόνο τις άμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ ο άλλος εξέτασε τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι συγκρίσιμα. Επίσης, η απόφαση να γίνει η σύγκριση μόνο σε ορισμένα στάδια του κύκλου ζωής ενός προϊόντος μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς, εάν δεν καταστεί διαφανής. Ένας συγκριτικός περιβαλλοντικός ισχυρισμός πρέπει να διασφαλίζει ότι και για προϊόντα με πολύ διαφορετικές πρώτες ύλες, χρήσεις και αλυσίδες διεργασιών, όπως τα πλαστικά βιολογικής προέλευσης και τα πλαστικά ορυκτής προέλευσης, λαμβάνονται υπόψη τα σημαντικότερα στάδια του κύκλου ζωής για όλα τα προϊόντα. Για παράδειγμα, η γεωργία ή η δασοκομία είναι σημαντικές για τα πλαστικά βιολογικής προέλευσης, ενώ η εξόρυξη αργού πετρελαίου είναι σημαντική για τα πλαστικά ορυκτής προέλευσης και το ερώτημα αν ένα σχετικό μερίδιο του προϊόντος καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής έχει μεγάλη σημασία για τα πλαστικά που βιοδιασπώνται επαρκώς υπό συνθήκες υγειονομικής ταφής, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικό για τα πλαστικά που δεν βιοδιασπώνται υπό αυτές τις συνθήκες.
(27)  Οι καταναλωτές μπορούν επίσης να παραπλανηθούν από ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που αναφέρουν ή υποδηλώνουν ότι ένα προϊόν ή ένας εμπορευόμενος έχει λιγότερες ή περισσότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή καλύτερες ή χειρότερες περιβαλλοντικές επιδόσεις από άλλα προϊόντα ή εμπορευόμενους (στο εξής: συγκριτικοί περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί). Με την επιφύλαξη της εφαρμογής, κατά περίπτωση, της οδηγίας 2006/114/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου83, προκειμένου να επιτραπεί στους καταναλωτές η πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες, είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί ότι οι συγκριτικοί περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί μπορούν να συγκριθούν με επαρκή τρόπο. Για παράδειγμα, η πιστοποίηση βάσει απόδοσης και η πιστοποίηση βάσει διαδικασίας στηρίζονται σε διαφορετικά σύνολα δεικτών, όπως ο ορισμός συγκεκριμένων κατώτατων ορίων που πρέπει να πληρούνται ή η διασφάλιση ότι εφαρμόζεται μια συγκεκριμένη διαδικασία. Η επιλογή δεικτών για τις ίδιες περιβαλλοντικές πτυχές καθιστά αδύνατη τη σύγκριση εάν χρησιμοποιείται διαφορετικός τύπος για τον ποσοτικό προσδιορισμό των εν λόγω δεικτών και, ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος παραπλάνησης των καταναλωτών. Σε περίπτωση που δύο εμπορευόμενοι διατυπώσουν περιβαλλοντικό ισχυρισμό σχετικά με την κλιματική αλλαγή, όπου ο ένας εξέτασε μόνο τις άμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ ο άλλος εξέτασε τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι συγκρίσιμα. Επίσης, η απόφαση να γίνει η σύγκριση μόνο σε ορισμένα στάδια του κύκλου ζωής ενός προϊόντος μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς, εάν δεν καταστεί διαφανής. Ένας συγκριτικός περιβαλλοντικός ισχυρισμός πρέπει να διασφαλίζει ότι και για προϊόντα με πολύ διαφορετικές πρώτες ύλες, χρήσεις και αλυσίδες διεργασιών, όπως τα πλαστικά βιολογικής προέλευσης και τα πλαστικά ορυκτής προέλευσης, λαμβάνονται υπόψη τα σημαντικότερα στάδια του κύκλου ζωής για όλα τα προϊόντα. Για παράδειγμα, η γεωργία ή η δασοκομία είναι σημαντικές για τα πλαστικά βιολογικής προέλευσης, ενώ η εξόρυξη αργού πετρελαίου είναι σημαντική για τα πλαστικά ορυκτής προέλευσης και το ερώτημα αν ένα σχετικό μερίδιο του προϊόντος καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής έχει μεγάλη σημασία για τα πλαστικά που βιοδιασπώνται επαρκώς υπό συνθήκες υγειονομικής ταφής, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικό για τα πλαστικά που δεν βιοδιασπώνται υπό αυτές τις συνθήκες.
__________________
__________________
83 Οδηγία 2006/114/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, για την παραπλανητική και τη συγκριτική διαφήμιση (ΕΕ L 376 της 27.12.2006, σ. 21).
83 Οδηγία 2006/114/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, για την παραπλανητική και τη συγκριτική διαφήμιση (ΕΕ L 376 της 27.12.2006, σ. 21).
Τροπολογία 17
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 27 α (νέα)
(27α)  Είναι σημαντικό οι εμπορευόμενοι να μην διατυπώνουν γενικούς ισχυρισμούς, όπως «με συνείδηση», «βιώσιμο» και «υπεύθυνο», που βασίζονται αποκλειστικά σε αναγνωρισμένες εξαιρετικές περιβαλλοντικές επιδόσεις, διότι οι εν λόγω όροι σχετίζονται με άλλα χαρακτηριστικά πέραν των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών, όπως τα κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Τροπολογία 18
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 29 α (νέα)
(29α)  Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όσον αφορά τους πόρους και τις δυνατότητες, ιδίως σε σύγκριση με μεγαλύτερες εταιρείες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη, κατά την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να βοηθήσουν τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.
Τροπολογία 19
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 31
(31)  Προκειμένου να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες των εμπορευομένων όσον αφορά τις δυναμικές στρατηγικές μάρκετινγκ όσο και οι ανάγκες των καταναλωτών όσον αφορά την πρόσβαση σε λεπτομερέστερες και ακριβέστερες περιβαλλοντικές πληροφορίες, η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για τη συμπλήρωση των διατάξεων σχετικά με την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών, προσδιορίζοντας περαιτέρω τα κριτήρια για την εν λόγω τεκμηρίωση όσον αφορά ορισμένους ισχυρισμούς (π.χ. ισχυρισμούς που σχετίζονται με το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών σχετικά με τις αντισταθμίσεις, την «κλιματική ουδετερότητα» ή παρόμοια πτυχή, την ανακυκλωσιμότητα και το ανακυκλωμένο περιεχόμενο). Η Επιτροπή θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να θεσπίζει περαιτέρω κανόνες για τη μέτρηση και τον υπολογισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών και των περιβαλλοντικών επιδόσεων, προσδιορίζοντας ποιες δραστηριότητες, διαδικασίες, υλικά, εκπομπές ή χρήση ενός προϊόντος ή ενός εμπορευομένου συμβάλλουν σημαντικά ή δεν μπορούν να συμβάλουν στις σχετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και περιβαλλοντικές πτυχές· προσδιορίζοντας για ποιες περιβαλλοντικές πτυχές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι πρωτογενείς πληροφορίες· και προσδιορίζοντας τα κριτήρια για την αξιολόγηση της ακρίβειας των πρωτογενών και δευτερογενών πληροφοριών. Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η Επιτροπή θα εξέταζε την ανάγκη θέσπισης των εν λόγω κανόνων μόνο μετά τα αποτελέσματα της παρακολούθησης της εξέλιξης των περιβαλλοντικών ισχυρισμών στην αγορά της Ένωσης, για ορισμένα είδη ισχυρισμών ενδέχεται να είναι αναγκαίο να θεσπίσει η Επιτροπή συμπληρωματικούς κανόνες προτού καταστούν διαθέσιμα τα αποτελέσματα της εν λόγω παρακολούθησης. Για παράδειγμα, σε περίπτωση απαιτήσεων που σχετίζονται με το κλίμα, ενδέχεται να είναι αναγκαία η έκδοση τέτοιων συμπληρωματικών πράξεων προκειμένου να καταστούν λειτουργικές οι διατάξεις σχετικά με την τεκμηρίωση των ισχυρισμών που βασίζονται σε αντισταθμίσεις.
(31)  Προκειμένου να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες των εμπορευομένων όσον αφορά τις δυναμικές στρατηγικές μάρκετινγκ όσο και οι ανάγκες των καταναλωτών όσον αφορά την πρόσβαση σε λεπτομερέστερες και ακριβέστερες περιβαλλοντικές πληροφορίες, η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για τη συμπλήρωση των διατάξεων σχετικά με την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών, προσδιορίζοντας περαιτέρω τα κριτήρια για την εν λόγω τεκμηρίωση όσον αφορά ορισμένους ισχυρισμούς (π.χ. ισχυρισμούς που σχετίζονται με το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών που βασίζονται στα πιστωτικά μόρια εκπομπών άνθρακα για τις υπολειπόμενες εκπομπές ενός εμπορευόμενου, όπως «κλιματική ουδετερότητα», και ισχυρισμούς για την ανακυκλωσιμότητα και το ανακυκλωμένο περιεχόμενο). Η Επιτροπή θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να θεσπίζει περαιτέρω κανόνες για τη μέτρηση και τον υπολογισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών και των περιβαλλοντικών επιδόσεων, προσδιορίζοντας ποιες δραστηριότητες, διαδικασίες, υλικά, εκπομπές ή χρήση ενός προϊόντος ή ενός εμπορευομένου συμβάλλουν σημαντικά ή δεν μπορούν να συμβάλουν στις σχετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και περιβαλλοντικές πτυχές· προσδιορίζοντας για ποιες περιβαλλοντικές πτυχές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι πρωτογενείς πληροφορίες· και προσδιορίζοντας τα κριτήρια για την αξιολόγηση της ακρίβειας των πρωτογενών και δευτερογενών πληροφοριών. Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η Επιτροπή θα εξέταζε την ανάγκη θέσπισης των εν λόγω κανόνων μόνο μετά τα αποτελέσματα της παρακολούθησης της εξέλιξης των περιβαλλοντικών ισχυρισμών στην αγορά της Ένωσης, για ορισμένα είδη ισχυρισμών ενδέχεται να είναι αναγκαίο να θεσπίσει η Επιτροπή συμπληρωματικούς κανόνες προτού καταστούν διαθέσιμα τα αποτελέσματα της εν λόγω παρακολούθησης. Για παράδειγμα, σε περίπτωση απαιτήσεων που σχετίζονται με το κλίμα, ενδέχεται να είναι αναγκαία η έκδοση τέτοιων συμπληρωματικών πράξεων προκειμένου να καταστούν λειτουργικές οι διατάξεις σχετικά με την τεκμηρίωση των ισχυρισμών που βασίζονται στα πιστωτικά μόρια εκπομπών άνθρακα για τις υπολειπόμενες εκπομπές ενός εμπορευόμενου.
Τροπολογία 20
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 32
(32)  Η σύσταση (ΕΕ) 2021/2279 της Επιτροπής περιέχει καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των περιβαλλοντικών επιδόσεων κατά τον κύκλο ζωής συγκεκριμένων προϊόντων ή οργανισμών και σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης κανόνων περιβαλλοντικού αποτυπώματος προϊόντων ανά κατηγορία (PEFCR) και κανόνων περιβαλλοντικού αποτυπώματος οργανισμών ανά τομέα (OEFSR) που επιτρέπουν τη σύγκριση των προϊόντων με έναν δείκτη αναφοράς. Οι εν λόγω κανόνες ανά κατηγορία για συγκεκριμένα προϊόντα ή εμπορευομένους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της τεκμηρίωσης ισχυρισμών σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας. Συνεπώς, η Επιτροπή θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για τη θέσπιση ειδικών κανόνων ανά ομάδα προϊόντων ή τομέα, όταν αυτό μπορεί να έχει προστιθέμενη αξία. Ωστόσο, σε περίπτωση που η μέθοδος περιβαλλοντικού αποτυπώματος προϊόντος δεν καλύπτει ακόμη μια κατηγορία επιπτώσεων, η οποία είναι σχετική με μια ομάδα προϊόντων, η έκδοση PEFCR μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αφού προστεθούν αυτές οι νέες σχετικές κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη θαλάσσια αλιεία, ο PEFCR θα πρέπει, για παράδειγμα, να αντικατοπτρίζει τις κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ειδικά για την αλιεία, ιδίως τη βιωσιμότητα του στοχευόμενου αποθέματος. Όσον αφορά το διάστημα, ο PEFCR θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ειδικά για την άμυνα και το διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της ζώνης τροχιάς. Όσον αφορά τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα, η βιοποικιλότητα και η προστασία της φύσης, καθώς και οι γεωργικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των θετικών εξωτερικών επιδράσεων της εκτατικής γεωργίας και της καλής διαβίωσης των ζώων, θα πρέπει, για παράδειγμα, να ενσωματωθούν επίσης πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσης PEFCR. Όσον αφορά τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ο PEFCR θα πρέπει, για παράδειγμα, να αντικατοπτρίζει την απελευθέρωση μικροπλαστικών, προτού εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσης PEFCR.
(32)  Η σύσταση (ΕΕ) 2021/2279 της Επιτροπής περιέχει καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των περιβαλλοντικών επιδόσεων κατά τον κύκλο ζωής συγκεκριμένων προϊόντων ή οργανισμών και σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης κανόνων περιβαλλοντικού αποτυπώματος προϊόντων ανά κατηγορία (PEFCR) και κανόνων περιβαλλοντικού αποτυπώματος οργανισμών ανά τομέα (OEFSR) που επιτρέπουν τη σύγκριση των προϊόντων με έναν δείκτη αναφοράς. Οι εν λόγω κανόνες ανά κατηγορία για συγκεκριμένα προϊόντα ή εμπορευομένους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της τεκμηρίωσης ισχυρισμών σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας. Συνεπώς, η Επιτροπή θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για τη θέσπιση ειδικών κανόνων ανά ομάδα προϊόντων ή τομέα, όταν αυτό μπορεί να έχει προστιθέμενη αξία. Ωστόσο, για ορισμένες ομάδες προϊόντων, η μέθοδος PEF δεν είναι σε θέση να παράσχει ολιστική περιβαλλοντική αξιολόγηση. Σε περίπτωση που η μέθοδος περιβαλλοντικού αποτυπώματος προϊόντος δεν καλύπτει ακόμη μια κατηγορία επιπτώσεων, η οποία είναι σχετική με μια ομάδα προϊόντων, η έκδοση PEFCR μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αφού προστεθούν αυτές οι νέες σχετικές κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη θαλάσσια αλιεία, ο PEFCR θα πρέπει, για παράδειγμα, να αντικατοπτρίζει τις κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ειδικά για την αλιεία, ιδίως τη βιωσιμότητα του στοχευόμενου αποθέματος. Όσον αφορά το διάστημα, ο PEFCR θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ειδικά για την άμυνα και το διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της ζώνης τροχιάς. Όσον αφορά τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα, η βιοποικιλότητα και η προστασία της φύσης, καθώς και οι γεωργικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των θετικών εξωτερικών επιδράσεων της εκτατικής γεωργίας και της καλής διαβίωσης των ζώων, θα πρέπει, για παράδειγμα, να ενσωματωθούν επίσης πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσης PEFCR. Όσον αφορά τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ο PEFCR θα πρέπει, για παράδειγμα, να αντικατοπτρίζει την απελευθέρωση μικροπλαστικών, προτού εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσης PEFCR. Προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η τρέχουσα μέθοδος PEF και να αντιμετωπιστούν οι περιορισμοί της, είναι σημαντικό η Επιτροπή να αξιολογεί και να επικαιροποιεί τακτικά τις μεθόδους, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει την επιστημονική πρόοδο. Είναι επίσης σημαντικό η Επιτροπή να δώσει τη δυνατότητα στο φόρουμ διαβούλευσης που θεσπίζεται δυνάμει της παρούσας οδηγίας να συμβάλει στην ανάπτυξη του PEFCR και του OEFCR.
Τροπολογία 21
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 32 α (νέα)
(32α)  Προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα, η αμεροληψία και η υψηλή ποιότητα τεκμηρίωσης των περιβαλλοντικών ισχυρισμών και να διασφαλιστεί ότι οι απαιτήσεις για την τεκμηρίωση έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη κατανόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τους καταναλωτές, είναι σημαντικό οι εν λόγω απαιτήσεις τεκμηρίωσης των περιβαλλοντικών ισχυρισμών να αναπτύσσονται με τη συμμετοχή ενός ισορροπημένου συνόλου ενδιαφερόμενων μερών, όπως οργανώσεων καταναλωτών, μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, φορέων εκμετάλλευσης συστημάτων επισήμανσης και αρμόδιων φορέων, πέραν των εκπροσώπων του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της βιοτεχνίας, συνδικαλιστικών οργανώσεων, εμπορευομένων, λιανοπωλητών, εισαγωγέων. Για τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή θα πρέπει να δημιουργήσει ένα φόρουμ διαβούλευσης, ο ρόλος του οποίου θα είναι να παρέχει γνωμοδοτήσεις σχετικά με το εάν οι υφιστάμενοι κανόνες και μέθοδοι είναι κατάλληλοι για την τεκμηρίωση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών ισχυρισμών και να δίδει συμβουλές για την προετοιμασία της αναθεώρησης ή της ανάπτυξης νέων κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.
Τροπολογία 22
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 33
(33)  Δεδομένου ότι η οδηγία 2005/29/ΕΚ εφαρμόζεται ήδη σε παραπλανητικούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς, αυτό επιτρέπει στα εθνικά δικαστήρια και τις διοικητικές αρχές να σταματήσουν τη χρήση τέτοιων ισχυρισμών και να τους απαγορεύσουν. Για παράδειγμα, προκειμένου να συμμορφωθούν με την οδηγία 2005/29/ΕΚ, οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί θα πρέπει να αφορούν μόνο πτυχές που είναι σημαντικές όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προϊόντος ή του εμπορευομένου. Οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί θα πρέπει επίσης να είναι σαφείς και χωρίς αμφισημίες όσον αφορά τις πτυχές του προϊόντος ή του εμπορευομένου στις οποίες αναφέρονται και δεν θα πρέπει να παραλείπουν ή να αποκρύπτουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του προϊόντος ή του εμπορευομένου που χρειάζονται οι καταναλωτές, ώστε να προβαίνουν σε τεκμηριωμένες επιλογές. Η διατύπωση, η εικόνα και η συνολική παρουσίαση του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων της διάταξης, της επιλογής χρωμάτων, των εικόνων, των φωτογραφιών, των ήχων, των συμβόλων ή των ετικετών, που περιλαμβάνονται στον περιβαλλοντικό ισχυρισμό, θα πρέπει να παρέχουν αληθή και ακριβή περιγραφή της κλίμακας του περιβαλλοντικού οφέλους που επιτυγχάνεται και δεν θα πρέπει να υπερτιμούν το περιβαλλοντικό όφελος που επιτυγχάνεται.
(33)  Δεδομένου ότι η οδηγία 2005/29/ΕΚ εφαρμόζεται ήδη σε παραπλανητικούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς, αυτό επιτρέπει στα εθνικά δικαστήρια και τις διοικητικές αρχές να σταματήσουν τη χρήση τέτοιων ισχυρισμών και να τους απαγορεύσουν. Για παράδειγμα, προκειμένου να συμμορφωθούν με την οδηγία 2005/29/ΕΚ, οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί θα πρέπει να αφορούν μόνο πτυχές που είναι σημαντικές όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προϊόντος ή του εμπορευομένου. Οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί και τα συστήματα επισήμανσης θα πρέπει επίσης να είναι σαφείς και χωρίς αμφισημίες όσον αφορά τις πτυχές του προϊόντος ή του εμπορευομένου στις οποίες αναφέρονται και δεν θα πρέπει να παραλείπουν ή να αποκρύπτουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του προϊόντος που χρειάζονται οι καταναλωτές, ώστε να προβαίνουν σε τεκμηριωμένες επιλογές. Η διατύπωση, η εικόνα και η συνολική παρουσίαση του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων των διαφημιστικών συνθημάτων, της διάταξης, της επιλογής χρωμάτων, των εικόνων, των φωτογραφιών, των ήχων, των συμβόλων, των εμπορικών σημάτων ή των ετικετών, θα πρέπει να παρέχουν αληθή και ακριβή περιγραφή της κλίμακας του περιβαλλοντικού οφέλους που επιτυγχάνεται και δεν θα πρέπει να υπερτιμούν το περιβαλλοντικό όφελος που επιτυγχάνεται. Κατά περίπτωση, δεν θα πρέπει να παραλείπονται οι πληροφορίες σχετικά με την ακριβή ποσότητα πιστοποιημένων συστατικών ενός προϊόντος, χαρακτηριστικό στο οποίο βασίζονται ορισμένοι τύποι συστημάτων επισήμανσης, ιδίως όταν η ελάχιστη πιστοποιημένη περιεκτικότητα μπορεί να είναι μηδενική.
Τροπολογία 23
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 34
(34)  Όταν ο ρητός περιβαλλοντικός ισχυρισμός αφορά τελικό προϊόν και οι σχετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή περιβαλλοντικές πτυχές του εν λόγω προϊόντος προκύπτουν κατά το στάδιο της χρήσης και οι καταναλωτές μπορούν να επηρεάσουν τις εν λόγω περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή περιβαλλοντικές πτυχές μέσω κατάλληλης συμπεριφοράς, όπως, για παράδειγμα, μέσω της ορθής διαλογής των αποβλήτων, ή τις επιπτώσεις των προτύπων χρήσης στη μακροζωία του προϊόντος, ο ισχυρισμός θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει πληροφορίες που εξηγούν στους καταναλωτές τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά τους μπορεί να συμβάλει θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
(34)  Όταν ο ρητός περιβαλλοντικός ισχυρισμός αφορά τελικό προϊόν και οι σχετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή περιβαλλοντικές πτυχές του εν λόγω προϊόντος προκύπτουν κατά το στάδιο της χρήσης ή στο τέλος του κύκλου ζωής τους και οι καταναλωτές μπορούν να επηρεάσουν τις εν λόγω περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή περιβαλλοντικές πτυχές μέσω κατάλληλης συμπεριφοράς, όπως, για παράδειγμα, μέσω της ορθής διαλογής των αποβλήτων, ή τις επιπτώσεις των προτύπων χρήσης στη μακροζωία του προϊόντος, ο ισχυρισμός θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει πληροφορίες που εξηγούν στους καταναλωτές τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά τους μπορεί να συμβάλει θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τροπολογία 24
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 36
(36)  Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν ή τον εμπορευόμενο που είναι το αντικείμενο του ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού και σχετικά με τις πληροφορίες που τεκμηριώνουν τον εν λόγω ισχυρισμό. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των καταναλωτών μεγαλύτερης ηλικίας. Για τον σκοπό αυτό, οι εμπορευόμενοι θα πρέπει είτε να παρέχουν τις πληροφορίες αυτές σε φυσική μορφή είτε να παρέχουν διαδικτυακό σύνδεσμο, κωδικό QR ή ισοδύναμο μέσο που οδηγεί σε ιστότοπο όπου διατίθενται λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με την τεκμηρίωση του ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού σε τουλάχιστον μία από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους στο οποίο διατυπώνεται ο ισχυρισμός. Προκειμένου να διευκολυνθεί η επιβολή της παρούσας οδηγίας, ο διαδικτυακός σύνδεσμος, ο κωδικός QR ή ο αντίστοιχος κωδικός θα πρέπει επίσης να εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση στο πιστοποιητικό συμμόρφωσης όσον αφορά την τεκμηρίωση του ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού και τα στοιχεία επικοινωνίας του ελεγκτή που κατάρτισε το εν λόγω πιστοποιητικό.
(36)  Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν ή τον εμπορευόμενο που είναι το αντικείμενο του ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού, μεταξύ άλλων άμεσα επί του προϊόντος ή συνοδευτικά με το προϊόν, και σχετικά με τις πληροφορίες που τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό που ισχύει για το προϊόν. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των καταναλωτών μεγαλύτερης ηλικίας. Για τον σκοπό αυτό, οι εμπορευόμενοι θα πρέπει είτε να παρέχουν τις πληροφορίες αυτές σε φυσική μορφή είτε να παρέχουν διαδικτυακό σύνδεσμο, κωδικό QR, ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος ή ισοδύναμο μέσο που οδηγεί σε ιστότοπο όπου διατίθενται λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με την τεκμηρίωση του ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού σε τουλάχιστον μία από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους στο οποίο διατυπώνεται ο ισχυρισμός. Προκειμένου να διευκολυνθεί η επιβολή της παρούσας οδηγίας, ο διαδικτυακός σύνδεσμος, ο κωδικός QR ή ο αντίστοιχος κωδικός θα πρέπει επίσης να εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση στο πιστοποιητικό συμμόρφωσης όσον αφορά την τεκμηρίωση του ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού και τα στοιχεία επικοινωνίας του ελεγκτή που κατάρτισε το εν λόγω πιστοποιητικό. Οι υποκείμενες μελέτες, αξιολογήσεις, μεθοδολογίες ή υπολογισμοί θα πρέπει να δημοσιοποιούνται, εκτός εάν οι πληροφορίες αποτελούν εμπορικό απόρρητο σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/943.
Τροπολογία 25
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 37
(37)  Προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές δυσανάλογες επιπτώσεις στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι μικρότερες εταιρείες θα πρέπει να εξαιρούνται από τις απαιτήσεις του άρθρου 5 που σχετίζονται με τις πληροφορίες σχετικά με την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών, εκτός εάν οι εν λόγω επιχειρήσεις επιθυμούν να λάβουν πιστοποιητικό συμμόρφωσης ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού που θα αναγνωρίζεται από τις αρμόδιες αρχές σε ολόκληρη την Ένωση.
(37)  Προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές δυσανάλογες επιπτώσεις στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι εν λόγω μικρότερες εταιρείες θα πρέπει να εξαιρούνται από τις απαιτήσεις του άρθρου 5 που σχετίζονται με τις πληροφορίες σχετικά με την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών, εκτός εάν οι εν λόγω επιχειρήσεις επιθυμούν να λάβουν πιστοποιητικό συμμόρφωσης ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού που θα αναγνωρίζεται από τις αρμόδιες αρχές σε ολόκληρη την Ένωση.
Τροπολογία 26
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 41
(41)  Τα περιβαλλοντικά σήματα συχνά αποσκοπούν στην παροχή στους καταναλωτές μιας συγκεντρωτικής βαθμολόγησης που παρουσιάζει τον σωρευτικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο των προϊόντων ή των εμπορευομένων, ώστε να καθίστανται δυνατές οι άμεσες συγκρίσεις μεταξύ προϊόντων ή εμπορευομένων. Ωστόσο, η εν λόγω συγκεντρωτική βαθμολόγηση ενέχει κινδύνους παραπλάνησης των καταναλωτών, καθώς ο συγκεντρωτικός δείκτης μπορεί να αμβλύνει τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ορισμένων πτυχών του προϊόντος με πιο θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις άλλων πτυχών του προϊόντος. Επιπλέον, όταν αναπτύσσονται από διαφορετικούς φορείς εκμετάλλευσης, τα σήματα αυτά συνήθως διαφέρουν ως προς την ειδική μεθοδολογία στην οποία βασίζεται η συγκεντρωτική βαθμολογία, όπως οι εξεταζόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή η στάθμιση που αποδίδεται στις εν λόγω περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το ίδιο προϊόν να λαμβάνει διαφορετική βαθμολογία ή αξιολόγηση ανάλογα με το σύστημα. Η ανησυχία αυτή ανακύπτει σε σχέση με τα συστήματα που θεσπίζονται στην Ένωση και σε τρίτες χώρες. Αυτό συμβάλλει στον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς, ενέχει τον κίνδυνο οι μικρότερες επιχειρήσεις να περιέλθουν σε μειονεκτική θέση, και είναι πιθανό να παραπλανήσει περαιτέρω τους καταναλωτές και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη τους στα περιβαλλοντικά σήματα. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος και να εξασφαλιστεί καλύτερη εναρμόνιση εντός της ενιαίας αγοράς, οι ρητοί περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών σημάτων, που βασίζονται σε συγκεντρωτική βαθμολογία που αντιπροσωπεύει σωρευτικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων ή των εμπορευομένων, δεν θα πρέπει να θεωρούνται επαρκώς τεκμηριωμένοι, εκτός εάν οι εν λόγω συγκεντρωτικές βαθμολογίες απορρέουν από ενωσιακούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που εξουσιοδοτείται να εκδίδει η Επιτροπή δυνάμει της παρούσας οδηγίας, οι οποίοι οδηγούν σε εναρμονισμένα συστήματα σε ολόκληρη την Ένωση για όλα τα προϊόντα ή ανά ειδική ομάδα προϊόντων με βάση ενιαία μεθοδολογία για την εξασφάλιση συνοχής και συγκρισιμότητας.
(41)  Τα περιβαλλοντικά σήματα συχνά αποσκοπούν στην παροχή στους καταναλωτές μιας συγκεντρωτικής βαθμολόγησης που παρουσιάζει τον σωρευτικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο των προϊόντων ή των εμπορευομένων, ώστε να καθίστανται δυνατές οι άμεσες συγκρίσεις μεταξύ προϊόντων ή εμπορευομένων. Ωστόσο, η εν λόγω συγκεντρωτική βαθμολόγηση ενέχει κινδύνους παραπλάνησης των καταναλωτών, καθώς ο συγκεντρωτικός δείκτης μπορεί να αμβλύνει τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ορισμένων πτυχών του προϊόντος με πιο θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις άλλων πτυχών του προϊόντος. Επιπλέον, όταν αναπτύσσονται από διαφορετικούς φορείς εκμετάλλευσης, τα σήματα αυτά συνήθως διαφέρουν ως προς την ειδική μεθοδολογία στην οποία βασίζεται η συγκεντρωτική βαθμολογία, όπως οι εξεταζόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή η στάθμιση που αποδίδεται στις εν λόγω περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το ίδιο προϊόν να λαμβάνει διαφορετική βαθμολογία ή αξιολόγηση ανάλογα με το σύστημα. Η ανησυχία αυτή ανακύπτει σε σχέση με τα συστήματα που θεσπίζονται στην Ένωση και σε τρίτες χώρες. Αυτό συμβάλλει στον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς, ενέχει τον κίνδυνο οι μικρότερες επιχειρήσεις να περιέλθουν σε μειονεκτική θέση, και είναι πιθανό να παραπλανήσει περαιτέρω τους καταναλωτές και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη τους στα περιβαλλοντικά σήματα. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος και να εξασφαλιστεί καλύτερη εναρμόνιση εντός της ενιαίας αγοράς, οι ρητοί περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών σημάτων, που βασίζονται σε συγκεντρωτική βαθμολογία που αντιπροσωπεύει σωρευτικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων ή των εμπορευομένων, θα πρέπει να πληρούν απαιτήσεις που διασφαλίζουν την αξιοπιστία των υποκείμενων συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις μεθοδολογίες αξιολόγησης και διακυβέρνησής τους.
Τροπολογία 27
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 43
(43)  Προκειμένου να καταπολεμηθούν οι παραπλανητικοί ρητοί περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί που γνωστοποιούνται με τη μορφή περιβαλλοντικών σημάτων και να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα περιβαλλοντικά σήματα, η παρούσα οδηγία θα πρέπει να θεσπίσει κριτήρια διακυβέρνησης με τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται όλα τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης, συμπληρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις απαιτήσεις που ορίζονται στην εν λόγω πρόταση για την τροποποίηση της οδηγίας 2005/29/ΕΚ.
(43)  Προκειμένου να καταπολεμηθούν οι παραπλανητικοί ρητοί περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί που γνωστοποιούνται με τη μορφή περιβαλλοντικών σημάτων και να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα περιβαλλοντικά σήματα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών σημάτων και των λογοτύπων των συστημάτων πιστοποίησης, η παρούσα οδηγία θα πρέπει να θεσπίσει κριτήρια διακυβέρνησης με τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται όλα τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης, συμπληρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις απαιτήσεις που ορίζονται στην εν λόγω πρόταση για την τροποποίηση της οδηγίας 2005/29/ΕΚ.
Τροπολογία 28
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 44
(44)  Προκειμένου να αποφευχθεί ο περαιτέρω πολλαπλασιασμός των εθνικών ή περιφερειακών επίσημα αναγνωρισμένων συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης EN ISO 14024 τύπου I (στο εξής: οικολογική σήμανση), καθώς και άλλων συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης, και να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη εναρμόνιση στην εσωτερική αγορά, θα πρέπει να αναπτύσσονται νέα εθνικά ή περιφερειακά συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης μόνο δυνάμει του ενωσιακού δικαίου. Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης δημόσιων συστημάτων σήμανσης σε επίπεδο Ένωσης για ομάδες προϊόντων ή τομείς όπου δεν υπάρχουν ακόμη τέτοια σήματα στο δίκαιο της Ένωσης και όπου η εναρμόνιση θα προσέφερε προστιθέμενη αξία για την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας και της εσωτερικής αγοράς με αποτελεσματικό τρόπο.
διαγράφεται
Τροπολογία 29
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 46
(46)  Τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης που καθιερώνονται από ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης, εάν είναι υπερβολικά πολλά και αλληλοεπικαλυπτόμενα όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής, μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση στους καταναλωτές ή να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη τους στα περιβαλλοντικά σήματα. Συνεπώς, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιτρέπουν την καθιέρωση νέων συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης από ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης μόνο υπό την προϋπόθεση ότι προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με τα υφιστάμενα εθνικά ή περιφερειακά συστήματα όσον αφορά την περιβαλλοντική φιλοδοξία των κριτηρίων απονομής του σήματος, την κάλυψη των σχετικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την πληρότητα της υποκείμενης αξιολόγησης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν διαδικασία για την έγκριση νέων συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης βάσει πιστοποιητικού συμμόρφωσης που θα καταρτίζεται από τον ανεξάρτητο ελεγκτή. Αυτό θα πρέπει να ισχύει για τα συστήματα που θεσπίζονται στην Ένωση και εκτός της Ένωσης.
(46)  Τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης που καθιερώνονται από ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης, εάν είναι υπερβολικά πολλά και αλληλοεπικαλυπτόμενα όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής, μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση στους καταναλωτές ή να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη τους στα περιβαλλοντικά σήματα. Συνεπώς, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιτρέπουν την απεικόνιση των υφιστάμενων συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης στην εμπορική πρακτική των επιχειρήσεων προς τους καταναλωτές μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας και όταν τα συστήματα αυτά θα έχουν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που ορίζονται στην παρούσα οδηγία, και θα πρέπει να επιτρέπουν την καθιέρωση νέων συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης από ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης μόνο υπό την προϋπόθεση ότι προσφέρουν προστιθέμενη αξία, σε συμμόρφωση με την παρούσα οδηγία, όσον αφορά την περιβαλλοντική φιλοδοξία των κριτηρίων απονομής του σήματος, την κάλυψη των σχετικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την πληρότητα της υποκείμενης αξιολόγησης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν διαδικασία για την έγκριση νέων συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης βάσει πιστοποιητικού συμμόρφωσης που θα καταρτίζεται από τον ανεξάρτητο ελεγκτή και να αξιολογήσουν τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από τα υφιστάμενα συστήματα επισήμανσης και πιστοποίησης για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Αυτό θα πρέπει να ισχύει για τα συστήματα που θεσπίζονται στην Ένωση και εκτός της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων συστημάτων.
Τροπολογία 30
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 47
(47)  Προκειμένου να παρασχεθεί ασφάλεια δικαίου και να διευκολυνθεί η επιβολή των διατάξεων σχετικά με τα νέα εθνικά και περιφερειακά επισήμως αναγνωρισμένα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης και τα νέα ιδιωτικά συστήματα επισήμανσης, η Επιτροπή θα πρέπει να δημοσιεύει κατάλογο των εν λόγω συστημάτων που μπορούν είτε να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται στην αγορά της Ένωσης είτε να εισέλθουν στην αγορά της Ένωσης.
(47)  Προκειμένου να παρασχεθεί ασφάλεια δικαίου και να διευκολυνθεί η επιβολή των διατάξεων σχετικά με τα επισήμως αναγνωρισμένα ιδιωτικά συστήματα επισήμανσης, η Επιτροπή θα πρέπει να δημοσιεύει κατάλογο των εν λόγω συστημάτων που μπορούν είτε να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται στην αγορά της Ένωσης είτε να εισέλθουν στην αγορά της Ένωσης.
Τροπολογία 31
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 48
(48)  Προκειμένου να εξασφαλιστεί μια εναρμονισμένη προσέγγιση από τα κράτη μέλη όσον αφορά την αξιολόγηση και την έγκριση των συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης που αναπτύσσονται από ιδιωτικούς φορείς, και να θεσπιστεί μια διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή για τα προτεινόμενα συστήματα που καθιερώνονται από δημόσιες αρχές εκτός της Ένωσης, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες για τη θέσπιση κοινών κανόνων που θα καθορίζουν λεπτομερείς απαιτήσεις για την έγκριση τέτοιων συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης, τον μορφότυπο και το περιεχόμενο των υποστηρικτικών εγγράφων και τους διαδικαστικούς κανόνες για την έγκριση των εν λόγω συστημάτων. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου85.
(48)  Προκειμένου να εξασφαλιστεί μια εναρμονισμένη προσέγγιση από τα κράτη μέλη όσον αφορά την αξιολόγηση και την έγκριση των συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης που αναπτύσσονται από ιδιωτικούς φορείς, και να θεσπιστεί μια διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή για τα προτεινόμενα συστήματα που καθιερώνονται από δημόσιες αρχές εκτός της Ένωσης, ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τη θέσπιση κοινών κανόνων που θα καθορίζουν λεπτομερείς απαιτήσεις για την έγκριση τέτοιων συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης, τον μορφότυπο και το περιεχόμενο των υποστηρικτικών εγγράφων και τους διαδικαστικούς κανόνες για την έγκριση των εν λόγω συστημάτων.
__________________
85 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).
Τροπολογία 32
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 49
(49)  Είναι σημαντικό οι ρητοί περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί να αντικατοπτρίζουν ορθά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που καλύπτονται από τον ισχυρισμό και να λαμβάνουν υπόψη τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία. Συνεπώς, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι ο εμπορευόμενος που διατυπώνει τον ισχυρισμό επανεξετάζει και επικαιροποιεί την τεκμηρίωση και τη γνωστοποίηση των ισχυρισμών τουλάχιστον κάθε 5 έτη, ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.
(49)  Είναι σημαντικό οι ρητοί περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί και τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης να αντικατοπτρίζουν ορθά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που καλύπτονται από τον ισχυρισμό τόσο άμεσα επί του προϊόντος όσο και συνοδευτικά με το προϊόν, και να λαμβάνουν υπόψη τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία. Συνεπώς, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι ο εμπορευόμενος που διατυπώνει τον ισχυρισμό και τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης επανεξετάζουν και επικαιροποιούν την τεκμηρίωση και τη γνωστοποίηση των ισχυρισμών τουλάχιστον κάθε 5 έτη, ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.
Τροπολογία 33
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 49 α (νέα)
(49α)  Το άρθρο 13 παράγραφος 1 στοιχείο ε) της οδηγίας της ΕΕ 2014/40/ΕΕ για τα προϊόντα καπνού απαγορεύει τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς στα προϊόντα και τις συσκευασίες καπνού, αλλά δεν απαγορεύει στις οντότητες της καπνοβιομηχανίας να διατυπώνουν οικολογικούς ισχυρισμούς σχετικά με τις δραστηριότητές τους στο σύνολό τους, ιδίως μέσω διαφημιστικών εκστρατειών σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους, οι οποίες θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές· ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να επιτρέπονται περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί σχετικά με τις δραστηριότητες της καπνοβιομηχανίας.
Τροπολογία 34
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 51
(51)  Για να μπορούν οι αρμόδιες αρχές να ελέγχουν αποτελεσματικότερα την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας οδηγίας και να αποτρέπουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό την εμφάνιση στην αγορά μη τεκμηριωμένων ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών σημάτων, οι ελεγκτές που συμμορφώνονται με τις εναρμονισμένες απαιτήσεις της οδηγίας θα πρέπει να ελέγχουν αν οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται τόσο για την τεκμηρίωση όσο και για τη γνωστοποίηση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας. Προκειμένου να αποφευχθεί η παραπλάνηση των καταναλωτών, η επαλήθευση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να πραγματοποιείται πριν από τη δημοσιοποίηση των περιβαλλοντικών ισχυρισμών ή την αναγραφή των περιβαλλοντικών σημάτων. Ο ελεγκτής μπορεί, κατά περίπτωση, να υποδεικνύει διάφορους τρόπους γνωστοποίησης του ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας, ώστε να αποφεύγεται η ανάγκη συνεχούς επαναπιστοποίησης σε περίπτωση που ο τρόπος γνωστοποίησης τροποποιείται ελαφρώς χωρίς να επηρεάζεται η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας. Για να διευκολυνθεί η συμμόρφωση των εμπορευομένων με τους κανόνες τεκμηρίωσης και γνωστοποίησης ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών σημάτων, η επαλήθευση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη φύση και το περιεχόμενο του ισχυρισμού ή του περιβαλλοντικού σήματος, συμπεριλαμβανομένου του αν φαίνονται αθέμιτα υπό το πρίσμα της οδηγίας 2005/29/ΕΚ.
(51)  Για να μπορούν οι αρμόδιες αρχές να ελέγχουν αποτελεσματικότερα την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας οδηγίας και να αποτρέπουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό την εμφάνιση στην αγορά μη τεκμηριωμένων ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών σημάτων, οι ελεγκτές που συμμορφώνονται με τις εναρμονισμένες απαιτήσεις της οδηγίας θα πρέπει να ελέγχουν αν οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται τόσο για την τεκμηρίωση όσο και για τη γνωστοποίηση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας. Προκειμένου να αποφευχθεί η παραπλάνηση των καταναλωτών, η επαλήθευση θα πρέπει να πραγματοποιείται πριν από τη δημοσιοποίηση των περιβαλλοντικών ισχυρισμών ή την αναγραφή των περιβαλλοντικών σημάτων. Ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθεί η σπατάλη προϊόντων ή συσκευασιών που έχουν ήδη τυπωθεί πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας, τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν μεταβατική περίοδο μεταξύ της ημερομηνίας έναρξης ισχύος και της ημερομηνίας εφαρμογής της παρούσας οδηγίας, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενοι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί που υποβάλλονται προς επαλήθευση. Τα κράτη μέλη μπορούν να δώσουν προτεραιότητα στην επαλήθευση των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας. Ο ελεγκτής μπορεί, κατά περίπτωση, να υποδεικνύει διάφορους τρόπους γνωστοποίησης του ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας, ώστε να αποφεύγεται η ανάγκη συνεχούς επαναπιστοποίησης σε περίπτωση που ο τρόπος γνωστοποίησης τροποποιείται ελαφρώς χωρίς να επηρεάζεται η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας. Για να διευκολυνθεί η συμμόρφωση των εμπορευομένων με τους κανόνες τεκμηρίωσης και γνωστοποίησης ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών σημάτων, η επαλήθευση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη φύση και το περιεχόμενο του ισχυρισμού ή του περιβαλλοντικού σήματος, συμπεριλαμβανομένου του αν φαίνονται αθέμιτα υπό το πρίσμα της οδηγίας 2005/29/ΕΚ.
Τροπολογία 35
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 52
(52)  Για να παρασχεθεί στους εμπορευόμενους ασφάλεια δικαίου σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά όσον αφορά τη συμμόρφωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας, το πιστοποιητικό συμμόρφωσης θα πρέπει να αναγνωρίζεται από τις αρμόδιες αρχές σε ολόκληρη την Ένωση. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ζητούν το εν λόγω πιστοποιητικό εάν επιθυμούν να πιστοποιήσουν τους ισχυρισμούς τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας και να επωφεληθούν από την αναγνώριση του πιστοποιητικού σε ολόκληρη την Ένωση. Ωστόσο, το πιστοποιητικό συμμόρφωσης δεν θα πρέπει να θίγει την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού ισχυρισμού από τις δημόσιες αρχές ή τα δικαστήρια που επιβάλλουν τις διατάξεις της οδηγίας 2005/29/ΕΚ.
(52)  Για να παρασχεθεί στους εμπορευόμενους ασφάλεια δικαίου σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά όσον αφορά τη συμμόρφωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας, το πιστοποιητικό συμμόρφωσης θα πρέπει να αναγνωρίζεται από τις αρμόδιες αρχές σε ολόκληρη την Ένωση. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς και οι μικρές επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της μεταβατικής φάσης θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ζητούν το εν λόγω πιστοποιητικό εάν επιθυμούν να πιστοποιήσουν τους ισχυρισμούς τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας και να επωφεληθούν από την αναγνώριση του πιστοποιητικού σε ολόκληρη την Ένωση. Ωστόσο, το πιστοποιητικό συμμόρφωσης δεν θα πρέπει να θίγει την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού ισχυρισμού από τις δημόσιες αρχές ή τα δικαστήρια που επιβάλλουν τις διατάξεις της οδηγίας 2005/29/ΕΚ.
Τροπολογία 36
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 53
(53)  Προκειμένου να εξασφαλιστούν ενιαίοι όροι για τις διατάξεις σχετικά με την επαλήθευση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών και τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης και να διευκολυνθεί η επιβολή των διατάξεων σχετικά με την επαλήθευση της συμμόρφωσης με την παρούσα οδηγία, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες για την έγκριση κοινού εντύπου για τα πιστοποιητικά συμμόρφωσης και τα τεχνικά μέσα για την έκδοση των εν λόγω πιστοποιητικών. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου86.
(53)  Προκειμένου να εξασφαλιστούν ενιαίοι όροι για τις διατάξεις σχετικά με την επαλήθευση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών και τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης και να διευκολυνθεί η επιβολή των διατάξεων σχετικά με την επαλήθευση της συμμόρφωσης με την παρούσα οδηγία, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες για την έγκριση κοινού εντύπου για τα πιστοποιητικά συμμόρφωσης και τα τεχνικά μέσα για την έκδοση των εν λόγω πιστοποιητικών. Το εν λόγω κοινό έντυπο θα πρέπει να διευκολύνει την αναγνώριση των πιστοποιητικών συμμόρφωσης από τις αρμόδιες αρχές σε ολόκληρη την Ένωση. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου86.
__________________
__________________
86 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).
86 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).
Τροπολογία 37
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 54
(54)  Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που θα προσφέρει η αγορά για πιο βιώσιμα προϊόντα, ωστόσο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αναλογικά υψηλότερο κόστος και δυσκολίες κατά την τήρηση ορισμένων από τις απαιτήσεις τεκμηρίωσης και επαλήθευσης ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν επαρκείς πληροφορίες και να ευαισθητοποιούν σχετικά με τους τρόπους συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας, να εξασφαλίζουν στοχευμένη και εξειδικευμένη κατάρτιση και να παρέχουν ειδική βοήθεια και στήριξη, συμπεριλαμβανομένης χρηματοδοτικής στήριξης, σε ΜΜΕ που επιθυμούν να διατυπώσουν ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς για τα προϊόντα τους ή όσον αφορά τις δραστηριότητές τους. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα σε σχέση με τους ισχύοντες κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.
(54)  Οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που θα προσφέρει η αγορά για πιο βιώσιμα προϊόντα, ωστόσο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αναλογικά υψηλότερο κόστος και δυσκολίες κατά την τήρηση ορισμένων από τις απαιτήσεις τεκμηρίωσης και επαλήθευσης ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να παρέχουν επαρκείς πληροφορίες και να ευαισθητοποιούν σχετικά με τους τρόπους συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας, να εξασφαλίζουν στοχευμένη και εξειδικευμένη κατάρτιση και να παρέχουν ειδική βοήθεια και στήριξη, συμπεριλαμβανομένης χρηματοδοτικής στήριξης, σε ΜΜΕ που επιθυμούν να διατυπώσουν ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς για τα προϊόντα τους ή όσον αφορά τις δραστηριότητές τους. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα σε σχέση με τους ισχύοντες κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Για να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τις πολύ μικρές, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ένωση, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμμετέχουν σε τακτικό διάλογο σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τις πολύ μικρές, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις που εφαρμόζονται σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο αντίστοιχα. Επιπλέον, και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν δυσανάλογα υψηλότερο κόστος και δυσκολίες σε σχέση με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας, η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσουν κάποιες πρωτοβουλίες εντός του πλαισίου των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που είναι αφιερωμένα στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες επιθυμούν να διατυπώσουν ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς σχετικά με τα προϊόντα ή τις δραστηριότητές τους.
Τροπολογία 38
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 56
(56)  Προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων της παρούσας οδηγίας και η αποτελεσματική επιβολή των απαιτήσεων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίσουν τις δικές τους αρμόδιες αρχές που θα είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή και την επιβολή της παρούσας οδηγίας. Ωστόσο, λόγω της στενής συμπληρωματικότητας των άρθρων 5 και 6 της παρούσας οδηγίας με τις διατάξεις της οδηγίας 2005/29/ΕΚ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν επίσης τη δυνατότητα να ορίσουν για την επιβολή τους τις ίδιες αρμόδιες αρχές με εκείνες που είναι υπεύθυνες για την επιβολή της οδηγίας 2005/29/ΕΚ. Για λόγους συνοχής, όταν τα κράτη μέλη προβαίνουν στην επιλογή αυτή, θα πρέπει να μπορούν να βασίζονται στα μέσα και τις εξουσίες επιβολής που έχουν θεσπίσει σύμφωνα με το άρθρο 11 της οδηγίας 2005/29/ΕΚ, κατά παρέκκλιση από τους κανόνες επιβολής που ορίζονται στην παρούσα οδηγία. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν περισσότερες από μία ορισθείσες αρμόδιες αρχές στην επικράτειά τους και για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων των αρμόδιων αρχών, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη στενή συνεργασία μεταξύ όλων των ορισθεισών αρμόδιων αρχών.
(56)  Προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων της παρούσας οδηγίας και η αποτελεσματική επιβολή των απαιτήσεων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίσουν τις δικές τους αρμόδιες αρχές που θα είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή και την επιβολή της παρούσας οδηγίας. Ωστόσο, λόγω της στενής συμπληρωματικότητας των άρθρων 5 και 6 της παρούσας οδηγίας με τις διατάξεις της οδηγίας 2005/29/ΕΚ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν επίσης τη δυνατότητα να ορίσουν για την επιβολή τους τις ίδιες αρμόδιες αρχές με εκείνες που είναι υπεύθυνες για την επιβολή της οδηγίας 2005/29/ΕΚ. Για λόγους συνοχής, όταν τα κράτη μέλη προβαίνουν στην επιλογή αυτή, θα πρέπει να μπορούν να βασίζονται στα μέσα και τις εξουσίες επιβολής που έχουν θεσπίσει σύμφωνα με το άρθρο 11 της οδηγίας 2005/29/ΕΚ. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν περισσότερες από μία ορισθείσες αρμόδιες αρχές στην επικράτειά τους και για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων των αρμόδιων αρχών, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη στενή συνεργασία μεταξύ όλων των ορισθεισών αρμόδιων αρχών.
Τροπολογία 39
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 65
(65)  Κατά την έκδοση κατʼ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 ΣΛΕΕ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διεξάγει η Επιτροπή, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, οι οποίες να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου89. Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.
(65)  Κατά την έκδοση κατʼ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 ΣΛΕΕ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διεξάγει η Επιτροπή, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, μεταξύ άλλων με το φόρουμ διαβούλευσης, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, οι οποίες να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου89. Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.
__________________
__________________
89 ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1.
89 ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1.
Τροπολογία 40
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 67
(67)  Όταν, με βάση τα αποτελέσματα της παρακολούθησης και της αξιολόγησης της παρούσας οδηγίας, η Επιτροπή κρίνει σκόπιμο να προτείνει την επανεξέταση της παρούσας οδηγίας, θα πρέπει να εξετάζονται επίσης η σκοπιμότητα και η καταλληλότητα της θέσπισης περαιτέρω διατάξεων για την επιβολή της χρήσης κοινής μεθόδου για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών, η επέκταση της απαγόρευσης των περιβαλλοντικών ισχυρισμών για προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, εκτός εάν η χρήση τους θεωρείται απαραίτητη για την κοινωνία, ή η περαιτέρω εναρμόνιση όσον αφορά τις απαιτήσεις για την τεκμηρίωση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών ισχυρισμών σχετικά με περιβαλλοντικές πτυχές ή περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
(67)  Όταν, με βάση τα αποτελέσματα της παρακολούθησης και της αξιολόγησης της παρούσας οδηγίας, η Επιτροπή κρίνει σκόπιμο να προτείνει την επανεξέταση της παρούσας οδηγίας, θα πρέπει να εξετάζονται επίσης η σκοπιμότητα και η καταλληλότητα της θέσπισης περαιτέρω διατάξεων για την επιβολή της χρήσης κοινής μεθόδου για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών ή η περαιτέρω εναρμόνιση όσον αφορά τις απαιτήσεις για την τεκμηρίωση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών ισχυρισμών σχετικά με περιβαλλοντικές πτυχές ή περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Τροπολογία 41
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 68
(68)  Η χρήση των πλέον επιβλαβών ουσιών θα πρέπει τελικά να καταργηθεί σταδιακά στην Ένωση, ώστε να αποφευχθεί και να προληφθεί η πρόκληση σημαντικής βλάβης στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, ιδίως η χρήση τους σε καταναλωτικά προϊόντα. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου90 απαγορεύει την επισήμανση μειγμάτων και ουσιών που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες ως «μη τοξικών», «μη επιβλαβών», «μη ρυπογόνων», «οικολογικών» ή οποιεσδήποτε άλλες δηλώσεις που υποδεικνύουν ότι η ουσία ή το μείγμα δεν είναι επικίνδυνη/-ο ή δηλώσεις που δεν συνάδουν με την ταξινόμηση της εν λόγω ουσίας ή μείγματος. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διασφαλίζουν την τήρηση της υποχρέωσης αυτής. Όπως δεσμεύτηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων, η Επιτροπή θα καθορίσει κριτήρια για τις βασικές χρήσεις, τα οποία θα κατευθύνουν την εφαρμογή της σε όλη τη σχετική νομοθεσία της Ένωσης.
(68)  Η χρήση των πλέον επιβλαβών ουσιών θα πρέπει τελικά να καταργηθεί σταδιακά στην Ένωση, ώστε να αποφευχθεί και να προληφθεί η πρόκληση σημαντικής βλάβης στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, ιδίως η χρήση τους σε καταναλωτικά προϊόντα. Η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλλει έκθεση για τη χρήση ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών για προϊόντα που περιέχουν επιβλαβείς ουσίες και να αξιολογεί για ποια προϊόντα ή ομάδες προϊόντων η χρήση ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών είναι παραπλανητική. Δεδομένου ότι η χρήση τέτοιων ισχυρισμών μπορεί να ενθαρρύνει την κατανάλωση των προϊόντων που περιέχουν ουσίες επιβλαβείς για το περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει την εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για τη θέσπιση περιορισμών ή απαγορεύσεων στη χρήση τέτοιων ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών. Στην έκθεσή της, η Επιτροπή θα μπορούσε επίσης να αξιολογεί κατά πόσον θα ήταν σκόπιμο ορισμένα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ που ορίζει ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 66/2010 σχετικά με τη χρήση ουσιών ή παρασκευασμάτων/ μειγμάτων να χρησιμοποιούνται για τους δυνητικούς περιορισμούς ή απαγορεύσεις της χρήσης ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών δυνάμει της παρούσας οδηγίας. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου90 απαγορεύει την επισήμανση μειγμάτων και ουσιών που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες ως «μη τοξικών», «μη επιβλαβών», «μη ρυπογόνων», «οικολογικών» ή οποιεσδήποτε άλλες δηλώσεις που υποδεικνύουν ότι η ουσία ή το μείγμα δεν είναι επικίνδυνη/-ο ή δηλώσεις που δεν συνάδουν με την ταξινόμηση της εν λόγω ουσίας ή μείγματος. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διασφαλίζουν την τήρηση της υποχρέωσης αυτής. Όπως δεσμεύτηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων, η Επιτροπή θα καθορίσει κριτήρια για τις βασικές χρήσεις, τα οποία θα κατευθύνουν την εφαρμογή της σε όλη τη σχετική νομοθεσία της Ένωσης.
__________________
__________________
90 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων, την τροποποίηση και την κατάργηση των οδηγιών 67/548/ΕΟΚ και 1999/45/ΕΚ και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 (ΕΕ L 353 της 31.12.2008, σ. 1).
90 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων, την τροποποίηση και την κατάργηση των οδηγιών 67/548/ΕΟΚ και 1999/45/ΕΚ και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 (ΕΕ L 353 της 31.12.2008, σ. 1).
Τροπολογία 42
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – τίτλος
Πεδίο εφαρμογής
Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής
Τροπολογία 43
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος -1 (νέα)
-1.  Σκοπός της παρούσας οδηγίας είναι να παράσχει υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας παράλληλα στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, μέσω της προσέγγισης των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που διατυπώνονται επί ή σε σχέση με προϊόντα που διατίθενται στην αγορά ή σε εμπορευόμενους που διαθέτουν προϊόντα στην αγορά.
Τροπολογία 44
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 1
1.  Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται στους ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που διατυπώνονται από εμπορευόμενους σχετικά με προϊόντα ή εμπορευόμενους στο πλαίσιο εμπορικών πρακτικών των επιχειρήσεων προς τους καταναλωτές.
1.  Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται στους ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που διατυπώνονται από εμπορευόμενους σχετικά με προϊόντα που διατίθενται στην αγορά ή τίθενται σε λειτουργία, μεταξύ άλλων μέσω επιγραμμικών πλατφορμών, ή εμπορευόμενους και συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης στο πλαίσιο εμπορικών πρακτικών των επιχειρήσεων προς τους καταναλωτές.
Τροπολογία 45
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 2 – στοιχείο θ
θ)  στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 305/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου103,
διαγράφεται
__________________
103 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 305/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2011, για τη θέσπιση εναρμονισμένων όρων εμπορίας δομικών προϊόντων και για την κατάργηση της οδηγίας 89/106/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 88 της 4.4.2011, σ. 5).
Τροπολογία 46
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 2 – στοιχείο ια
ια)  στην οδηγία 94/62/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου105,
διαγράφεται
__________________
105 Οδηγία 94/62/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 1994, για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας (ΕΕ L 365 της 31.12.1994, σ. 10).
Τροπολογία 47
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 2 – στοιχείο ιε
ιε)  στην οδηγία 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου109 και σε άλλους ενωσιακούς, εθνικούς ή διεθνείς κανόνες, πρότυπα ή κατευθυντήριες γραμμές για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τα χρηματοπιστωτικά μέσα και τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα,
ιε)  στην οδηγία 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου109, στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και σε άλλους ενωσιακούς, εθνικούς ή διεθνείς κανόνες, πρότυπα ή κατευθυντήριες γραμμές για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τα χρηματοπιστωτικά μέσα και τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα,
__________________
__________________
109 Οδηγία 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών, την τροποποίηση της οδηγίας 2006/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση των οδηγιών 78/660/EOK και 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 182 της 29.6.2013, σ. 19).
109 Οδηγία 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών, την τροποποίηση της οδηγίας 2006/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση των οδηγιών 78/660/EOK και 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 182 της 29.6.2013, σ. 19).
Τροπολογία 48
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 2 – στοιχείο ιε α (νέο)
ιεα)  στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1007/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις ονομασίες των υφανσίμων ινών και τη συναφή επισήμανση και την εμπορία της σύνθεσης των ινών των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων·
Τροπολογία 49
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 2 – στοιχείο ιστ
ιστ)  σε άλλους ισχύοντες ή μελλοντικούς ενωσιακούς κανόνες που καθορίζουν τους όρους υπό τους οποίους μπορούν να διατυπώνονται ή πρέπει να διατυπώνονται ορισμένοι ρητοί περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί σχετικά με ορισμένα προϊόντα ή εμπορευόμενους ή σε ενωσιακούς κανόνες που θεσπίζουν απαιτήσεις σχετικά με την αξιολόγηση ή τη γνωστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών ή των περιβαλλοντικών επιδόσεων ορισμένων προϊόντων ή εμπορευομένων ή τους όρους για τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης.
διαγράφεται
Τροπολογία 50
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 2 α (νέα)
2α.  Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 18 για την τροποποίηση του καταλόγου που αναφέρεται στην παράγραφο 2 με σκοπό τη διαγραφή ή την προσθήκη νέας ή αναθεωρημένης νομοθεσίας, όταν προβλέπει επίπεδο απαιτήσεων που μπορούν να θεωρηθούν ισοδύναμες με εκείνες που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία. Οι απαιτήσεις που απαιτείται να είναι ισοδύναμες περιλαμβάνουν:
α)  το επίπεδο αποκάλυψης πληροφοριών·
β)  τις απαιτήσεις σχετικά με την επαλήθευση από τρίτους πριν από τη διάθεση του ισχυρισμού στην αγορά·
γ)  το επίπεδο επιβολής.
Τροπολογία 51
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – παράγραφος 1 – σημείο 8
8)  «περιβαλλοντικό σήμα»: σήμα βιωσιμότητας που καλύπτει μόνο ή κυρίως περιβαλλοντικές πτυχές ενός προϊόντος, μιας διαδικασίας ή ενός εμπορευομένου·
8)  «περιβαλλοντικό σήμα»: σήμα βιωσιμότητας που καλύπτει μία ή περισσότερες περιβαλλοντικές πτυχές ενός προϊόντος, μιας διαδικασίας ή ενός εμπορευομένου·
Τροπολογία 52
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – παράγραφος 1 – σημείο 12
12)  «αξιακή αλυσίδα»: όλες οι δραστηριότητες και διαδικασίες που αποτελούν μέρος του κύκλου ζωής ενός προϊόντος ή μιας δραστηριότητας ενός εμπορευομένου, συμπεριλαμβανομένης της ανακατασκευής·
12)  «αξιακή αλυσίδα»: όλες οι δραστηριότητες και διαδικασίες που αποτελούν μέρος του κύκλου ζωής ενός προϊόντος ή μιας δραστηριότητας ενός εμπορευομένου, συμπεριλαμβανομένων της ανακατασκευής, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και του τέλους του κύκλου ζωής·
Τροπολογία 53
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – παράγραφος 1 – σημείο 15
15)  «δευτερογενείς πληροφορίες»: οι πληροφορίες που βασίζονται σε πηγές διαφορετικές από τις πρωτογενείς πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των βιβλιογραφικών μελετών, των τεχνικών μελετών και των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
15)  «δευτερογενείς πληροφορίες»: οι πληροφορίες που βασίζονται σε πηγές διαφορετικές από τις πρωτογενείς πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των βιβλιογραφικών μελετών που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, των τεχνικών μελετών και των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Τροπολογία 54
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – παράγραφος 1 – σημείο 19
19)  «περιβαλλοντικές επιπτώσεις»: κάθε μεταβολή στο περιβάλλον, είτε αρνητική είτε θετική, η οποία προκύπτει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από τις δραστηριότητες ενός εμπορευομένου ή τομέα ή από ένα προϊόν ή ομάδα προϊόντων κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.
19)  «περιβαλλοντικές επιπτώσεις»: κάθε μετρήσιμη μεταβολή στο περιβάλλον, είτε αρνητική είτε θετική, η οποία προκύπτει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από τις δραστηριότητες ενός εμπορευομένου ή τομέα ή από ένα προϊόν ή ομάδα προϊόντων κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.
Τροπολογία 55
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – παράγραφος 1 – σημείο 19 α (νέο)
19α)  «σύστημα περιβαλλοντικής επισήμανσης»: σύστημα πιστοποίησης που πιστοποιεί ότι ένα προϊόν, μια διαδικασία ή ένας εμπορευόμενος συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις για περιβαλλοντικό σήμα.
Τροπολογία 56
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο α
α)  προσδιορίζει αν ο ισχυρισμός αφορά το σύνολο του προϊόντος, μέρος προϊόντος ή ορισμένες πτυχές ενός προϊόντος ή όλες τις δραστηριότητες ενός εμπορευομένου ή ένα συγκεκριμένο μέρος ή πτυχή των εν λόγω δραστηριοτήτων, σε σχέση με τον ισχυρισμό·
α)  προσδιορίζει αν ο ισχυρισμός αφορά το σύνολο του προϊόντος, μέρος προϊόντος, μέρος του κύκλου ζωής ενός προϊόντος, ή ορισμένες πτυχές ενός προϊόντος ή όλες τις δραστηριότητες ενός εμπορευομένου ή ένα συγκεκριμένο μέρος ή πτυχή των εν λόγω δραστηριοτήτων, σε σχέση με τον ισχυρισμό·
Τροπολογία 57
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο β
β)  βασίζεται σε ευρέως αναγνωρισμένα επιστημονικά στοιχεία, χρησιμοποιεί ακριβείς πληροφορίες και λαμβάνει υπόψη τα σχετικά διεθνή πρότυπα·
β)  βασίζεται σε ανεξάρτητα, αξιολογούμενα από ομοτίμους, ευρέως αναγνωρισμένα, αξιόπιστα και επαληθεύσιμα επιστημονικά στοιχεία, χρησιμοποιεί ακριβείς πληροφορίες και λαμβάνει υπόψη τα σχετικά ενωσιακά ή διεθνή πρότυπα·
Τροπολογία 58
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ
δ)  όταν διατυπώνεται ισχυρισμός σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, λαμβάνει υπόψη όλες τις περιβαλλοντικές πτυχές ή τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που είναι σημαντικές για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων·
δ)  όταν διατυπώνεται ισχυρισμός σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, λαμβάνει υπόψη όλες τις περιβαλλοντικές πτυχές ή τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που είναι σημαντικές για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων, μεταξύ άλλων από την άποψη του κύκλου ζωής·
Τροπολογία 59
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο ζ
ζ)  προσδιορίζει αν η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών ή των περιβαλλοντικών επιδόσεων που αποτελούν αντικείμενο του ισχυρισμού οδηγεί σε σημαντική βλάβη σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, την κατανάλωση πόρων και την κυκλικότητα, τη βιώσιμη χρήση και προστασία των υδάτινων και θαλάσσιων πόρων, τη ρύπανση, τη βιοποικιλότητα, την καλή διαβίωση των ζώων και τα οικοσυστήματα·
ζ)  προσδιορίζει αν η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών ή των περιβαλλοντικών επιδόσεων που αποτελούν αντικείμενο του ισχυρισμού οδηγεί σε αρνητικούς συμβιβασμούς σε σχέση με το περιβάλλον και τις συγκεκριμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων στην κλιματική αλλαγή, την κατανάλωση πόρων και την κυκλικότητα, τη βιώσιμη χρήση και προστασία των υδάτινων και θαλάσσιων πόρων, τη ρύπανση, τη βιοποικιλότητα, την καλή διαβίωση των ζώων και τα οικοσυστήματα·
Τροπολογίες 156 και 167
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο η
η)  διαχωρίζει τυχόν αντισταθμίσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που χρησιμοποιούνται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως πρόσθετες περιβαλλοντικές πληροφορίες, προσδιορίζει αν οι εν λόγω αντισταθμίσεις σχετίζονται με μειώσεις ή απορροφήσεις εκπομπών και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι αντισταθμίσεις στις οποίες βασίζεται είναι υψηλής ακεραιότητας και υπολογίζονται ορθά, ώστε να αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο στο κλίμα που αναφέρεται στον ισχυρισμό·
η)  διαχωρίζει τυχόν πιστωτικά μόρια εκπομπών άνθρακα που χρησιμοποιούνται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως πρόσθετες περιβαλλοντικές πληροφορίες και προσδιορίζει αν τα εν λόγω πιστωτικά μόρια σχετίζονται με μειώσεις ή απορροφήσεις εκπομπών·
Τροπολογίες 157 και 168
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο η α (νέο)
ηα)   για τη χρήση πιστωτικών μορίων εκπομπών άνθρακα σύμφωνα με την παράγραφο 3β, αναφέρει το μερίδιο των υπολειπόμενων εκπομπών που εκφράζονται ως μερίδιο των εκπομπών του έτους βάσης, το μερίδιο των βιογενών και ορυκτών εκπομπών επί των εν λόγω υπολειπόμενων εκπομπών και την ποσότητα και τον τύπο της δραστηριότητας (μόνιμη απορρόφηση άνθρακα, αποθήκευση άνθρακα σε προϊόντα, ανθρακοδεσμευτική γεωργία μέσω της δέσμευσης άνθρακα ή μειώσεις των εκπομπών στο έδαφος, όπως ορίζεται στον [κανονισμό (EE) …/… για τη θέσπιση ενωσιακού πλαισίου πιστοποίησης για τις μόνιμες απορροφήσεις άνθρακα, την ανθρακοδεσμευτική γεωργία και την αποθήκευση άνθρακα σε προϊόντα]) στις οποίες βασίζονται τα χρησιμοποιηθέντα πιστωτικά μόρια, παρέχοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα πιστωτικά μόρια έχουν αποσυρθεί κατάλληλα από το μητρώο του συστήματος πιστοποίησης, προκειμένου να αποφευχθεί η διπλή προσμέτρηση·
Τροπολογία 62
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο θ
θ)  περιλαμβάνει τις πρωτογενείς πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο εμπορευόμενος σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τις περιβαλλοντικές πτυχές ή τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο του ισχυρισμού·
θ)  περιλαμβάνει τις πρωτογενείς πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τις περιβαλλοντικές πτυχές ή τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο του ισχυρισμού και είναι προσβάσιμες ή μπορούν να ληφθούν από τον εμπορευόμενο, μεταξύ άλλων μέσω κατοχής, έρευνας ή απόκτησης·
Τροπολογία 63
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο ι
ι)  περιλαμβάνει σχετικές δευτερεύουσες πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τις περιβαλλοντικές πτυχές ή τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, οι οποίες είναι αντιπροσωπευτικές της συγκεκριμένης αξιακής αλυσίδας του προϊόντος ή του εμπορευομένου για το/τον οποίο διατυπώνεται ισχυρισμός, σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες πρωτογενείς πληροφορίες.
ι)  περιλαμβάνει, συμπληρωματικά προς τις πρωτογενείς πληροφορίες, σχετικές δευτερεύουσες πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τις περιβαλλοντικές πτυχές ή τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, οι οποίες είναι αντιπροσωπευτικές της συγκεκριμένης αξιακής αλυσίδας του προϊόντος ή του εμπορευομένου για το/τον οποίο διατυπώνεται ισχυρισμός, σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες πρωτογενείς πληροφορίες, συνοδευόμενες από αιτιολόγηση του λόγου για τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν δευτερεύουσες πληροφορίες.
Τροπολογία 64
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο ι α (νέο)
ι α)  για τη χρήση πιστωτικών μορίων άνθρακα για ισχυρισμούς συνεισφοράς, διασφαλίζει ότι δεν χρησιμοποιείται καμία χρηματοδοτική συνεισφορά για τον ισχυρισμό περί βελτιωμένων κλιματικών ή περιβαλλοντικών επιπτώσεων του προϊόντος ή του εμπορευόμενου και διαχωρίζει τις χρηματοδοτικές συνεισφορές από τις κλιματικές ή περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προϊόντος ή του εμπορευόμενου ως πρόσθετες περιβαλλοντικές πληροφορίες.
Τροπολογίες 159 και 169
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 3 α (νέα)
3a.   Περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί σχετικά με το ουδέτερο, μειωμένο ή θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο ενός προϊόντος με βάση τη χρήση πιστωτικών μορίων εκπομπών άνθρακα απαγορεύονται, σύμφωνα με την οδηγία 2005/29/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία (ΕΕ) .../... του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [Ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση].
Τροπολογίες 160 και 170
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 3 β (νέα)
3β.   Αξιώσεις αποζημίωσης που βασίζονται στη χρήση πιστωτικών μορίων άνθρακα μπορούν να υποβάλλονται μόνο σε σχέση με τις υπολειμματικές εκπομπές ενός εμπορευομένου σύμφωνα με την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που ορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 4α. Για ισχυρισμούς σχετικά με μελλοντικές περιβαλλοντικές επιδόσεις που βασίζονται στη χρήση πιστωτικών μορίων άνθρακα, ο εμπορευόμενος συμμορφώνεται με τους σχετικούς κανόνες που ορίζονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2023/2772. Τα πιστωτικά μόρια άνθρακα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι πιστοποιημένες μονάδες που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τον [κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση ενωσιακού πλαισίου πιστοποίησης για τις απορροφήσεις άνθρακα], ή άλλες μονάδες σύμφωνα με την παράγραφο 3γ. Όταν η χρήση μονάδων προορίζεται για αντιστάθμιση εκπομπών ορυκτής προέλευσης, ο ισχυρισμός τεκμηριώνεται με μόνιμες απορροφήσεις, όπως ορίζεται στον [κανονισμό (ΕΕ) .../... του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση ενωσιακού πλαισίου πιστοποίησης για τις απορροφήσεις άνθρακα].
Τροπολογίες 161 και 171
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 3 γ (νέα)
3γ.   Πιστοποιημένες μονάδες άλλες από εκείνες που εκδίδονται σύμφωνα με τον [κανονισμό για τη θέσπιση ενωσιακού πλαισίου πιστοποίησης για τις μόνιμες απορροφήσεις άνθρακα, την ανθρακοδεσμευτική γεωργία και την αποθήκευση άνθρακα σε προϊόντα] μπορούν να χρησιμοποιούνται σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις κατά τις οποίες τα εν λόγω συστήματα αναγνωρίζονται από την Επιτροπή ως μέρος του καταλόγου συμμορφούμενων συστημάτων που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον ισοδύναμες απαιτήσεις με εκείνες που προβλέπονται στον [κανονισμό (EE) .../... του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση ενωσιακού πλαισίου πιστοποίησης για τις μόνιμες απορροφήσεις άνθρακα, την ανθρακοδεσμευτική γεωργία και την αποθήκευση άνθρακα σε προϊόντα], ιδίως όσον αφορά τις απαιτήσεις παρακολούθησης, αναφοράς, επαλήθευσης και ευθύνης, και τη διασφάλιση της μη διπλής προσμέτρησης. Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 18 για να απαριθμεί τα αναγνωρισμένα συστήματα πιστωτικών μορίων εκπομπών άνθρακα που θεωρείται ότι συμμορφώνονται με τις εν λόγω ισοδύναμες απαιτήσεις.
Τροπολογία 68
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 3 δ (νέα)
3δ.  Έως τις ... [18 μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας], η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση σχετικά με τη χρήση ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών για προϊόντα ή ομάδες προϊόντων που περιέχουν ουσίες ή παρασκευάσματα/μείγματα που πληρούν τα κριτήρια ταξινόμησης ως ουσίες τοξικές, επικίνδυνες για το περιβάλλον, καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή τοξικές για την αναπαραγωγή (ΚΜΤ), που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές στην ανθρώπινη υγεία ή στο περιβάλλον, ανθεκτικές, βιοσυσσωρεύσιμες και τοξικές (ΑΒΤ), άκρως ανθεκτικές και άκρως βιοσυσσωρεύσιμες (αΑαΒ), ανθεκτικές, ευκίνητες και τοξικές (ΑΕΤ), ή άκρως ανθεκτικές και άκρως ευκίνητες (αΑαΕ), όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων, και ουσίες που αναφέρονται στο άρθρο 57 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH) και για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων. Η εν λόγω έκθεση αξιολογεί για ποια προϊόντα ή ομάδες προϊόντων η χρήση ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών είναι παραπλανητική και αξιολογεί την ανάγκη επιβολής περιορισμών ή απαγορεύσεων στη χρήση ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών για τα εν λόγω προϊόντα ή ομάδες προϊόντων με σκοπό την πρόληψη παραπλανητικών ισχυρισμών και τη συμβολή στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.
Όταν η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών σε προϊόν ή ομάδα προϊόντων που περιέχει ουσίες ή παρασκευάσματα/μείγματα που αναφέρονται στο εδάφιο 1 είναι παραπλανητική, ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 18 για τη συμπλήρωση των απαιτήσεων τεκμηρίωσης των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών με τη θέσπιση περιορισμών ή απαγορεύσεων σχετικά με τη χρήση ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών για το εν λόγω προϊόν ή ομάδα προϊόντων.
Τροπολογία 69
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 4 – εισαγωγικό μέρος
4.  Όταν η τακτική παρακολούθηση της εξέλιξης των περιβαλλοντικών ισχυρισμών που αναφέρεται στο άρθρο 20 αποκαλύπτει διαφορές στην εφαρμογή των απαιτήσεων που ορίζονται στην παράγραφο 1 για συγκεκριμένους ισχυρισμούς και οι διαφορές αυτές δημιουργούν εμπόδια στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, ή όταν η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η απουσία απαιτήσεων για συγκεκριμένους ισχυρισμούς οδηγεί σε εκτεταμένη παραπλάνηση των καταναλωτών, η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 18 για τη συμπλήρωση των απαιτήσεων τεκμηρίωσης των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών που ορίζονται στην παράγραφο 1 με:
4.  Όταν η τακτική παρακολούθηση της εξέλιξης των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών που αναφέρεται στο άρθρο 20 αποκαλύπτει διαφορές στην εφαρμογή των απαιτήσεων που ορίζονται στην παράγραφο 1 για συγκεκριμένους ισχυρισμούς και οι διαφορές αυτές ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, ή όταν η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η απουσία απαιτήσεων για συγκεκριμένους ισχυρισμούς μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη παραπλάνηση των καταναλωτών, η Επιτροπή εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 18 για τη συμπλήρωση των απαιτήσεων τεκμηρίωσης των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών που ορίζονται στην παράγραφο 1 με:
Τροπολογία 70
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 4 – στοιχείο -α (νέο)
-α)  τον καθορισμό των σχετικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που καλύπτονται από την τεκμηρίωση·
Τροπολογία 71
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 4 – στοιχείο γ
γ)  τη θέσπιση ειδικών κανόνων με βάση τον κύκλο ζωής για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών για ορισμένες ομάδες προϊόντων και τομείς.
γ)  τη θέσπιση ειδικών κανόνων με βάση τον κύκλο ζωής για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών για ορισμένες ομάδες προϊόντων και τομείς, μεταξύ άλλων, κατά περίπτωση, με βάση τους κανόνες κατηγορίας περιβαλλοντικού αποτυπώματος προϊόντος και τους τομεακούς κανόνες περιβαλλοντικού αποτυπώματος οργανισμών, όταν οι εν λόγω κανόνες καλύπτουν όλες τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή πτυχές που σχετίζονται με την κατηγορία προϊόντων ή τον εμπορευόμενο.
Τροπολογίες 162/αναθ και 172
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 4 α (νέα)
4α.   Για τη συμπλήρωση των διατάξεων σχετικά με τη χρήση πιστοποιημένων μονάδων για τις υπολειπόμενες εκπομπές ενός εμπορευόμενου, η Επιτροπή, έως τις … [12 μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας], εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σύμφωνα με το άρθρο 18 για τη θέσπιση μεθόδου για τον καθορισμό των υπολειπόμενων εκπομπών, με βάση μια πορεία μείωσης των εκπομπών συμβατή με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 °C, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογική σκοπιμότητα και σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.
Τροπολογία 72
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 4 β (νέα)
4β.  Έως ... [ένα έτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας], η Επιτροπή προσδιορίζει τους πλέον κοινούς ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που διατυπώνονται στην αγορά της Ένωσης και δημοσιεύει σχέδιο εργασίας που απαριθμεί τους ισχυρισμούς που η Επιτροπή προτίθεται να συμπληρώσει με την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που αναφέρεται στην παράγραφο 4. Το εν λόγω σχέδιο εργασίας επικαιροποιείται τουλάχιστον κάθε 3 έτη.
Τροπολογία 73
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 4 γ (νέα)
4γ.  Έως … [ένα έτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας], η Επιτροπή εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές για τη διευκόλυνση της ερμηνείας του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο β).
Τροπολογία 74
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 5 – στοιχείο α α (νέο)
αα)  τους υφιστάμενους κανόνες κατηγορίας περιβαλλοντικού αποτυπώματος προϊόντος και τους κανόνες περιβαλλοντικού αποτυπώματος οργανισμών ανά τομέα·
Τροπολογία 75
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 5 – στοιχείο δ
δ)  την ευκολία της πρόσβασης σε πληροφορίες και δεδομένα για την αξιολόγηση και τη χρήση των εν λόγω πληροφοριών και δεδομένων από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (στο εξής: ΜΜΕ).
δ)  την ευκολία της πρόσβασης σε πληροφορίες και δεδομένα για την αξιολόγηση και τη χρήση των εν λόγω πληροφοριών και δεδομένων από πολύ μικρές επιχειρήσεις και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).
Τροπολογία 76
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 5 α (νέα)
5α.  Όταν δεν υπάρχει αναγνωρισμένη επιστημονική μέθοδος ή τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ανεπαρκή για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των περιβαλλοντικών πτυχών, η εξαίρεση των εν λόγω επιπτώσεων είναι διαφανής και καταβάλλονται προσπάθειες για την ανάπτυξη μεθόδων και τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων που θα καταστήσουν δυνατή την αξιολόγηση των εν λόγω επιπτώσεων. Μέχρι να αναπτυχθεί η μέθοδος που πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται στην πρώτη παράγραφο, δεν διατυπώνονται οι ισχυρισμοί που αναφέρονται στις εν λόγω περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Τροπολογία 77
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 4 – παράγραφος 1 – στοιχείο α
α)  οι πληροφορίες και τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών ή των περιβαλλοντικών επιδόσεων των προϊόντων ή των εμπορευομένων και με τις οποίες πραγματοποιείται η σύγκριση είναι ισοδύναμα με τις πληροφορίες και τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών ή των περιβαλλοντικών επιδόσεων του προϊόντος ή του εμπορευομένου που αποτελεί αντικείμενο του ισχυρισμού·
α)  οι πληροφορίες, τα δεδομένα και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών ή των περιβαλλοντικών επιδόσεων των προϊόντων ή των εμπορευομένων και με τις οποίες πραγματοποιείται η σύγκριση είναι ισοδύναμα με τις πληροφορίες, τα δεδομένα και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών ή των περιβαλλοντικών επιδόσεων του προϊόντος ή του εμπορευομένου που αποτελεί αντικείμενο του ισχυρισμού·
Τροπολογία 78
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 3
3.  Όταν ο ρητός περιβαλλοντικός ισχυρισμός αφορά τελικό προϊόν και το στάδιο της χρήσης συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα στάδια του κύκλου ζωής του εν λόγω προϊόντος, ο ισχυρισμός περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο καταναλωτής θα πρέπει να χρησιμοποιεί το προϊόν, ώστε να επιτύχει τις αναμενόμενες περιβαλλοντικές επιδόσεις του εν λόγω προϊόντος. Οι εν λόγω πληροφορίες καθίστανται διαθέσιμες μαζί με τον ισχυρισμό.
3.  Όταν ο ρητός περιβαλλοντικός ισχυρισμός αφορά τελικό προϊόν και το στάδιο της χρήσης ή του τέλους του κύκλου ζωής συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα στάδια του κύκλου ζωής του εν λόγω προϊόντος, ο ισχυρισμός περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο καταναλωτής θα πρέπει να χρησιμοποιεί ή να διαθέτει το προϊόν, ώστε να επιτύχει τις αναμενόμενες περιβαλλοντικές επιδόσεις του εν λόγω προϊόντος. Οι εν λόγω πληροφορίες καθίστανται ευδιάκριτες και διαθέσιμες μαζί με τον ισχυρισμό.
Τροπολογία 79
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 4
4.  Όταν ο ρητός περιβαλλοντικός ισχυρισμός σχετίζεται με μελλοντικές περιβαλλοντικές επιδόσεις ενός προϊόντος ή ενός εμπορευομένου, περιλαμβάνει χρονικά καθορισμένη δέσμευση για την επίτευξη βελτιώσεων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και των αξιακών αλυσίδων του.
4.  Όταν ο ρητός περιβαλλοντικός ισχυρισμός σχετίζεται με μελλοντικές περιβαλλοντικές επιδόσεις ενός εμπορευομένου, ο εμπορευόμενος:
α)   περιλαμβάνει χρονικά καθορισμένη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και μετρήσιμη δέσμευση για την επίτευξη βελτιώσεων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και των αξιακών αλυσίδων του,
β)   περιλαμβάνει σχέδιο υλοποίησης που περιέχει μετρήσιμους και επαληθεύσιμους ενδιάμεσους στόχους και άλλα σχετικά στοιχεία που είναι αναγκαία για την υποστήριξη της υλοποίησης, όπως κατανομή πόρων, σχέδιο παρακολούθησης και σχέδιο υποβολής εκθέσεων με βάση περιοδικές εκθέσεις και επαληθεύσεις,
γ)   δημοσιοποιεί τις πληροφορίες που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β), συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων της υποβολής εκθέσεων.
Τροπολογία 80
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 5
5.  Ρητοί περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί σχετικά με τις σωρευτικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός προϊόντος ή ενός εμπορευομένου βάσει συγκεντρωτικού δείκτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μπορούν να διατυπώνονται μόνο βάσει κανόνων για τον υπολογισμό του εν λόγω συγκεντρωτικού δείκτη που θεσπίζονται στο δίκαιο της Ένωσης.
5.  Ρητοί περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί σχετικά με τις σωρευτικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός προϊόντος ή ενός εμπορευομένου βάσει συγκεντρωτικού δείκτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μπορούν να διατυπώνονται μόνο όταν βασίζονται σε περιβαλλοντικά σήματα που συμμορφώνονται με το άρθρο 7. Όταν διατυπώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί, οι κανόνες που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του συγκεντρωτικού δείκτη κοινοποιούνται στους καταναλωτές.
Τροπολογία 81
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 6 – εδάφιο 1
Οι πληροφορίες σχετικά με το προϊόν ή τον εμπορευόμενο που αποτελεί αντικείμενο του ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού και σχετικά με την τεκμηρίωση διατίθενται μαζί με τον ισχυρισμό σε φυσική μορφή ή με τη μορφή διαδικτυακού συνδέσμου, κωδικού QR ή ισοδύναμου μέσου.
Οι πληροφορίες σχετικά με το προϊόν ή τον εμπορευόμενο που αποτελεί αντικείμενο του ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού και σχετικά με την τεκμηρίωση διατίθενται στο κοινό μαζί με τον ισχυρισμό σε φυσική μορφή ή με τη μορφή διαδικτυακού συνδέσμου, κωδικού QR, ψηφιακού διαβατηρίου προϊόντος ή ισοδύναμου μέσου.
Τροπολογία 82
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 6 – εδάφιο 2 – στοιχείο γ
γ)  τις υποκείμενες μελέτες ή υπολογισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση, τη μέτρηση και την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών ή των περιβαλλοντικών επιδόσεων που καλύπτονται από τον ισχυρισμό, χωρίς να παραλείπονται τα αποτελέσματα των εν λόγω μελετών ή υπολογισμών, καθώς και επεξηγήσεις σχετικά με το πεδίο εφαρμογής, τις παραδοχές και τους περιορισμούς τους, εκτός εάν οι πληροφορίες αποτελούν εμπορικό απόρρητο σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/943112·
γ)  τις υποκείμενες μελέτες, μεθόδους ή υπολογισμούς, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 3, που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση, τη μέτρηση και την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών ή των περιβαλλοντικών επιδόσεων που καλύπτονται από τον ισχυρισμό, χωρίς να παραλείπονται τα αποτελέσματα των εν λόγω μελετών ή υπολογισμών, καθώς και επεξηγήσεις σχετικά με το πεδίο εφαρμογής, τις παραδοχές και τους περιορισμούς τους, εκτός εάν οι πληροφορίες αποτελούν εμπορικό απόρρητο σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/943112·
__________________
__________________
112 Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, περί προστασίας της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους (ΕΕ L 157 της 15.6.2016, σ. 1).
112 Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, περί προστασίας της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους (ΕΕ L 157 της 15.6.2016, σ. 1).
Τροπολογία 83
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 6 – εδάφιο 2 – στοιχείο ε α (νέο)
εα)  περιγραφή του τύπου του συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης που εφαρμόζει το σύστημα περιβαλλοντικής επισήμανσης ώστε να διασφαλίζεται η διενέργεια τακτικών αξιολογήσεων των επιδόσεων και των επιπτώσεων·
Τροπολογία 84
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 6 – εδάφιο 2 – στοιχείο στ
στ)  για ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που σχετίζονται με το κλίμα και βασίζονται σε αντισταθμίσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, πληροφορίες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο βασίζονται σε αντισταθμίσεις και αν οι τελευταίες σχετίζονται με μειώσεις ή απορροφήσεις εκπομπών·
στ)  για ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που σχετίζονται με το κλίμα και χρησιμοποιούν πιστωτικά μόρια εκπομπών άνθρακα, πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχεία η), ηα) και ια)·
Τροπολογία 85
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 6 – εδάφιο 2 – στοιχείο στ α (νέο)
στα)  οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί από ιδιαίτερα ρυπογόνες βιομηχανίες διατυπώνονται με σχετικούς όρους, ώστε να δίνουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κατανοούν τον συνολικό αρνητικό αντίκτυπο του προϊόντος στο περιβάλλον·
Τροπολογία 86
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 5 – παράγραφος 8
8.  Όταν η τεκμηρίωση ορισμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, περιβαλλοντικών πτυχών ή περιβαλλοντικών επιδόσεων υπόκειται στους κανόνες που θεσπίζονται στις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 4 στοιχείο α) και παράγραφος 4 στοιχείο γ), η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 18 για τη συμπλήρωση των απαιτήσεων για τη γνωστοποίηση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών που ορίζονται στο άρθρο 5, προσδιορίζοντας περαιτέρω τις πληροφορίες που μπορούν ή πρέπει να γνωστοποιούνται σχετικά με τις εν λόγω περιβαλλοντικές επιπτώσεις, περιβαλλοντικές πτυχές ή περιβαλλοντικές επιδόσεις, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές.
8.  Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 18 για τη συμπλήρωση των απαιτήσεων για τη γνωστοποίηση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών που ορίζονται στο άρθρο 5, προσδιορίζοντας περαιτέρω τις πληροφορίες που μπορούν ή πρέπει να γνωστοποιούνται σχετικά με τις εν λόγω περιβαλλοντικές επιπτώσεις, περιβαλλοντικές πτυχές ή περιβαλλοντικές επιδόσεις, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές, ιδίως όταν η τεκμηρίωση ορισμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, περιβαλλοντικών πτυχών ή περιβαλλοντικών επιδόσεων υπόκειται στους κανόνες που θεσπίζονται στις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 4 στοιχείο α) και παράγραφος 4 στοιχείο γ).
Τροπολογία 87
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 7 – παράγραφος 1 α (νέα)
1α.  Εάν ένα περιβαλλοντικό σήμα καταδεικνύει αναγνωρισμένες εξαιρετικές περιβαλλοντικές επιδόσεις, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 στοιχείο ιθ) της οδηγίας ECGT, ή αναπτύσσεται από αναγνωρισμένες οργανώσεις καταναλωτών, και όταν η μέθοδός τους βασίζεται στη χρήση επιστημονικών και αναπαραγώγιμων μεθόδων αξιολόγησης, το σήμα υπόκειται μόνο στην επαλήθευση σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 2, και όχι στις απαιτήσεις και τις σχετικές δοκιμές για κάθε προϊόν ή ομάδα υπηρεσιών που καλύπτεται από το σήμα.
Τροπολογία 88
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 7 – παράγραφος 2
2.  Μόνο τα περιβαλλοντικά σήματα που απονέμονται στο πλαίσιο συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης που έχουν θεσπιστεί βάσει του ενωσιακού δικαίου μπορούν να παρουσιάζουν αξιολόγηση ή βαθμολογία προϊόντος ή εμπορευομένου βάσει συγκεντρωτικού δείκτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός προϊόντος ή εμπορευομένου.
2.  Μόνο τα περιβαλλοντικά σήματα που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της πρώτης παραγράφου και απονέμονται στο πλαίσιο συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης τα οποία βασίζονται σε επιστημονικές, ανεξάρτητες και αναπαραγώγιμες μεθόδους αξιολόγησης και σε προσέγγιση με βάση τον κύκλο ζωής, μπορούν να παρουσιάζουν αξιολόγηση ή βαθμολογία προϊόντος ή εμπορευομένου βάσει συγκεντρωτικού δείκτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός προϊόντος ή εμπορευομένου.
Τροπολογία 89
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 1
1.  Ως «σύστημα περιβαλλοντικής σήμανσης» νοείται ένα σύστημα πιστοποίησης που πιστοποιεί ότι ένα προϊόν, μια διαδικασία ή ένας εμπορευόμενος συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις για περιβαλλοντικό σήμα.
διαγράφεται
Τροπολογία 90
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 2 – στοιχείο α
α)  οι πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία και τα όργανα λήψης αποφάσεων του συστήματος περιβαλλοντικής σήμανσης είναι διαφανείς, προσβάσιμες δωρεάν, εύληπτες και επαρκώς λεπτομερείς·
α)  οι πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία και τα όργανα λήψης αποφάσεων του συστήματος περιβαλλοντικής σήμανσης είναι διαφανείς, προσβάσιμες δωρεάν, εύληπτες και επαρκώς λεπτομερείς και διαθέσιμες ηλεκτρονικά ή σε σταθερό υπόθεμα·
Τροπολογία 91
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 2 – στοιχείο α α (νέο)
αα)  οι φορείς λήψης αποφάσεων του συστήματος περιβαλλοντικής επισήμανσης είναι απαλλαγμένοι από συγκρούσεις συμφερόντων και είναι ανεξάρτητοι από τους εμπορευόμενους που χρησιμοποιούν το σήμα·
Τροπολογία 92
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 2 – στοιχείο γ
γ)  οι όροι συμμετοχής στα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης είναι ανάλογοι προς το μέγεθος και τον κύκλο εργασιών των εταιρειών έτσι ώστε να μην αποκλείονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις·
γ)  οι όροι συμμετοχής στα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης είναι ανάλογοι προς το μέγεθος και τον κύκλο εργασιών των εταιρειών έτσι ώστε να μην αποκλείονται οι πολύ μικρές ούτε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων με τον καθορισμό εύλογων τελών που δεν εισάγουν διακρίσεις·
Τροπολογία 93
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ
δ)  οι απαιτήσεις για το σύστημα περιβαλλοντικής σήμανσης έχουν αναπτυχθεί από εμπειρογνώμονες που μπορούν να διασφαλίσουν την επιστημονική τους αξιοπιστία και έχουν υποβληθεί προς διαβούλευση σε ετερογενή ομάδα ενδιαφερόμενων μερών, η οποία τις εξέτασε και διασφάλισε τη συνάφειά τους από κοινωνική άποψη·
δ)  οι απαιτήσεις για το σύστημα περιβαλλοντικής σήμανσης έχουν αναπτυχθεί από εμπειρογνώμονες που μπορούν να διασφαλίσουν την επιστημονική τους αξιοπιστία και έχουν υποβληθεί προς διαφανή διαβούλευση σε ετερογενή ομάδα ενδιαφερόμενων μερών ή εκπροσώπων των ενδιαφερομένων μερών, η οποία τις εξέτασε και διασφάλισε τη συνάφειά τους από κοινωνική άποψη. Τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι απαλλαγμένα από συγκρούσεις συμφερόντων, μεταξύ άλλων όντας ανεξάρτητα από τον ιδιοκτήτη του συστήματος περιβαλλοντικής επισήμανσης, και περιλαμβάνουν, τουλάχιστον, σχετικούς εμπειρογνώμονες·
Τροπολογία 94
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 2 – στοιχείο στ
στ)  το σύστημα περιβαλλοντικής σήμανσης καθορίζει διαδικασίες για την αντιμετώπιση της μη συμμόρφωσης και προβλέπει την ανάκληση ή την αναστολή του περιβαλλοντικού σήματος σε περίπτωση επίμονης και κατάφωρης μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του συστήματος.
στ)  το σύστημα περιβαλλοντικής σήμανσης καθορίζει διαφανείς διαδικασίες για την αντιμετώπιση της μη συμμόρφωσης και προβλέπει την ανάκληση ή την αναστολή του περιβαλλοντικού σήματος σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του συστήματος.
Τροπολογία 95
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 2 – στοιχείο στ α (νέο)
στα)  το σύστημα περιβαλλοντικής επισήμανσης διαθέτει ισχυρό σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης για την τακτική επανεξέταση των στόχων, των στρατηγικών, των επιδόσεων και των επιπτώσεών του, με βάση τις πλέον πρόσφατες βέλτιστες πρακτικές, επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία, και, κατά περίπτωση, για την επικαιροποίηση των απαιτήσεών του με βάση τα πορίσματα.
Τροπολογία 96
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 3 – εδάφιο 1
Από τις … [ΕΕ: να προστεθεί η ημερομηνία μεταφοράς της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο] οι δημόσιες αρχές των κρατών μελών δεν θεσπίζουν νέα εθνικά ή περιφερειακά συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης. Ωστόσο, τα εθνικά ή περιφερειακά συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης που θεσπίστηκαν πριν από την εν λόγω ημερομηνία μπορούν να συνεχίσουν να απονέμουν τα περιβαλλοντικά σήματα στην αγορά της Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.
διαγράφεται
Τροπολογία 97
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 3 – εδάφιο 2
Από την ημερομηνία που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης μπορούν να θεσπίζονται μόνο βάσει του δικαίου της Ένωσης.
διαγράφεται
Τροπολογία 98
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 4
4.  Από τις … [ΕΕ: να προστεθεί η ημερομηνία μεταφοράς της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο] τυχόν νέα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης που θεσπίζονται από δημόσιες αρχές τρίτων χωρών και απονέμουν περιβαλλοντικά σήματα προς χρήση στην αγορά της Ένωσης υπόκεινται σε έγκριση από την Επιτροπή πριν από την είσοδό τους στην αγορά της Ένωσης, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα σήματα αυτά παρέχουν προστιθέμενη αξία όσον αφορά την περιβαλλοντική τους φιλοδοξία, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της κάλυψης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών ή των περιβαλλοντικών επιδόσεων, ή μιας συγκεκριμένης ομάδας προϊόντων ή τομέα, σε σύγκριση με τα υφιστάμενα ενωσιακά, εθνικά ή περιφερειακά συστήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 3, και πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας. Τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης που θεσπίστηκαν από τις δημόσιες αρχές τρίτων χωρών πριν από την εν λόγω ημερομηνία μπορούν να συνεχίσουν να απονέμουν τα περιβαλλοντικά σήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην αγορά της Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.
4.  Από τις … [ΕΕ: να προστεθεί η ημερομηνία μεταφοράς της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο] τυχόν νέα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης που θεσπίζονται από δημόσιες αρχές των κρατών μελών ή τρίτων χωρών και απονέμουν περιβαλλοντικά σήματα προς χρήση στην αγορά της Ένωσης υπόκεινται, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σε έγκριση από την Επιτροπή πριν από την είσοδό τους στην αγορά της Ένωσης, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα σήματα αυτά παρέχουν προστιθέμενη αξία όσον αφορά την περιβαλλοντική τους φιλοδοξία, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της κάλυψης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών ή των περιβαλλοντικών επιδόσεων, ή μιας συγκεκριμένης ομάδας προϊόντων ή τομέα, σε σύγκριση με τα υφιστάμενα ενωσιακά, εθνικά ή περιφερειακά συστήματα, και πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας. Τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης που θεσπίστηκαν από τις δημόσιες αρχές των κρατών μελών ή τρίτων χωρών πριν από την εν λόγω ημερομηνία μπορούν να συνεχίσουν να απονέμουν τα περιβαλλοντικά σήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην αγορά της Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.
Τροπολογία 99
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 5 – εδάφιο 1
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης που θεσπίζονται από ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης μετά την … [ΕΕ: να προστεθεί η ημερομηνία μεταφοράς της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο] εγκρίνονται μόνον εάν τα εν λόγω συστήματα παρέχουν προστιθέμενη αξία όσον αφορά τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες τους, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της έκτασης της κάλυψης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών ή των περιβαλλοντικών επιδόσεων που προσφέρουν, ή μιας συγκεκριμένης ομάδας προϊόντων ή τομέα, και της ικανότητάς τους να στηρίξουν την πράσινη μετάβαση των ΜΜΕ, σε σύγκριση με τα υφιστάμενα ενωσιακά, εθνικά ή περιφερειακά συστήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 3, και πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης που θεσπίζονται από ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης μετά την … [ΕΕ: να προστεθεί η ημερομηνία μεταφοράς της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο] εγκρίνονται μόνον εάν τα εν λόγω συστήματα παρέχουν προστιθέμενη αξία όσον αφορά τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες τους, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης της κάλυψης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών ή των περιβαλλοντικών επιδόσεων που προσφέρουν, ή μιας συγκεκριμένης ομάδας προϊόντων ή τομέα, και της ικανότητάς τους να στηρίξουν την πράσινη μετάβαση των ΜΜΕ, και πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας. Τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης που θεσπίστηκαν από ιδιωτικούς φορείς πριν από την εν λόγω ημερομηνία μπορούν να συνεχίσουν να απονέμουν τα περιβαλλοντικά σήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην αγορά της Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.
Τροπολογία 100
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 6 – εδάφιο 1 – στοιχείο α α (νέο)
αα)  περιγραφή του τρόπου με τον οποίο πληρούνται οι απαιτήσεις που ορίζονται στην παρούσα οδηγία·
Τροπολογία 101
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 6 – εδάφιο 1 – στοιχείο γ
γ)  τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το σύστημα θα παράσχει προστιθέμενη αξία όπως ορίζεται στην παράγραφο 4 για τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης που θεσπίζονται από δημόσιες αρχές σε τρίτες χώρες, ή στην παράγραφο 5 για τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης που θεσπίζονται από ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης·
γ)  τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το σύστημα θα παράσχει προστιθέμενη αξία όπως ορίζεται στην παράγραφο 4 για τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης που θεσπίζονται από δημόσιες αρχές, ή στην παράγραφο 5 για τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης που θεσπίζονται από ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης·
Τροπολογία 102
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 6 – εδάφιο 2
Τα έγγραφα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο υποβάλλονται στην Επιτροπή στην περίπτωση των συστημάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 4 ή στις αρχές των κρατών μελών στην περίπτωση των συστημάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 5, μαζί με το πιστοποιητικό συμμόρφωσης για τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης που καταρτίζεται σύμφωνα με το άρθρο 10.
Τα έγγραφα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο τίθενται στη διάθεση του κοινού και υποβάλλονται στην Επιτροπή στην περίπτωση των συστημάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 4 ή στις αρχές των κρατών μελών στην περίπτωση των συστημάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 5, μαζί με το πιστοποιητικό συμμόρφωσης για τα συστήματα περιβαλλοντικής επισήμανσης που καταρτίζεται σύμφωνα με το άρθρο 10.
Τροπολογία 103
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 7
7.  Η Επιτροπή δημοσιεύει και επικαιροποιεί κατάλογο των επίσημα αναγνωρισμένων περιβαλλοντικών σημάτων που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην αγορά της Ένωσης μετά τις … [ΕΕ: να προστεθεί η ημερομηνία μεταφοράς της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο] σύμφωνα με τις παραγράφους 3, 4 και 5.
7.  Η Επιτροπή δημοσιεύει και επικαιροποιεί κατάλογο των συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης που συμμορφώνονται με την παρούσα οδηγία και των περιβαλλοντικών σημάτων που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 66/2010, τα οποία επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην αγορά της Ένωσης μετά τις … [ΕΕ: να προστεθεί η ημερομηνία μεταφοράς της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο] σύμφωνα με τις παραγράφους 3, 4 και 5, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που παρέχονται σύμφωνα με την παράγραφο 6. Ο κατάλογος αυτός διατίθεται δωρεάν στο κοινό και παρουσιάζεται με κατανοητό τρόπο.
Τροπολογία 104
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 8 – εδάφιο 1 – εισαγωγικό μέρος
Προκειμένου να εξασφαλιστεί ομοιόμορφη εφαρμογή σε ολόκληρη την Ένωση, η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για:
Προκειμένου να εξασφαλιστεί ομοιόμορφη εφαρμογή σε ολόκληρη την Ένωση, η Επιτροπή εκδίδει έως τις ... [12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας] κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 18 για:
Τροπολογία 105
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 8 – εδάφιο 1 – στοιχείο α
α)  την παροχή λεπτομερών απαιτήσεων για την έγκριση συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης σύμφωνα με τα κριτήρια που αναφέρονται στις παραγράφους 4 και 5·
α)  την παροχή λεπτομερών απαιτήσεων για την έγκριση και την επανεξέταση συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης σύμφωνα με τα κριτήρια που αναφέρονται στις παραγράφους 4 και 5·
Τροπολογία 106
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8 – παράγραφος 8 – εδάφιο 2
Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που προβλέπεται στο άρθρο 19.
διαγράφεται
Τροπολογία 107
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 1
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών επανεξετάζονται και επικαιροποιούνται από τους εμπορευόμενους όταν υπάρχουν περιστάσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν την ακρίβεια ενός ισχυρισμού, και το αργότερο εντός 5 ετών από την ημερομηνία παροχής των πληροφοριών που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 6. Κατά την επανεξέταση, ο εμπορευόμενος αναθεωρεί τις χρησιμοποιούμενες υποκείμενες πληροφορίες για να διασφαλίσει ότι τηρούνται πλήρως οι απαιτήσεις των άρθρων 3 και 4.
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών επανεξετάζονται και επικαιροποιούνται από τους εμπορευόμενους όταν υπάρχουν περιστάσεις που ενδέχεται να αλλάξουν την ακρίβεια ενός ισχυρισμού, και το αργότερο εντός 5 ετών από την ημερομηνία παροχής των πληροφοριών που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 6. Κατά την επανεξέταση, ο εμπορευόμενος αναθεωρεί τις χρησιμοποιούμενες υποκείμενες πληροφορίες για να διασφαλίσει ότι τηρούνται πλήρως οι απαιτήσεις των άρθρων 3 και 4.
Τροπολογία 108
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 9 – παράγραφος 1 α (νέα)
Ο εμπορευόμενος δεν υποχρεούται να επανεξετάσει την τεκμηρίωση ούτε να υποβάλει εκ νέου αίτηση για πιστοποίηση σε περιπτώσεις ορθογραφικών λαθών ή αισθητικών αλλαγών στο κείμενο του ισχυρισμού, εάν δεν επηρεάζουν την ουσία και την ακρίβεια του ισχυρισμού.
Τροπολογία 109
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 10 – παράγραφος 1
1.  Τα κράτη μέλη καθιερώνουν διαδικασίες για την επαλήθευση της τεκμηρίωσης και της γνωστοποίησης ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών με βάση τις απαιτήσεις των άρθρων 3 έως 7.
1.  Τα κράτη μέλη καθιερώνουν διαδικασίες για την επαλήθευση της τεκμηρίωσης και της γνωστοποίησης ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών με βάση τις απαιτήσεις των άρθρων 3 έως 7. Η Επιτροπή επανεξετάζει τακτικά τις διαδικασίες αυτές.
Τροπολογία 110
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 10 – παράγραφος 2
2.  Τα κράτη μέλη καθιερώνουν διαδικασίες για την επαλήθευση της συμμόρφωσης των συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης με τις απαιτήσεις του άρθρου 8.
2.  Τα κράτη μέλη καθιερώνουν διαδικασίες για την επαλήθευση της συμμόρφωσης των συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης με τις απαιτήσεις του άρθρου 8. Η Επιτροπή επανεξετάζει τακτικά τις διαδικασίες αυτές.
Τροπολογία 111
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 10 – παράγραφος 3 α (νέα)
3α.  Κατά τον καθορισμό των διαδικασιών που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το κόστος της επαλήθευσης και της πιστοποίησης λαμβάνει υπόψη την πολυπλοκότητα της τεκμηρίωσης του ισχυρισμού, καθώς και το μέγεθος και τον κύκλο εργασιών των εμπορευόμενων που ζητούν επαλήθευση και πιστοποίηση, ιδίως όσον αφορά τις πολύ μικρές, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις.
Τροπολογία 112
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 10 – παράγραφος 3 β (νέα)
3β.  Οι απαιτήσεις επαλήθευσης δεν εφαρμόζονται σε εμπορευόμενους που επιδεικνύουν περιβαλλοντικό σήμα επαληθευμένο σύμφωνα με το παρόν άρθρο κατά τη διατύπωση ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού σχετικά με τις περιβαλλοντικές πτυχές, τις επιπτώσεις και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις που πιστοποιούνται με το εν λόγω σήμα.
Οι πληροφορίες που απαιτούνται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 είναι αυτές του συστήματος περιβαλλοντικής επισήμανσης.
Τροπολογία 113
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 10 – παράγραφος 4 α (νέα)
4α.  Η επαλήθευση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών και των συστημάτων περιβαλλοντικής επισήμανσης ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών. Ο ελεγκτής μπορεί να αποφασίσει να παρατείνει την περίοδο επαλήθευσης για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις. Οι ελεγκτές παρέχουν εκτίμηση της περιόδου της διαδικασίας επαλήθευσης στον εμπορευόμενο κατά την ημερομηνία υποβολής αιτήματος επαλήθευσης.
Τροπολογία 114
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 10 – παράγραφος 7
7.  Το πιστοποιητικό συμμόρφωσης αναγνωρίζεται από τις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή και την επιβολή της παρούσας οδηγίας. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν τον κατάλογο των πιστοποιητικών συμμόρφωσης μέσω του Συστήματος Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1024/2012.
7.  Το πιστοποιητικό συμμόρφωσης αναγνωρίζεται από τις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή και την επιβολή της παρούσας οδηγίας. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν τον κατάλογο των πιστοποιητικών συμμόρφωσης μέσω του Συστήματος Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1024/2012. Μόλις εκδοθεί και κοινοποιηθεί πιστοποιητικό συμμόρφωσης, το σύστημα επισήμανσης ή ο περιβαλλοντικός ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός της Ένωσης, στον βαθμό που το σύστημα ή ο ισχυρισμός κοινοποιείται σε γλώσσα που κατανοούν οι καταναλωτές στα κράτη μέλη στα οποία διατίθεται το προϊόν ή η υπηρεσία. Τα πιστοποιητικά συμμόρφωσης καθίστανται διαθέσιμα στο κοινό σε βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης, όπου αναφέρονται με σαφήνεια ο εμπορευόμενος, ο τύπος του ισχυρισμού, η μεθοδολογία αξιολόγησης και ο τομέας.
Τροπολογία 115
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 10 – παράγραφος 9
9.  Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό λεπτομερειών σχετικά με τη μορφή του πιστοποιητικού συμμόρφωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 5 και τα τεχνικά μέσα για την έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού συμμόρφωσης. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που προβλέπεται στο άρθρο 19.
9.  Έως τις ... [12 μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας], η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό λεπτομερειών σχετικά με τη μορφή του πιστοποιητικού συμμόρφωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 5 και τα τεχνικά μέσα για την έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού συμμόρφωσης. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που προβλέπεται στο άρθρο 19.
Τροπολογία 116
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 10 – παράγραφος 9 α (νέα)
9α.  Τα κράτη μέλη μπορούν να δώσουν προτεραιότητα στην επαλήθευση των υφιστάμενων περιβαλλοντικών ισχυρισμών που διατυπώθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας.
Τροπολογία 117
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 11 – παράγραφος 3 – στοιχείο ε
ε)  ο ελεγκτής διαθέτει επαρκές κατάλληλα ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση των καθηκόντων επαλήθευσης·
ε)  ο ελεγκτής διαθέτει επαρκείς πόρους, ιδίως τεχνικές ικανότητες και επαρκές κατάλληλα ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, με πείρα στις αξιολογήσεις του κύκλου ζωής, εφόσον απαιτείται, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση των καθηκόντων επαλήθευσης·
Τροπολογία 118
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 11 – παράγραφος 3 – στοιχείο στ
στ)  το προσωπικό του ελεγκτή τηρεί το επαγγελματικό απόρρητο όσον αφορά όλες τις πληροφορίες που περιέρχονται σε γνώση του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων επαλήθευσης·
στ)  το προσωπικό του ελεγκτή τηρεί το επαγγελματικό απόρρητο και ενεργεί σύμφωνα με το εφαρμοστέο ενωσιακό δίκαιο για την προστασία του εμπορικού απορρήτου, ιδίως την οδηγία (ΕΕ) 2016/943, όσον αφορά όλες τις πληροφορίες που περιέρχονται σε γνώση του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων επαλήθευσης· εάν ο ελεγκτής δεν λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες για την επαλήθευση λόγω της προστασίας του εμπορικού απορρήτου, ο ελεγκτής δεν εκδίδει πιστοποιητικό συμμόρφωσης·
Τροπολογία 119
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 11 – παράγραφος 3 – στοιχείο ζ
ζ)  όταν ένας ελεγκτής αναθέτει υπεργολαβικά συγκεκριμένα καθήκοντα που συνδέονται με την επαλήθευση ή προσφεύγει σε θυγατρική, αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τα καθήκοντα που εκτελούν οι υπεργολάβοι ή οι θυγατρικές και αξιολογεί και παρακολουθεί τα προσόντα του υπεργολάβου ή της θυγατρικής και τις εργασίες που εκτελούν.
ζ)  όταν ένας ελεγκτής αναθέτει υπεργολαβικά συγκεκριμένα καθήκοντα που συνδέονται με την επαλήθευση ή προσφεύγει σε θυγατρική, αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τα καθήκοντα που εκτελούν οι υπεργολάβοι ή οι θυγατρικές και αξιολογεί και παρακολουθεί τα προσόντα του υπεργολάβου ή της θυγατρικής και τις εργασίες που εκτελούν. Οι απαιτήσεις της παραγράφου 3 στοιχεία α) έως στ) ισχύουν επίσης για τους υπεργολάβους και τις θυγατρικές.
Τροπολογία 120
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 11 – παράγραφος 3 – στοιχείο ζ α (νέο)
ζα)  ο ελεγκτής διαθέτει μηχανισμό υποβολής καταγγελιών και επίλυσης διαφορών·
Τροπολογία 121
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 11 – παράγραφος 3 – στοιχείο ζ β (νέο)
ζβ)  ο ελεγκτής που χορηγεί το πιστοποιητικό συμμόρφωσης είναι υπεύθυνος για την ακρίβεια της αξιολόγησης του ισχυρισμού που πιστοποιείται και λογοδοτεί εάν στο πλαίσιο έρευνας διαπιστωθεί ότι υπήρξε αμελής στην αξιολόγησή του. Ωστόσο, αυτή η υποχρέωση λογοδοσίας ισχύει μόνο στον βαθμό που ο εμπορευόμενος δεν προέβη σε παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές, όπως υπογραμμίζεται στο παράρτημα 1 της οδηγίας 2005/29/ΕΚ.
Τροπολογία 122
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 11 – παράγραφος 3 α (νέα)
3α.  Διαπιστευμένοι ελεγκτές που είναι εγκατεστημένοι σε ένα κράτος μέλος σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 765/2008 μπορούν να ασκούν δραστηριότητες επαλήθευσης σε άλλο κράτος μέλος υπό τους ίδιους όρους με αυτούς που ισχύουν για τους διαπιστευμένους ελεγκτές του εν λόγω κράτους μέλους.
Τροπολογία 123
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 12 – τίτλος
Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Τροπολογία 124
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 12 – παράγραφος 1 – εισαγωγικό μέρος
Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να βοηθήσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εφαρμόζουν τις απαιτήσεις που ορίζονται στην παρούσα οδηγία. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τουλάχιστον κατευθυντήριες γραμμές ή παρόμοιους μηχανισμούς για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους τρόπους συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις για τους ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς. Επιπλέον, με την επιφύλαξη των εφαρμοστέων κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, τα εν λόγω μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν:
Τα κράτη μέλη, σε συνεργασία με την Επιτροπή, λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να βοηθήσουν τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εφαρμόζουν τις απαιτήσεις που ορίζονται στην παρούσα οδηγία. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τουλάχιστον κατευθυντήριες γραμμές με συγκεκριμένα παραδείγματα και διαδικασίες σχετικά με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις για τους ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς. Με την επιφύλαξη των εφαρμοστέων κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, τα εν λόγω μέτρα που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
Τροπολογία 125
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 12 – παράγραφος 1 – στοιχείο α α (νέο)
αα)  άλλους μηχανισμούς ευαισθητοποίησης για τους τρόπους συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις για τους ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς·
Τροπολογία 126
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 12 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ
δ)  οργανωτική και τεχνική βοήθεια.
δ)  ειδικά προσαρμοσμένη οργανωτική και τεχνική βοήθεια.
Τροπολογία 127
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 12 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ α (νέο)
δα)  εξειδικευμένη κατάρτιση της διοίκησης και του προσωπικού.
Τροπολογία 128
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 12 – παράγραφος 1 α (νέα)
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Ένωσης από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη και προωθεί πρωτοβουλίες που μπορούν να διευκολύνουν τη συμμόρφωση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τις απαιτήσεις που ορίζονται στην παρούσα οδηγία.
Τροπολογία 129
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 12 – παράγραφος 1 β (νέα)
Τα κράτη μέλη ορίζουν ενιαία σημεία επαφής για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από τα οποία οι εν λόγω επιχειρήσεις μπορούν να ζητούν πληροφορίες σχετικά με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που ισχύουν για τους ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς και σχετικά με τη διαθέσιμη στήριξη που αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο.
Τροπολογία 130
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 12 α (νέο)
Άρθρο 12α
1.   Έως τις ... [18 μήνες μετά την έναρξη ισχύος], η Επιτροπή θεσπίζει, μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, απλουστευμένο σύστημα επαλήθευσης που επιτρέπει στους εμπορευόμενους να επωφελούνται από απλουστευμένη διαδικασία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τεκμήριο συμμόρφωσης, για ορισμένους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς. Στο εν λόγω απλουστευμένο σύστημα επαλήθευσης, η Επιτροπή, κατά περίπτωση:
α)   δίνει προτεραιότητα σε περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που δεν απαιτούν τη διενέργεια ανάλυσης πλήρους κύκλου ζωής ή τη χρήση πολύπλοκων μεθόδων, λόγω της φύσης του ισχυρισμού·
β)   διευκολύνει την ταχύτερη έγκριση των συνηθέστερων περιβαλλοντικών ισχυρισμών, σύμφωνα με τον κατάλογο που περιγράφεται στο άρθρο 3 παράγραφος 4α·
γ)   διευκολύνει την έγκριση περιβαλλοντικών ισχυρισμών που βασίζονται και συμμορφώνονται με πρότυπα ή μεθόδους, όπως για την ανάλυση του κύκλου ζωής, που έχουν αναγνωριστεί επίσημα από την Επιτροπή, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου·
δ)   επιτρέπει την πιστοποίηση περιβαλλοντικών ισχυρισμών και περιβαλλοντικών σημάτων που βασίζονται σε ειδικούς ανά προϊόν και τομεακούς κανόνες οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 στοιχείο γ) και το άρθρο 5 παράγραφος 8, όταν οι κανόνες αυτοί προβλέπουν ήδη επαλήθευση από τρίτους.
2.   Σύμφωνα με την παράγραφο 1, η Επιτροπή αναπτύσσει βάση δεδομένων των αναγνωρισμένων προτύπων και μεθόδων που μπορούν να επωφεληθούν από απλουστευμένη διαδικασία, η οποία επανεξετάζεται και επικαιροποιείται τακτικά.
Τροπολογία 131
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 13 – παράγραφος 2
2.  Για τους σκοπούς της επιβολής των άρθρων 5 και 6, τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν τις εθνικές αρχές ή τα εθνικά δικαστήρια που είναι αρμόδιες/-α για την επιβολή της οδηγίας 2005/29/ΕΚ. Στην περίπτωση αυτή, τα κράτη μέλη μπορούν να παρεκκλίνουν από τα άρθρα 14 έως 17 της παρούσας οδηγίας και να εφαρμόζουν τους κανόνες επιβολής που θεσπίζονται σύμφωνα με τα άρθρα 11 έως 13 της οδηγίας 2005/29/ΕΚ.
2.  Για τους σκοπούς της επιβολής των άρθρων 5 και 6, τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν τις εθνικές αρχές ή τα εθνικά δικαστήρια που είναι αρμόδιες/-α για την επιβολή της οδηγίας 2005/29/ΕΚ. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές των οποίων τα οικονομικά συμφέροντα βλάπτονται από περίπτωση μη συμμόρφωσης με την παρούσα οδηγία έχουν πρόσβαση σε αναλογικά και αποτελεσματικά μέσα έννομης προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 11α της οδηγίας 2005/29/ΕΚ.
Τροπολογία 132
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 15 – παράγραφος 3
3.  Εάν, μετά την αξιολόγηση που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, οι αρμόδιες αρχές διαπιστώσουν ότι η τεκμηρίωση και η γνωστοποίηση του ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού ή το σύστημα περιβαλλοντικής σήμανσης δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στην παρούσα οδηγία, ενημερώνουν τον εμπορευόμενο που διατυπώνει τον ισχυρισμό σχετικά με τη μη συμμόρφωση και απαιτούν από τον εμπορευόμενο να λάβει όλα τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα εντός 30 ημερών για τη συμμόρφωση του ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού ή του συστήματος περιβαλλοντικής σήμανσης με την παρούσα οδηγία ή για την παύση της χρήσης του μη συμμορφούμενου ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού και της χρήσης αναφορών σε αυτόν. Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και ταχέα, τηρουμένων της αρχής της αναλογικότητας και του δικαιώματος ακρόασης.
3.  Εάν, μετά την αξιολόγηση που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, οι αρμόδιες αρχές διαπιστώσουν ότι η τεκμηρίωση και η γνωστοποίηση του ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού ή το σύστημα περιβαλλοντικής σήμανσης δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στην παρούσα οδηγία, ενημερώνουν τον εμπορευόμενο που διατυπώνει τον ισχυρισμό σχετικά με τη μη συμμόρφωση πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 1 και απαιτούν από τον εμπορευόμενο να λάβει όλα τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα εντός 30 ημερών για τη συμμόρφωση του ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού ή του συστήματος περιβαλλοντικής σήμανσης με την παρούσα οδηγία ή εντός 30 ημερών, για την παύση της χρήσης του μη συμμορφούμενου ρητού περιβαλλοντικού ισχυρισμού και της χρήσης αναφορών σε αυτόν. Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και ταχέα, τηρουμένων της αρχής της αναλογικότητας και του δικαιώματος ακρόασης.
Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να αποφασίσουν κατόπιν δεόντως αιτιολογημένου αιτήματος του εμπορευόμενου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να χορηγήσουν στον εμπορευόμενο μία παράταση στις αρχικές 30 ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας ο εμπορευόμενος θα υποχρεούται να λάβει όλα τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα.
Τροπολογία 133
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 15 – παράγραφος 3 α (νέα)
3α.  Όταν οι αρμόδιες αρχές κράτους μέλους διαπιστώνουν ότι ένας ρητός περιβαλλοντικός ισχυρισμός ή ένα σύστημα περιβαλλοντικής επισήμανσης δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στην παρούσα οδηγία, απαιτούν από τον εμπορευόμενο να γνωστοποιήσει, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, εάν ο ρητός περιβαλλοντικός ισχυρισμός ή το σύστημα περιβαλλοντικής επισήμανσης έχει γνωστοποιηθεί σε άλλο κράτος μέλος. Στην περίπτωση αυτή, οι αρμόδιες αρχές που διαπίστωσαν τη μη συμμόρφωση κοινοποιούν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις αρμόδιες αρχές των άλλων κρατών μελών, στα οποία έχει γνωστοποιηθεί ο ισχυρισμός ή το σήμα, το αποτέλεσμα της αξιολόγησης σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 3.
Τροπολογία 134
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 15 – παράγραφος 3 β (νέα)
3β.  Όταν οι αρμόδιες αρχές κράτους μέλους διαπιστώνουν ότι οι ελεγκτές έχουν επανειλημμένα εκδώσει πιστοποιητικά συμμόρφωσης για ρητούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας, η διαπίστευση του ελεγκτή ανακαλείται χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
Τροπολογία 135
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 16 – παράγραφος 1
1.  Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οι οργανισμοί που θεωρείται, βάσει του ενωσιακού ή του εθνικού δικαίου, ότι έχουν έννομο συμφέρον δικαιούνται να υποβάλλουν τεκμηριωμένες καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές όταν κρίνουν, βάσει αντικειμενικών περιστάσεων, ότι ένας εμπορευόμενος δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας.
1.  Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οι οργανισμοί που θεωρείται, βάσει του ενωσιακού ή του εθνικού δικαίου, ότι έχουν επαρκές συμφέρον δικαιούνται να υποβάλλουν τεκμηριωμένες καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές όταν κρίνουν, βάσει αντικειμενικών περιστάσεων, ότι ένας ή περισσότεροι εμπορευόμενοι δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας.
Τροπολογία 136
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 16 – παράγραφος 3
3.  Οι αρμόδιες αρχές αξιολογούν την τεκμηριωμένη καταγγελία που αναφέρεται στην παράγραφο 1 και, εφόσον απαιτείται, λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένων επιθεωρήσεων και ακροάσεων του προσώπου ή του οργανισμού, με σκοπό την επαλήθευση των εν λόγω καταγγελιών. Εάν επιβεβαιωθούν, οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 15.
3.  Οι αρμόδιες αρχές αξιολογούν, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, την τεκμηριωμένη καταγγελία που αναφέρεται στην παράγραφο 1 και, εφόσον απαιτείται, λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένων επιθεωρήσεων και ακροάσεων του προσώπου ή του οργανισμού και των οικείων εμπορευόμενων ή ελεγκτών, με σκοπό τον εντοπισμό μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας και την επαλήθευση των εν λόγω καταγγελιών. Εάν επιβεβαιωθούν, οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 15.
Τροπολογία 137
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 16 – παράγραφος 4
4.  Οι αρμόδιες αρχές, το ταχύτερο δυνατόν και εν πάση περιπτώσει σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του εθνικού δικαίου, ενημερώνουν το πρόσωπο ή τον οργανισμό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 και υπέβαλε την καταγγελία σχετικά με την απόφασή της να δεχθεί ή να απορρίψει το αίτημα για ανάληψη δράσης που υποβάλλεται στην καταγγελία, και αιτιολογεί δεόντως την απόφασή της.
4.  Οι αρμόδιες αρχές, το ταχύτερο δυνατόν και εν πάση περιπτώσει εντός 30 ημερών από την παραλαβή της αιτιολογημένης καταγγελίας σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του εθνικού δικαίου, ενημερώνουν το πρόσωπο ή τον οργανισμό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 και υπέβαλε την καταγγελία σχετικά με την απόφασή τους να δεχθούν ή να απορρίψουν το αίτημα για ανάληψη δράσης που υποβάλλεται στην καταγγελία, και αιτιολογούν δεόντως την απόφασή τους, παρέχουν δε περιγραφή των περαιτέρω βημάτων και των μέτρων που θα λάβουν. Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να επιτρέψουν στο πρόσωπο που υπέβαλε την καταγγελία να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες.
Τροπολογία 138
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 16 – παράγραφος 6
6.  Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να τίθενται στη διάθεση του κοινού πρακτικές πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στις διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες εξέτασης που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
6.  Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να τίθενται δωρεάν και με εύκολα προσβάσιμο και κατανοητό τρόπο στη διάθεση του κοινού πρακτικές πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στις διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες εξέτασης που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Τροπολογία 139
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 18 α (νέο)
Άρθρο 18α
Φόρουμ διαβούλευσης
Η Επιτροπή συγκροτεί φόρουμ διαβούλευσης για τους οικολογικούς ισχυρισμούς (το φόρουμ), με την ισόρροπη συμμετοχή εκπροσώπων των κρατών μελών και όλων των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών, όπως εκπροσώπων της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των εκπροσώπων της βιοτεχνίας, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των εμπόρων, των λιανεμπόρων, των εισαγωγέων, των ακαδημαϊκών ερευνητών, των ομάδων προστασίας του περιβάλλοντος και των οργανώσεων καταναλωτών. Η Επιτροπή διαβουλεύεται με το φόρουμ σχετικά με τα ακόλουθα:
i)  την κατάρτιση των προγραμμάτων εργασίας που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 4α·
ii)  την ανάπτυξη κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων·
iii)  την επικαιροποίηση των απαιτήσεων για την τεκμηρίωση και τη γνωστοποίηση των περιβαλλοντικών ισχυρισμών·
iv)  κάθε αξιολόγηση των απαιτήσεων για την τεκμηρίωση και τη γνωστοποίηση των περιβαλλοντικών ισχυρισμών·
v)  κάθε αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων απαιτήσεων για την τεκμηρίωση και τη γνωστοποίηση των περιβαλλοντικών ισχυρισμών.
Τροπολογία 140
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 20 – παράγραφος 3 α (νέα)
3α.  Οι εθνικές αρμόδιες αρχές συνεργάζονται ενεργά και ανταλλάσσουν τακτικά βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας.
Τροπολογία 141
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 21 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ α (νέο)
δα)  τη διασφάλιση ότι οι εμπορευόμενοι δίνουν πραγματικά προτεραιότητα στις μειώσεις εκπομπών στις δικές τους δραστηριότητες και αλυσίδες αξίας, αξιολογώντας την επάρκεια των διατάξεων που σχετίζονται με τη χρήση πιστωτικών μορίων εκπομπών άνθρακα·
Τροπολογία 142
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 21 – παράγραφος 2 – στοιχείο ε α (νέο)
εα)  τη διευκόλυνση της μετάβασης προς ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες.
Τροπολογία 143
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 21 – παράγραφος 3 – στοιχείο β
β)  τη διευκόλυνση της μετάβασης σε περιβάλλον χωρίς τοξικές ουσίες, μέσω της εξέτασης του ενδεχομένου θέσπισης απαγόρευσης περιβαλλοντικών ισχυρισμών για προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, εκτός εάν η χρήση τους θεωρείται απαραίτητη για την κοινωνία σύμφωνα με τα κριτήρια που θα αναπτύξει η Επιτροπή·
διαγράφεται
Τροπολογία 144
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 21 – παράγραφος 3 – στοιχείο β α (νέο)
βα)  την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών και της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς με την εξέταση του ενδεχομένου επέκτασης των απαιτήσεων για την τεκμηρίωση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών στις πολύ μικρές επιχειρήσεις·
Τροπολογία 173
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 25 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2
Εφαρμόζουν τις εν λόγω διατάξεις από την/τις … [Υπηρεσία Εκδόσεων: να εισαχθεί η ημερομηνία = 24 μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας].
Εφαρμόζουν τις εν λόγω διατάξεις από την/τις … [Υπηρεσία Εκδόσεων: να εισαχθεί η ημερομηνία = 30 μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας].
Τροπολογία 145
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 25 – παράγραφος 1 – εδάφιο 3 α (νέο)
Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται στις μικρές επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής εντός 42 μηνών από την έναρξη ισχύος της.
Τροπολογία 146
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 25 – παράγραφος 1 α (νέα)
1α.  Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν μεταβατική περίοδο, μεταξύ της ημερομηνίας έναρξης ισχύος και της ημερομηνίας εφαρμογής της παρούσας οδηγίας, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούν να χρησιμοποιούνται οι υφιστάμενοι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί που έχουν υποβληθεί προς επαλήθευση.

(1)ΕΕ C 293 της 18.8.2023, σ. 86.

Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιουλίου 2024Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου