„Нашата мотивация са надеждата и желанието да помогнем“

Екипът за PNEUMA Разработили са за болниците евтин и лесен за сглобяване апарат за вентилация Португалия, Порто

Огромното търсене на апарати за изкуствена белодробна вентилация изправи болниците пред проблем. Ето защо мултидисциплинарен екип в Порто, начело с INESC TEC, разработва евтин и лесен за сглобяване апарат, наречен PNEUMA. Основната цел на този алтернативен апарат за вентилация е да освободи капацитет от конвенционални апарати за критични случаи. Технологията е алтернатива на инвазивната вентилация за пациенти с остра дихателна недостатъчност, изискваща контрол на дихателната честота. Тя е и решение в случай на критичен недостиг на апарати за вентилация. Европейските учени са в челните редици на глобалните медицински изследвания и иновации, като работят съвместно през границите за подобряване на системите на здравеопазването. ЕС подкрепя стартиращи дружества и малки и средни предприятия с нови идеи за справяне с вируса. Те могат да се възползват от финансиране по програмата Accelerator на Европейския съвет в размер на 164 млн. евро за подобни проекти.

„Изкуството е огледало на човечеството. То ни насърчава, обнадеждава и повдига духа ни“

Ана Управлява платформа, на която артистите могат да се изявяват пред публика срещу заплащане Португалия, Тореш Ведраш, Лисабон

Мисли за изкуство, говори за бизнес, прави култура! Това е мотото на платформата RHI Stage, създадена от Arte Institute на RHI-Think.com. На нея артистите могат да се изявяват и да получават възнаграждение за труда си. COVID-19 се отрази неблагоприятно на много европейски икономически отрасли. Културата не е изключение. ЕС създаде програмата „Творческа Европа“, за да предоставя заеми на малки и средни предприятия, работещи в сферата на културата и творчеството. Той също така създаде фондове за предоставяне на подкрепа под формата на заеми и гаранции. Окуражаващо е, че хората в целия ЕС могат да подкрепят работата на артистите, като проявяват солидарност с тях чрез самото изкуство.

„Като даваме възможност на хората да останат вкъщи, спасяваме човешки живот“

„Приятел съсед“ Купуват и доставят стоки на тези, които не могат да излязат от домовете си Португалия, Лисабон

„ Vizinho Amigo“ , което се превежда като „Приятел съсед“, е група млади доброволци, които оказват помощ на по-застрашените от заразяване с вируса, като възрастни и болни хора. Тъй като тези хора изкарват по-тежко болестта, е силно препоръчително те да избягват публични струпвания, включително в супермаркети или аптеки. И тъкмо тук се включват „приятелите съседи“ . Те събират поръчки и пазаруват храна, лекарства и други необходими продукти, а след това ги оставят пред вратите на хората. Те работят също така и за популяризирането на услугите си, като разпространяват брошури в квартала и като си сътрудничат с местните власти. Този дух на солидарност се прояви и между държавите членки на ЕС, особено към най-тежко засегнатите от пандемията. Например Словакия изпрати маски и дезинфектанти на Италия, а Австрия изпрати ръкавици и дезинфектанти на Хърватия. Германските болници лекуват пациенти в критично състояние от Италия и Франция, а Чехия предлага защитни костюми на Италия и Испания. Убедителни примери за това как успяваме да преодолеем кризата заедно.

„Каузата е на всички“

SOS.COVID19 Кампании за набиране на средства за закупуване на лични предпазни средства Португалия, Лисабон

Здравната система е изправена пред голямо търсене на медицинска екипировка, която позволява на професионалистите, като например медицински сестри и лекари, да се защитят, когато помагат на пациентите в болниците. Ето защо са необходими достатъчно лични предпазни средства, за да подкрепим нашите здравни специалисти в борбата срещу COVID-19. SOS.COVID19.Portugal е португалско движение за социална солидарност, основано от 8 жени, ангажирани с тази кауза. Те организират кампания за набиране на средства за закупуване на лични предпазни средства за няколко болници. Движението също така подема втора кампания за набиране на средства, за да се закупят лични предпазни средства за домовете за възрастни хора. На равнище ЕС беше създаден стратегически резерв в RescEU, за да се събира и разпределя медицинско оборудване и лични предпазни средства. Целта е да се подсигури, че материалите отиват там, където са най-необходими, за да се забави и спре пандемията.

„Ще търсим нови решения в подкрепа на борбата с пандемията“

Мигел Подкрепя португалската национална здравна служба за производството на основни продукти Португалия, Порто

Благодарение на сътрудничеството между регионалната здравна администрация, дружеството Super Bock Group и фабриката за алкохол Levira, на 12 болници в северна Поругалия е доставен дезинфекционен гел, който е необходим при превенцията и лечението на COVID-19. До момента са подсигурени близо 18 000 литра дезинфектант за ръце, произведен в нашия цех за безалкохолна бира. Това е пример за подкрепа и солидарност между частния сектор и онези хора, трудещи се на първа линия в борбата с епидемията, като така националните здравни работници могат да вършат своята работа.

„Новаторите правят обществото по-независимо и устойчиво на трудностите“

Вива Лаб (VIVA Lab), екип от 8 души Работи по отворени проекти за дизайн на предпазни средства за медицинския сектор Португалия, Порто

Дейността на Вива Лаб е насочена към образованието, иновациите и дизайна. По време на пандемията екипът произвежда маски, защитни козирки и очила за болници в Порто. Той преобразува работното си пространство за нуждите на новото производство и създава мрежа от доброволци и шивачки. До момента екипът е доставил 4500 защитни козирки, 1300 чифта защитни очила и 500 маски. Тъй като проектът е отворен и може да се споделя свободно, групи в Бразилия, Италия и Испания вече го приспособяват към конкретните нужди. В Европейския съюз държавите, регионите и градовете протягат ръка в помощ на съседите и подкрепят най-нуждаещите се. Истинска европейска солидарност в действие. Подробен преглед на действията на ЕС за справяне с COVID-19 можете да видите на следния сайт: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response_bg.

„Не е достатъчно само да благодарим на лекарите и медицинските сестри. Необходими са действия“

Еурику Произвежда защитна екипировка за медицински специалисти чрез 3D печат Португалия, Сетубал

Еурику работи в консултантската фирма FAN3D, специализирана в технологията за адитивно производство (3D печат). В момента те правят 3D отпечатване на медицинска защитна екипировка за медицински работници. Това е само една „моментна снимка“ на европейската солидарност. Франция досега е дарила 1 милион маски на Италия, а Германия предостави 7 тона медицинско оборудване на Италия, включително апарати за изкуствена белодробна вентилация и анестезиологични маски, помагайки за спасяването на човешки животи.

„Днес повече от всякога техническата подкрепа може да доведе до реална промяна за болниците в борбата им с пандемията“

Андре Помага на болниците да управляват поддръжката и възстановяването на медицинско оборудване Португалия, Вале де Камбра

Уебплатформата на Андре помага на болниците да комуникират по-ефикасно с други медицински заведения, с фокус върху поддръжката и възстановяването на медицинско оборудване. Едно от главните усилия на ЕС по време на настоящата криза е осигуряването на подходящо медицинско оборудване. Като помага на техниците специалисти с поддръжката и възстановяването на апаратурата, от които медицинските работници отчаяно се нуждаят, за да предоставят подходящи грижи на пациентите, Андре се опитва да разреши логистичното предизвикателство, с което здравният сектор се сблъсква понастоящем.

„С нашата работа търсим решения на местно равнище с единствената цел те да бъдат от полза на хората по света в борбата с COVID-19, като поправяме остаряло медицинско оборудване — например апарати за изкуствена белодробна вентилация“

Жоау Предоставя техническите си умения в помощ на лечебните заведения Португалия, Кашкаиш

Създаденият от Жоау „Проект за свободен въздух“ обединява група технически грамотни доброволци, работещи по проекти за апарати за изкуствена белодробна вентилация с отворен код, както и за поправка на стари подобни апарати, които да бъдат от помощ в лечебните заведения. Други проекти са насочени към предотвратяване и ограничаване на заразата, дистанционно подпомагане, логистична подкрепа, разработване на мобилни приложения и други технологични решения, които биха били полезни в настоящата извънредна ситуация. Проектът има за цел да предостави решения на местно равнище, които могат да бъдат полезни и в световен мащаб, успоредно на усилията на ЕС за подкрепа на хората на място чрез европейски решения.

„Можеш да спасиш света, като се научиш да предотвратяваш разпространението на вируса“

Антивирусен боен клуб (Virus Fight Club) Пусна образователна игра, която по занимателен начин популяризира препоръките на СЗО за предпазване от вируса Португалия, Брага

Екип от 9 души разработи приложението „Антивирусен боен клуб“, с което играчите „пътуват“ из целия свят, за да се борят с COVID-19. Играта е разработена така, че да бъде достъпна за всички възрастови групи, като смесва информация от Световната здравна организация със забавления, за да осигури разнообразие в това трудно време. Честото миене на ръце е основна характеристика на играта, заедно с раздаването на маски на заразените герои. Подобни инициативи допълват по творчески начин действията на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, който предоставя бързи оценки на риска и актуална информация за епидемията.