„С подкрепата на ЕС защитаваме уязвимите хора по време на кризата“

Шенай Помага за доставянето на храни и хигиенни продукти на най-нуждаещите се България, Исперих

Финансираната от ЕС програма ROMACT помага за снабдяването на около 15 000 души от ромската общност в България и Румъния с хранителни и хигиенни продукти. Тя също включва дейности в около 30 различни града за информиране относно защитата по време на епидемията от коронавирус и достъпа до спешна помощ при необходимост. Благодарение на местните активисти са идентифицирани най-уязвимите семейства, на които са доставени основни продукти от първа необходимост. Шенай Андреева от @romactbulgaria е член на общностната група, която помага за снабдяването на най-нуждаещите се в този критичен период. В цяла Европа хора като Шенай помагат на уязвимите и изолирани общности в борбата срещу коронавируса. Те подкрепят местните общности, защитават правата на човека и подобряват приобщаването на ромите.

„Днес спасителите са тези, които се нуждаят да бъдат спасени!“

Организация „Спаси спасителите“ Помагат на социалните предприятия да превъзмогнат кризата България, София

Неведнъж сме аплодирали хората, които помагат на Европа да преодолее кризата с Covid-19, но от техните усилия възниква важен въпрос. Има ли кой да спаси спасителите? В България хаштагъг #SaveTheSaviors е в центъра на вдъхновяваща инициатива. „Искаме социалните предприятия, които помагат на хора с увреждания, самотни майки, бежанци или стари хора, да оцелеят в кризата. Искаме те да продължат да спасяват дълго след като приключи кризата с Ковид-19", казват от Българския център за нестопанско право. Инициативата помага на пет ключови социални предприятия да се предотврати изпадането им в несъстоятелност, да се гарантира, че техните служители запазват работните си места, и да се разшири обсегът им. „Благодарение на кампанията, над 100 000 хора чуха за дейността и каузите на тези предприятия. Бяха спасени 47 работни места, а стотици хора могат да продължат да се ползват от тяхната помощ. И най-важното, отношението към уязвимите хора се промени”, изтъкват от центъра.

„И един човек може да промени нещата. Този човек може да си ти!“

Момчил Включва се като доброволец в дезинфектирането на най-голямата спешна болница в София България, София

Докато медицинските работници продължават да се борят неуморно за справяне с кризата с коронавируса, хората в Европа изразяват признанието си към тях по различни начини. Заедно с други доброволци, Момчил дезинфекцира всички сгради на болница „Пирогов“ – всички отделения, коридори и стълбища. Той се включва в екипа доброволци, защото не си представя просто да следи пасивно развитието на кризата. „Трябваше да направя нещо. Не можех просто да седя безучастно.“ Момчил решава, че при положение че няма как да се занимава с обичайните си ежедневни дейности, би могъл да е полезен на друго място. Персоналът в здравните заведения е изложен на пряк досег с вируса, но това не го спира в желанието му да помогне. Момчил вярва, че изправени пред опасността, всички можем да бъдем приятели, обединени в името на обща кауза. Според него, дори и един човек може наистина да промени нещата, независимо от своята професия, възраст или убеждения. Този човек може да бъде всеки един от нас. Този човек може да си ти!

„Най-добрите решения са тези, които създаваме заедно“

Тодор Организира хакатон за справяне с последиците от пандемията България, София

Тодор стартира хакатона „Да хакнем кризата в България“ през март, за да помогне в търсенето на решения на многото проблеми, причинени от пандемията. В инициативата участват 850 души, които излизат със 111 идеи за облекчаване на последиците от кризата. Проектите имат три основни цели: спасяване на човешки живот, спасяване на общности и спасяване на предприятия. Втората фаза на инициативата започна в края на април, като скоро предстои да започне работата по 30 избрани проекта. Ще бъдат подбрани и нови проекти, които също ще бъдат осъществени. Идеята е на Тодор, но хакатонът нямаше да стане възможен без невероятната подкрепа от широк кръг български предприемачи и сътрудници, които безвъзмездно отделиха от своето време и положиха усилия, за да направят събитието успешно.

„Поисках от екипа си да направи обикновеното необикновено – и те успяха!“

Национален младежки форум Насърчава младите хора да развиват знанията и уменията си по време на социална изолация България, София

В първите дни от обявеното извънредно положение в България Националният младежки форум стартира кампанията #ВремеЗаТеб. Тя популяризира идеята, че времето, което младите хора прекарват вкъщи, трябва да бъде използвано за усъвършенстване на уменията и компетентностите. За да се постигне тази цел, обучаващите, управителният съвет и членовете на форума обединяват усилията си, за да стартират серия от безплатни уебинари, посветени на важни за младежите теми. Такива теми са психичното здраве на младите хора по време на социалната изолация, дигиталната младежка работа, младежкото включване и младежките пространства.

„Показваме солидарност чрез музиката“

Детската група „Бон-Бон“ Призовава хората да останат вкъщи България, София

В началото на ограничителните мерки, известната българска детска група „Бон-Бон“ решава да призове хората да останат вкъщи, с изпълнение на песента „Earth Song“ на Майкъл Джексън, като всяко от децата се включва от дома си. В инициативата участват над 90 настоящи и бивши членове на групата, намиращи се в различни краища на Европа, и така демонстрират, че и днес можем да сме обединени, въпреки мерките за изолация. Вижте резултата тук: https://www.youtube.com/watch?v=97WX-CMKu9E.