„Възрастните хора са сами и е много важно някой да се интересува от тях“

Александра, Моника и Агата Свържете се с възрастните хора в изолация Полша, Люблин

Млади полски доброволци отделят от личното си време за грижа за възрастни хора: това е същината на „Рецептата за помощ“. Инициативата, подета от местния клон на Полския Червен кръст в Люблин, насърчава доброволците да се обаждат на възрастните хора в региона, като предлагат приятелски разговори и дори допълнителна помощ в зависимост от нуждите и изискванията на всеки човек. „Смятам, че има голяма нужда от такава подкрепа“, казва младата доброволка Александра. „Възрастните хора могат да говорят с нас с часове за своето минало и ценности. Мисля, че това е важно не само за сегашната извънредна ситуация с COVID-19: възрастните хора обичат да бъдат в компанията на младежите и да споделят опита си.“ Те са много благодарни за инициативата, тъй като тя показва как няколко прости жеста или „подправки“ могат да засилят връзките в обществото. Както казват в местния клон на Полския Червен кръст, „чаша безопасност, две лъжици знания, щипка добра воля и няколко капки време променят съществено живота в условията на COVID-19“.

„Благодарение на медицинското оборудване, закупено със средства от ЕС, можем да лекуваме повече пациенти“

Пьотр Помага в граничните райони при спешни случаи Полша, Томашув Лубелски

Коронавирусът не познава граници, но усилията ни да се борим с него също не се спират пред тях. В региона около границите на Полша, Беларус и Украйна проектът RESCUE, финансиран от ЕС, помага за доставянето на линейки и апарати за белодробна вентилация в болниците, така че лекарите да могат да се борят с коронавирусната пандемия и в периферията на ЕС. Пьотр Гоздек ръководи отделението за вътрешни болести и кардиология в здравен център в Томашув Лубелски. „Тъй като сме близки съседи, пациентите ни, независимо от коя страна на границата са, могат да разчитат на по-високо качество на здравеопазването. Контактите между болниците ни позволяват да обменяме опит в ситуации на тежки здравни кризи, една от които без съмнение е пандемията от SARS-Cov2.“ Предоставя се не само оборудване: проектът предлага специализирани обучения за 69 лекари, 48 спасители и 137 медицински сестри. Подготвя се и обучение за 4500 граждани.

„Помощта и доброволчеството са част от живота на скаутите“

Анна Помогнала е за доставянето на над 3 000 порции храна на стари хора и социално слаби Полша, Величка

Не винаги е нужна цяла армия от доброволци, за да се постигне забележителен резултат. Във Величка – град близо до Краков – няколко възрастни скаути от полското сдружение на скаутите и гидовете (ZHP) оказват най-различни видове помощ от средата на март насам. Ежедневието им се е променило драстично и сега е съсредоточено върху две ключови дейности: осигуряване на интересни онлайн дейности за млади скаути, както и помощ за възрастните и социално слабите. Групата вече е доставила над 3 000 порции храна, както и защитно оборудване и покупки на хранителни продукти на нуждаещи се лица. „Оказването на помощ и доброволчеството са неизменна част от живота на скаутите“, казва Анна. “Хората във Величка винаги могат да разчитат на нас, със или без Covid-19.“

„Съвсем естествено е да помагаш и да подкрепяш нуждаещите се, особено когато става въпрос за спасяването на човешки живот“

Кшиштоф, Габриела и Дагмара Предоставя безплатна психологическа подкрепа на здравните специалисти, които са в нужда Полша, Варшава

Ръкопляскането за медицинските работници е голям символичен жест. Но напрежението в болниците нараства и тези хора се нуждаят от още повече подкрепа. Здравните специалисти са все по-изтощени, стресът е все по-голям и те започват да се страхуват за собственото си здраве или за това на своите близки. Центърът за превенция на стреса и изтощението към Университета „Лазарски“ в Полша е добре запознат с този риск. За да го ограничат, те предлагат безплатна психологическа помощ за лекари, медицински сестри, парамедици и лабораторни диагностици. Опитни психолози са на разположение четири дни в седмицата на специална телефонна линия. „Чрез #HelpingTalking (#PomagamyRozmawiamy)“ искаме да окажем реална помощ на всички, които са на първа линия в борбата с пандемията от COVID-19. С индивидуални разговори се опитваме да намалим напрежението и стреса. Надяваме се да помогнем на медицинския персонал да се справи по-добре с тежките ситуации, пред които е изправен всеки ден", обяснява групата.

„Винаги ще си спомням за благодарността на пътниците“

Олга Член на екипажа на полети за репатриране Полша, Варшава

Кампанията #LOTdoDomu (Върнете се вкъщи с LOT) беше едно от най-големите организационни и логистични предизвикателства в историята на полската гражданска авиация. В рамките на 22 дни полският национален превозвач летя до 71 града в 53 държави в целия свят. Операцията беше подготвена за рекордно кратко време, за да помогне на сънародниците ни, блокирани в чужбина, далеч от семействата си, поради пандемията от COVID-19. „Тези полети се различаваха от обичайните ни полети в много аспекти. Всеки от тях беше като мисия за спасяване“, казва Олга, член на екипажа при някои от полетите. Превозвачът извършва 388 полета от държави на 6 континента, в т.ч. Перу, Мексико, Аржентина, Япония, САЩ и Австралия. Броят на репатрираните от LOT полски граждани надхвърля 54 000.

„Помагаме непрекъснато на местния бизнес, като отговаряме на правни питания във връзка с пандемията“

Малгоша и Катажина Предоставят безплатни правни консултации на дружествата, засегнати от пандемията Полша, Познан

Много предприемачи не бяха подготвени за COVID-19. Как да се справят с прекъсванията във веригата на доставките? Как клаузите за възникване на обстоятелства на непреодолима сила се прилагат за техните дружества? За да отговори на подобни въпроси, полската юристка Малгоша създава канал в Youtube, наречен „Скъсяване на дистанцията между правото и предприемачите“. „Ориентирам предприемачите относно последните нормативни изисквания и публичната финансова помощ, която могат да получат“, казва тя. „Тъй като нормативните разпоредби в Полша във връзка с COVID-19 постоянно се актуализират, Катажина ми помага да доразвивам концепцията.“ В момента дейността им е съсредоточена върху споделянето на правни знания чрез уебинари и безплатни консултации за малкия бизнес. Това обхваща въпроси като защитата на данните и неприкосновеността на личния живот на служителите, работещи от дома. Информация за инициативата може да се намери на уебсайта и страницата във Facebook на компанията.