„Запазването на социалния мир трябва да бъде цел на всяко правителство“

Мартина Подкрепя мерките за запазване на работните места в Словакия Словакия, Братислава

COVID-19 сериозно повлия на сигурността на работните места в Европа, но хора като Мартина работят усърдно, за да помогнат на най-силно засегнатите от кризата. С избухването на епидемията от COVID-19 нейната асоциация подчертава необходимостта от бързи действия в помощ на изпадналите в затруднение работодатели и предприемачи. „Запазването на възможно най-голям брой работни места трябва да бъде наша обща цел“, обяснява Мартина. „Заплахата от масови съкращения никога не е била толкова голяма и толкова реална. Ето защо бихме искали да се води социален диалог на национално равнище.“ Подкрепата за безработните е една от целите на Плана за възстановяване на ЕС „Следващо поколение“. Той предвижда 31 млрд. евро под формата на гаранции за заеми в подкрепа на най-силно засегнатите отрасли, райони и държави.

„Да помогнем на тези, които не могат сами да си помогнат“

Ева Управлява социално предприятие, което наема хора с увреждания Словакия, Михаловце

„Да помогнем на тези, които не могат сами да си помогнат“. Целта на социалното начинание на Ева е интегриране на гражданите в неравностойно положение и подобряване на качеството им на живот. Преди избухването на епидемията от COVID-19, за предприятието работят 100 души с увреждания. Работата им се състои в производство на компоненти за автомобили и електродвигатели. Пандемията променя всичко. „Приходите паднаха с 70%, което ни принуди да освободим 40 служители“, казва Ева. Предприятието се нуждае от промяна, за да не бъде закрито. Някои служители решават да пренасочат работата си към производството на защитни покрития за лице. „Първо започнахме да ги шием за нашите служители, а след това да откликваме на нуждите на местните предприятия и общинските органи“, разказва Ева. Парламентът призова за нова амбициозна стратегия на ЕС за хората с увреждания, която да включва мерки за възстановяване и смекчаване на въздействието. Целта е да се избегне тези хора да бъдат непропорционално засегнати от отрицателните последици от здравни кризи като COVID-19.

„Вместо да седим вкъщи, ние, пилотите, трябва да помагаме дружно“

Роман Използва уменията и опита си за медицински доставки в страната Словакия, Братислава

Не всички самолети в Европа са приземени по време на ограничителните мерки. Например в Словакия над 80 пилоти със собствени частни самолети са осъзнали, че епидемията от Covid-19 всъщност е възможност да летят повече. Тези полети обаче не са с цел развлечение, а в името на общата кауза. „Един ден имахме 13 самолета във въздуха. Мисията ни беше да транспортираме медикаменти на около 250 адреса за 120 минути. „Клиентите ни включваха спешни отделения, пожарникари, болници, Червения кръст и старчески домове“, разказва Роман. Той започва инициативата си с призив за доброволци във Facebook, като накрая получава и подкрепа от словашкото правителство. Специален софтуер (осигурен благодарение на ръководната позиция на Роман в artman.eu) съпоставя заявките и наличните пилоти, използващи GPS, като се свързва с тях чрез платформата PILOTS4PEOPLE.EU.

„Нуждаем се от повече помощ за предприемачите, особено за създаващите работни места“

Ян Бори се да спаси ресторанта си Словакия, Земплинска ширава

От март насам е трудно да се управлява ресторант. Представете си, че почти два месеца нямате приходи, но разходите Ви остават същите, а дори и да отворите отново, трябва да се справите с проблеми като допълнителни инвестиции и по-ниска посещаемост. На 31 март Ян научава, че трябва да затвори ресторанта си и да изпрати 10-имата си служители по домовете. След време отваря отново, но резервациите са намалели с 50%. „Нужна е повече помощ за предприемачите, особено за създаващите работни места“, казва Ян. „МСП създават 80% от всички работни места и се нуждаят от повече подкрепа.“ Европейският парламент откликва на тревогата на Ян. „Не можем да си позволим да губим време и трябва да действаме спешно и смело, тъй като гражданите, предприятията и икономиките на ЕС се нуждаят от незабавен отговор. Нашите граждани чакат от нас смели действия. Време е да отговорим на техните очаквания“, каза председателят на ЕП Давид Сасоли във видеообръщение към лидерите на ЕС. Научете повече тук: https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/eu-affairs/20200611STO81008/david-sasoli-prizovava-drzhavnite-lideri-za-napredk-po-vzstanoviavaneto

„Благодарна съм за възможността да стана доброволец към Словашкия червен кръст“

Вероника Помага на сънародници, върнали се наскоро в Словакия, по време на 2-седмичната им карантина Словакия, Банска Щявница

Заради COVID-19 някои европейци се оказаха с доста повече свободно време от обикновено. За Вероника това свободно време е като момент на пробуждане. „Мигновено осъзнах, че това е моят шанс да стана доброволец към Червения кръст“, разказва тя. „Преди това съм била доброволец за съвсем кратък период. Сега знам, че искам да продължа да бъда такава и след края на кризата. Чувствам се невероятно щастлива, че мога да помагам на общността си.“ Вероника работи като доброволец в един от правителствените центрове, където Червеният кръст осигурява денонощно помощ на гражданите под карантина, върнали се от Словакия през предходните две седмици. Тя помага при регистрацията, раздава храна и оказва всякакъв друг вид необходима подкрепа. „Не знам дали ще ми повярвате, но очаквам с нетърпение момента, в който обличам белия защитен костюм! За мен е удоволствие да работя с прекрасния екип от колеги, споделящи същия ентусиазъм да помагат на хората при трудни обстоятелства“, казва Вероника.

„Най-важно е да бъдат защитени здравните работници. Без тях не можем да спрем COVID-19“

Лусия и Шимон Създават гражданска платформа, за да помагат на здравните работници и уязвимите хора Словакия, Братислава

Лусия и Шимон създават „Kto Pomôže Slovensku“ („Кой помага на Словакия“), за да организират доброволци и да събират дарения за основни предпазни средства за здравните работници. Само за месец те успяват да съберат близо 1 млн. евро от дружества и индивидуални дарения. Благодарение на организацията, медицинският персонал и работещите с уязвими хора (напр. в домове за медико-социални грижи) получават хиляди бройки от необходимото им оборудване, включително маски за лице, апарати за изкуствена белодробна вентилация, защитни костюми и дезинфектанти. Инициативата подкрепя и центровете за психологическа помощ за хора на всякаква възраст. Държавите членки на ЕС също си подават ръка за помощ. 26 държави обединиха силите си, за да закупят съвместно – с помощта на ЕС – оборудване, ваксини и антивирусни продукти. Гражданите на ЕС координират действията в своите страни, като могат да разчитат на подкрепа от други европейски партньори в борбата с коронавируса.