Europaparlamentets beslut av den 25 april 2024 om ingående av ett avtal mellan Europaparlamentet, rådet, Europeiska kommissionen, Europeiska unionens domstol, Europeiska centralbanken, Europeiska revisionsrätten, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Europeiska Regionkommittén om inrättande av ett interinstitutionellt organ för etiska normer för ledamöter av de institutioner och rådgivande organ som avses i artikel 13 i fördraget om Europeiska unionen (2024/2008(ACI))
Europaparlamentet fattar detta beslut
– med beaktande av talmanskonferensens beslut av den 14 och 19 mars 2024 om godkännande av utkastet till interinstitutionellt avtal om inrättande av ett interinstitutionellt organ för etiska normer för ledamöter av institutioner och rådgivande organ som avses i artikel 13 i fördraget om Europeiska unionen,
– med beaktande av utkastet till avtal mellan Europaparlamentet, rådet, Europeiska kommissionen, Europeiska unionens domstol, Europeiska centralbanken, Europeiska revisionsrätten, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Europeiska Regionkommittén om inrättande av ett interinstitutionellt organ för etiska normer för ledamöter av de institutioner och rådgivande organ som avses i artikel 13 i fördraget om Europeiska unionen (avtalet),
– med beaktande av artikel 13 i fördraget om Europeiska unionen,
– med beaktande av artikel 232 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,
– med beaktande av kommissionens meddelande av den 8 juni 2023 om ett förslag till interinstitutionellt etikorgan samt bilagor därtill (COM(2023)0311),
– med beaktande av sin resolution av den 16 september 2021 om förstärkt transparens och integritet i EU:s institutioner genom inrättande av ett oberoende EU-organ för etiska frågor(1),
– med beaktande av sin resolution av den 15 december 2022 om misstankar mot Qatar angående korruption och det generella behovet av transparens och ansvarsskyldighet i EU:s institutioner(2),
– med beaktande av sin resolution av den 16 februari 2023 om inrättandet av ett oberoende EU-organ för etiska frågor(3),
– med beaktande av sin resolution av den 16 februari 2023 om uppföljning av åtgärder som begärts av parlamentet för att stärka EU-institutionernas integritet(4),
– med beaktande av sin resolution av den 12 juli 2023 om inrättandet av ett EU-organ för etiska frågor(5),
– med beaktande av sin resolution av den 13 juli 2023 om rekommendationer om en reform av Europaparlamentets regler om öppenhet, integritet, ansvarsskyldighet och korruptionsbekämpning(6),
– med beaktande av artikel 148.1 i arbetsordningen,
– med beaktande av betänkandet från utskottet för konstitutionella frågor (A9‑0181/2024), och av följande skäl:
A. EU-institutionernas oberoende, transparens och ansvarsskyldighet är av avgörande betydelse för deras demokratiska legitimitet och för att främja medborgarnas förtroende. Parlamentet är i dag en av de mest öppna lagstiftande församlingar i världen.
B. Det finns ett behov av att åtgärda bristerna i den nuvarande etiska ramen som är fragmenterad inom EU:s institutioner, organ och byråer, vilka har olika regler, förfaranden och verkställighetsnivåer.
C. Europaparlamentet föreslog i sin resolution av den 16 september 2021(7) och upprepade i sina efterföljande resolutioner av den 16 februari 2023(8) och den 12 juli 2023(9) att ett ambitiöst, verkligt och oberoende etikorgan skulle inrättas.
D. Kommissionen lade den 8 juni 2023 fram sitt förslag om inrättande av ett interinstitutionellt etikorgan i form av ett standardiseringsorgan. Kommissionens förslag låg långt under den ambitionsnivå som lades fram i parlamentets resolutioner och saknade framför allt kapacitet att granska enskilda fall och potentiella överträdelser av etiska regler samt att rekommendera sanktioner.
E. Europaparlamentets resolutioner av den 16 februari 2023(10) och av den 12 juli 2023(11) fungerade som parlamentets förhandlingsmandat.
F. Ett interinstitutionellt etikorgan kommer att bidra till att stärka förtroendet för unionens institutioner och deras demokratiska legitimitet samt till att skapa en institutionell kultur som bygger på de högsta etiska standarderna.
G. De nuvarande etiska reglerna i parlamentets arbetsordning innehåller många standardiserade skriftliga förklaringar, inbegripet förklaringar om privata intressen, redovisningar av tillgångar, förklaringar om medvetenhet om intressekonflikter för befattningshavare, föredragande, skuggföredragande och deltagare i officiella delegationer eller interinstitutionella förhandlingar, förklaringar om inplanerade möten med företrädare för intressegrupper, även när de delegerats till assistenter, förklaringar om synpunkter på ärenden som föredragande mottagit, förklaringar om deltagande vid evenemang som anordnas av tredje part, förklaringar om gåvor, och förklaringar för tvärpolitiska eller inofficiella grupper om externt ekonomiskt stöd.
1. Europaparlamentet välkomnar avtalet som möjliggör utarbetande av starka gemensamma etiska normer och utbyte av bästa praxis och gör att oberoende experter, på begäran av en institution eller ett rådgivande organ som är part i avtalet, kan granska enskilda ärenden när det gäller förklaringar från deras medlemmar.
2. Europaparlamentet understryker att befogenheten att fatta slutligt beslut om genomförandet ligger kvar hos de berörda myndigheterna i institutionerna eller organen. Parlamentet noterar att varje samråd med de oberoende experterna i ett enskilt ärende inleds med en begäran från en part i avtalet med avseende på dess egna medlemmar i enlighet med dess interna regler. Parlamentet understryker att förklaringarna om de nominerade kommissionsledamöternas ekonomiska intressen, eftersom ärenden på hög nivå går utöver den berörda institutionens intressen, som regel bör granskas av de oberoende experterna.
3. Europaparlamentet upprepar dock att det står fast vid sitt fulla engagemang för ett oberoende etikorgan som kan genomföra utredningar på eget initiativ och utfärda rekommendationer om sanktioner till de ansvariga myndigheterna i de deltagande institutionerna eller organen, bestående av oberoende experter som fullvärdiga ledamöter, och som omfattar ledamöter av EU:s institutioner och organ före, under och efter deras mandatperiod eller tjänstetid samt personal, såsom angavs i parlamentets resolution av den 16 september 2021(12) och därefter i dess resolutioner av den 16 februari 2023(13) och av den 12 juli 2023(14).
4. Europaparlamentet beklagar att Europeiska rådet har beslutat att inte ansluta sig till avtalet.
5. Europaparlamentet beklagar rådets ovilja att utvidga avtalets tillämpningsområde till att åtminstone omfatta företrädare på ministernivå för den medlemsstat som innehar ordförandeskapet i rådet, med argumentet att det saknas rättslig grund i fördragen för att anta gemensamma miniminormer för medlemsstaternas företrädare. Parlamentet åtar sig att använda den första översynen av avtalet för att åtgärda denna rättsliga lucka och uppmanar under tiden de kommande rådsordförandeskapen att frivilligt tillämpa dess bestämmelser. Parlamentet anser att rådets medlemmar, liksom ledamöter av Europaparlamentet, skulle kunna vara bundna av de regler som fastställts av rådet enligt dess befogenhet att lägga upp sin egen verksamhet, vilka skulle ha företräde vid en konflikt med nationella regler. Parlamentet understryker i detta sammanhang att företrädare för medlemsstaterna i rådet agerar i egenskap av rådsmedlemmar när de antar EU-rättsakter. Parlamentet åtar sig att söka ett rättsligt klargörande om huruvida rådet skulle kunna binda sina medlemmar till gemensamma miniminormer.
6. Europaparlamentet anser att de resurser som ställs till förfogande måste göra det möjligt för både det interinstitutionella organ för etiska frågor som består av en företrädare för varje avtalspart och de fem oberoende experter som bistår de institutionella företrädarna och ansluter sig till organet som observatörer att fungera väl samt nödvändigt stöd för detta. Parlamentet beklagar att alla kostnader till följd av samråd med oberoende experter enligt artikel 17 i avtalet ska täckas av den begärande parten, eftersom detta kan leda till en begränsning av antalet sådana samråd.
7. Europaparlamentet anser att de oberoende experterna, som ska utses i samförstånd mellan parterna i avtalet, behöver ha yrkeserfarenhet, särskilt på områdena etik, integritet och transparens, utöver de krav som anges i artikel 5.2 i avtalet med avseende på en oklanderlig bakgrund av yrkesmässigt uppförande och erfarenhet på hög nivå av europeiska, nationella eller internationella offentliga organisationer.
8. Europaparlamentet betonar de oberoende experternas viktiga roll när det gäller att granska enskilda ärenden på begäran av en part i avtalet. Parlamentet anser att varje part som skickar ett mindre slumpmässigt urval av ärenden till de oberoende experterna skulle bidra stort till utarbetandet eller uppdateringen av en etisk norm.
9. Europaparlamentet anser att organet bör förlita sig på institutionernas befintliga befogenheter för att begära information från sina medlemmar eller på de nationella myndigheternas samtycke att utbyta information. Parlamentet anser att de oberoende experterna bör kunna utbyta information med nationella myndigheter när så krävs för att de ska kunna utföra sina uppgifter, samtidigt som de behandlar sådan information med samma konfidentialitet som den myndighet som lämnat uppgifterna gjorde. Parlamentet betonar i detta avseende att de oberoende experterna bör ha tillgång till de deltagande parternas administrativa handlingar, särskilt när det gäller den part som samråder med dem i ett ärende, så att de kan göra välmotiverade och väldokumenterade bedömningar.
10. Europaparlamentet konstaterar att de oberoende experterna ska utse sin egen ordförande. Parlamentet anser att de oberoende experterna bör vara helt oberoende när det gäller att organisera sitt arbete och att sammankalla sina egna möten.
11. Europaparlamentet anser att den motiverade rekommendationen från de oberoende experterna bör offentliggöras av institutionen eller det rådgivande organet, utan att det påverkar tillämpningen av den allmänna dataskyddsförordningen och personliga rättigheter, tillsammans med beslutet från den behöriga myndigheten, som bör lämna en förklaring om rekommendationerna inte följs fullt ut.
12. Europaparlamentet uppmanar organet att föregå med gott exempel när det gäller öppenhet genom att offentliggöra alla rekommendationer, årsrapporter, beslut och utgiftsregister i ett maskinläsbart öppet dataformat som är tillgängligt för alla medborgare och överensstämmer med tillämpliga dataskyddsregler, inbegripet bland annat de oberoende experternas skriftliga yttrande om institutionernas självbedömningar i enlighet med artikel 10 i avtalet och den anonymiserade och aggregerade årliga redovisningen för varje år som i aggregerad och anonymiserad form sammanfattar de samråd och frågor som lämnats in av parterna och åtgärder för att följa upp dem i enlighet med artikel 7.4 i avtalet. Parlamentet understryker vikten av att skydda de berörda personernas privatliv i lämplig utsträckning och oskuldspresumtionen. Parlamentet uppmanar avtalsparterna att utarbeta gemensamma riktlinjer för samråd med oberoende experter och för offentliggörande av deras rekommendationer.
13. Europaparlamentet anser att organet, för att vara helt ändamålsenligt, skulle behöva kombinera funktionerna hos befintliga organ med ansvar för etik, och att varje deltagande part därför bör samråda med de oberoende experterna i fall som kräver särskild behandling eller i syfte att utarbeta eller uppdatera en etisk norm.
14. Europaparlamentet betonar behovet av att definiera hur mandatet för den vice talman som företräder parlamentet i organet ska fastställas och att införa lämpliga mekanismer för ansvarsskyldighet.
15. Europaparlamentet anser att det är nödvändigt att klargöra vem som skulle vara parlamentets suppleant i organet.
16. Europaparlamentet anser att utskottet för konstitutionella frågor bör spela en roll i att fastställa mandatet för den vice talman som företräder parlamentet i organet och i att hålla den vice talmannen och suppleanten ansvariga. Parlamentet anser att det är av yttersta vikt att dess ledamöter yttrar sig över utarbetandet av normer som kommer att vara bindande för dem.
17. Europaparlamentet står fast vid sitt åtagande att delta på ett konstruktivt sätt i den översyn av avtalet som ska göras tre år efter dess ikraftträdande för att förbättra och stärka organet, i enlighet med artikel 21 i avtalet.
18. Europaparlamentet påminner om sin ståndpunkt att organet på eget initiativ bör kunna utreda påstådda överträdelser av etiska regler från EU-tjänstemäns och EU-anställdas sida och genomföra utredningar på plats och registerbaserade utredningar med hjälp av den information som det har samlat in eller som det har mottagit från tredje part.
19. Europaparlamentet godkänner att bifogat avtal ingås.
20. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att underteckna avtalet med rådets ordförande, kommissionens ordförande, ordföranden för Europeiska unionens domstol, Europeiska centralbankens ordförande, revisionsrättens ordförande, Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande och Regionkommitténs ordförande samt att se till att det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.
21. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att för kännedom översända detta beslut med bilaga till samtliga parter i avtalet.
ETT AVTAL MELLAN EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA UNIONENS RÅD, EUROPEISKA KOMMISSIONEN, EUROPEISKA UNIONENS DOMSTOL, EUROPEISKA CENTRALBANKEN, EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉN OM INRÄTTANDE AV ETT INTERINSTITUTIONELLT ORGAN FÖR ETISKA NORMER FÖR LEDAMÖTER AV DE INSTITUTIONER OCH RÅDGIVANDE ORGAN SOM AVSES I ARTIKEL 13 I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN
(Texten i bilagan återges inte här eftersom den motsvarar det interinstitutionella avtal som publicerats i EUT L, 2024/1365, 17.5.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/agree_interinstit/2024/1365/oj.)