"Vi vil alle hjælpe, så godt vi kan“

Marc, Patrick og Nader Skabte de fornødne værktøjer til at forhindre virussets spredning Malta, Irland og Italien

Europa har aldrig manglet kloge hoveder. Alligevel var det forbløffende at være vidne til deres hittepåsomhed, da der var allermest brug for det. På Maltas universitet blev der f.eks. udviklet en prototype til desinficering af åndedrætsværn. ”Maskinerne er relativt simple at bygge,” forklarer Mark, ”de er billige, og vi kan fremstille en masse på ingen tid.” I Italien, der led hårdt under krisen, blev der sat stor pris på håndsrækningen fra Naders 3D-print-virksomhed. Han og hans medarbejdere omdannede snorkeludstyr til PAP-masker (masker til positivt luftvejstryk), som de sammen med ansigtsskærme leverede til landets hospitaler. Der var også hjælp at hente i Irland. Her havde Patrick, inden krisen brød ud, destilleret whiskey og gin. ”Da vi fik nys om, at det nordvestlige Irland var løbet tør for desinfektionsmidler, omstillede vi produktionen. Vi var i stand til at forsyne apoteker, læger, butikker og velgørenhedsorganisationer med desinfektionsmidler,” mindes han. Det er bl.a. takket være indsatser som disse, at EU kan rette opmærksomheden mod vaccineproduktion og på beredskab over for fremtidige udbrud. Unionen har øremærket et samlet beløb på 314 mio. EUR (ca. 2,3 mia. DKK) til disse formål.

"Jeg gør det her for min mor og for alle de mødre, som i denne tid har været bange og isoleret“

Melanie, Daniel, Anni og Marios Gjorde en ekstraordinær indsats for at hjælpe lægekolleger og patienter under krisen Malta, Finland, Cypern

Covid-19 har vist os, at læger i Europa vil gå gennem ild og vand for at hjælpe i vanskelige tider. Som første håndsrækning kunne de tilbyde deres viden. På Malta producerede Melanie, som er hjertespecialist, en række videoer, hvori hun forklarede nogle af de koncepter, der konstant blev talt om i nyhederne, men som aldrig rigtig blev forklaret nærmere. I en af videoerne forklarer hun, så det er letforståeligt for alle, hvad der menes, når der snakkes om at ”flade kurven ud”. I Finland brugte Anni Instagram til at svare på folks spørgsmål. Hun opnåede lynhurtigt 25 000 følgere. I mellemtiden var Daniel (Gozo) og Marios (Cypern) fuldt beskæftiget med at hjælpe deres kolleger i forreste linje. På Facebook takkede Daniel alle dem, der havde doneret mad og støttet frontkæmperne, inklusive hans egen indsats som sygeplejer. Det var også på Facebook, at Marios, der egentlig var gået på pension, bekendtgjorde sine dybtfølte grunde til atter at trække i lægekitlen. Det var han ikke ene om: Adskillige medlemmer af Europa-Parlamentet traf under udbruddet den samme beslutning.

"Det er fantastisk at se, hvor glade folk bliver af at være en del af noget større “

Márton, Rafel og Raluca Sikre, at fødevarer er tilgængelige for dem, der har størst behov Malta, Ungarn, Rumænien

I modgang er der dukket mange hverdagens helte op i Europa. Rafel, Márton og Raluca kvalificerer sig alle til en sådan titel. Rafel og Márton er begge kokke: Rafel ejer og Márton driver en restaurant. Rafel hentede det gamle krigstidskoncept “Victory kitchen” frem og forbereder daglige måltider til Maltas mest sårbare personer, mens Marton i Ungarn fandt på #Etesdadokit – sørg for mad til lægen. Raluca, der er formand for den rumænske NGO Geeks for Democracy, har organiseret indkøb af dagligvarer og lægemidler i hele landet. "Der er fantastisk at opleve styrken i vores antal,” siger Rafel. "Sammen bliver alt muligt.”

"Vi tager vores passagerers, chaufførers og støttepersonales sikkerhed meget alvorligt“

Mario, Marthese og Joseph Sørger for sikker rejse for passagerer såvel som ansatte Malta, Qormi

Mange vil måske være ængstelige ved at tage med bussen midt i en pandemi. For de daglige passagerer med det maltesiske offentlige transportvæsen er der nok mindre grund til bekymring. "Vi tager vores passagerers, chaufførers og støttepersonales sikkerhed meget alvorligt" udtaler Mario, Marthese og Joseph. Ligesom alle øvrige ansatte ved Malta Public Transport fortsatte disse tre troligt med at udføre deres arbejde for at hjælpe dem, der er nødt til at benytte offentlig transport til nødvendige rejser. De måtte tilpasse sig nye rutiner og gjorde dette samvittighedsfuldt. "Vi startede med en politik om ikke at give penge tilbage, så passagerer, der køber billet i bussen, skulle sørge for at have lige penge. Det er ikke tilladt at stå op i busserne, og vi rengør dem omhyggeligt flere gange om dagen." Alle ansatte ved Malta Public Transport, der har kontakt med offentligheden, får systematisk udleveret håndsprit og mundbind, og passagererne skal bære mundbind eller visir både ved stoppestedet og ombord i bussen. Der er også blevet installeret beskyttelsesskærme i samtlige busser for at beskytte både chauffører og passagerer.

"Coronavirus-pandemien har vist mig, hvordan vi alle kan tilpasse os.“

Casa Antonia Yder optimal pleje af ældre Malta, Balzan

Casa Antonia er et privatejet plejehjem og ældrebolig i den maltesiske by Balzan. Lige siden den 18. marts har det 115-personer store personale boet og arbejdet på plejehjemmet i 3-ugers turnus. Dette gælder både plejepersonale, sygeplejersker, kokke, rengøringsfolk, bygningstjeneste, gartneren og ledelsen. Casa Antonia er nu i stand til at huse, bespise, vaske tøj og sørge for vand, strøm og internet til yderligere 70 personer hver dag. De ansatte har været fremragende til at tilpasse sig denne surrealistiske situation, hvor de i længere perioder er afskåret fra samvær med deres egne familier. Mange af dem har aldrig før boet i et fællesskab på denne måde, hvor de pludselig deler bolig med kolleger fra hele verden og har længere arbejdstider. Udfordringerne ved at bo på sin arbejdsplads har afdækket mange talenter blandt de ansatte. Køkkenpersonalet har lært at lave asiatisk mad, så de løfter humøret blandt deres asiatiske kolleger, og bygningstjenestens folk agerer DJ for beboerne som aftenunderholdning.

"Enhver må gøre sit.“

Mark Sørger for forsyninger af friske fødevarer til alle Malta, San Pawl il bahar

Mark er fåreavler og fremstiller traditionelle maltesisk fødevarer. Han besluttede at kæmpe med i denne stille krig ved at begrænse adgang til landbruget for besøgende, men fortsætte fødevareproduktionen, der er en essentiel aktivitet i disse krisetider. Han har brugt mere tid en normalt til at udbringe friske fødevarer til sårbare medlemmer af lokalsamfundet, der ofte ikke kan forlade deres hjem og derfor risikerer ikke at få noget at spise. Han lægger beskeder ud på sociale medier, så enhver kan kontakte ham, og så finder han en måde at få madvarerne leveret. Indsatsen sker i tæt samarbejde med sønnen, og Mark er stolt over at se, hvordan andre gårdejere på Malta og Gozo viser solidaritet på lignende vis. Landbrugere over hele kontinentet arbejder hårdt på fortsat at brødføde Europa, trods de vanskeligheder de står over for. EU vil forsat støtte landbrugerne og fødevareproducenterne, samarbejde med medlemsstaterne og træffe de nødvendige skridt til at sikre den europæiske befolknings sundhed og velbefindende.

"Vores mission: at bespise heltene i forreste linje“

Saviour Sørger for måltider til hospitalspersonale Malta, Balzan

Bottarga Gourmet Fish Shop i Malta har med stolthed påtaget sig ansvaret for at sikre, at de hårdt pressede hospitalsfolk får noget ordentligt at spise. De har frivilligt afsat tid til at tilberede måltider til personalet på Mater Dei-hospitalet. Kokkene ser det som deres måde at bidrage til indsatsen mod pandemien og til at vise deres påskønnelse af dem, der selv løber en risiko for at hjælpe de syge. Over hele Europa er der mennesker, der sætter deres færdigheder og ressourcer ind på at støtte heltene i sundhedsvæsenet.

"At bringe mennesker sammen er vigtigere end nogensinde før“

Zoe, Vegard, Keit og Niels Arrangerede en festival under lockdown-perioden, hvor kunstnere kunne optræde og publikum opleve kulturaktiviteter derhjemme Malta, Valletta

Coronakrisen har betydet, at mange arrangementer er blevet udsat eller aflyst. Zoe, Vegard, Keit og Niels fra Malta besluttede derfor at arrangere en lockdown-festival, så kunstnere i stedet kunne optræde online. Det har skabt en livline, nu hvor mange føler sig isolerede i deres hjem. Kulturarrangementer løfter humøret og styrker vores tilhørsforhold, og derfor er holdet bag festivalen nu i færd med at skabe et permanent rum for online-arrangementer. Den kulturelle og kreative sektor består af mange individuelle kunstnere, SME'er og velgørende organisationer. Deres status gør det ofte sværere at komme i betragtning til statstilskud eller EU-støtte. For at sikre, at EU-midler også når ud til dem, har en række MEP'er bedt Kommissionen om at øge de midler, der stilles til rådighed gennem Garantifaciliteten for kulturelle og kreative sektorer (Creative Europe-programmet), med penge fra 2021-budgettet eller ved at overføre midler fra Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer.

"Sammen kan vi bedre bekæmpe krisen“

Chef Dario Skaber sammenknytninger mellem virksomheder til støtte for sundhedspersonale i forreste linje Malta, Kirkop

Restaurations- og serveringsbranchen er blevet hårdt ramt af coronaviruskrisen. Chef Dario har som modtræk oprettet NGO'en Feeding Heroes Malta, der udelukkende drives ved donationer fra offentligheden og hans egne kontakter. Han har gennem sin NGO arbejdet for at begrænse madspild og støtte kokke, der pludselig stod arbejdsløse. Han begyndte at indsamle uønsket mad fra restauranter og råvarer fra leverandører og engagerede så professionelle kokke fra nedlukkede restauranter til at tilberede varerne. Disse aktiviteter har i høj grad bidraget til at mobilisere lokalsamfundene og skabe innovative, bæredygtige løsninger under coronaviruskrisen.

"Ved at fortælle historier kan vi bevæge os uden for hjemmets fire, noget indsnævrende vægge“

Marija Skaber glæde og fantasi for børn Malta, Mtarfa

Det er sin sag for alle i familien at skulle blive hjemme, og det gælder også de mindste. For at skabe lidt adspredelse gik fire kvinder derfor sammen om at bringe glæde og fantasi til børn ved at fortælle historier. De oprettede Facebook-siden "My Storytime" (Min fortællestund) til oplæsning af historier og digte på engelsk og maltesisk for publikum i forskellige aldersgrupper. Oplæserne står selv for selve optagelsen, mens initiativtagerne tager sig af alt bag kulissen såsom redigering, programplanlægning, besvarelser og at finde nye oplæsere. Reaktionen har været overvældende med nærved 4300 følgere af facebook-siden, siden den blev oprettet den 23. marts. Del dine kreative ideer til at inspirere andre under coronaviruskrisen ved at bruge #EuropaImodCovid19.