„Помагаме на предприемачите, чиято дейност е била особено засегната от кризата с COVID-19“

Клодин Заедно с колегите си от Люксембургската търговска камара пуска платформата #JobSwitch Люксембург, Люксембург

Някои фирми бяха принудени да спрат дейността си, но други трябваше да работят свръх възможностите си. За да се балансира създалата се ситуация, Клодин и колегите ѝ от Люксембургската търговска камара създадоха платформата #JobSwitch. Открихме „гореща линия“ за предприятията. Търсехме отговор на техните проблеми, давахме им информация в реално време и създадохме инструмент, чрез който останалият без работа персонал на фирми, които са затворили дейността си, да бъде ангажиран в предприятия, които изпитват недостиг на работна ръка“, обяснява Клодин. Платформата функционира до края на април и се радва на огромен успех. Кандидатстват около 1400 души, а над 500 от тях намират нова работа. Освен платформата #JobSwitch Люксембургската търговска камара организира и програма в помощ на предприемачите, наред с банкови гаранции за фирмите, които изпитват финансови затруднения.

„Дори от къщи продължаваме да защитаваме потребителите в цяла Европа по време на кризата“

Карин Отговаря на потребителски питания, свързани с коронавируса Люксембург, Люксембург

Европейските потребителски центрове в целия ЕС съветват гражданите относно техните права като потребители при презгранично пазаруване на единния пазар. С епидемията от коронавирус запитванията се увеличиха рязко — обажданията са с 50% повече от обикновено. Много въпроси са свързани с последиците от избухването на епидемията от коронавирус във връзка с билети за влакове и самолети, хотели, квартири и пакетни почивки. Центровете също така съветват потребителите във връзка с опасностите от фалшиви лекарства, фалшиви защитни маски и дезинфектанти и измами, свързани с коронавируса. При установяване на подобни измами, те информират националните органи. Карин Базенах е ръководител на потребителския център в Люксембург. „В тези трудни заради коронавируса времена адвокатите ни са тук, както обикновено, и са готови да Ви предложат безплатен съвет.“

„Равният достъп до дигитални медии трябва да се превърне в норма“

Патрик Предоставя обновени компютри на нуждаещи се ученици и студенти Люксембург, Люксембург

Доброволци в Люксембург помагат за доставката на обновени компютри на нуждаещи се ученици и студенти в цялата страна. „От създаването си през 2016 г., сдружението Digital Inclusion насърчава достъпа до цифровия свят“, разказва Патрик. „Основната ни дейност винаги се е изразявала в обновяване на дарени компютри, но със затварянето на училищата поехме в нова посока. Стартирахме нова програма за осигуряване на компютри на домакинства за целите на обучението в домашни условия.“ Ограничителните мерки и правилата за социално дистанциране са известна пречка за работата на Патрик и неговия екип, но те могат да разчитат на помощта на местни доброволци. „Проектът ни насърчава равен дигитален достъп за всички. Тази акция също показва как можем да се стремим и към равни възможности в контекста на образователната система, която все повече е дигитална“, заключава Патрик.