"På blot én uge designede vi en 3D-printbar maske til at afhjælpe den nuværende knaphed“

Alexandr Designede 3D-printbare beskyttelsesmasker Tjekkiet, Prag

Som reaktion på den aktuelle knaphed på værnemidler i både Tjekkiet og udlandet, udviklede Alexandr og hans forskerkolleger ved CIIRC CTU på blot en uge en ny prototype på en beskyttelsesmaske. Masken, med typenavnet "CIIRC RP95-3D" og designet til produktion ved 3D-udprint, har et udskifteligt P3-filter, der lever op til den højeste beskyttelsesstandard. Masken er blevet certificeret, og projektet er blevet støttet af akademikere og offentlige såvel som private sponsorer, og er også blevet medfinansieret af EU.

"Vi hjælper med at beskytte folk ved at hjælpe dem med at bevare forstanden“

Marie Yder støtte til mental sundhed for skoler og virksomheder Tjekkiet, Prag

Fysisk sundhed er under det aktuelle COVID-19-udbrud naturligvis der, hvor alle europæerne primære lægger tid og kræfter. Men den mentale sundhed er også ved at blive et alvorligt problem, da borgere i hele EU står over for angst og isolation i hidtil uset omfang, hvilket kan føre til depressive tanker og adfærdsmønstre. Marie og hendes kolleger fra ngo'en Nevypusť duši (der kan oversættes som "sørg for din sjæl") arrangerer kampagner, offentlige arrangementer og workshopper om mental sundhed for skoler og virksomheder. Med fokus på uddannelse og forebyggelse giver de oplysninger om, hvad man kan gøre, og hvor man kan søge hjælp, om nødvendigt. Nevypusť duši arrangerer livestreaming og webinarer om mental sundhed i denne krisetid og tilbyder materialer og infografik til at hjælpe folk med at håndtere stress, angst, depression og andre mentale sundhedsproblemer.

"Lige nu har vi alle brug for at høre historier, der ender lykkeligt“

Zuzana Samarbejder med tjekkiske forfattere og kendisser på at fortælle godnathistorier til børn via YouTube Tjekkiet, Prag

Zuzana og hendes kolleger i online-boghandlen Martinus.cz fandt på at hjælpe forældre med børnepasningen i hjemmet ved at bede tjekkiske forfattere og kendisser om at læse deres yndlingseventyr højt. Hver anden dag lægges et nyt eventyr ud på boghandlens YouTube-kanal, så forældre får hjælp til at lægge deres børn i seng og give dem gode drømme. Når vi nu føler os fjernere fra hinanden end normalt, må vi arbejde tættere sammen end nogensinde før. Overalt i Europa bestræber lande, regioner og borgere som Zuzana sig på at hjælpe deres lokalsamfund, mens EU's Solidaritetsfond stiller op mod 800 mio. EUR til rådighed til at hjælpe medlemslandene med at bekæmpe coronavirus.