„Пазарите на едро гарантираха наличието на широк набор от продукти, въпреки транспортните и логистичните проблеми“

Centro Agroalimentare Roma Гарантира достъп на жителите на Рим до питателна храна по време на ограничителните мерки Италия, Рим

Кризата с COVID-19 промени представата ни за много неща, които преди приемахме за даденост. Вероятно най-яркият пример беше пазаруването на хранителни стоки: как да се снабдите с храна, при положение че сте под карантина и повечето магазини са затворени? Жителите на Рим можеха да разчитат на Centro Agroalimentare Roma. „Регистрирахме скок на търсенето на плодове и зеленчуци“, казват от компанията. „Местата ни на продажба продължиха да работят, като осигурявахме основни местни стоки на хората, принудени да останат по домовете си.“ Нещо повече: тъй като част от населението не разполага със средства да си купува достатъчно питателна храна, Centro Agroalimentare Roma си партнира с местни групи и служби и само през март и април 2020 г. са дарени 2 милиона порции храна. Тези усилия се координират онлайн под хаштага #TogetherWeWillDoThis, като неотдавна инициативата получи признание от ФАО.

„Винаги сме били отдадени на борбата срещу социалното неравенство“

Екип „QuestaèRoma“ Подема видео кампания с инструкции как да се спазват мерките срещу COVID-19 Италия, Рим

В първите дни на карантината в Италия повечето хора са объркани. Инструкциите на правителството не винаги са ясни и се променят толкова бързо, че мнозина не смогват да се адаптират. Културната и спортна асоциация QuestaéRoma („Това е Рим“) бързо си дава сметка за това и решава да помогне на хората, които се нуждаят от по-ясни обяснения. „Нашата асоциация винаги е била отдадена на борбата срещу социалното неравенство. Организираме кампании, културни и музикални събития, като поставяме така наречените „социални малцинства“ в светлината на прожекторите. Когато видяхме какво се случва с COVID-19, решихме, че е от съществено значение да се предоставя полезна и разбираема информация за всички", обяснява екипът. QuestaéRoma в крайна сметка продуцира видео кампания на италиански език с подробно описание на правилата, които трябва да се следват. Благодарение на помощта на доброволци, видеото е преведено на няколко езика, включително на нигер-конгоанския език волоф, на английски, френски, албански и румънски. Получава много положителни отзиви от цяла Италия.

„Как се преживява четири месеца с 735 евро в Италия?“

Джулиано Живее четири месеца без заплата и полага доброволчески труд Италия, Реджио Емилия

Какво бихте правили, ако имахте 11-годишна дъщеря, а цели четири месеца не получавате доходи? В подобна ситуация повечето хора биха изпаднали в паника. Джулиано обаче решава, че ще посвети времето си на контакт с природата и на доброволческа дейност, а именно да раздава маски в квартала. „Работя за компания, произвеждаща транспортни ленти, но на 3 март ми казаха да си ходя вкъщи. Компанията затвори врати и освободи служителите си. Трябваше да чакам до началото на май, за да получа обезщетения за безработица: 735 евро преди данъчно облагане. Повече не получих нищо. Беше много трудно“, казва той. ЕС полага усилия за подобряване на подобни ситуации. Това включва финансиране от 100 млрд. евро за запазване на работни места, храна и основна материална помощ за най-нуждаещите се, както и 37 млрд. евро от структурни фондове в подкрепа на здравеопазването, предприятията и работниците.

„Даряването на книги е добър начин на подкрепа за семейства в нужда“

Джузепина и Джанфранка Предоставя книги на семейства, силно засегнати от кризата с Covid-19 Италия, Милано

На японски „кифубон“ означава даряване на книги. Така е наречен и международен проект, който достигна Испания, Франция, Германия и Италия през 2019 г. Благодарение на тази уникална инициатива редовно се даряват книги на благотворителни организации. В контекста на епидемията от Covid-19, посланикът за световен мир Прем Рават дари над 10 000 екземпляра от книгата си „Splitting the Arrow: Understanding the business of Life“ за целите на проекта. Книгата е известна с това, че е повлияла за декларацията „Pledge to Peace“ (Ангажимент за мир), съставена в съавторство с председателя на Европейския парламент. „Книгата беше избрана заради положителните послания, които предава с кратките си и забавни истории. Тя говори за приобщаване, вътрешна сила, възможността за вземане на правилни решения и за мира вътре във всеки един от нас“, пояснява Джузепина. Книгите са раздадени на родители и деца, изпаднали в затруднение поради Covid-19.

„Сега знам какво наистина значи силна и обединена Европа“

Джо Бори се редом с италиански лекари за живота на хора с коронавирус Италия, Леко

Координационният център за спешно реагиране на ЕС помогна за изпращането на медицински екип от Румъния в помощ на здравните работници в Италия. Водени от майор Джо Строеску, те работиха повече от две седмици рамо до рамо с италиански специалисти, за да спасят живота на пациенти с коронавирус. Екипът от 3 медицински сестри и 11 лекари включва пулмолози, анестезиолози и специалисти по интензивна и спешна медицина. Всички те са преминали тридневно обучение за италианската здравна система преди да облекат предпазните екипи и да започнат да лекуват пациенти в градовете Леко и Мерате в Ломбардия. Както казва Джо, „Няма значение откъде идваме. В живота има значение какво правим и в тези трудни моменти е важно да покажем солидарност и да си помагаме взаимно, защото само заедно можем да спечелим тази битка. Този жест на солидарност спаси живота на много хора и показа истинския смисъл на семейството на ЕС.“ Не можем да не се съгласим с това.

„Помагаме с всички сили на здравните служби на местно равнище“

Антонио и Франческо Произвеждат дихателни клапани с 3D принтер Италия, Варезе

В Съвместния изследователски център на Европейската комисия (СИЦ) в Италия Антонио Пиша обикновено разработва специални части и детайли за нуждите на учените. Когато лабораториите се затварят заради карантината, той започва да произвежда дихателни клапани с 3D принтер. Колегата му Франческо Скафиди-Арджентина доставя първите 22 животоспасяващи клапана в болница във Варезе на 15 април. „Изследователите от СИЦ работят по различни проблеми, свързани с кризата от Covid-19. Ние, работещите в службите за технически услуги и поддръжка на СИЦ, сме щастливи да помагаме всячески на здравеопазването на местно равнище", казва Антонио. Персоналът в други обекти на СИЦ в Белгия, Германия и Нидерландия също дарява медицинско оборудване и консумативи на местните общности и здравни заведения. „Искаме да покажем на европейските ни съграждани, че ни е грижа и че ще ги подкрепяме по всякакъв начин“, потвърждава директорът в СИЦ Рийн Строоснийдер.

„Адаптирахме бизнеса си, за да продължим да работим“

Маурицио Преобразува производствените линии на фирмата си, за да произвежда маски и ги дарява на общината Италия, Реджио Емилия

Възникналата неотдавна необходимост от маски и други предпазни средства в Европа изискваше промишлена гъвкавост до ниво, невиждано преди Covid-19. „Логистичният сектор трябваше да промени работната си организация, а именно там е нашата сила. Ние сме гъвкави, възползваме се от цифровизацията на веригата на доставки и имаме управленската способност да отговаряме на настоящите нужди, докато гледаме към бъдещето", казва Маурицио. Неговата фирма веднага преобразува някои от своите производствени линии за облекло, за да произвежда маски. „Участвахме в призив за регионално финансиране, но все още чакаме решението. Междувременно дарихме 3500 маски на общината", обяснява Маурицио.

„Да сме на разположение и да помагаме е нашият отговор на извънредната ситуация“

Франческо, Киара и Росарио Доброволци в инициативата на Италианския Червен кръст „Принто Спеса“ пазаруват и доставят хранителни стоки за най-уязвимите групи от населението Италия, Черталдо

Ако живеете в италианския град Черталдо, има голяма вероятност вече да сте видели доброволците на Червения кръст които „щъкат“ между местния магазин за хранителни стоки и домовете на хората в нужда. Те участват в инициативата „Pronto Spesa” за доставка на хранителни продукти на нуждаещите се. Франческо, Киара и Росарио са сред тези доброволци. След призива на министерството на здравеопазването към населението да избягва струпванията на едно място, те решават, че е време да подадат ръка за помощ. „Много семейства в нашата община се свързаха с Комитета на италианския Червен кръст на Черталдо“, обясняват те. Доброволците на Червения кръст, в униформа и с подходящи лични предпазни средства, са организирани в екипи. Те получават ежедневно молби от гражданите да се намесят и да помогнат на най-уязвимите групи: възрастните хора, инвалидите и хората с понижена имунна защита.

„Подкрепата и помощта за най-нуждаещите се имат ключова роля“

Марко Доброволно помага на Италианския Червен кръст и показва, че по време на криза всеки жест е важен Италия, Рим

„Il tempo della gentilezza“ е инициатива на Италианския Червен кръст, обхващаща цялата страна. Стотици доброволци помагат на най-засегнатите от кризата с COVID-19 хора чрез основни услуги, като например доставка на хранителни продукти и лекарства. Марко Д’Амико работи като доброволец за инициативата в Рим. „Снимката е от момент на подготовката на доставките“, казва той. „Дълбоко съм убеден, че подкрепата и помощта за хората, които най-много се нуждаят от тях по време на епидемията от COVID-19, играят ключова роля.“ Италианският Червен кръст счита, че настоящите действия трябва да бъдат интелигентни, безопасни и доброжелателни. Той подчертава, че всеки жест е от значение – от окуражителните бележки върху предното стъкло на линейката до дарените маски и предпазна екипировка, а също и доставките на закуска или обяд за болничния персонал.Амбициозен дългосрочен бюджет на ЕС ще бъде жизненоважен за възстановяване на икономиката и за изграждане на зелена, дигитална и устойчива Европа след Covid-19. Научете как: https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/priorities/dlghosrochniiat-biudzhet-na-es-sled-2020-gh

„Гладът не подлежи на карантина“

Мирча Помага за оползотворяването на излишъците от храни Италия, Пескара

Фондацията Banco Alimentare Onlus Foundation подпомага 1 500 000 души в нужда чрез раздаването на излишъци от храни на 7 500 благотворителни организации в Италия. През изминалите два месеца, поради пандемията от COVID-19 търсенето на продоволствена помощ в Италия е нараснало с 40%, а дори и с над 60% в някои региони. Хранителната банка остава отворена, предвид факта, че предоставя услуга, която е основна за страната. От началото на 2020 г. Banco Alimentare Onlus Foundation е доставила 30 000 тона храна, като помощта от Европа е изиграла основна роля за нейната дейност. По време на доставките екипът стои отвън, спазва изискванията за социално дистанциране и дава увереност на хората, че ще получат храна. „Заля ни цунами от солидарност“, обяснява президентът на фондацията Джовани Бруно. „Доброволческото движение набра мощ с избухването на епидемията. Невероятно е. Сега трябва да правим повече, а не по-малко“, потвърждава Мария, доброволец от Салерно.

„Осъзнаването на факта, че сме изправени пред първия случай в Европа, ни помогна да предотвратим по-нататъшно разпространение“

Аннализа Открива първия случай на пациент с Covid в Европа Италия, Кодоньо

На 20 февруари доктор Аннализа Малара взема решение, което променя всичко, спасява живота на Матиа Маестри и на много други хора в цяла Европа. 37-годишният изследовател Матиа Маестри е първият случай на COVID-19 в Европа. Въпреки че е млад и атлетичен, Матиа изпада в много тежко състояние. След като резултатите от всички тестове се оказват отрицателни, Аннализа решава на пациента да бъде направен тест за коронавирус. В ретроспекция Аннализа осъзнава, че незабавното обявяване на тревога е позволило въвеждането на мерки за спиране на разпространението и превенция в Италия и в други европейски държави. Тя е убедена, че международната солидарност и научното сътрудничество са ключът към справянето с пандемията. „Надявам се, че моята история ясно показва, че независимо къде работим и кои сме, можем да променим нещата, ако влагаме в работата си почтеност и страст. Надявам се също, че Европа ще стане по-единна и силна, защото спешни ситуации като тази могат да се преодолеят успешно само ако срещу тях се изправи обединена голяма нация.“

„Необходимо е да се борим с дезинформацията по прост и забавен начин“

Сара Подкрепя свободните и независими медии Италия, Рим

В този исторически момент за Европа комуникацията е трудна, а още по-трудно е намирането на вярна информация. В началото на пандемията Сара решава да стартира серията безплатни подкастове „Coffee al Fly“, в която разглежда най-разнообразни теми, като например социалното дистанциране, финансовото образование и европейския суверенитет. Всяка седмица тя обсъжда последните новини с колеги и приятели, като се старае да намери вярната информация и да разбере правилно събитията. Със своето начинание Сара помага на хората, които желаят да научат повече относно избора на политики и мерки от страна на правителствата във връзка с кризата с COVID-19. Членовете на Европейския парламент призоваха за създаването на европейски информационни източник с цел всеки да има достъп до новини, основани на фактите. Те също настояха социалните медии да се борят с невярната информация и езика на омразата. Със своите подкастове Сара вдъхва надежда на слушателите си и опровергава погрешните схващания, за да подкрепя мира и солидарността в настоящото извънредно положение.

„Пренасочихме производството от дрехи към маски. Това беше правилното решение, което трябваше да вземем“

Анна Наема жени в риск в производството на маски за многократна употреба Италия, Верона

Анна е основател и главен изпълнителен директор на Quid Impresa Sociale – проект, който предоставя възможността на жени в риск да изработват предмети от рециклирани материали. През април предприятието започва производството на маски, изработени от специална непропусклива и антимикробна тъкан, перяща се до 15 пъти. За да пренасочи производството си към този вид маски, предприятието се обръща към Италианския национален здравен институт и получава необходимите сертификати за разпространението им като медицински изделия от категория I. В сътрудничество с членовете на Legacoop – професионално сдружение на кооперативите в Италия, инициативата е една от многото в борбата с разпространението на вируса.

„Бъдещето е в нашите ръце, нека не ги държим в джобовете си“

Isinnova Триизмерен печат, маски, респираторни клапани и медицински консумативи Италия, Бреша

В отговор на недостига на респираторни клапани в местната болница дизайнерската лаборатория ISINNOVA разработва прототип и използва 3D принтери за производство на нови клапани само за няколко часа. Дизайнът е направен с отворен код, позволяващ на всеки с 3D принтер да създава и доставя клапани в болниците. В сътрудничество с лекари те също така трансформират маски за шнорхелинг в медицински маски, за да отговорят на огромното търсене от страна на болничния персонал на лични предпазни средства.

„Осъществи идеите си“

Масимо Произвежда маски за лице с новия си екип от 450 души Италия, Болоня

Масимо, чрез своята фирма GVS, играе решаваща роля в битката срещу COVID-19. Организацията непрекъснато работи за увеличаване на производството на необходимите маски, като разширява производствените си мощности, за да се съсредоточи върху личните предпазни средства и медицинските продукти за филтриране – специално за италианския пазар. GVS също си сътрудничи с Университета в Болоня, тества маски за лице за медицински персонал, проучва специалните процедури за почистване и стартира проект за цифрово образование. Европейският съюз работи в подкрепа на производството на такова медицинско оборудване. Всички държави членки вече имат достъп до първия по рода си стратегически резерв в rescEU от медицинско оборудване, като например защитни маски, по линия на механизма на ЕС за гражданска защита.

„Купете обяд или вечеря днес, за да е сигурно, че ресторантите ще са отворени утре“

Global Shapers Подкрепя ресторанти и кафенета Италия, Рим

Борбата с разпространението на COVID-19 наложи затварянето на много заведения. В резултат от това доста ресторанти и кафенета изпаднаха в затруднено икономическо положение. В Италия мрежата Global Shapers Rome създаде платформата Save One Seat (Спасете едно място), където хората могат да купят ваучери за обяд или вечеря в любимите си ресторанти днес и да ги използват след края на извънредната ситуация. Така заведенията получават веднага финансови средства за покриване на настоящите си разходи, докато клиентите изчакват възможността за обяд или вечеря с близки и приятели. ЕС също подкрепя бизнеса, сблъскващ се с подобни трудности. Европейският инвестиционен фонд, например, мобилизира 8 млрд. евро, за да подпомогне най-малко 100 000 дружества, засегнати от епидемията.

„Помагам на болниците да имат достъп до най-съвременните средства за откриване на COVID-19“

Клаудио Обучава здравни специалисти в прилагането на техники за молекулярна диагностика Италия, Рим

В настоящата сериозна и променлива ситуация е необходимо ние, европейците, да сме обединени, за да спрем разпространението на COVID-19. Клаудио използва новаторските си умения в областта на молекулярната биология и научните изследвания, за да даде своя принос. Той работи в дружеството Servizi Diagnostici и се е специализирал в дистрибуцията на продукти за диагностика за лабораториите, като помага за осигуряването на решения за доставчиците в областта на здравеопазването в цяла Европа. С цел да се улесни сътрудничеството между държавите членки, решението на ЕС относно трансграничните здравни заплахи позволява съвместно възлагане на обществени поръчки, за да се осигури достъп до медицински материали на справедливи цени, които се разпределят по справедлив начин, независимо от това в коя част на Европа живеете.

„Търся решение за себе си, за своите приятели и за всички в Европа“

Джузепе Открива животоспасяващи медицински лечения чрез иновативни изследвания Италия, Анкона

Родом от Фраганяно, Джузепе Бунгаро е обявен за един от 100-те италианци с най-високи постижения, след като печели конкурса на Европейския съюз за млади учени. Като използва хипербарната кислородна терапия, Джузепе е открил начин да се избегнат прекомерни респираторни увреждания и да се лекуват симптомите на пневмония, причинена от SARS-CoV-2. ЕС е поел ангажимент да стимулира такива изследвания и да помага на изследователите да намерят бързо ваксини с наличните финансови средства за научни изследвания. Например предложението за 47,5 млн. евро по линия на програмата „Хоризонт 2020“ за финансиране на 17 подбрани научноизследователски проекта би могло да спомогне за по-добро разбиране на COVID-19 и подобряване на клиничното управление.

„Лекарите, изправени пред настоящата криза, се нуждаят от лесни за използване уреди, които са напълно автоматизирани и оборудвани с изкуствен интелект“

Филипо и Марко Разработват нови технологии, които помагат на пациентите с COVID-19 да дишат Италия, Парма

COVID-19 може да предизвика задух при някои хора и сериозни респираторни проблеми при други, което може да бъде много плашещо. За да помогнат за справянето с недостига на апарати за изкуствена белодробна вентилация за такива пациенти, Марко и Филипо, чрез стартиращото си дружество Omnidermal, са създали уред за автоматизирано дишане (ABU). Като обединяват опита си в разработването на медицински уреди и автоматизация във фармацевтичната област, те се надяват да помогнат на пациентите с COVID-19, както и на тези в реанимация, да дишат по-лесно. Инициативата за иновативни лекарства – партньорство на европейско равнище в здравната област, допълнително ускорява процеса на разработване на лекарства, като създава нови научни познания и разработва ресурси, които свободно могат да се използват от изследователската общност. Някои от проектите вече носят преки ползи за пациентите.

„Заедно сме по-силни“

Група доброволци в център за спешна медицинска помощ ANPAS Emilia Romagna, Италия Доброволците се подготвят за нов ден в центъра за спешна медицинска помощ Италия, Парма

В цяла Европа обществените организации се обединяват в знак на солидарност в тези трудни времена. Такава организация е ANPAS Emilia Romagna. Тя предоставя спешна медицинска помощ за някои от най-засегнатите райони на Италия. За да им помогне да изпълнят своята мисия, rescEU — част от Механизма на ЕС за гражданска защита — подсигурява, че държавите могат да получат така необходимото им медицинско оборудване. Всички държави членки ще имат достъп до първия по рода си резерв от медицинско оборудване от rescEU, като например апарати за изкуствена белодробна вентилация и защитни маски, по линия на Механизма на ЕС за гражданска защита.

„Да, страхувам се. Всички се страхуваме. Но това е страх, който ни кара да устояваме и да се борим“

Клаудия Работи като лекар в спешно отделение за болни от коронавирус в миланска болница Италия, Милано

Клаудия е гастроентеролог, който в момента работи в спешното отделение на миланската болница Fatebenefratelli Sacco. Сред четирите създадени нови отделения за коронавирус в болницата е и отделението, в което са настанени пациентите в най-критично състояние. Повечето от 40-те пациенти са на апарати за изкуствено дишане, като голяма част от тях се прехвърлят към отделенията за интензивни грижи. Както много лекари в цяла Европа, Клаудия адаптира работата си към настоящите нужди. За да даде възможност на медицинския персонал да се справи с тази трудна задача, ЕС предоставя допълнителни средства за европейските болници и подкрепя засиленото производство на медицински материали чрез общи обществени поръчки за производство на оборудване и договаряне на нови доставки.

„Готов съм да помагам повече от всякога“

Франческо Франческо, Италия Записал се като доброволец в Anpas Emilia Romagna Италия, Парма

Франческо живее в Парма, един от най-засегнатите от епидемията от Covid-19 региони в Италия. Като доброволец шофьор на линейка в службата за спешна медицинска помощ (Assistenza Pubblica) той предлага услуга, от която се нуждаят много негови съграждани, изправени пред кризата. В подкрепа на доброволците и медицинския персонал в европейските държави ЕС подсигурява доставката на медицинско оборудване чрез увеличаване на производството на медицински изделия и оборудване и договаряне на нови доставки за най-засегнатите райони.