„Разнасям хранителни продукти, помагам в градината или просто изслушвам. Правя всичко възможно да помогна“

Кайлум Отделя от личното си време за помощ на стари хора и здравни работници Ирландия, Балебрикен (Ballybricken)

Кайлум е скаут от Балебрикен, Ирландия. Той често участва в доброволчески дейности и за него ситуацията с Covid-19 е още една възможност да помогне. Сега той подкрепя старите хора и здравните работници на предна линия в борбата с коронавируса. „Създадох постер, който споделих в социалните медии и поставих в зони с натоварен пътен трафик“, обяснява той. Постерът информира местните жители за помощта, която Кайлум предлага, включително доставка на хранителни стоки, помощ в градината или просто възможност да си поговорят при спазване на социалната дистанция. Преди избухването на епидемията от Covid-19, Кайлум е доброволец към ирландската скаутска организация Scouting Ireland. Той отговаря за обучението и придобиването на практически опит от младите скаути. Например той редовно организира 17-дневни мисии, през които скаутите трябва да водят устойчив начин на живот в съответствие с Целите за устойчиво развитие на ООН.

„Сътрудничеството между изследователите е изключително важно по време на кризата“

Люк Работи за създаването на ново лекарство въз основа на молекула, противодействаща на причинени от Covid-19 белодробни възпаления Ирландия, Дъблин

Много хора все още не са чували за „Itaconite“, но наскоро беше установено, че тази молекула с противовъзпалителни свойства може да облекчи респираторните проблеми на пациенти с Covid-19 и, в крайна сметка, би могла да спасява човешки живот. Професор Люк О’Нийл и неговият екип от учени в „Тринити колидж“ (Trinity College), Дъблин, извършват тестове с веществото. Те се надяват, че с помощта на молекулата ще може да се потискат белодробни възпаления, причинени от вируса Covid-19. Дейността на Люк се финансира по проекта „INITIATE“ на ЕС. Програмата на Съюза „Хоризонт 2020“ финансира 18 изследователски проекта и 151 екипа в цяла Европа, за да подкрепи усилията бързо да бъде намерена ваксина срещу Covid-19. Целта е подобряване на диагностиката, клиничното управление и лечението.

„Поканихме хората да гласуват за нещото, което считат, че е най-важно да имат със себе си по време на карантината“

Феми Документира културата и начина на живот в Ирландия по време на пандемията Ирландия, Дъблин

Едно от нещата, които научихме от COVID-19, е как се изменят възприятията на хората за това кое считат за абсолютно необходимо. Всички бяхме свидетели на порива за презапасяване с тоалетна хартия; какво ли определят обаче по-младите поколения като незаменимо нещо? В стремежа си да намери отговора на този въпрос, ирландската компания Slight Motif публикува в социалните медии списък с 32 неща, които са най-необходими по време на карантината. От компанията канят хората да гласуват за това, което считат за „абсолютно необходимо“ за тях, като избират от списък, включващ хартиени санитарни изделия, снаксове, дезинфектант за ръце и фитнес оборудване, наред с другото. „След пет кръга на гласуване младата публика избра приложението Spotify като най-необходимото нещо, с което да разполагаме по време на карантината“, казва Феми Фалана. Инициативата, наречена „Quarantine Bunker Pack“, е част от усилията на Slight Motif за документиране на градската култура и начин на живот в Ирландия.

„Силни сме в това да се обединяваме в трудни времена“

Патрик Пренасочва производството на фабриката си за алкохол към необходими в кризата продукти Ирландия, Дръмшанбо

Патрик живее в Лайтрим и при нормални обстоятелства произвежда джин и уиски. Но нуждите се променят и той адаптира производството си. Днес екипът му осигурява дезинфектант за ръце за аптеки, лекари, магазини и благотворителни организации в Западна Ирландия. В цяла Европа хората адаптират професионалните си умения, за да подкрепят здравните работници в борбата срещу пандемията.