„Ваксината ни ще предпази хората от сегашната и бъдещи епидемии от коронавирус“

Мати Тества ваксина срещу Covid-19, която може да ни предпазва и от други коронавируси Швеция, Стокхолм

Откакто Covid-19 влезе в челните заглавия през последните три месеца, лесно можем да забравим, че вирусът е само един от членовете на много по-голямо семейство. Същественият въпрос след края на карантината е следният: как можем да подсигурим, че ваксината ще бъде ефективна и срещу бъдещи епидемии от коронавируси? Професор Мати Селберг си постави за цел да отговори на този въпрос в началото на април, когато екипът му получи финансиране от ЕС по проекта OPENCORONA. „Концепцията за нашата ваксина е уникална. За разлика от по-голямата част от клиничните изпитвания, които се съсредоточават единствено върху гликопротеиновия шип, нашето лечение обхваща и други протеини, които са по-малко специфични за Covid-19. Идеята е то да бъде приложимо и в бъдеще", обяснява той. Вече е планирана първата фаза на клиничното изпитване, която ще се проведе в Каролинската университетска болница в Швеция. На Каролинския институт са отпуснати 3 млн. евро от ЕС за научни изследвания като част от проекта OPENCORONA.

„Инициативата Language Buddy Online вече е свързала 2 100 души, учещи шведски“

Натасия Предоставя на имигранти възможността да учат шведски с помощта на видеочат с доброволци Швеция, Стокхолм

От 2013 г. насам, неправителствената организация Kompis Sverige (Приятел в Швеция) е свързала над 19 500 нови жители с шведски общности чрез социални дейности, ателиета и своята програма Buddy. Инициативата Language Buddy Online възниква, след като осъзнават, че в контекста на Covid-19 имигрантите, изучаващи шведски, губят голяма част от социалния си живот. За по-малко от 48 часа е намерено решение под формата на нова онлайн програма. „Хората, които в момента изучават шведски, се свързват с някой, който говори езика свободно, така че да могат да се срещат и сприятелят чрез видеоразговори. Целта е да се подобри езиковото обучение, както и да се облекчи социалната изолация за всички", казва Натасия, която е сред създателите на Kompis Sverige. Хората могат да кандидатстват чрез специалния уебсайт да бъдат свързани с нови приятели. За услугата вече са абонирани над 3 000 души.

„Осъзнах, че това е шансът ми да се отплатя на общността“

Едвард Работи в мобилен бръснарски салон до най-голямата болница в Стокхолм Швеция, Стокхолм

Понякога носенето на предпазна маска може да бъде дискомфортно. По-специално медицинските служители, работещи продължителни часове, откриват, че ако нямат време да се избръснат, маските не прилепват към кожата им и могат да причинят раздразнения. След оплакване от клиент, който работи в болницата, Ал, собственикът на бръснарския салон Honest Al's Barbershop в Стокхолм, решава да предложи решение. Той докарва мобилния си салон до болницата и предлага безплатно бръснарски услуги на болничния персонал. „Не става дума просто за избръсване, а за момент на тишина и спокойствие, позволяващ на тези хора да релаксират. Те се намират по цели дни в бойна зона и това лично време е истинска благодат за тях“, обяснява Ал. Инициативата получава толкова голям положителен отзвук, че той кани един от конкурентите си да осигури с мобилния си салон същата услуга за персонала в друга болница. „Инициативата ни сближи и сега планираме да отворим съвместно нов бръснарски салон! Това само показва невероятната сила, с която състраданието и радостта променят отношенията ни с другите.“

„Много са шведите с протегната ръка към ближния в нужда“

Матис и Оскар Правят уебсайт, който дава среща на доброволците с хората в нужда Швеция, Стокхолм

В трудни времена даже малката помощ може да промени живота на хората в затруднено положение. Това се отнася не само за групите в риск, които следва да се самоизолират, но и за тези, които трябва да останат под карантина поради здравословни проблеми. Матис и Оскар искат да осъществяват връзка между хората, които се нуждаят от помощ, и хората, които желаят да помогнат. Тяхната платформа Karantänsamverkan („Сътрудничество в карантина“) помага на хората в изолация, като им предлага безопасен и лесен начин да се свържат с онези, които могат да им помогнат. Началото на проекта с нестопанска цел е поставено от двамата братя и техния приятел Симон Стрьом. На началната страница има само два бутона: първият е „Нуждая се от помощ“, а вторият – „Бих искал да помогна“. С въвеждането на Вашия пощенски код, получавате информация за хората, които са близо до Вас. До момента на сайта като доброволци са се записали 1000 души.

„Можем да спечелим битката срещу този невидим враг само чрез наука, технологии, предприемачество и смелост“

Моуна Работи по първия COVID- 19 тест за антитела в Швеция Швеция, Стокхолм

След като е преживяла драматично пътуване като бежанец, д-р Моуна е призната днес за един от най-изявените специалисти в медицинската технологична индустрия в Швеция. Тя е лекар, невролог, предприемач и телевизионна звезда. Д-р Моуна е пионер в областта на превантивната и персонализираната медицина. В борбата срещу коронавируса тя е един от основоположниците на частна инициатива за въвеждане на първия COVID-19 тест за антитела в Швеция. Този тест е научно утвърден от Университетската болница „Академиска“ и от Университета Упсала в Швеция.

„Великите умове на бъдещето са в момента у дома, а ние обеднихме великите умове на днешния ден, за да им помогнем“

Софи и Монс Предоставя безплатна помощ по природни науки на ученици в прогимназията и гимназията Швеция, Стокхолм

Не е лесно на родителите да помагат на децата си по математика или физика, когато училището е затворено. Много хора обаче имат необходимите знания да помогнат – студенти, учители и други ентусиасти. На Софи и Монс им хрумва идеята да създадат доброволческа мрежа DoTheMath, в която се включват хора с щедри сърца, желаещи да помогнат. В нея вече членуват 1700 доброволци, които помагат на хиляди ученици. Ако искате да започнете подобна инициатива във Вашата страна, свържете се с press@dothemath.se и те ще Ви помогнат в начинанието.

„Когато разбрахме, че здравната система изпитва недостиг от дезинфектанти за ръце, просто решихме да разширим производството си, да го адаптираме и да помогнем“

Анна Дарява етанол, за да се произвеждат повече дезинфектанти за ръце Швеция, Охус

Може би познавате компанията „Абсолют“ като производител на шведска водка. Заради пандемията от коронавирус тя пренасочва ресурсите си към производството на дезинфектанти. „Абсолют“ предостави етанол на фирмата за почистващи препарати KiiltoClean Ab, за да може медицинският персонал в Швеция да разполага с така необходимия дезинфектант за ръце. Свидетели сме на това как в цяла Европа компаниите променят начина си на работа, за да подкрепят борбата срещу коронавируса.