„Време е да покажем гражданска солидарност“

Ясмина Осигурява безплатна храна на най-нуждаещите се Холандия, Ротердам

През януари 2020 г. Ясмина стартира с приятели проекта Freshtable. Те приготвят здравословна и произведена по устойчив начин биохрана, която клиентите получават в определен час и на определено място. В началото не подозират как COVID-19 ще засили нуждата от подобни инициативи. По време на кризата, Freshtable предоставя възможности за заетост на бежанци и доставя безплатна храна на стари хора, които са най-засегнати от кризата. „Търсихме различни начини да помогнем на уязвимите хора“, казва Ясмина. „През май проведохме кампанията „Share A Meal“ (Сподели храна) за даряване на пакети храна на нуждаещите се. Дейността ни беше насочена най-вече към приюти за жени и уязвими многодетни семейства в Ротердам. Искаме да продължим да помагаме, като и нашите клиенти могат да купят храна за някой в нужда.“ Проектът Freshtable получи финансиране от Европейския корпус за солидарност на ЕС, който създава възможности за младите хора да участват в доброволческа дейност или проекти за солидарност.

„Използваме средства от ЕС за разработване на нов тест за коронавирус“

Маартен Разработи нов тип бърз тест Холандия, Айндховен

Благодарение на подкрепата на ЕС професор Маартен Меркс от Техническия университет в Айндховен разработи нов тип бърз тест, който открива антитела срещу вируси в кръвта чрез протеини, излъчващи светлина. Сега той работи за прилагането на същия метод към коронавируса. Предимство на неговия подход е, че тестът може да се направи при пряк контакт с кръвта, а сигналът може да бъде засечен с камерата на смартфон. Неговият проект включва и разработването на хартиена лента, която съдържа същите тестови компоненти. Той нарича тази диагностика „сияние в мрака“ . Когато един човек има антитела срещу вируса, това означава, че вече е боледувал или е бил изложен на вируса. Тази информация може да бъде много полезна за ограничаване на разпространението на заболявания като COVID-19. Ето защо този вид бързо тестване на антитела е от решаващо значение за работещите с уязвими хора. То може да бъде и от полза, когато трябва да решим дали да посетим наши близки, които са от рискова група, или когато планираме завръщането си на работа.

„ЕС финансира проучванията ни, насочени към откриване и ограничаване на вирусни епидемии“

Марион Ръководи проект за откриване и проследяване на нови инфекциозни заболявания Холандия, Ротердам

Водещите учени в Европа обединяват сили за борба с разпространението на коронавируса и подготовка за бъдещи пандемии. Професор Марион Копманс, ръководител на отдела по вирусология в Медицинския център към университета Erasmus в Ротердам, е посветила кариерата си на проучването на вируси като COVID-19. Според нея епидемии като настоящата ще зачестят в бъдеще, поради нарастването на населението в света и промените в климата, както и в начина на земеползване. Ето защо работата ѝ като учен има за цел да гарантира, че ще сме по-подготвени. Нейният екип използва генетичните данни за коронавируса за разработването на средства, с които можем да се борим с него. Това включва тестове за бърза диагностика и усилия да се разбере обхватът на разпространение на вируса и дали населението вече притежава някакъв имунитет. Проф. Копманс е също един от експертите, съветващи председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен относно действията за ограничаване и управление на пандемията от коронавирус в Европа.

„Гордея се, че продължавам да превозвам стоки в Европа, благодарение на зелените ленти на ЕС“

Фред Доставя стоки от първа необходимост в държавите членки благодарение на зелените ленти за преминаване на ЕС Холандия, Утрехт

Дори и след затварянето на вътрешните граници на ЕС, някои от презграничните товарни превози продължиха. Знаете ли, че ЕС разчита на тези превозвачи, за да бъдат подсигурени доставките и продажбите на храни и стоки от първа необходимост? Фред е един от хилядите шофьори на камиони, от които всички ние зависим. Благодарение на усиления му труд, магазините ни са заредени, а болниците ни не страдат от недостиг на жизненоважно оборудване. ЕС улеснява Фред да извършва своите превози. На 23 март Европейската комисия призова държавите членки да разрешат на всички товарни превозни средства да преминават граничните пунктове и санитарните проверки в рамките на 15 минути. Тя също предостави насоки за осигуряване на най-добрата възможна защита на транспортните работници от COVID-19.

„Активното учене е много важно. Има ли по-добро място за това от собствения ни дом?“

Анике Разработва метод за домашно обучение за деца в началното училище Холандия, Найнслеек

Анике Оттен преподава в началното училище Де Брон в Найнслеек и иска да превърне карантината във възможност ученето у дома да стане по-ефективно за родителите и децата. Тя разработва свой онлайн метод на преподаване: „Учебно предизвикателство“. Този метод на домашно обучение жъне успехи в цялата страна. Въз основа на игри, пъзели и викторини, методът помага на децата в обучението по езици и математика. Децата учат дроби с помощта на парчета портокал, учат се да броят чрез събиране на монети и развиват езикови умения, като претърсват килера вкъщи за предмети с буквата „С“. Страниците на „Учебно предизвикателство“ („Learning Challenge“) във Фейсбук и Инстаграм са достъпни онлайн, а Анике публикува езикови и математически задачи четири пъти седмично. Задачите се използват от много учители в цялата страна.

„Поговорката „Необходимо е цяло село, за да отгледаш дете“, е абсолютно вярна“

Клинтън Организира занимания по физкултура онлайн, за да поддържа децата активни и ангажирани Холандия, Утрехт

Нашите деца са бъдещето на страните ни и на Европа. Ето защо е важно те да получат подходящо образование. Учителите в Холандия, какъвто е и Клинтън, организират онлайн занимания, в които децата и техните родители могат да участват заедно. Това не само поддържа децата активни, но и обединява семейството. Тъй като образованието е приоритет за много хора, ЕС предоставя онлайн материали, до които всеки има достъп. Времето у дома може да бъде изключителна възможност за сплотяване на семейството, както и за нови занимания заедно. Във всички държави членки учителите, подобно на Клинтън, работят усилено, за да поддържат интереса и любопитството на учениците си.

„Като предприятие, което има какво да даде, наш дълг е да помогнем“

Арно Пренасочва производството на своята дестиларна към дезинфекционни средства в подкрепа на медицинския сектор Холандия, Гронинген

„Хоохот“ (Hooghodt) е семейна фабрика за производство на алкохол в Гронинген, Нидерландия. Фабриката е част от живота на общността от 1888 г. и семейството чувства като свой дълг да помогне на града си в борбата с пандемията. Идеята е на майстор-дестилатора Франк Лейстра: виждайки трудностите, които срещат медицинските специалисти с намирането на дезинфектанти, той решава да започне да ги произвежда във фабриката. Първите поръчки са от центъра за спешна медицинска помощ в Гронинген и службата за грижи по домовете TSN Home Care, като семейното предприятие държи връзка и с Университетския медицински център в града. Безпрецедентната криза изисква безпрецедентни отговори. Пакетът от мерки за стимулиране на икономиката в размер на 750 млрд. евро ще ограничи щетите от предизвиканата от вируса криза, като финансиране от Европейския съюз в размер на 37 млрд. евро вече спомага за спасяването на човешки живот, работни места и предприятия.

„Аплодисментите, които получаваме, стоплят сърцата, а подкрепата, която ни се оказва, за да вършим работата си, е наистина невероятна“

Ян Участва в екипите за борба с пандемията Холандия, Лейдердорп

Ян е общопрактикуващ лекар, който работи на смени в отделението за болни от коронавирус в Лейдердорп. Въпреки че за момента е сравнително спокойно, Ян и колегите му очакват работното им натоварване да се увеличи драстично през следващите седмици. Изразяваната от хората подкрепа за медицинските работници чрез аплодисменти от прозорците и балконите всяка вечер трогва лекарите и им дава кураж за предстоящите трудности. Не е необходимо да бъдем медицински специалисти, за да покажем нашата европейска солидарност — всеки може да направи това и да окуражи хората, работещи на предните редици в борбата с коронавируса.