„Само за една седмица проектирахме 3D маска за отпечатване, за да помогнем за преодоляване на настоящия недостиг“

Александър Проектира защитни 3D маски за отпечатване Чехия, Прага

В отговор на настоящия недостиг на предпазни средства в Чешката република и зад граница, Александър и колегите му от Института по информатика, роботика и кибернетика към Чешкия технически университет (CIIRC CTU) разработват само за една седмица прототип на защитна маска. Маската „CIIRC RP95-3D“, проектирана за триизмерен печат, притежава сменяем P3 филтър с най-висока степен на защита. Маската е сертифицирана, а проектът получава академично признание и публично и частно финансиране, както и финансиране от ЕС.

„Помагаме на хората да се чувстват добре и в добро психично състояние“

Мари Предоставя подкрепа за психичното здраве в училища и предприятия Чехия, Прага

В разгара на епидемията от COVID-19 усилията, времето и енергията на всички европейци са насочени най-вече към физическото здраве. Психичното здраве обаче също се превръща в основен повод за безпокойство, тъй като гражданите в целия ЕС се сблъскват с безпрецедентни нива на тревожност и изолация, което може да доведе до депресивни мисли и поведение. Мари и нейните колеги от неправителствената организация „Nevypusť duši“ (което може приблизително да се преведе като „Грижи се за душата си“) организират кампании, обществени прояви и семинари за психичното здраве в училищата и предприятията. Съсредоточавайки се върху образованието и превенцията, те предоставят информация за това какво да се прави и къде да се потърси помощ, когато е необходимо. Неправителствената организация предлага предавания на живо и онлайн семинари за психично здраве в тези трудни времена, както и информация и визуални материали, за да може хората да се справят със стреса, тревожността, депресивните мисли и други проблеми на психичното здраве.

„В момента всички се нуждаем от истории с щастлив край“

Зузана Работи с чешки писатели и известни личности, които четат детски приказки за „лека нощ“ в YouTube Чехия, Прага

За да помогнат на родителите, които се грижат за децата си у дома, Зузана и колегите ѝ от онлайн книжарница Martinus.cz решават да помолят чешки автори и известни личности да прочетат и запишат любимите си приказки. През ден се добавя нова приказка към канала на книжарницата в YouTube, която помага на родителите да приспят децата си, а на децата — да сънуват сладки сънища. Въпреки че помежду ни има по-голямо разстояние от обикновено, трябва да работим в по-тясна близост от всякога. В цяла Европа държавите, регионите и гражданите като Зузана помагат на различните общности, а Фондът за солидарност на Европейския съюз предоставя до 800 млн. евро в помощ на борбата на държавите с коронавируса.