„Студиото ни е културно наследство на танцовата общност, трябваше да го спасим!“

Давид Стартира кампания за спасяване на популярен артистичен и танцов център Белгия, Брюксел

Някои начинания си струва да бъдат спасени, независимо от цената. Това е убеждението на екипа на белгийския център за изкуство Tictac при въвеждането на ограничителните мерки. „Ние сме млада организация с нестопанска цел, която популяризира изкуството, включително съвременното танцово изкуство, на местно и международно ниво. Постепенно се превърнахме в популярно място за среща на европейската и международната танцова сцена“, казва Давид Замбрано, директор на Tictac. След въвеждането на ограничителните мерки в Белгия, групата осъзнава риска за проекта да не оцелее в кризата. След няколко седмици, прекарани в търсене на потенциални решения, те стартират кампания за масово финансиране. „Трябваше да спасим проекта. Груповото финансиране беше една от малкото възможности. Кампанията пожъна успех. Сега можем ясно да кажем, че никога нямаше да оцелеем без подкрепата на всички художници, танцьори, студенти и ентусиасти, които участваха с дарения“, изтъква Давид.

„Семействата в Того изнемогват. Трябваше да направя нещо“

Кади Подготвя и доставя пакети с храна за млади майки и новородени в Того Белгия, Брюксел

Кади живее в Белгия и не може да понесе мисълта за трудностите, които изпитват семействата в родната ѝ страна. „Аз съм от Того, където ситуацията е особено критична заради Covid-19. Хората търпят лишения заради ограничителните мерки, а ниските им доходи съвсем се свиха.“  Кади чувства, че трябва да направи нещо. Тя решава да осигури пакети с храна специално за бременни, млади майки и новородени. Вече са подготвени над 100 пакета за раздаване в Сокоде, в централната част на Того. „Идеята е на тези семейства да се осигури най-необходимият минимум за едно добро начало на майчинството“, казва Кади. „Сътрудничим си също с лекарите и плащаме за медицински консултации, когато са нужни такива.“ ЕС е добре запознат с трудностите на държавите извън Съюза. Пакетът „Екип Европа“ в размер на 20 млрд. евро цели да им помогне да се справят с кризата с Covid-19. Междувременно чрез хуманитарен въздушен мост се превозва спешна помощ на бедстващи региони по света.

„Просто исках да бъда там“

Елена Използва опита си от медицинската служба на Европейския парламент в работата в отделение за Covid-19 Белгия, Брюксел

Университетската болница (УБ) „Сен-Пиер“ — едно от лечебните заведения в челните редици на борбата срещу Covid-19 в Брюксел, изпитва голяма нужда от допълнителен персонал. Елена бързо се отзовава като доброволка: „Просто исках да бъда там“, обяснява тя. Елена вече е натрупала една година стаж в медицинската служба на Европейския парламент в Брюксел, когато на 16 април се присъединява към отделението за интензивно лечение на УБ „Сен-Пиер“ . „Пристигнах, когато най-лошото вече беше преминало, но всички легла в интензивното отделение бяха все още заети от пациенти с Covid-19. Мой дълг беше да помогна на сестрите на предна линия. Обгрижвахме пациентите, лекувахме ги и им оказвахме решаваща подкрепа", казва тя. Ситуацията в Белгия се подобрява и Елена е била уведомена, че може да се върне на старото си работно място. Исках да остана, докато Covid-19 остане зад гърба ни, но беше време да се върна към работата си. Сърцето ми винаги ще бъде разкъсвано между болницата и Парламента“, споделя Елена.

„Нямаше да се прибера вкъщи без помощта на ЕС“

Ава Сек Успяла е да се върне безопасно у дома, благодарение на помощта на ЕС Белгия, Брюксел

Някои европейски граждани бяха блокирани в чужбина, след като държавите в ЕС затвориха границите си. Всички знаем, че по време на кризата е най-добре да сме у дома. Какво бихме правили обаче, ако сме далеч зад граница, когато вирусът се развихри? Такъв е случаят на Ава. Тя е от Белгия, но се озовава блокирана в Сенегал. Координационният център за реагиране при извънредни ситуации на ЕС организира полети за връщане в Европа. Така Ава и хиляди граждани на Съюза успяват да се приберат безопасно по домовете си. ЕС помага на държавите членки при координирането на помощта и консулските операции по репатриране на граждани на ЕС в целия свят. Благодарение на тази подкрепа, до момента 85 000 души са успели да се върнат в Европа.

„Организацията Vie Féminine се стреми да помага на жените да търсят социалните си права, като същевременно поддържат социални връзки“

Ясмина и Фатима Подкрепя жените в нужда чрез телефонна услуга и група във Facebook, за да могат да си помагат взаимно Белгия, Шарлероа

В Белгия жените в затруднено положение винаги могат да се обърнат към феминистката организация „Vie Féminine“ за помощ. COVID-19 обаче води до ново предизвикателство: нуждата от помощ се увеличава, но за организацията е по-трудно да организира работата си. Фатима и Ясмина трябва да подходят новаторски, за да решат този проблем. Те бързо организират постоянни горещи линии, за да поддържат социалните връзки и да позволят на жените в Шарлероа да упражняват социалните си права с помощта на телефонни консултации. Vie Féminine организира подобна подкрепа в още 5 валонски региона. Те създават и група във Facebook (Сonfinées et solidarités, Vie Féminine). „Групата дава възможност на жените да поддържат връзка и да се подкрепят по време на ограничителните мерки. Започвайки от лични инициативи, в т.ч. идеи за занимания на децата, доставки на храна и помощ при извънредни ситуации, успяхме да изградим общ дух на взаимопомощ между членовете на групата“, казват Фатима и Ясмина.

„Обичам работата си и със сигурност ще продължа да я върша“

Жаклин Премества се в отделението за лечение на пациенти с COVID в болницата, където работи Белгия, Брюксел

Световната здравна организация беше обявила 2020 г. за Година на медицинските сестри и акушерките, в чест на 200-ата годишнина от рождението на Флорънс Найтингейл. Никой не очакваше, че това ще се превърне в годината на международна здравна криза, която вече засегна всички прослойки на обществото. Днес целият свят се бори с последиците от пандемията, като медицинските сестри са на предната линия на битката. Много от тях трябваше да адаптират обичайните си роли. Такъв е случаят на Жаклин, която обикновено работи във физиотерапевтичната област, но сега пряко се грижи за пациенти с COVID-19. Подобно пренасочване не е нещо ново за медицинските сестри. Представителите на тази професия винаги са играли ключова роля по време на кризи и са осигурявали грижи и новаторски подход, спасявайки човешки живот и намалявайки страданията. Европейският съюз полага усилия да гарантира, че всички здравни работници имат достъп до подходящата екипировка, от която се нуждаят, за да упражняват важната си професия по безопасен начин.

„100-процентово подкрепяме своите клиенти“

Ерика Притежава магазин за хранителни стоки, който е разширил услугите за доставка в израз на солидарност Белгия, Хепенбах

В този труден период възрастните хора и хората от уязвимите групи не се решават да отидат до супермаркета. Ето защо магазинът на Ерика, който се намира в малко белгийско село, разширява услугите за доставка, за да подсигури достъпа на всички жители до стоки от първа необходимост. Ерика използва социалните медии, за да съобщи на клиентите си, че магазинът разполага с всички продукти, от които те се нуждаят. Тя подкрепя също местните производители, за да покаже солидарност с участниците в местната верига на доставки. Ерика е член на сдружението „Emma 2.0“, обединяващо местните магазини в немскоезичната общност в Белгия. Дейността им в момента е съсредоточена върху проекти за социална отговорност в по-слабо населените селски райони.

„Заради епидемията много хора не разполагат с достатъчно храна. Даряването на храна може да подобри тази ситуация“

Мохамед, Билал и Хамза Доставя хранителни пратки на нуждаещи се домакинства Белгия, Брюксел

Поради икономическото въздействие на пандемията от COVID-19 много домакинства изпитват финансови затруднения и разполагат с по-малко средства за храна. Семействата с един родител, безработните, учениците, бежанците, имигрантите и много други са изправени пред недостиг от храна. Даряването на хранителни пакети може да накара много хора да си отдъхнат. Ето защо в началото на карантината Мохамед, Билал и Хамза, приятели от района Анесенс в Брюксел, подеха такава инициатива за солидарност. Те подготвят и доставят хранителни пакети, дарени директно от физически лица или търговци на дребно, без никакво финансово спонсорство. Днес за изпълнението на тяхната мисия работят повече от двадесет доброволци. Идеята вдъхнови подемането на подобни инициативи в други брюкселски райони.

„Заедно нека направим нашите невидими съседи видими в сърцата ни“

Синтия Осигурява качествена храна на бездомните хора Белгия, Брюксел

Сдружение „Solidarité Grands Froids“ е доброволческа организация, която работи целогодишно с бездомни хора в Брюксел. Поради кризата с COVID-19 повечето асоциации, работещи с бездомни хора, затвориха помещенията си, което още повече утежни положението на нашите „невидими съседи“. Синтия Симпсън, основателка на асоциацията, решава, че не може да се отдръпне в момент, в който тези хора са станали още по-уязвими заради санитарната криза. Заедно с група от осем други доброволци от нейния екип и двама известни готвачи, тя решава да доставя качествена здравословна храна на нуждаещите се. Много бързо се разчува, че в 16:00 часа предлагат вкусна храна на главните гари на Брюксел и около центъра на града. Те също така раздават и торбички с полезни продукти, като например продукти за хигиена, чисти чорапи и т.н., осигурени от дарители.

„Въпреки че мерките за COVID-19 са много важни, те трябва да зачитат правата на човека и достойнството на всички“

Ан-Софи Взема под внимание нуждите на възрастните хора Белгия, Оверисйе

Правата и достойнството на възрастните хора трябва да бъдат зачитани и по време на кризата с COVID-19. Ан-Софи е генерален секретар на AGE Platform Europe — мрежа на ЕС, която се застъпва за тези права. Възрастните хора раздават щедро силите си на своите семейства и на обществото – често жертват собственото си благополучие, за да се грижат за другите. Помагат на внуци, роднини и съседи в нужда. От началото на кризата с COVID-19 всички служители на AGE повишават осведомеността за въздействието на вируса върху правата на възрастните хора и изясняват етичните въпроси. Службите за здравни и социални грижи за по-възрастните хора трябва да са наясно и да обръщат внимание на техните специфични нужди, включително възможността за достъп до медицинско лечение и грижи. В консултация със своите членове AGE публикува доклад относно COVID-19 и правата на възрастните хора и създаде специална уебстраница с примери за това как да се осигури подкрепа на изолирани възрастни хора.

„Поели сме ангажимент да допринесем за възможно най-бързото осигуряване на достъпна ваксина срещу COVID-19“

Паневропейски консорциум за бързо разработване на ваксина срещу COVID-19 под формата на еднократна доза Обединяват усилията си за разработването и производството на нова ваксина въз основа на аденовирус Белгия, Брюксел, Рим, Берлин

Спешното намиране на ваксина е наложително, за да бъдат защитени високорисковите групи, да бъде ограничено разпространението на болестта, а тежестта върху системите на здравеопазването да намалее. Освен разработването на безопасна и защитна ваксина, също толкова важно е да бъдат бързо произведени милиони дози от подобна ваксина, така че тя да е достъпна за всички. За да помогнат за реализирането на тези цели, три европейски биотехнологични дружества създадоха паневропейски консорциум. Италианското дружество ReiThera Srl., германското LEUKOCARE AG и белгийското Univercells S.A. съобщиха, че ще си сътрудничат за разработването и производството на ваксина срещу COVID-19. Очаква се разработката да бъде подложена на клинични тествания през лятото на 2020 г., като се планира широкомащабното производство на ваксината да започне скоро след това. Партньорите ще обединят уникалния си експертен опит съответно в областта на разработването на векторни ваксини и формулирането и производството на ваксини. ЕС също организира кампания за набиране на средства онлайн. Тя има за цел осигуряването на средства в размер първоначално на 7,5 милиарда евро, които да се използват за ваксини, лекарства и диагностика за борба с коронавируса в цял свят.

„Медицинските работници ни помагат, а ние можем да им помогнем, като ги защитим“

Джули и Кати Осъществява връзка на дарители и шивачки с работници, които се нуждаят от защитно облекло Белгия, Брюксел

Джули (основателка) и Кати стартират Фейсбук групата „Les Petites Mains bruxelloises pour des Blouses“. Дарителите дават чаршафи, завивки или покривки, а доброволците, за които обикновено шиенето е хоби, ги превръщат в престилки за здравни работници. Към днешна дата групата е дарила над 50 престилки на болници и домове за социални грижи. Джули и Кати в момента търсят още доброволци, за да могат да доставят още 500 престилки.

„Дайте ни конци и игли, за да свържем нишките на солидарността“

Masque Tissue - Solidarité Coronavirus Поддържа общност за изработване и осигуряване на маски собствено производство Белгия, Брюксел

Маските са полезно средство, за да избегнем разпространението на COVID-19 и да предпазим хората около нас. При все това, поради голямото търсене, снабдяването с маски за еднократна употреба може да се окаже проблем. „Masque tissu - Solidarité Coronavirus - Belgique“ иска да разреши този проблем, като изработва и доставя маски за многократна употреба. Групата във Facebook дава възможност на хората, нуждаещи се от маски, да установят пряк контакт с онези, които ги изработват.

„Гордея се със своите колеги, които полагат много усилия да подпомагат местната общност“

Жоел Работи в компания, предлагаща здравословна храна на потребителите Белгия, Брюксел

По време на ограничителните мерки е важно да се запази здравословният начин на живот и да се осигури достъп до отговорен и устойчив избор на храна. Жоел работи в кооперативен магазин за местни, етични и биологични продукти. Тя пояснява, че компанията се стреми да популяризира питателен режим на хранене, дори и при настоящите извънредни обстоятелства. В подобен труден период солидарността между колеги, клиенти и между всички европейци е от изключително важно значение. Трябва да признаем сериозните усилия, които местният бизнес полага за подкрепа на своите общности и производители, особено в момент на криза.

„Не можехме да стоим и да гледаме безучастно как Италия страда. Всеки помага с каквото може — това е същността на Европа“

Мрежа на младите италианци в Белгия Събира средства в подкрепа на Червения кръст на Италия, която е най-силно пострадалата страна в Европа Белгия, Брюксел

За италианците, живеещи в чужбина, е много тежко да следят новините от Италия, която е засегната изключително много от пандемията. Мрежата на младите италианци в Белгия (REGIB) решава да се включи в борбата с болестта чрез набиране на средства в подкрепа на италианския Червен кръст. Събраните суми се предоставят на персонала и доброволците на Червения кръст, които са на предна линия при оказването на медицинска помощ, подкрепят хората и извършват социален патронаж. Такива изрази на солидарност от страна на гражданите има и на европейско равнище. За да се улесни сътрудничеството между държавите членки, Решението на ЕС относно трансграничните здравни заплахи осигурява достъп до евтини медицински материали навсякъде в Европа, което дава възможност на особено силно засегнати държави, каквато е Италия, да си набавят необходимото.

„Помагам на други европейци, докато правя това, което обичам“

Елена Реализира серия от безплатни онлайн уроци по йога Белгия, Брюксел

В момента, в който светът започва да се организира онлайн, Елена решава да предложи безплатни онлайн уроци по йога за хората, затворени по домовете си заради ограничителните мерки. Реакцията е впечатляваща и през първите две седмици участниците правят дарения в размер на над 800 евро за италианските болници. Ценността на единството и европейската солидарност може да се популяризира по всякакви начини. Елена дава вдъхновяващ пример за това как можем да обединим хора от цяла Европа, като същевременно продължаваме да спазваме съответните здравни и граждански препоръки. Солидарността онлайн е видна и в действията на редица цифрови дружества, като Netflix, Youtube и Facebook, които се съгласиха да намалят качеството на видеоизлъчването в Европа по искане на ЕС. Това спомага да се избегне пренатоварване на интернет мрежата, когато повече хора са принудени да останат по домовете си.

„Музиката, обединяваща хората през границите, изтъква общия ни европейски дух и наследство“

Рох Създава дистанционно оркестър от флейти със своите ученици, за да разпространява духа на солидарност и приятелство в Европа Белгия, Уйе

След затварянето на музикалните училища, Рох започва да търси начини да поддържа връзка с учениците си и да продължи да им преподава музика. Учителят първо ги моли да му пращат записи, за да може да им предоставя коментари. Учениците му са толкова мотивирани, че Рох предлага да създадат дистанционно оркестър от флейти и да изсвирят „Одата на радостта“ на Бетовен, точно както е направил Филхармоничният оркестър на Ротердам. Благодарение на този проект, Рох не само е продължил да обучава учениците си, но също им е предложил изключително приключение. Като се стреми да разпространява дух на солидарност и приятелство през границите, проектът показва важната роля на музиката — и на изкуството като цяло —за обединяването на хората в Европа в трудни времена. Насърчаването на солидарността чрез припомнянето за споделената европейска култура показва на гражданите на всички държави в ЕС колко много е общото между тях. Обединява ни европейското наследство, обединява ни и борбата срещу COVID-19.

„Заедно създаваме възможности за граждански действия и солидарност“

Les Badass Solidaires Оказва помощ на засегнатите общности чрез улесняване на предоставянето на важни услуги Белгия, Брюксел

Девет млади жени от Брюксел създадоха група във Facebook „Solidarité Solidariteit Brussels Bruxelles Coronavirus“, за да насърчат солидарността между гражданите, организациите или медицинските специалисти, които се нуждаят от помощ. Групата действа като свързващо звено между добрата воля и нуждата: повечето хора искат да помогнат, но не знаят как да направят това. Сътрудничеството между членовете на групата доведе до създаването на работещи стратегии за подпомагане на хората в нужда и в подкрепа на професионалистите „на предна линия“. Благодарение на тази инициатива солидарността вече не е само добро намерение: доброволците могат лесно да разберат къде могат да бъдат най-полезни.

„Всеки ден работим усърдно, за да постигнем по-добро разбиране за вируса и съответно да научим как да се борим с него“

Филип Проучва вируса COVID-19 и търси начини за по-ефикасна борба с него Белгия, Льовен

Подобно на много учени в цяла Европа Филип и неговите колеги от Льовенския католически университет работят за постигането на по-добро разбиране за епидемии като тази от COVID-19. Подпомагани в работата си от средства на ЕС, епидемиолози като Филип въплъщават научния отговор на ЕС на заплахата от вируси. В борбата с епидемии като настоящата научните изследвания са и винаги ще бъдат нашият най-добър отговор: разбирането е първата стъпка за намиране на решения на проблемите, свързани с общественото здраве. Тъкмо върху това Филип и неговите колеги са насочили всичките си усилия днес.

„Чувствам като свой дълг образоването на утрешните възрастни“

Михаела Работи в училище по програмиране за деца, предоставящо уроци по интернет Белгия, Белгия

Михаела работи в Logiscool Montgomery — институция в Брюксел, която предлага уроци по програмиране за деца и юноши. След налагането на ограниченията за излизане училището бързо организира видео и онлайн уроци, за да продължи да преподава на своите ученици: цифровите технологии, роботиката и изкуственият интелект са области на научни изследвания от изключителна важност, както показва настоящата криза. Михаела и нейните колеги смятат, че е тяхно задължение да образоват подрастващите в области, които дават на европейците инструменти за справяне с предизвикателства като сегашната пандемия и последиците от нея. В цяла Европа държавите, регионите и градовете помагат на различните общности, като фондът за солидарност на Европейския съюз предоставя до 800 млн. евро в помощ на борбата на държавите с коронавируса.