"Det er dejligt at være en del af den bølge af medmenneskelighed, der har spredt sig i hele Litauen, og dermed være en del af indsatsen mod Covid-19“

Tadas Arbejder på et bibliotek, der fokuserer på innovative løsninger til at bekæmpe Covid-19 Litauen, Kaunas

Kommunebiblioteket Vincas Kudirka i den litauiske by Kaunas har lynhurtigt fokuseret sit arbejde på at bekæmpe Covid-19 ved at fremstille enkle, men effektive håndfri dørhåndtag. Bibliotekets ansatte "rekrutterede" alle disponible 3D-printere til at fremstille dør-anordninger, som man kan fastgøre, og som gør det muligt at åbne døre, uden at man selv behøver at tage fat i håndtaget. Foruden denne opfindelse har holdet af bibliotekarer og IT-ingeniører printet hundreder af beskyttelsesvisirer til hospitalsansatte.

"I stedet for at smide mad ud, besluttede vi at donere det til lokale hospitaler. Det udviklede sig snart til en hel solidaritetsbevægelse“

Odeta Sørger for gratis måltider til lægehold og fødevarebanker takket være donationer fra offentligheden Litauen, Vilnius

Odetas restaurantkæde Jurgis ir drakonas risikerede at måtte lade store mængder fødevarer gå til spilde, og hun besluttede derfor at tilberede maden og give den til lægeholdene på hospitalerne i Vilnius og Kaunas. Da initiativet blev slået op på de sociale medier, tilbød borgere og virksomheder fra hele landet at bidrage. Takket være deres donationer serverer Odeta og hendes kolleger gratis måltider for hospitalspersonalet og donerer også til lokale fødevarebanker og mennesker i nød.

"Der er stadig brug for lægebehandling af lidelser, der ikke er forbundet med COVID-19“

Mindaugas Oprettede en gratis online-tjeneste, der yder basal lægerådgivning i karantæneperioden Litauen, Vilnius

Lægernes arbejde er blevet omprioriteret under pandemien, og nogle borgere står pludselig uden deres praktiserende læge, tandlæge, fysioterapeut eller psykolog. Mindaugas, der selv er læge, har oprettet en facebook-side, hvor man kan stille spørgsmål om helbredsforhold og få hurtig rådgivning (svartiden er på mellem 10 minutter og 24 timer alt efter, hvor meget det haster). Dette giver ikke blot basal lægerådgivning til patienterne, men letter også arbejdsbyrden for sundhedspersonalet i indsatsen mod coronavirus og undgår, at offentlige midler må omdirigeres til opgaver, der er mindre vigtige eller kan vente.

"Sammen kan vi gøre en forskel“

Gabija og Ieva Startede en crowdfunding-kampagne for at skaffe værnemidler til hospitaler Litauen, Vilnius

Gabija og Ieva gik med deres kolleger ved NGO-onlinemediet LaisvesTV ("FrihedsTV") sammen om at starte en crowdfunding-kampagne til indkøb af værnemidler til hospitaler, navnlig dem i fjerntliggende områder, hvor situationen er mere kritisk end i større byer. På blot to uger indsamlede de, hvad der svarer til over 15 millioner DKK. De har også samarbejdet med den lokale tekstilindustri om at omstille produktionen til fremstilling af værnemidler.

"Lad aldrig en god krise gå til spilde – brug den til at forene folk“

Robertas Fremstiller beskyttelsesudstyr til hospitalspersonale Litauen, Vilnius

Robertas har med hjælp fra frivillige iværksat en storstilet produktion af hundredetusindvis af artikler beskyttelsesudstyr til sundhedspersonalet i Litauen. På blot seks uger fik de fremstillet over 100 000 kirurgiske masker, mere end 240 000 antibakterielle engangsmasker og HEPA 10-masker samt over 20 000 engangsdragter og -kitler. Takket være Robertas og hans frivillige er knapheden på beskyttelsesudstyr til dels blevet løst: Det er sådanne initiativer, der sætter læger og sygeplejersker i stand til trygt at udføre deres arbejde, og forhindrer, at de kommer til at dele skæbne med deres patienter.

"Det var det hurtigste og mest forenende projekt, vi nogensinde har skabt“

Eimantas og Tomas Hjælper litauiske hospitaler med at indkøbe medicinaludstyr Litauen, Vilnius

Sammen med Litauens teknologi-fagfolk lykkedes det Eimantas, Tomas og deres kolleger hos Tesonet at skaffe 440 000 EUR til at indkøbe udstyr til litauiske hospitaler. Projektet startede helt fra bunden, men var gennemført inden for blot 72 timer og var med til at give Litauens største hospital hårdt tiltrængte respiratorer og andet udstyr såsom beskyttelsesdragter og bomuldsmasker til ældreboliger. Sådanne initiativer er et supplement til EU's RescEU-program, der indsamler hospitalsudstyr, således at nødvendige forsyninger hurtigt kan nå ud til de medlemsstater, der mangler dem.