„Нуждаем се от солидарност и координация на организациите за гражданското общество“

Байба Работи с латвийското правителство по спешните мерки за покриване на основните разходи на нуждаещите се Латвия, Рига

Как се справяте с ежедневието след избухването на епидемията от COVID-19, ако сте изгубили работата си или доходите Ви са намалели драстично? В помощ на гражданите, които са изпаднали в затруднение, латвийската Национална асоциация за защита на потребителите предлага спешни мерки на латвийското правителство. Лобирахме за това гражданите, които не могат да покрият основните си нужди, да получат помощ заради кризата. Половината от разходите ще бъдат възстановени“, казва Байба. Също така участвахме при вземането на решение за възможностите за облекчаване на потребителските заеми, както и за отлагане на данъчните плащания. Изпитващите затруднения граждани могат да кандидатстват и за помощи за отопление.” Байба е член и на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК). Тя подчертава, че в периода след избухването на COVID-19 e важно ЕИК да бъде силен и неговите компетентни членове да бъдат напълно отдадени на каузата за защита на организациите на гражданското общество.

„Правим всичко възможно, за да защитим правата и интересите на хората с увреждания“

Гунта Дава ценна информация на хората с увреждания в Латвия Латвия, Рига

Сред най-засегнатите от кризата са хората с увреждания. За съжаление мнозина се чувстват изоставени и имат много ограничен достъп до необходимата информация. Ето защо SUSTENTO – латвийска организация, обединяваща различни групи хора с увреждания, взема нещата в свои ръце. „Правим всичко възможно, за да защитим интересите и правата на хората с увреждания. Често правителството взема решенията си бързо и те не са съобразени с интересите на хората с увреждания. Задачата ни е проблемите на тези хора да бъдат включени в политическия дневен ред“, обяснява Гунта. Тъй като 25% от населението среща трудности с четенето, SUSTENTO се насочва и към по-ясно представяне на новините, за да може те да са разбираеми за възможно най-много хора. „Открихме телефонна линия за хора без достъп до интернет или други източници на информация. Упътваме хората на латвийски, руски и английски.“

„Да бъда домакин на концерт за публика в автомобили беше едно от най-прекрасните изживявания в кариерата ми“

Марцис Организира първия „автомобилен концерт“ в Латвия Латвия, Адажи

Седнете удобно в колата си, сложете си слушалки, отпуснете се и се оставете на вълните на музиката. Такава е концепцията на Марцис за концерт за латвийските меломани. Но вместо да се слуша запис или изпълнение на живо по интернет, той предлага истински концерти, вдъхновени от филмите в автокината в САЩ. „Късаше ми се сърцето, когато трябваше да отменим всичките ми концерти. Прекъсна се връзката със слушателите. Въпреки че можех да давам частни уроци по китара на хора от различни краища на Европа и да подготвям записите си, моментът беше тежък“, спомня си Марцис. Тогава видях репортаж, показващ автокино в Германия. Изведнъж ме осени идея: защо да не направя концерт за публика в автомобили?“ Въпреки техническите проблеми и колебанията на латвийските власти, Марцис не се отказва. В крайна сметка той получава необходимото разрешение и прави концерти, които сега определя като най-добрите в живота си. „И двата концерта бяха разпродадени за 10 минути и отзивите бяха страхотни. Цялото това приключение ме накара да осъзная какъв късмет и благословение е да мога да правя това, което обичам“, заключава Марцис.

„Искаме видеоклиповете ни да позволяват креативно участие“

Театрална трупа KVADRIFRONS Публикували са видеозаписи с четени на глас откъси от „Декамерон“ Латвия, Рига

Време е за разказване! От 16 март насам, театралната трупа KVADRIFRONS ежедневно публикува видеоклипове, в които различни хора четат на глас кратки разкази. Текстовете са от „Декамерон“ на Джовани Бокачо – класическо италианско литературно произведение, съдържащо 100 новели, разказани в контекста на пандемията от „черна смърт“. „Смятаме, че тези истории в голяма степен могат да се съотнесат към настоящата ситуация. Освен това инициативата създава усещане за единство, участие и присъствие“, казват от театралната трупа. Видеосесиите вече са приключили, но записите са достъпни на страниците на KVADRIFRONS във Facebook, Youtube и Spotify.

„С топло ястие благодарим на тези, които ни спасяват“

Фондация „Hospiss LV“ Осигуряват безплатна топла храна на лекарите и медицинския персонал Латвия, Рига

Ресторанти, компании, доброволци: най-различни хора са обединили усилия за осигуряване на безплатна топла храна на лекарите и медицинския персонал. Инициативата за това е на фондация „Hospiss LV“, която е помогнала да се подсигурят над 50 000 ястия, откакто епидемията от COVID-19 засегна Латвия. „С тази инициатива ние подкрепяме не само медицинския персонал, който се грижи неуморно за всички нас, но и дружествата за кетъринг. Кризата създаде неочаквани предизвикателства и за тях“, казва представител на фондацията. Подобни инициативи като тази на „Hospiss LV“ се реализират в цяла Европа. Например кухнята на Европейския парламент в Брюксел остана отворена, за да сервира ястия за най-нуждаещите се хора.