„Инициативите ни целят да подкрепят и помагат на общностите, които са най-засегнати от „новата нормалност““

Анка Помага на местния бизнес и болничен персонал по време на пандемията Румъния, Букурещ

Анка има идея как би могла да помогне на местните фирми, принудени да затворят по време на ограничителните мерки, да оцелеят. Тя призовава контактите си във Фейсбук да купят подаръчни бонове от фирмите, които могат да се използват веднага след възстановяването на дейността. „За по-малко от 24 часа кампанията беше навсякъде по социалните медии“, казва тя. „Платформата за онлайн резервации CardCadou ни стана партньор и инициативата вече включва над 140 малки дружества в цяла Румъния.“ Но Анка желае да продължи да помага и по други начини. Тя също разработва нова платформа, „Кафе за болниците“. Хората могат да закупят там ваучери за кафе, които се предлагат на болничните работници. „Благодарение на инициативата #cafeapentruspitale, подсигурихме тонове качествено кафе за болниците в Букурещ и още пет румънски града“, споделя Анка. Реакциите на лекарите и медицинските сестри са толкова положителни, че дистрибуторът на кафе The Barn Berlin „внася“ инициативата в Германия.

„Целта ми е да помагам на хората да подредят по-добре дома и вещите си“

Диана Показва как условията на живот влияят на нашето благоденствие Румъния, Букурещ

Пандемията ни принуди да работим от дома, като ни се наложи спешно да организираме подходяща среда вкъщи. Диана си е създала собствен метод на организация, #MareaOrganizare (#ГолямотоПодреждане), за популяризиране на устойчивия начин на живот. Той включва дейности, идеи и практически съвети, които да направят подреждането вкъщи лесно, забавно и адаптивно. Участвалите в нейния проект по време на пандемията казват, че методът им е помогнал да се съсредоточат върху нещо практично и положително, а в същото време да пригодят обитаваното от тях пространство според новата реалност. Система, която води до освобождаване от излишните вещи, вероятно изглежда нелогична по време, когато повечето хора се запасяват. Диана обаче твърди, че почистването и организирането могат имат успокояващ ефект. Например, преди да се втурнем към магазина, трябва да проверим с какво разполагаме в дома, да изхвърлим продуктите с изтекъл срок на годност и да пренаредим, така че да виждаме кое къде е.

„Помагаме с разнасянето на покупките на най-рисковите групи. Проста идея, обединяваща много различни хора с еднакво възприятие за солидарност. Какво по-европейско от това?“

Мариан Защитава хората, за които рискът от заразяване е най-висок Румъния, Букурещ

Ако сте в напреднала възраст, имате здравословни проблеми или увреждане, вероятно Ви е страх да излезете да си купите хранителни продукти или лекарства. С инициативата си GROCERIES AT YOUR DOOR (ПОКУПКИ ДО ПРАГА), екипът на Geeks for Democracy може да Ви помогне. Екипът доставя пакети с храна, подготвени в партньорство с лекар и диетолог, пакети, включващи основни хигиенни и почистващи продукти, и дори лекарства. „Процедурата ни позволява лекарите и пациентите да изпращат рецептите си директно до аптеките“, казва Мариан. Екипът действа в Букурещ и околностите, както и в девет други региона в Румъния. Националният им колцентър получава поръчки от нуждаещите се. Над 450 доброволци се грижат за обработката и доставката. Партнират си и с други НПО за доставянето на основни хранителни и хигиенни продукти на уязвимите общности.

„Необходима е голяма социална солидарност в този период на изпитание за страната ни“

Ади Ръководи хуманитарния проект „Solidar Social“ Румъния, Букурещ

„Solidar Social“ е хуманитарен проект, създаден от главния готвач Ади Хъдеан, който, заедно с десетки доброволци готвачи, приготвя ежедневно топли ястия за медицинския персонал в букурещки болници и за възрастни хора, живеещи в изолация. Екипът подготвя и доставя 1200 топли ястия на ден, което е възможно само благодарение на подкрепата на доброволците, както и на даренията от частни фирми и физически лица. „Solidar Social“ започна по необходимост, като помагаме с това, което можем най-добре: да храним хората. Нуждаем се от приноса на всички, за да свършим работата. Не е лесно да се приготвят 1200 топли ястия, затова се нуждаем от подкрепа в много аспекти — от хранителни продукти до логистика и дарения на предпазна екипировка", казва готвачът Ади Хъдеан. Досега екипът на „Solidar Social“ е доставил над 26 000 топли ястия на нуждаещите се.  В дългосрочен план фондацията на Ади Хъдеан има за цел да развие хуманитарния проект в цяла Румъния, за да помогне на възможно най-много нуждаещи се.

„Винаги се стремя да използвам социалните медии за общественото благо“

Алин Посвещава се на разкриването на фалшиви новини Румъния, Букурещ

Когато Алин забелязва невярна информация за COVID-19 в социалните медии, той решава да насочи дейността на своята неправителствена организация към това. Интернет дава възможност за проява на всички аспекти на човешката природа: даваме на хората безпрецедентен достъп до знания, като се борим с нарастващите количества подвеждаща информация. Ето защо Алин пуска поредицата „Just“ от истории в Instagram, които имат за цел да коригират дезинформацията за COVID-19 и да подобрят критичното мислене. Два пъти седмично хиляди хора се включват, за да проследят историите и дискусиите около тях. Участниците познават дали представената новина е истинска или фалшива и често са изненадани от резултата. Винаги търсете надеждни източници и не разпространявайте фалшиви новини. Вижте как да разпознавате митовете за COVID: https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/priorities/otghovort-na-es-sreshchu-koronavirusa/20200326STO75917/dezinformatsiia-kak-da-razpoznaete-i-da-sprete-mitovete-za-koronavirusa

„Важно е да покажем, че ни е грижа, особено в тези трудни времена“

Йоана Оказва подкрепа на възрастни хора и близки от рискови групи Румъния, Орадя

Насърчаването на единството и европейската солидарност има ключово значение в това смутно и трудно време. Йоана дава невероятен пример за това, че не трябва да търсите надалеч, за да намерите някой, който вероятно се нуждае от помощ. Може да става дума за нещо практично, като например купуване на хранителни стоки или изпълнение на поръчки, или социален контакт като телефонни и видеоразговори. Поради социалното дистанциране е възможно някои хора да се чувстват по-самотни от обикновено, но има много начини да преодолеем чувството на самота. Като споделите с останалите как тълкувате #ЕвропаСрещуCovid19, можете да вдъхновите общността около Вас, като допринесете за повече позитивизъм и устойчивост, като Йоана.