„Вече сме направили толкова много, не можем да се откажем“

Валентинос Координира проследяването на контакти в Министерство на здравеопазването в Кипър Кипър, Никозия

Валентинос е полеви епидемиолог. Той също координира проследяването на контактите в отдела за надзор и контрол на заразните болести на Министерството на здравеопазването. Екипът му идентифицира и прекъсва веригите на предаване на болестта, като изолира хора, които са заразени или има вероятност да са заразени от болни от COVID-19. Той и колегите му работят при много трудни условия и с цената на големи лични жертви. Валентинос не е виждал семейството и приятелите си вече повече от осем седмици. Понякога чувства изключителна умора и болки в гърба и врата, след като е работил цял ден, но същевременно е облекчен, че броят на случаите намалява. „Много съм радостен, че нашата малка страна се справя толкова добре“, казва той. Всички работят заедно, което го изпълва с оптимизъм за бъдещето. „Още е рано за почивка“, предупреждава той. „Не можем да се откажем сега. Трябва да защитим хората и да укрепим системите си за обществено здравеопазване.“

„Ще излезем от кризата по-силни“

Нектария и Парис Работят в Националния център за управление на кризи в Никозия Кипър, Никозия

Нектария Какуци и майор Парис Самутис се трудят денонощно в Националния център за управление на кризи към Външното министерство на Кипър, където откликват на апели от кипърски граждани по целия свят. Хората, които са блокирани в чужбина, се нуждаят от подслон, финансова подкрепа, лекарства и психологическа подкрепа. За да им помогнат, Нектария и Парис координират полети за репатриране и осигуряват всякакъв вид подпомагане. Хората със сериозни здравословни проблеми и родителите, блокирани в чужбина далеч от децата си, са сред най-неотложните случаи, с които е трябвало да се справят. „Ограниченията за пътуване, наложени от повечето държави, направиха тази тежка задача още по-трудна. Радостта, която виждаме в очите на хората, връщащи се у дома, е най-голямата ни награда. Ще се справим и ще излезем от кризата по-силни“, казват те. Хиляди европейци, блокирани по света заради епидемията, са се върнали у дома, благодарение на ЕС.

„Всеки един живот е важен“

Константинос Бори се с пандемията на няколко фронта: от спешното отделение до националната координация Кипър, Никозия

Константинос Константину, специалист по инфекциозни заболявания, работещ в националната организация за здравно обслужване, се бори по различни начини с пандемията от коронавирус от самото начало. Константинос, който осъзнава липсата на достоверна информация относно новата заплаха за здравето, работи в кипърското министерство на здравето, където координира процеса на разпространение и непрекъснато актуализиране на насоките относно COVID-19, издавани от Световната здравна организация, Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията и други международни органи. Сутрините Константинос лекува пациенти в отделението за COVID в многопрофилната болница в Никозия. Работи до късно през нощта, след продължителни телефонни разговори и обмяна на имейли с колеги за това как да лекуват пациентите си, а също и с обикновени хора за това как да пазят себе си и своите близки.

„Като помагаме на един човек, помагаме на всички“

Халин Доброволец във връзка с тестовете за COVID-19 Кипър, Никозия

Лабораторната диагностика е от ключово значение в борбата срещу COVID-19, тъй като чрез тестовете се получава информация, която ще помогне за диагностиката, лечението и превенцията на заболяването. Учени като Халин работят за намирането на такива решения. Халин е кипърски турчин и работи на доброволни начала в диагностиката с PRC изследвания. С толкова много специалисти, които работят за изнамирането на решение, ЕС е решен да насърчи тяхната изследователска дейност с 47,5 млн. евро за 17 нови проекта, свързани с COVID-19.

„Важно е децата да продължават да се усмихват“

Вики и Фотис Помощ за внасяне на повече цвят в живота на децата въпреки социалното дистанциране Кипър, Никозия

Въведените мерки за ограничаване разпространението на вируса COVID-19 коренно промениха ежедневието ни, тъй като от нас се изисква да стоим вкъщи колкото е възможно повече. Ситуацията не е лесна за никого, но тя е особено тежка за децата – разговорите с приятели и връзките със семейството са много важни за тяхното израстване и благополучие. При тези извънредни обстоятелства на Вики и Фотис им хрумва идеята, че могат да направят живота на младите хора у дома по-приятен. Заедно с група доброволци те започват да излъчват приказки през Фейсбук страницата The Fairytale Museum („Приказен музей“) . На нея известни актьори, водещи и политици четат любимите си детски приказки на живо онлайн, споделят усмивки и повдигащи духа съобщения. В същото време десетки доброволци четат приказки по телефона, за да зарадват децата, които трябва да си останат вкъщи.

„Дори по време на криза всяко дете има основното право на образование“

Йосиф Подкрепя правото на образование по време на кризата COVID-19 Кипър, Никозия

Епидемията от COVID-19 направи невъзможно хората да се срещат лично. Учениците и учителите не са изключение. Тъй като училищата са затворени, учениците следят уроците и общуват с учителите чрез онлайн уроци на своите персонални компютри и на други подобни устройства. „Надежда за децата“, заедно с министерството на образованието на Кипър, работи, за да може всички кипърски ученици да получат достъп до електронно обучение. Те даряват ново електронно оборудване на нуждаещи се средношколци в цялата страна. Проектът спомага за преодоляването на социалните и икономическите различия и цели да подсигури, че всеки ученик има съответния достъп до образование дори в тези трудни времена.

„Боря се за осигуряване на подкрепа на нуждаещите се“

Мариос Събира близки хора и оказва помощ на възрастните Кипър, Ларнака

Мариос е пенсиониран лекар, който продължава да се грижи и да помага на местната общност по време на кризата. На никой не му е лесно да се справя със социалното дистанциране, но за болните и немощните хора това е особено тежко. Ето защо Мариос разговаря с болничният персонал, за да се даде възможност за посещения при пациентите в болницата, така че те да могат да прекарат последните мигове от живота си в присъствието на близък човек. Той се грижи също за възрастни пациенти с предшестващи заболявания, като подсигурява медицинска, психологическа и социална подкрепа за възрастните хора, намиращи се под карантина, с цел предотвратяване на смърт по други причини.