„Исках да покажа добрината, проявена от мнозина в този тежък период“

Даниела Режисира филм за работата на три доброволки по време на кризата Хърватия, Загреб

Март беше изключително труден за жителите на Загреб. Не стига че COVID-19 дойде неочаквано с последствията, които всички преживяхме, но градът се оказа и епицентър на земетресение, което остави разрушения след себе си. Стари сгради бяха напълно разрушени, общественият транспорт спря, а много хора останаха без покрив над главите си. Свидетел на всичко това, Даниела решава, че е време да покаже нещо положително. „В страната ни има жени, които самоотвержено споделят своите знания и време и участват като доброволци в социални инициативи. Филмът ми „Жените могат!“ е за тях. Той проследява работата на три жени от 24 април до 10 май, които помагат на другите по време на епидемията. В него се показват действията на гражданите в помощ на нуждаещите се в този невероятно труден период", обяснява тя. 22-минутният филм е достъпен в Youtube.

„Надявам се, че всичко е на път да се оправи“

Вири Вижда в карантината възможност да подобри ресторанта си Испания, Сан Роман де Кандамо, Астурия

За собствениците на ресторанти в цяла Европа в емоционално отношение COVID-19 беше като влак в лунапарк. Вири, която по принуда затваря ресторанта си „Ел Лар де Вири“ с налагането на карантината, знае това от „първа ръка“. „Решението за затваряне на ресторантите ни хвана напълно неподготвени, направо не можехме да повярваме.“ Преминахме през няколко различни фази. Първата беше на несигурност, последвана от недоумение. После дойде фазата, на която не те свърта и искаш да правиш нещо", обяснява тя. Вири се възползва максимално от този нов начин на мислене. Започва да приготвя хранителни пакети за клиенти и засажда зеленчукова градина. „Сега сме на 0 минути разстояние от необходимите продукти“, ентусиазирано обяснява Вири. След успешното отваряне на ресторанта Вири изпитва особено голяма радост от срещата с приятелски настроените най-лоялни клиенти. Все още се страхува за бъдещето, но със сигурност ще се наслади на всеки миг прекаран с тях – както никога досега.

„Искаме да помогнем с каквото можем“

Марк, Патрик и Нейдър Създават инструменти срещу разпространението на вируса Малта, Ирландия и Италия

В тези трудни времена Европа се нуждае от големите си умове. Удивително е как те генерират нови идеи. Университетът в Малта например е разработил прототип за дезинфекция на респиратори. „Машините са сравнително прости и могат бързо да бъдат произвеждани в големи количества при ниски разходи“, обяснява Марк. В пострадалата от кризата Италия болниците оцениха високо помощта от Нейдър и неговата фирма за 3D печат. Неговият екип преработи маски за шнорхелинг в маски за медицински нужди и ги разпрати из страната заедно с предпазни шлемове. В Ирландия Патрик дестилира уиски и джин. „Когато разбрахме, че в Северозападна Ирландия липсват дезинфектанти, пренастроихме производството си. Доставихме дезинфектанти на аптеки, лекари, магазини и благотворителни организации“, обяснява Патрик. Благодарение на всички тези усилия ЕС може да се насочи към производството на ваксини и да се подготви за евентуални нови епидемии. За целта са заделени общо 314 млн. евро.

„Правя това с мисълта за моята и за всички майки, които бяха уплашени и изолирани“

Мелани, Даниел, Ани и Мариос Преизпълняват професионалния си дълг, за да помогнат на колеги лекари и пациенти по време на кризата Малта, Финландия, Кипър

COVID-19 показа всеотдайността и готовността на лекарите в Европа да помогнат в тези трудни времена. Включително да споделят своите знания. В Малта, в поредица от видеоклипове, Мелани обяснява понятия, които често присъстват в новините, но рядко се обясняват подробно. Специалистът кардиолог например представя термини като „изравняване на кривата“ по разбираем за всички начин. Във Финландия Ани отговаря в Instagram на въпроси и има 25 000 последователи. Даниел (Гозо) и Мариос (Кипър) помагат на колегите си, борещи се на предна линия. Медицинският работник Даниел използва Facebook, за да благодари на всички, дарили храна и оказали подкрепа на фронтлайнерите като него. Пенсионираният Мариос обявява във Facebook, че заради кризата възобновява медицинската си дейност. Той не е единственият, взел такова решение: много членове на Европейския парламент направиха същото по време на епидемията.

„Време е да покажем гражданска солидарност“

Ясмина Осигурява безплатна храна на най-нуждаещите се Холандия, Ротердам

През януари 2020 г. Ясмина стартира с приятели проекта Freshtable. Те приготвят здравословна и произведена по устойчив начин биохрана, която клиентите получават в определен час и на определено място. В началото не подозират как COVID-19 ще засили нуждата от подобни инициативи. По време на кризата, Freshtable предоставя възможности за заетост на бежанци и доставя безплатна храна на стари хора, които са най-засегнати от кризата. „Търсихме различни начини да помогнем на уязвимите хора“, казва Ясмина. „През май проведохме кампанията „Share A Meal“ (Сподели храна) за даряване на пакети храна на нуждаещите се. Дейността ни беше насочена най-вече към приюти за жени и уязвими многодетни семейства в Ротердам. Искаме да продължим да помагаме, като и нашите клиенти могат да купят храна за някой в нужда.“ Проектът Freshtable получи финансиране от Европейския корпус за солидарност на ЕС, който създава възможности за младите хора да участват в доброволческа дейност или проекти за солидарност.

„Нашият чатбот, основан на изкуствен интелект, направи скрининг на милиони хора за симптоми на COVID-19“

Яма Осигурява COVID-19 скрининг, основан на изкуствен интелект, за милиони хора по света чрез дружеството си Symptoma Австрия, Атерзее (Attersee)

Цифровият здравен асистент на австрийското дружество Symptoma, резултат от 14 години изследвания, се оказва изключително полезен по време на кризата с COVID-19. Въведете симптомите си, отговорете на няколко въпроса и вижте резултата си на сайта symptoma.com. По-висок резултат означава и по-голяма вероятност да сте се заразили с вируса. „Symptoma.com е навярно първият и единствен чатбот, основан на изкуствен интелект, за скрининг за риск от заразяване с COVID-19“, казва Яма. „Чатботът е наличен на над 36 езика и идентифицира риска от заразяване с COVID-19 с 96,32% точност.“ Тестът е безплатен и напълно анонимен. Лекарите могат да го използват за определянето на приоритети по отношение на ресурсите за най-спешните случаи, а здравните органи и изследователите – за проучване на заболяването и съответна реакция. Symptoma.com е получил финансиране от ЕК в рамките на програмата „Хоризонт 2020“. Научете повече за изследването, което е в процес на партньорска проверка, на symptoma.com/covid-19.

„Получих помощ за бизнеса си благодарение на ЕС“

Изабел Поддържа бизнеса си жив с помощта на ЕС Испания, Кабо де Палос

На 13 март испанският регион Мурсия затваря границите си, за да се опита да ограничи разпространението на коронавируса. Тази много необходима стъпка доведе обаче и до пълно и внезапно спиране на туристическата индустрия, благодарение на която районът процъфтява. Като собственик на водолазен център, Изабел Лагуардия е особено засегната. Тя трябваше да затвори центъра и да замрази всичките си планове за наемане на персонал за обикновено натоварените Великденски празници и летния сезон. ЕС реагира бързо, за да помогне на малките предприятия, като това на Изабел. Ново законодателство направи по-гъвкави правилата за държавните помощи. Испанското правителство вече може по-бързо да предложи финансова подкрепа на бизнеса, за да избегне уволнението на персонал по време на епидемията от коронавирус. Тези правила дават възможност на държавите членки да предприемат бързи и ефективни действия в подкрепа на гражданите и дружествата, по-специално малките предприятия, изправени пред икономически затруднения поради COVID-19. Всички държави членки ще могат да създадат схеми за отпускане на до 800 000 евро на дружество за справяне със спешните нужди.

„Помагаме на предприемачите, чиято дейност е била особено засегната от кризата с COVID-19“

Клодин Заедно с колегите си от Люксембургската търговска камара пуска платформата #JobSwitch Люксембург, Люксембург

Някои фирми бяха принудени да спрат дейността си, но други трябваше да работят свръх възможностите си. За да се балансира създалата се ситуация, Клодин и колегите ѝ от Люксембургската търговска камара създадоха платформата #JobSwitch. Открихме „гореща линия“ за предприятията. Търсехме отговор на техните проблеми, давахме им информация в реално време и създадохме инструмент, чрез който останалият без работа персонал на фирми, които са затворили дейността си, да бъде ангажиран в предприятия, които изпитват недостиг на работна ръка“, обяснява Клодин. Платформата функционира до края на април и се радва на огромен успех. Кандидатстват около 1400 души, а над 500 от тях намират нова работа. Освен платформата #JobSwitch Люксембургската търговска камара организира и програма в помощ на предприемачите, наред с банкови гаранции за фирмите, които изпитват финансови затруднения.

„Да запеем! Тъкмо сега!“

Матиас Организира онлайн хорови репетиции за всички, които искат да пеят заедно Германия, Регенсбург

Нищо не разсейва по-добре от музиката. Така че, защо да не се възползваме максимално от карантината и да не изпеем няколко песни? През последните няколко месеца Cantemus-TV предоставя тази възможност на хората от Регенсбург и други места. „Като диригент на хора Cantemus в Регенсбург, исках да дам възможност на хора от всички възрасти да изразят себе си чрез музика“, обяснява Матиас. „Така създадохме нашата онлайн „Cantemus-TV“: каним деца, младежи и семейства да пеят заедно. Вярваме, че пеенето може да пребори скуката и да облекчи тревогите, като същевременно създава усещане за топлота и спокойствие.“ Cantemus-TV кани зрителите да участват активно в занятията на членовете на хора, както и да представят свои собствени творби. Според Матиас това е напълно нов израз на усещането за принадлежност и солидарност.

„Грижим се за безопасността и качеството на живота на хората с увреждания“

Йоанис Подкрепя хората с увреждания в Гърция Гърция, Атина

Националната конфедерация на хората с увреждания защитава интересите хората с увреждания и хронични болести от 1989 г. досега. Тя продължава да информира членуващите организации относно правителствените мерки за хора с увреждания, тъй като още дълго време те ще бъдат възпрепятствани да се върнат към нормалното си трудово ежедневие. Продължаваме да работим и след кампанията на министерството на здравеопазването „Оставам вкъщи“. „Нашите служители работят от домовете си и отговарят на питания по телефона всеки ден“, казва Йоанис. Йоанис и неговите колеги отправят конкретни предложения към премиера, съответните министри, депутати и представители на местната власт, като вземат под внимание новите предизвикателства, пред които са изправени хората с увреждания. Засега техните цели остават непроменени: защита на правата на хората с увреждания и хронични заболявания и на техните семейства, подсигуряване на тяхната безопасност и качество на живот.

„Нашите служители и доброволци правят всичко възможно, за да помогнат на всички нуждаещи се“

Кинга Подкрепя и съветва унгарските семейства как да преодолеят икономическите последици от кризата Унгария, Будапеща

Националната асоциация на многодетните семейства в Унгария (носител на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент през 2018 г. ) работи усилено, за да помогне на семействата да се справят с икономическите последици от епидемията. Информираме семействата, членуващи в асоциацията, за правната среда и отстъпките, които могат да ползват. Даваме напътствия във връзка с психичното здраве, финансовите трудности и проблемите на обучението у дома.“ Асоциацията, която получава благотворителна помощ от различни унгарски фирми, организира фотографски конкурс през април. Той насърчи семействата да увековечат моментите, прекарани заедно по време на карантината.

„Нуждаем се от солидарност и координация на организациите за гражданското общество“

Байба Работи с латвийското правителство по спешните мерки за покриване на основните разходи на нуждаещите се Латвия, Рига

Как се справяте с ежедневието след избухването на епидемията от COVID-19, ако сте изгубили работата си или доходите Ви са намалели драстично? В помощ на гражданите, които са изпаднали в затруднение, латвийската Национална асоциация за защита на потребителите предлага спешни мерки на латвийското правителство. Лобирахме за това гражданите, които не могат да покрият основните си нужди, да получат помощ заради кризата. Половината от разходите ще бъдат възстановени“, казва Байба. Също така участвахме при вземането на решение за възможностите за облекчаване на потребителските заеми, както и за отлагане на данъчните плащания. Изпитващите затруднения граждани могат да кандидатстват и за помощи за отопление.” Байба е член и на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК). Тя подчертава, че в периода след избухването на COVID-19 e важно ЕИК да бъде силен и неговите компетентни членове да бъдат напълно отдадени на каузата за защита на организациите на гражданското общество.