"Ældre bor alene, og det er meget vigtigt for dem at have nogen, der udviser interesse “

Aleksandra, Monika og Agata Få større kontakt til ældre, der befinder sig i isolation Polen, Lublin

Unge polske frivillige, der bruger deres tid på at støtte de ældre: det er, hvad “Recipe for Help” handler om. Initiativet, der er sparket i gang af polsk Røde Kors’ afdeling i Lublin, opfordrer frivillige til at ringe til ældre i hele regionen, tilbyde venskabelige samtaler og endda yderligere hjælp afhængigt af den enkelte persons krav og behov. "Jeg mener, at der er et stort behov for denne form for støtte," siger Aleksandra, en ung volontør. "Seniorer kan snakke med os i timer om deres fortid og værdier. Jeg tror, at dette rækker ud over covid-19-situationen: Seniorer kan godt lidt at bruge tid med yngre mennesker og dele deres erfaringer. De ældre har været meget taknemmelige for initiativet, da det viser, hvordan et par enkle handlinger eller ”ingredienser” kan styrke lokalsamfundene. Som polsk Røde Kors’ lokale afdeling siger, betyder "et glas sikkerhed, to skefulde viden, et drys god vilje og et par dråber tidsrum en stor forskel under covid-19-pandemien."

"Vi kan behandle flere patienter takket være medicinsk udstyr købt med EU-midler“

Piotr Hjælper samfund i grænseområder med at klare indlæggelser Polen, Tomaszów Lubelski

Coronavirus kender ingen grænser, men det gør vores indsat for at bekæmpe det heller ikke. I regionen omkring grænserne mellem Polen, Hviderusland og Ukraine har det EU-finansierede RESCUE-projekt været med til at fremskaffe ambulancer og respiratorer til hospitaler, så lægerne kan bekæmpe coronavirus-pandemien på tværs af landegrænser og i EU's udkant. Piotr Gozdek har ansvaret for Intern Medicin og Kardiologi på hospitalscentret i Tomaszów Lubelski. "Eftersom vi er nære naboer, kan vore patienter – uanset hvilken side af grænsen de kommer fra – være sikre på at få en bedre behandling. Kontakterne mellem hospitalerne sætter os i stand til at udveksle erfaringer i situationer med voldsomme sundhedskriser, ikke mindst en pandemi som SARS-Cov2." Det er ikke kun udstyr, der fremskaffes: Projektet omfatter også specialiserede kurser for 69 læger, 48 reddere og 137 sygeplejersker, og der forberedes nu også læringsinitiativer for 4500 beboere.

"Det er en del af selve spejderånden at træde frivilligt til for at hjælpe“

Anna Hjalp med at omfordele over 3000 måltider til ældre og socialt udsatte mennesker Polen, Wieliczka

Der er ikke altid brug for en hel hær til at udrette store ting. I byen Wieliczka nær Krakow har en håndfuld voksne spejdere fra det Polske Spejderkorps (ZHP) siden midten af marts ydet al den assistance, de kunne. Deres tilværelse har ændret sig meget og drejer sig nu om to kerneaktiviteter: dels at skabe engagerende aktiviteter online til yngre spejdere og dels at støtte ældre medborgere og personer på overførselsindkomst. Gruppen har allerede bragt over 3000 måltider samt værnemidler og dagligvarer ud til trængende personer. "Det er en del af selve spejderånden at træde frivilligt til for at hjælpe," udtaler Anna. "Beboerne i Wieliczka kan altid regne med os, coronavirus eller ej."

"Det er naturligt at ville hjælpe og støtte dem, der har behov for det, især når det drejer sig om personer, som redder andres liv“

Krzysztof, Gabriela og Dagmara Tilbyder gratis psykologisk støtte til sundhedspersonale, der har behov for det Polen, Warszawa

Det er en stor symbolsk gestus at klappe for at hylde plejere. Men efterhånden som presset på hospitalerne stiger, begynder initiativet også at nå sin grænse. Udmattelsen vokser, stressen stiger, og sundhedspersonalet kan begynde at frygte for deres eget helbred eller for deres nærmestes helbred. Centeret for forebyggelse af stress og udbrændthed ved Łazarski-universitetet i Polen er klar over denne risiko. For at hjælpe har de iværksat et gratis psykologisk hjælpeinitiativ for læger, sygeplejersker, paramedicinsk personale og laboratoriediagnostikere. Erfarne psykologer står til rådighed hver mandag, onsdag, torsdag og søndag for at hjælpe via en særlig telefonlinje. "Gennem #HjælpVedAtTale (#PomagamyRozmawiamy) ønsker vi at tilbyde en reel hjælp til alle dem, der kæmper i forreste linje i pandemien. Gennem individuelle samtaler mindsker vi spændinger og stress og hjælper forhåbentlig sundhedspersonalet med bedre at kunne håndtere de hårde situationer, de står i hver dag," siger gruppen.

"Vores passagerers taknemmelighed gjorde et stort indtryk på mig.“

Olga Stewardesse ved returflyvninger Polen, Warszawa

#LOTdoDomu (flyv hjem med LOT) var organisatorisk og logistisk set en af ​​de vanskeligste operationer i den polske civile luftfarts historie. Det polske luftfartsselskab fløj på 22 dage til 71 byer i 53 lande rundt om i verden. Operationen blev stablet på benene på rekordtid for at hjælpe landsmænd, der på grund af covid-19-pandemien var strandet i udlandet, langt fra deres familier. ”Disse flyvninger afveg fra vores normale flyvninger på mange måder. Det føltes hver gang som en redningsmission,” siger Olga, der var en del af besætningen på nogle af disse flyvninger. Luftfartsselskabet fløj 388 gange fra seks kontinenter med passagerer fra Peru, Mexico, Argentina, Japan, USA, Australien og mange andre lande. I alt bragte luftfartsselskabet mere end 54 000 polske borgere hjem.

"Vi rådgiver små virksomheder om juridiske spørgsmål i forbindelse med pandemien.“

Małgosia og Katarzyna Tilbyder gratis juridisk rådgivning til virksomheder, der er berørt af pandemien Polen, Poznan

Der var mange virksomheder, der slet ikke var forberedt på covid-19-pandemien og dens konsekvenser. Hvordan håndterer man leveringsproblemer? Hvilke force majeure-klausuler gælder for min virksomhed? Den polske advokat Małgosia satte sig for at skabe klarhed om disse spørgsmål. Derfor oprettede hun en YouTube-kanal, hvor iværksættere kan få svar på deres juridiske spørgsmål. "Jeg rådgiver iværksættere om de seneste forordninger og de offentlige tilskud, de kan søge om," forklarer hun. ”Corona-lovgivningen opdateres løbende i Polen. Derfor hjalp Katarzyna mig med at udvikle konceptet yderligere. ” Małgosia og Katarzyna tilbyder nu primært webinarer og telefonrådgivning til små virksomheder for at dele deres juridiske ekspertise. Dette omfatter for eksempel databeskyttelse og beskyttelse af privatlivets fred for beskæftigede, der arbejder hjemmefra. Der kan findes flere oplysninger om initiativet på virksomhedens webside og Facebookside.