„Притежаваме много таланти, нека ги използваме сега и тук“

Групата RolliGang: Александър, Бени, Йоханес, Орацио и Сара Създават песен, за да окуражат героите в цяла Германия да продължат борбата Германия, Мюнхен

Всеки от нас е имал момент на слабост от началото на кризата. Ограничителни мерки, загуба на работно място, отменени планове или – най-страшното – загуба на близки хора поради вируса – понастоящем има много причини, поради които можем да се поддадем на отчаяние. Но нека не забравяме, че някои от нас са се сблъсквали с подобни трудности и преди COVID-19. Александър, Бени, Йоханес, Орацио и Сара от Германия знаят какво е криза. Години наред те живеят с увреждане. В настоящата обстановка на несигурност четиримата решават да обединят сили и да повдигнат обществения дух с нова песен на групата си RolliGang. „Важни и единствено важни са хората. Истинските герои днес са тези, които се грижат за другите“, се пее в песента. Затрогващата ода е посветена на добротата, надеждата, справедливостта и единството и отразява усилията на многобройните герои в цяла Европа. Песента „Wir schaffen diese Krise“ (Ще преодолеем кризата) може да се намери в Youtube.

„Да запеем! Тъкмо сега!“

Матиас Организира онлайн хорови репетиции за всички, които искат да пеят заедно Германия, Регенсбург

Нищо не разсейва по-добре от музиката. Така че, защо да не се възползваме максимално от карантината и да не изпеем няколко песни? През последните няколко месеца Cantemus-TV предоставя тази възможност на хората от Регенсбург и други места. „Като диригент на хора Cantemus в Регенсбург, исках да дам възможност на хора от всички възрасти да изразят себе си чрез музика“, обяснява Матиас. „Така създадохме нашата онлайн „Cantemus-TV“: каним деца, младежи и семейства да пеят заедно. Вярваме, че пеенето може да пребори скуката и да облекчи тревогите, като същевременно създава усещане за топлота и спокойствие.“ Cantemus-TV кани зрителите да участват активно в занятията на членовете на хора, както и да представят свои собствени творби. Според Матиас това е напълно нов израз на усещането за принадлежност и солидарност.

„Показваме солидарност отвъд границата и подкрепяме здравните работници в Страсбург“

Клаус Подема дарителска кампания за болници в Кел и Страсбург Германия, Кел

COVID-19 е шок за живеещите и работещите около границите, както и изпитание за дългогодишни трансгранични инициативи. Да вземем за пример Гражданската фондация на Кел. В продължение на много години тя се е посветила на интензивния диалог и сътрудничество между Кел и един от най-близките му съседи: френският град Страсбург. Но спира ли Фондацията дейността си след затварянето на френско-германската граница? Ни най-малко. „Искахме да изпратим положителен сигнал за солидарност през границите, а в същото време и да помогнем на грижещите се денонощно за нашето здраве. Ето защо подехме голяма дарителска кампания в подкрепа на болничния персонал на болницата в Кел и Университетската болница в Страсбург“, обяснява Клаус, член на фондацията. До края на кампанията Гражданската фондацията на Кел е изпратила по 4500 евро на всяка от двете болници. Даренията ще помогнат на медицинския персонал в ежедневната им работа.

„Даваме възможност за артистична благодарност към лекарите и медицинските сестри по целия свят“

Кристиане и Ларс Създават профил в Instagram „WeSayGracias“ (Казваме „Благодаря“), на който творците могат да изразят своята благодарност към медицинския персонал Германия, Мюнхен

Изкуството е огледало на обществото. Но COVID-19 ни показа как големите обществени промени също могат да прекъснат връзката между творците и тяхната публика. Изложбите и представленията на живо изведнъж бяха прекъснати, но не и творческото вдъхновение. Кристиане и Ларс от „Who's Mark“ си поставят за цел да решат този проблем с профила в Instagram „WeSayGracias“, който предоставя платформа на творците, за да изразят своята благодарност към здравните работници по света. „Получихме отзиви от Майорка, Мелбърн и много други места,“ обясняват ентусиазирано Кристиане и Ларс. В момента има над 100 публикации с хаштаг #wesaygracias на хора с най-различни творчески биографии.

„Претъпканата чакалня винаги създава голям риск от зараза. Искаме да сведем до минимум тези рискове“

Лина Предоставя на общопрактикуващите лекари софтуер за записване на час, за да помогне за намаляване на опашките на пациентите Германия, Хамбург

Общопрактикуващите лекари се оказаха в много деликатна ситуация по време на епидемията от COVID-19. Тъй като пациентите започнаха да се редят на опашки за диагностика и лечение, възникна следният въпрос: Как могат лекарите да са сигурни, че хората няма да се заразят с вирус, докато чакат на дълги опашки? Лина е съосновател на компания, предоставяща софтуер за резервации на ресторанти в Германия. Тя разбира за проблемите на лекарите, докато търси решение на своите. „Създадохме платформа, за да намалим времето за чакане в ресторантите, но те бяха затворени заради коронавируса. Така тя стана ненужна и решихме, че може да бъде полезна на лекарите." Лина предоставя своя софтуер на общопрактикуващите лекари, които не искат в чакалните им да има хора, за да се предотврати разпространението на заразата. „Сигурни сме, че нашето решение носи добавена стойност за обществото, дори и след COVID-19,“ казва тя. Намирането на софтуерни решения за облекчаване на заплахата от COVID-19 също беше приоритет за ЕС. Програмата EUvsVirus например доведе до създаването на 2164 екипа, които работят за намирането на такива решения.

„Със светлинния ни сигнал обществените места могат да контролират присъствието при спазване на законовите изисквания“

Арне Новите технологии имат ценен потенциал за ограничаване на струпването в затворени пространства Германия, Дармщат

Социалното дистанциране и публичните пространства не са непременно несъвместими, но съвместяването им може да е трудно. Дружеството Connfair е разработило нови технологични концепции за контрол на присъствието и достъпа, които гарантират контрола при провеждането на панаири и други публични събирания. Водещият им продукт наподобява светофар. Той следи броя на хората, които вече са допуснати в дадено затворено пространство и автоматично преминава от червена на зелена светлина, ако има място за повече хора. „Светлинното устройство е много лесно за инсталиране и е пряко свързано с интернет благодарение на интегрирана SIM карта. То може да бъде допълнено и с нашето приложение брояч“, обяснява Арне, създател и главен изпълнителен директор на Connfair. За клиентите на стартиращото предприятие възможността да анализират потока от посетители определено е улесняваща, по-специално за бизнеса, който трябва да се съобразява с правителствените мерки и да предотвратява разпространение на вируса.

„Работим като доброволци за повече солидарност в Европа“

Лауренц Работи като доброволец в Европейския корпус за солидарност Германия, Шпилберг

Увеличи се значително броят на младите европейци, които помагат на обществото като доброволци чрез Европейския корпус за солидарност. 18-годишният Лауренц Ауперле от Германия е един от тях. От септември миналата година работи като член на организацията във Франция. Коронавирусът обаче не му остави друг избор, освен да се върне у дома в Германия. Това обаче не му попречи да продължава да работи за каузата по интернет. Лауренц и петима други доброволци от различни части на Европа започват проект, наречен „La Semaine de l’Europe“ („Седмица на Европа“), който насърчава хората да научат повече за Европа, ЕС и нашето културно многообразие. „Гражданите не знаят каква е ползата от ЕС и как те, като част от него, могат да допринесат за всеобщото благо. Това е, което ние се стремим да променим. Искаме да допринесем за изграждането на солидарност в Европа. Тъкмо солидарност е много необходима в трудни периоди като този, през който преминаваме."

„Като граждани на Бремен, искахме да помогнем на нуждаещите се“

Араш и Анна Доставят лични предпазни средства на местни организации Германия, Бремен

Араш и Анна започват онлайн бизнес и предлагат продукти и услуги на строители, търговци и производители в Германия, Австрия, Франция, Италия и Нидерландия. В усилията за борба с пандемията от COVID-19 техните служители дариха стотици маски на организации близо до централата си в Бремен. След като научават, че местната хранителна банка се нуждае от маски, тяхната общност се мобилизира, за да окаже подкрепа и да облекчи недостига на лични предпазни средства на банката. „Много са ентусиазираните служители, които се присъединяват към инициативата,“ каза Анна. „Всеки един от нас може да направи нещо. Като допринасяме малко по малко, можем заедно да решим критичните проблеми."

„Прилагам структурираната обработка на контролните списъци от авиацията в спешната медицина“

Максимилиан Прилага принципите на наученото като пилот в работата си като парамедик Германия, Harlaching

Максимилиан се е обучавал за пилот, но е прекъснал обучението си заради липсата на перспективи за заетост. Той използва свободното време, за да се обучава като парамедик. Преди кризата с COVID-19 Максимилиан е помощник-пилот, но след като се оказва във временна безработица, започва работа като парамедик в клиниката Harlaching („Харлахинг“) в Мюнхен, Германия. Той е доволен, че предходният му опит като пилот е много полезен за новата му роля. Работниците в здравеопазването навсякъде в ЕС показват солидарност, като лекуват пациенти от различни държави членки. Германските болници, например, лекуват пациенти в критично състояние от Италия и Франция, като предоставят собствения си капацитет за интензивно лечение за граждани от тези страни.

„Мислете за хората, изложени на по-висок риск поради тежките си заболявания“

Лиза Грижи се за възрастни хора като медицинска сестра Германия, Берлин

Медицинските сестри са сред здравните работници на предна линия по време на най-сериозните епидемии в миналото, в това число свинския грип H1N1, тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) и близкоизточния респираторен синдром (MERS). Както и при предходните епидемични взривове, медицинските сестри в цяла Европа участват в борбата за спиране на разпространението на смъртоносния вирус COVID-19. Като полагат преки грижи за засегнатите хоспитализирани пациенти или водят широкомащабни операции за опазване на общественото здраве, медицинските сестри са на предна линия и в центъра на усилията за защита на здравето и благоденствието на пациентите и на населението. Лиза отбелязва, че заради прилаганите мерки за безопасност работата ѝ е още по-трудна от обикновено: „Голяма част от комуникацията с пациента се основава на лицевите изражения. Дори една лека усмивка може да означава много. За съжаление в момента тази комуникация не е възможна.“ Изключително горди сме с всички медицински сестри, които продължават да изпълняват професионалния си дълг по време на пандемията.

„Помагам на спасителната служба“

Петер Работи за парамедицинската служба Германия, Аугсбург

Като много здравни работници, Петер е изключително зает с оказването на помощ на пациенти с подозирани или доказани симптоми на COVID-19. Доскоро той е работил за Lufthansa Airlines. Междувременно навсякъде медицинските екипи стават все по-натоварени и се нуждаят от допълнителна подкрепа, за да се справят със случаите на COVID-19. Благодарение на неуморните усилия на хора като Петер, пациентите могат възможно най-бързо да бъдат транспортирани и лекувани в болница. ЕС също работи за координирането и активизирането на тези усилия. В някои случаи, нуждаещите се от интензивни грижи пациенти се транспортират от претъпкани болници в други, които могат да осигурят по-добри грижи, в т.ч. болници в различни държави. Наскоро 11 пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение, бяха транспортирани по въздух от Франция в Люксембург, а други 3 от Франция в Австрия. 11 пациенти в подобно положение бяха транспортирани от Италия в Австрия. Убедителен пример за това как успяваме да превъзмогнем кризата заедно.

„Продължаваме да работим, за да храним хората“

Макси Помага в ресторанта на майка си Германия, Хиртен, Рейнланд-Пфалц

Майката на Макси можеше да затвори ресторанта си и да получава помощ от правителството. Но тъй като семейството им живее в селски район с малко възможности за предлагане на храна, майка ѝ решава да започне да доставя храна по домовете на хората от околността. Макси и семейството ѝ доставят храна на възрастни и уязвими хора без допълнително заплащане. Много ресторанти в цяла Европа осигуряват храна на хората при трудни икономически условия и полагат усилия да запазят бизнеса и персонала си.

„Да помагаш на хората да бъдат здрави е най-важното“

Юлия Поема допълнителни смени в аптека, за да помогне на хората да бъдат здрави Германия, Алтьотинг

От три години Юлия работи като технически асистент в аптека, но никога не е била толкова натоварена, колкото през последните няколко седмици. В настоящата ситуация фармацевтите играят решаваща роля навсякъде в Европа, като предоставят информация, консултации и медикаменти на своите клиенти. Забавянето на разпространението на вируса не може да се постигне без хора като Юлия, тъй като аптеките често са първото място, където хората търсят информация за мерките за безопасност, за симптомите и тяхното лечение. Те също така облекчават натовареността на здравните специалисти, които са под огромен натиск. Много са героите на Европа като Юлия, които работят в областта на фармацията и здравеопазването. В помощ на техните усилия Европейският съюз финансира 18 изследователски проекта и 140 екипа в Европа, които работят денонощно, за да разработят ваксина срещу коронавируса.

„Безсънни нощи и многобройни телефонни обаждания – как успяхме да върнем приятел от Африка“

Сара Отново с приятел, блокиран в чужда страна Германия, Гархинг

Епидемията COVID-19 оказва огромен натиск върху здравния персонал и болниците по света. Не е трудно да си представим колко по-тежки, за съжаление, са проблемите в развиващите се страни и страните с ниски доходи, като се имат предвид трудностите, които изпитват техните здравни системи и без коронавирус. Тази мисъл тревожи Сара от Гархинг (Германия). Неин приятел от Италия е на гости на роднини в Бенин, когато е обявена пандемия и държавите започват да затварят границите си. Тя започва лична кампания, за да изведе приятеля си от Бенин. С помощта на неговия работодател, колегите му, семейството и много мила служителка в туристическа агенция, той успява да се върне в Германия. Националните авиокомпании качиха на бордовете си граждани на ЕС от много различни държави членки в спасителни полети. Това стана възможно чрез програмата на ЕС за репатриране на граждани на ЕС в родните им страни. От средата на април 41 760 граждани на ЕС са върнати у дома със 193 полета.

„Интересува ме способността на музиката да обединява хората“

Соня Обединява хората чрез музика Германия, Майнц

Музиката е мощен инструмент за свързване на хората, особено в тези трудни времена, когато много от нас се чувстват самотни. Затова Соня, професионално сопрано, използва страницата си във Фейсбук, за да обединява хората в дуети. В този музикален проект могат да участват както професионални музиканти, така и любители. На 22 март тя събра много хора, които в 18 часа заедно изпяха европейския химн от прозорците си.

„Днес правя всичко, което мога, за промяна на бъдещето“

Каролин Работи като шофьор на линейка на доброволни начала Германия, Бургхаузен

Неотдавна завършила училище, Каролин ще следва медицина през следващата година: нейното призвание е да помага на хората при спешни ситуации. От началото на пандемията нейната работа като доброволец е станала неимоверно по-трудна, но тя отговорно спазва необходимите мерки за предотвратяване на разпространението на вируса. Забавянето на разпространението на COVID-19 е една от основните цели на ЕС и на всички европейци. За постигането на тази цел заедно осигуряваме основни услуги и жизненоважно медицинско оборудване.

„Да се грижим един за друг и да се отнасяме към всички с уважение: днес всички се нуждаем от повече солидарност“

Ана Работи като стажант-медицинска сестра Германия, Щарнберг

Ана е започнала обучението си за медицинска сестра през октомври 2018 г. и всеки момент може да бъде повикана, за да помогне. Нейното отделение е подготвено за извънредни ситуации, свързани с COVID-19, и тя е била обучена да използва оборудване за наблюдение, с което обикновено медицински сестри не работят. Времената са особено стресиращи и емоционално натоварващи за студентите. Но Ана и нейните колеги правят всичко възможно, за да помогнат в борбата с вируса. Тя се опитва да напомня на всички да се грижат един за друг, да се отнасят уважително помежду си и винаги да вземат мерки за безопасност. Такава солидарност може да се види във всички държави членки. Франция дари 1 милион маски на Италия, а Германия предостави 7 тона медицинско оборудване на Италия, включително апарати за изкуствена белодробна вентилация и анестезиологични маски, помагайки за спасяването на човешки живот.

„Продължаваме да работим: пациентите ни имат нужда от нас“

Едина Предоставя зъболечение във време на криза Германия, Корнтал-Мюнхинген

Д-р Глазер има стоматологична клиника заедно с шестима свои колеги, което е огромно предизвикателство в настоящата криза. Често липсват дезинфектанти и защитна екипировка, а клиниката се намира в район, силно засегнат от заразата. Лечението на пациентите крие рискове за лекарите. Но Едина и нейните колеги продължават да работят: пациентите се нуждаят от тях, особено онези, които изпитват силна болка. Грижата за хората е наш приоритет. Милиони медицински сестри, лекари, зъболекари и болногледачи се борят с коронавируса. Европейският съюз се стреми да подсигури на държавите членки бърз достъп до животоспасяващо медицинско оборудване.

„Работим, за да облекчим работата на така необходимите ни лекари“

Клаудия Помага в грижите за пациентите със силни болки, докато лекарите се концентрират върху COVID-19 Германия, Хершинг ам Амерзее

Тъй като медицинските специалисти са подложени на огромен натиск в настоящата криза, остеопати като Клаудия помагат за облекчаване на работното натоварване на лекарите, като се грижат за пациенти, страдащи от други заболявания, които не са свързани с COVID-19. Благодарение на остеопати като Клаудия тези пациенти продължават да получават лечение и облекчение на болката си дори и по време на кризата, която ангажира повечето специалисти в борбата срещу пандемията. Подобна подкрепа е от огромно значение за пациентите и облекчава тежкото работно натоварване на лекарите и медицинските сестри.