„Нашият чатбот, основан на изкуствен интелект, направи скрининг на милиони хора за симптоми на COVID-19“

Яма Осигурява COVID-19 скрининг, основан на изкуствен интелект, за милиони хора по света чрез дружеството си Symptoma Австрия, Атерзее (Attersee)

Цифровият здравен асистент на австрийското дружество Symptoma, резултат от 14 години изследвания, се оказва изключително полезен по време на кризата с COVID-19. Въведете симптомите си, отговорете на няколко въпроса и вижте резултата си на сайта symptoma.com. По-висок резултат означава и по-голяма вероятност да сте се заразили с вируса. „Symptoma.com е навярно първият и единствен чатбот, основан на изкуствен интелект, за скрининг за риск от заразяване с COVID-19“, казва Яма. „Чатботът е наличен на над 36 езика и идентифицира риска от заразяване с COVID-19 с 96,32% точност.“ Тестът е безплатен и напълно анонимен. Лекарите могат да го използват за определянето на приоритети по отношение на ресурсите за най-спешните случаи, а здравните органи и изследователите – за проучване на заболяването и съответна реакция. Symptoma.com е получил финансиране от ЕК в рамките на програмата „Хоризонт 2020“. Научете повече за изследването, което е в процес на партньорска проверка, на symptoma.com/covid-19.

„Днес, повече от всякога, трябва да помагаме на социалните предприемачи“

Ева, Мария, Юлия и София Участва в образователна програма за социално предприемачество Австрия, Клагенфурт

За осъществяването на отлична идея не е достатъчно да имаме концепция. Моментът също трябва да бъде подходящ. Да вземем за пример австрийския проект „Социално влияние върху Алпийско-Адриатическия регион“. Той създаде благоприятни условия за развитието на социалното предприемачество, които се оказаха важни в кризата с COVID-19. Ева, Мария, Юлия и София са сред социалните новатори, които можаха веднага да се възползват от подкрепа в кризата. „Получихме достъп до нови обучения с инструменти за заседания онлайн и уеб платформа за сътрудничество“, обясняват те. Новите социални предприятия ще бъдат създадени в близките месеци. „Можем категорично да заявим, че пандемията ни помогна да открием по-приобщаващ начин да помагаме на хората. Със сигурност ще използваме този виртуален формат и в бъдеще.“

„Подкрепата за младежта никога не е била толкова важна“

Лукас Осигурява професионално обучение на млади хора в Австрия Австрия, Инсбрук

С избухването на епидемията от Covid-19 в Австрия се увеличава нуждата от професионална подкрепа. Към вече безработните хора се добавя и броят на току-що изгубилите работата си. „При толкова сериозно засегнат пазар на труда е още по-трудно да се намерят възможности за работа“, казва Лукас, ръководител на проекта VERA. Това е един от многото проекти за обучение, финансирани от Европейския социален фонд. Той предлага на младежи на възраст между 15 и 24 години избор между три вида обучение (свръхрециклиране и поддръжка, мода и декорация и медии), като сесиите продължават дори по време на ограничителните мерки. „Covid-19 не познава граници. Сътрудничеството, общността и творчеството не трябва да се ограничават“, подчертава Лукас. Според Сабине Ферхайен, председател на комисията по култура на ЕП, дългосрочният бюджет на ЕС трябва да взема предвид потребностите на следващото поколение. Неотдавна тя призова за достатъчно финансиране за образователни и културни програми.

„Продължаваме да помагаме на младите хора, дори от разстояние“

Катарина Помага със съвети на нуждаещи се младежи благодарение на проекта „Нуждаем се от вас“ Австрия, Линц

Броят на младите хора в Австрия, които не работят, не учат, нито се обучават, надхвърли 65 200 през 2019 г. За Катарина, ментор на подобни младежи на възраст между 15 и 24 години, Covid-19 е най-лошото, което може да се случи. „По време на ограничителните мерки изгубихме контакт с някои от тях. Това не беше добре, защото менторите играят изключително важна роля за интеграцията на младежите в обществото“, казва тя. Въпреки това Катарина и колегите ѝ, работещи по съфинансирания от ЕС проект „Нуждаем се от вас“, не се предават и продължават да работят, за да помогнат за изграждането на бъдеще за тези тийнейджъри и млади хора. „Искахме и занапред да ги поощряваме да бъдат уверени и да виждат нови перспективи, въпреки кризата. Сега повече от всякога те имат нужда от нас“, добавя тя. Проектът предлага безплатна помощ в Горна Австрия. Той е част от мрежата за професионална помощ NEBA, създадена от австрийското социално министерство. Проектът се съфинансира от Европейския социален фонд.

„Искаме отговорност и ползи за околната среда“

Габриеле Управлява социалното предприятие за свръхрециклиране Gabarage Австрия, Виена

Дейността на Gabarage обхваща всичко, свързано с т.нар. свръхрециклиране (upcycling). Социалното предприятие преобразува кресла и противопожарни маркучи в люлки, ескалатори в дивани и използвани тъкани в раници и чанти. „Наемаме хора, които трудно намират своето място в работна среда. Обучаваме ги и им даваме нови умения като част от кариерно ориентиран подход“, казва Габриеле, основател и мениджър на социалното предприятие. С избухването на епидемията от Covid-19, Габриеле забелязва как хора из цяла Европа, затворени по домовете си, започват да посвещават свободното си време на нови хобита. „Майсторенето и свръхрециклирането отново са във възход и се надявам, че тази тенденция ще продължи“, добавя тя. Европейският съюз подкрепя много екологични стартиращи предприятия чрез Европейския социален фонд. Може би и Вие се интересувате от екологосъобразна икономика? Парламентът одобри нови правила за „зелени“ инвестиции през юни 2020 г. Научете повече тук → https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/economy/20200604STO80509/es-opredelia-kakvo-sa-zeleni-investitsii-za-da-razvie-pazara

„„Solnatide“ е първото одобрено лечение за провокирани от COVID-19 белодробни дисфункции“

Бернхарт Прави възможен достъпа до нови лечения, благодарение на финансирането за изследвания от ЕС Австрия, Виена

В повечето случаи COVID-19 е свързан с леки респираторни симптоми. При 15% от пациентите обаче е необходима хоспитализация, а около 5% от тях развиват тежко белодробно увреждане, което може да доведе до тежък остър респираторен синдром. През април „Solnatide“ официално беше одобрено за първи път като лечение за пациенти с тежък остър респираторен синдром в Австрия и Италия. „Радваме се, че можем да предоставим разработвания от нас лекарствен продукт „Solnatide“ на факултета по клинична фармакология към Медицинския университет във Виена. „Solnatide“ е единственото съединение с терапевтично действие, което е с доказани резултати от две клинични изследвания върху пациенти с тежки белодробни дисфункции“, изтъква Бернхарт, директор на биотехнологичното дружество APEРTICO. То координира финансиран от ЕС проект за изследвания на коронавируса и разработване на нови лекарства. ЕС осигурява общо финансиране в размер на над 48,5 млн. евро за 18 проекта в тази област.

„Модата е нашата страст. Ресурсите ни са ограничени, но правим всичко възможно, за да изработваме лични предпазни средства за хората на предна линия“

Екипът на HTL Dornbirn Шият защитни маски за нуждаещите се Австрия, Дорнбирн

HTL Dornbirn традиционно се слави като предпочитаното учебно място на интересуващите се от модата и производствените технологии. Днес училището е известно и с желанието да помага на австрийските граждани, които са най-застрашени от COVID-19. Следвайки инициатива на текстилните компании във Форалберг (Voralberg), техническият професионален колеж започва да произвежда маски в своите работилници. „За нас беше удоволствие да шием маски. Радваме се, че допринасяме за борбата с вируса“, казва един от членовете на екипа. Тази вдъхновяваща история показва как креативните браншове ни свързват, дори когато трябва да пазим дистанция.

„Фалшивите новини са атака срещу демокрацията. Ние като гражданско общество трябва да се борим с тях“

Андре Разграничава фактите от измислиците за COVID и помага за информирането на хората Австрия, Виена

Андре е посветен на борбата с фалшивите новини. За него ситуацията с COVID-19 е доказателство колко е важна тази борба: „Медийната грамотност е много важна по време на пандемии, за да не се разпространява невярна информация и да се застрашава животът на хората.“ Уебсайтът му се нарича „Mimikama“ и цели да открива фалшиви новини за COVID-19, например измислени лечения или конспиративни теории. Посетителите могат да се информират относно неверни информации и да сигнализират за фалшиви новини в социалните медии. Уебсайтът „Mimikama“ е на немски и нидерландски език. Подвеждащата информация относно COVID-19 може да изложи на риск Вашето здраве. Винаги търсете надеждни източници и не разпространявайте неверни новини. Вижте тук как да разпознавате митовете: https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/priorities/otghovort-na-es-sreshchu-koronavirusa/20200326STO75917/dezinformatsiia-kak-da-razpoznaete-i-da-sprete-mitovete-za-koronavirusa.

„Ние се ангажираме да подкрепяме децата и тяхното образование по време, когато училищата са затворени“

Бернхарт Помага за това децата да продължат да се обучават по време на епидемията от коронавирус Австрия, Виена

Родителите полагат неимоверни усилия, за да гарантират поддържане на учебния ритъм и непрекъснато обучение на децата си. За да се справи с този нов проблем, дружеството Busuu (глобална образователна технологична платформа) е създало #KeepKidsLearning. То предоставя на децата в цяла Европа достъп до безплатни уроци на живо, с квалифицирани преподаватели по езици. До момента са публикувани над 120 видеоурока по английски, испански и китайски език, като до момента са реализирани 3 100 учебни часа. Солидарността онлайн е видна и в действията на редица цифрови дружества, като Netflix, Youtube и Facebook, които се съгласиха да намалят качеството на видеоизлъчването в Европа, за да се избегне пренатоварване на интернет мрежата, когато повече хора са принудени да останат по домовете си. Ако желаете да научите повече, достъпът до уроците е възможен посредством графика, публикуван на сайта на #KeepKidsLearning, който се актуализира всяка седмица.