„Искаме да помогнем с каквото можем“

Марк, Патрик и Нейдър Създават инструменти срещу разпространението на вируса Малта, Ирландия и Италия

В тези трудни времена Европа се нуждае от големите си умове. Удивително е как те генерират нови идеи. Университетът в Малта например е разработил прототип за дезинфекция на респиратори. „Машините са сравнително прости и могат бързо да бъдат произвеждани в големи количества при ниски разходи“, обяснява Марк. В пострадалата от кризата Италия болниците оцениха високо помощта от Нейдър и неговата фирма за 3D печат. Неговият екип преработи маски за шнорхелинг в маски за медицински нужди и ги разпрати из страната заедно с предпазни шлемове. В Ирландия Патрик дестилира уиски и джин. „Когато разбрахме, че в Северозападна Ирландия липсват дезинфектанти, пренастроихме производството си. Доставихме дезинфектанти на аптеки, лекари, магазини и благотворителни организации“, обяснява Патрик. Благодарение на всички тези усилия ЕС може да се насочи към производството на ваксини и да се подготви за евентуални нови епидемии. За целта са заделени общо 314 млн. евро.

„Правя това с мисълта за моята и за всички майки, които бяха уплашени и изолирани“

Мелани, Даниел, Ани и Мариос Преизпълняват професионалния си дълг, за да помогнат на колеги лекари и пациенти по време на кризата Малта, Финландия, Кипър

COVID-19 показа всеотдайността и готовността на лекарите в Европа да помогнат в тези трудни времена. Включително да споделят своите знания. В Малта, в поредица от видеоклипове, Мелани обяснява понятия, които често присъстват в новините, но рядко се обясняват подробно. Специалистът кардиолог например представя термини като „изравняване на кривата“ по разбираем за всички начин. Във Финландия Ани отговаря в Instagram на въпроси и има 25 000 последователи. Даниел (Гозо) и Мариос (Кипър) помагат на колегите си, борещи се на предна линия. Медицинският работник Даниел използва Facebook, за да благодари на всички, дарили храна и оказали подкрепа на фронтлайнерите като него. Пенсионираният Мариос обявява във Facebook, че заради кризата възобновява медицинската си дейност. Той не е единственият, взел такова решение: много членове на Европейския парламент направиха същото по време на епидемията.

„Невероятно е колко щастливи са хората от това, че са част от нещо по-голямо“

Мартон, Рафел и Ралука Подсигуряват храна за най-нуждаещите се Малта, Унгария, Румъния

Изправена пред трудности, Европа намира своите „обикновени“ герои. Рафел, Мартон и Ралука също заслужават тази титла. Рафел и Мартон са готвачи, Рафел е собственик на ресторант, а Мартон — управител. Рафел се обърна към военновременната концепция за „Кухня на победата“ и всеки ден приготвя ястия за най-уязвимите хора на Малта, докато в Унгария Мартон измисли #Etesdadokit – за предоставяне на храна на лекари. Ралука, която е президент на румънската неправителствена организация „Geeks for Democracy“, организира доставката на хранителни стоки и лекарства в цялата страна. „Това, което ме изумява, е силата, която показват толкова много хора“, казва Рафел. „Когато сме заедно всичко е възможно“.

„Приемаме много сериозно безопасността на нашите пътници, водачи и помощен персонал“

Марио, Мартезе и Джоузеф Подсигуряват безопасни пътувания, както за пътниците, така и за персонала Малта, Корми

Взимането на автобус в разгара на пандемията е повод за тревога за много хора. Но може би не чак толкова голяма за редовните пътници в обществения транспорт на Малта. „Приемаме много сериозно безопасността на нашите пътници, водачи и помощен персонал“, твърдят Марио, Мартезе и Джоузеф. Подобно на останалите служители в обществения транспорт в Малта, те продължават да работят, за да помагат на онези, които нямат друг избор и разчитат на обществения транспорт за важни пътувания. Те трябваше да се приспособят към новата рутина и направиха това съвестно. „Започнахме с политиката „без ресто“, съгласно която пътниците, купуващи билети в автобуса, трябва да заплатят точната сума. Не е позволено хората да пътуват правостоящи в автобусите, които чистим основно няколко пъти на ден.“ Всички служители на обществения транспорт в Малта, които са в контакт с пътниците, получават редовно дезинфекционни гелове и предпазни маски. Пътниците също трябва да са с маски или с предпазни шлемове, докато чакат на спирките или когато са в автобуса. Във всички автобуси са поставени допълнителни защитни прегради, които да предпазват както шофьорите, така и пътниците.

„Пандемията от коронавирус показа колко адаптивни сме всички“

„Каза Антония“ Предлага оптимални грижи на възрастните хора Малта, Балзан

„Каза Антония“ е частен дом за стари хора в Балзан, Малта. От 18 март насам, 115 членове на персонала живеят и работят в дома на триседмични смени. Това включва гледачи, медицински сестри, готвачи, чистачи, служители по поддръжката, градинар и управленски персонал. На практика, понастоящем „Каза Антония“ предоставя жилищно настаняване, храна, вода, електричество и интернет за 70 души допълнително всеки ден. Служителите са се адаптирали много добре към сюрреалистичната ситуация, въпреки че живеят далеч от семействата си за продължителни периоди. Много от тях никога преди не са живели в общност, а сега се налага да споделят място за живеене с колеги от цял свят, както и да работят на удължено работно време. Предизвикателството да живееш на работа е извадило наяве невероятно много таланти на служителите. Кухненските работници са се научили да приготвят азиатски ястия, за да повдигнат духа на азиатските си колеги, а работниците по поддръжката вечер се изявяват като диджеи, за да забавляват обитателите.

„Всеки трябва да даде своя принос“

Марк Подсигурява снабдяването с пресни хранителни продукти Малта, Сан Паул ил-Бахар

Марк отглежда овце и произвежда традиционни малтийски хранителни продукти. Той решава да се включи към борещите се в тази тиха война, като ограничи достъпа на посетители до своята ферма и същевременно продължава да произвежда храни – изключително необходима услуга в този труден период. Марк посвещава повече време, за да разнася свежи продукти от врата до врата на уязвими членове на общността, които често не могат да напускат домовете си и да си набавят храна. Постовете, които Марк публикува в социалните медии, позволяват на всички желаещи да се свържат с него, като след това той намира начин да им достави продукцията си. Той работи в екип със сина си и се гордее, че и други фермери в Малта и Гозо демонстрират солидарност с подобни инициативи. Фермерите в Европа се трудят усилено, за да изхранват населението, въпреки трудностите, с които се сблъскват. Европейският съюз ще продължи да подкрепя селските стопани и производителите на храни, да си сътрудничи с държавите членки и да взема необходимите мерки, за да гарантира здравето и благоденствието на хората.

„Нашата мисия: да носим храна на героите от „фронтовата линия““

Спасител Осигурява храна за болничния персонал Малта, Балзан

Малтийският магазин за риба Bottarga Gourmet с гордост изпълнява ангажимента си да приготвя храна на болничния персонал, който е на първа линия в борбата с коронавируса. На доброволни начала неговите служители приготвят ястия за персонала на болницата Mater Dei. Готвачите смятат, че това е техният начин да допринесат за преодоляването на пандемията и да покажат своята признателност към тези, които се излагат на риск, за да помогнат на болните. В цяла Европа хората използват уменията и ресурсите си, за да подкрепят героите в здравеопазването.

„Обединяването на хората е по-важно от всякога“

Зоуи, Вегард, Кийт и Нийлс Организират фестивал по време на кризата, който дава на артистите възможност за изява, а на публиката – възможност да се наслади на изкуство от дома си Малта, Валета

Поради настоящата криза се наложи много събития да бъдат отложени или изцяло отменени. Зоуи, Вегард, Кийт и Нийлс от Малта организират Фестивала Lockdown, за да могат артистите да продължават да се изявяват пред публика, макар и онлайн и от разстояние. Тези събития са жизненоважни за обществото, тъй като много хора се чувстват изолирани в домовете си. Културните събития могат да повдигнат духа на хората и да създават усещане за принадлежност. Екипът на фестивала вече работи за създаване на постоянно пространство за онлайн събития. В сферата на културата работят много творци на свободна практика, малки и средни предприятия, както и благотворителни организации. Техният статут често затруднява достъпа им до национални или европейски схеми за подпомагане. За да се гарантира, че подпомагането от ЕС достига до творческите среди, членовете на ЕП искат от Комисията да разгледа възможността за увеличаване на средствата по Механизма за гарантиране на за секторите на културата и творчеството (програма „Творческа Европа“). Финансирането може да бъда осигурено евентуално от бюджета за 2021 г. или чрез прехвърляне на средства от Европейския фонд за стратегически инвестиции.

„Заедно можем да се борим по-ефикасно срещу коронавируса“

Chef Dario Установява връзки с други предприятия за подкрепа на работниците на предна линия Малта, Киркоп

Кетъринг индустрията и ресторантите бяха тежко засегнати от кризата с COVID-19. За решаване на проблема, майстор готвачът Chef Dario създава неправителствената организация Feeding Heroes Malta, която се финансира единствено чрез публични дарения и личните му контакти. Стремежът му е с тази организация да намали разхищението на храни и да подкрепя колеги, останали без работа. Той започва да събира излишни храни от ресторанти и суровини от доставчици и ангажира професионални готвачи от затворени ресторанти за приготвянето на ястия. Инициативата е изключително успешна за мобилизирането на общността и създаването на новаторски, устойчиви решения за борба с кризата.

„Изкуството на разказвачеството ни пренася извън четирите стени, между които сме затворени“

Мария Носи радост и обогатява въображението на децата Малта, Мтарфа

Стоенето вкъщи е предизвикателство за всички членове на семейството, включително за най-малките. За да осигури малка разтуха, група от четири жени обединяват усилия и радват децата с истории, обогатяващи детското въображение. Те създават страница във Facebook, „My Storytime“ (Моето време за истории), с цел четене на подбрани разкази и поезия на английски и малтийски език за публика от всички възрастови групи. Четците се записват, а създателите на страницата се грижат за останалата част, включително редакция, програмиране, отговаряне на въпроси и набиране на четци и разказвачи. Откликът е невероятен: броят на хората, които следват страницата, откакто тя е създадена на 23 март, вече достига 4 300. Следвайте творческия си порив, за да вдъхновите другите по време на кризата с COVID-19, като използвате хаштага #ЕвропаСрещуCovid19.