„Фактите, а не страхът, помагат на хората да се защитят“

Гунар Проверява здравословното състояние на пътниците и дава полезни съвети Естония, Талин

Отварянето на пристанищата и летищата трябва да стане внимателно, за да се предотврати втора вълна от COVID-19. В Талин доброволците на Естонския Червен кръст (ЕЧК) подават ръка за помощ. Гунар е един от тях. „Проверявам дали всички пристигащи пътници са информирани и знаят как да прилагат необходимите мерки, за да предотвратят разпространението на вируса. Проверяваме състоянието на пътниците, измерваме температурата им и даваме напътствия", обяснява той. Доброволците на ЕЧК като Гунар играят важна роля в борбата с вируса. Те образоват гражданите, споделят превантивна информация, помагат за предотвратяване на дезинформацията, слуховете и паниката. Талин е само един от примерите как много градове в Европа предприемат подобни инициативи. Парламентът призовава за бързо и пълно отваряне на границите на ЕС без каквато и да е дискриминация, основана на националност, за да се гарантира икономическото възстановяване на ЕС след пандемията от Covid-19. Вж.: https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/priorities/sighurni-ghranitsi/20200506STO78514/shenghen-ptiat-km-spirane-na-proverkite-na-vtreshni-ghranitsi-v-es.

„Като си разказваме и споделяме, можем да се справим“

Пиле Предлага подкрепа на родителите чрез кампанията „Да четем на глас“ Естония, Талин

С разпространението на коронавируса повечето хора, свикнали да работят в офис, изведнъж се озоваха в една нова работна среда – собствените си домове. Навсякъде в Европа училищата затвориха врати – с някои изключения за децата на ключовите работници – и повечето семейства прекарват заедно много време в домовете си. Реалността, налагаща ежедневно жонглиране с работните ангажименти и натоварения семеен живот, може да бъде плашеща. Тук идва кампанията „Да четем на глас“. Екипът на Пиле предлага подкрепа на родители, работещи от дома, които търсят за децата си образователни и ангажиращи дейности. „Да четем на глас“ окуражава децата да четат, да слушат истории и дори сами да ги съчиняват. На практика заниманието се осъществява чрез обаждане чрез Facebook или Skype, като се адаптира според нивото на всяко дете и се гарантира, че на децата не им доскучава. Четенето на глас спомага за повишаване на равнището на грамотност и в същото време за подобряване на самочувствието на децата.

„Всички ученици трябва да имат достъп до висококачествено образование, докато са у дома“

Мария Компанията EdTech работи за осигуряване на равен достъп до устройства за електронно обучение Естония, Талин

Солидарността и взаимната помощ са по-важни от всякога, за да преминем през пандемията от COVID-19 заедно. Водена от тази идея, Мария осъществява връзка между естонски семейства, които могат да си помагат по конкретен проблем. Естонските ученици трябва да учат дистанционно от дома си чрез онлайн уроци, но не всеки има възможност за това, поради липсата на електронни устройства като лаптопи или таблети. Благодарение на проекта на Мария „Компютър за всеки ученик“ семействата, разполагащи с устройства, които не използват у дома или в офиса, могат да ги дадат на тези, които нямат. Така всеки ученик получава достъп до дистанционно обучение. За по-малко от месец 1200 компютъра са преминали от едно семейство в друго.