Direktlänk till huvudmenyn (tryck på returtangenten)
Gå till innehållet på sidan (tryck på "Välkommen")
Direktlänk till lista över andra webbplatser (tryck på returtangenten)

Politiska grupper

Europaparlamentet: hur väljs. . .
 1. De politiska grupperna

  Europaparlamentets ledamöter sitter i de politiska grupperna. Dessa är arrangerade efter politisk tillhörighet och inte efter nationalitet.

  Varje grupp har en ordförande (eller två i vissa grupper), ett presidium och ett sekretariat.

  En grupp behöver
  • minst 25 ledamöter
  • representera minst en fjärdedel av medlemsländerna

  Grupplösa ledamöter: Ledamöter som inte tillhör en viss politisk grupp

  Talmanskonferensen
  Europaparlamentets talman och ordförandena i de politiska grupperna.
  Talmanskonferensen är det främsta forumet där Europaparlamentets talman och ordförandena i de politiska grupperna möts. Den fastställer parlamentets politiska riktning genom att besluta om prioriteringar och om dagordningarna för plenarsessionerna. Den ansvarar även för sammansättning och ansvarsområden för parlamentets olika utskott och delegationer.

Det finns för närvarande 7 politiska grupper i Europaparlamentet. Precis som i andra parlament spelar de en viktig roll i att påverka parlamentets beslut. Till skillnad från andra parlament sammanför de politiska grupperna ledamöter med olika nationaliteter.


Inför varje röst i kammaren granska de politiska grupperna de betänkanden som formulerats av parlamentsutskotten och bordlägger ändringar av dem. Ingen av de politiska grupperna i Europaparlamentet har majoritet, så grupperna måste söka stöd från andra grupper för att säkerställa att deras ändringar går igenom. Ståndpunkten som den politiska gruppen enas om nås genom diskussioner inom gruppen. Ingen ledamot kan tvingas rösta på ett särskilt vis.