Euroopan parlamentin työjärjestyksen muuttaminen siltä osin kuin on kyse konfliktien ja häirinnän ehkäisemistä työpaikalla ja hyvää toimiston johtamista koskevasta koulutuksesta
Euroopan parlamentin päätös 24. huhtikuuta 2024 Euroopan parlamentin työjärjestyksen muuttamisesta siltä osin kuin on kyse konfliktien ja häirinnän ehkäisemistä työpaikalla ja hyvää toimiston johtamista koskevasta koulutuksesta (2024/2006(REG))
Euroopan parlamentti, joka
– ottaa huomioon työjärjestyksen 236 ja 237 artiklan,
– ottaa huomioon perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunnan mietinnön (A9-0163/2024),
1. päättää muuttaa työjärjestystä jäljempänä esitetyllä tavalla;
2. päättää, että muutokset tulevat voimaan 16. heinäkuuta 2024;
3. kehottaa puhemiestä välittämään tämän päätöksen tiedoksi neuvostolle ja komissiolle.
Nykyinen teksti
Tarkistus
Tarkistus 1 Euroopan parlamentin työjärjestys 10 artikla – 6 kohta – 2 alakohta
Jäsentä ei voida valita parlamentin tai sen elinten luottamustehtäviin, nimittää esittelijäksi tai lausunnon valmistelijaksi tai valita osallistumaan viralliseen valtuuskuntaan tai toimielinten välisiin neuvotteluihin, jos hän ei ole allekirjoittanut näihin sääntöihin liittyvää ilmoitusta.
Jäsentä ei voida valita parlamentin tai sen elinten luottamustehtäviin, nimittää esittelijäksi tai lausunnon valmistelijaksi tai valita osallistumaan viralliseen valtuuskuntaan tai toimielinten välisiin neuvotteluihin,
(a) jos hän ei ole allekirjoittanut ilmoitusta, jossa hän vahvistaa sitoutuneensa noudattamaan näitä sääntöjä, mukaan lukien parlamentin jäsenilleen konfliktien ja häirinnän ehkäisemisestä työpaikalla ja hyvästä toimiston johtamisesta järjestämän erikoiskoulutuksen suorittaminen; tai
(b) jos hän ei ole suorittanut a alakohdassa tarkoitettua koulutusta kyseisissä säännöissä vahvistetun määräajan ja niissä vahvistettujen ehtojen mukaisesti.
Tarkistukset 4 ja 10 Euroopan parlamentin työjärjestys 176 artikla – 1 kohta – 3 alakohta
Kun kyseessä on 10 artiklan 6 kohta, puhemies voi tehdä tämän artiklan mukaisen perustellun päätöksen ainoastaan sen jälkeen, kun työpaikkahäirintä on todettu tapahtuneeksi työpaikkahäirintää ja sen ehkäisemistä koskevan sisäisen hallinnollisen menettelyn mukaisesti.
Mitä tulee 10 artiklan 6 kohdan ensimmäisessä alakohdassa vahvistettuun, kaikenlaista työpaikkakiusaamista ja sukupuolista häirintää koskevaan kieltoon, puhemies voi tehdä tämän artiklan mukaisen perustellun päätöksen ainoastaan sen jälkeen, kun työpaikkahäirintä on todettu tapahtuneeksi työpaikkahäirintää ja sen ehkäisemistä koskevan sisäisen hallinnollisen menettelyn mukaisesti.
Tarkistus 6 Euroopan parlamentin työjärjestys Liite II – 5 kohta
5. Tarvittaessa jäsenten on toimittava viipymättä ja olemassa olevia menettelyjä täysimääräisesti noudattaen konfliktitilanteiden tai työpaikkakiusaamisen taikka sukupuolisen häirinnän käsittelemiseksi muun muassa vastaamalla nopeasti mahdollisiin häirintää koskeviin väitteisiin. Jäsenten olisi osallistuttava heille järjestettävään erikoiskoulutukseen konfliktien ja häirinnän ehkäisemisestä työpaikalla ja hyvästä toimiston johtamisesta.
5. Tarvittaessa jäsenten on tehtävä kaikilta osin yhteistyötä puhemiehistön vahvistamia menettelyjä noudattaen konfliktitilanteiden tai työpaikkakiusaamisen taikka sukupuolisen häirinnän käsittelemiseksi muun muassa vastaamalla nopeasti mahdollisiin häirintää koskeviin väitteisiin.
Jäsenten on osallistuttava parlamentin heille järjestämään erikoiskoulutukseen konfliktien ja häirinnän ehkäisemisestä työpaikalla ja hyvästä toimiston johtamisesta, elleivät he ole vielä siihen osallistuneet. Koulutus on suoritettava jäsenen toimikauden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana paitsi asianmukaisesti perustelluissa poikkeustapauksissa. Koulutuksen suorittamisesta annetut jäsenten todistukset julkaistaan parlamentin verkkosivustolla.