"Vores rolle var at omsætte forretningsbehov til konkrete politikforslag“

Tellervo Udarbejdede forslag til at redde arbejdspladser for den finske regering Finland, Helsinki

Brancheorganisationerne har spillet en betydningsfuld rolle under covid-19-udbruddet. I Finland blev denne rolle udfyldt af Det Finske Industriforbund (EK). "Vores rolle bestod i at forsyne den offentlige sektor med forslag og assistance såsom nødforanstaltninger til at redde virksomheder og jobs," forklarer Kylä-Harakka-Ruonala, medlem af EK og af Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg. "Vi sikrede os, at vi hele tiden havde hånd i hanke med, hvad virksomhederne gennemgik, ved at foretage feltundersøgelser." EK's forslag omfattede eksempelvis en køreplan for ophævelse af restriktioner såvel som en liste over firmaer i Finland, der var i stand til at levere værnemidler. EK har også – sammen med sine brancheorganisationer – udarbejdet et sæt regler over god praksis for sine medlemsvirksomheder. De forklarer, hvordan arbejdspladser kan genåbnes, og hvordan man leverer tjenesteydelser og transport inden for trygge rammer.

"Vores produktionskæde har heldigvis haft mulighed for at reagere hurtigt på den enorme stigning i efterspørgslen efter hånddesinfektionsmidler“

Marko Skiftede fra produktion af drikkevarer til håndsprit Finland, Ilvesjoki

Den store efterspørgsel efter medicinsk udstyr og forsyninger har fået nogle virksomheder til at omlægge deres drift under covid-19. Familievirksomheden Pramia har nu i adskillige uger fremstillet håndsprit i stedet for drikkevarer. Flaskepåfyldningsanlægget, der drives af vindmøller, har kapacitet til at producere 7 700 flasker i timen. Denne nylige omlægning af produktionen hjælper med at efterkomme den høje efterspørgsel efter håndsprit i sundhedssektoren, fødevareforsyningskæden og apotekerne.

"Alle har ret til at få adgang til pålidelige og faktabaserede oplysninger om sundhed“

Anni Bruger sin tid på at besvare spørgsmål om covid-19 på Instagram Finland, Helsinki

Anni er læge og oplyser om sundhed og videnskab på de sociale medier på en forståelig måde. Hun mener, at alle har ret til pålidelig og faktabaseret information. Dette er uvurderligt i sundhedskriser, hvor borgerne vil beroliges, når det gælder helbredsbekymringer. De godtager alle mulige svar, hvilket ofte fører til misforståelser eller misinformation. For at undgå dette besvarer Anni spørgsmål på sin Instagramkonto @laakari.anni (dr. Anni). Bekæmpelse af misinformation er så vigtigt, at den finske regering får hjælp af influencere til at oplyse. Kampen mod desinformation er også en EU-topprioritet. EU har samarbejdet med de store sociale medier for at fremme legitimt indhold og skjule eller fjerne vildledende, ulovligt og skadeligt indhold. Kommissionens næstformand Věra Jourová skal mødes med Google, Facebook, Twitter, Microsoft og andre for at drøfte deres nuværende og fremtidige tiltag. EU har fremlagt over 110 desinformationsfortællinger om coronavirus og delt fakta på www.EUvsDisinfo.eu.