"Det er tid til at være solidarisk borgerne imellem“

Yasmina Tilbyder gratis måltider til dem, der har mest brug for det Netherlands, Rotterdam

Yasmina og hendes venner startede Freshtable-virksomheden i januar 2020. Konceptet er enkelt – det handler om at lave mad, der er sundt, økologisk og bæredygtigt, og så aftale tid og sted for afhentning. De havde aldrig forestillet sig, at covid-19 ville øge behovet for netop sådanne initiativer. Freshtable havde travlt under udbruddet – dels med at få flygtninge i beskæftigelse, dels med at udbringe gratis måltider til ældre, som var dem, der blev hårdest ramt af krisen. ”Vi prøvede at finde de bedste måder, hvorpå vi kunne hjælpe de mest sårbare,” forklarer Yasmina. ”I maj kørte vi ”Share A Meal”-kampagnen, hvor vi forsynede de mest trængende med fødevarepakker. Det var først og fremmest krisecentre for kvinder og store sårbare familier i Rotterdam, vi havde i kikkerten. Vi agter at fortsætte med at hjælpe, hvor vi kan. Vores kunder kan endda købe et måltid til nogen i nød." Freshtable modtog EU-støtte under Det Europæiske Solidaritetskorps, som er med til at skabe muligheder for unge, der vil lave frivilligt arbejde eller deltage i solidaritetsprojekter.

"Vi anvender vores EU-finansierede forskning til at arbejde på en ny coronavirustest“

Maarten Udviklede ny type lyntest Netherlands, Eindhoven

Takket være EU-støtte har professor Maartens Merkx fra Eindhovens Tekniske Universitet udviklet en ny type lyntest, der opdager virus-antistoffer i blodet via lysafgivende proteiner. Han arbejder nu på at tage samme metode i brug mod coronavirus. Fordelen ved hans tilgang er, at testen kan udføres direkte i blodet, og at signalet kan opfanges med kamera eller en smartphone. En del af hans projekt er endvidere at udvikle en papirbaseret strimmel, der indeholder de samme test-komponenter – han kalder det papirbaseret lyser-i-mørke-diagnostik. Når en person har virale antistoffer i sig, betyder det, at de allerede har haft sygdommen eller er blevet udsat for virusset, og denne type information kan være yderst nyttig for at inddæmme spredningen af sygdomme såsom covid-19. Denne form for lynhurtig antistoftest er således afgørende for dem, der arbejde med sårbare personer, men vil også kunne hjælpe os med at beslutte, om vi bør besøge nære og kære, der er i højrisikogruppen, eller med planlægge tilbagevenden til arbejde.

"EU finansierer vores forskning i at afdække og inddæmme virusudbrud“

Marion Leder et EU-støttet projekt til at udvikle teknikker, der kan finde og spore nye smitsomme sygdomme Netherlands, Rotterdam

Europas bedste videnskabelige hjerner er gået sammen om at bekæmpe spredningen af coronavirus og opbygge et beredskab mod fremtidige pandemier. Professor Marion Koopmans har som leder af den virovidenskabelige afdeling under Erasmus-universitetets lægecenter i Rotterdam viet sin karriere til at samle viden om sygdomme som covid-19. Professor Koopmans forventer, at udbrud som det, vi i øjeblikket oplever, vil blive mere almindelige i fremtiden som følge af stigende befolkningstal, klimaforandringer og den måde, vi udnytter arealer på. Derfor fokuserer hendes arbejde på at sikre, at vi bliver bedre forberedt. Som reaktion på coronavirus-udbruddet er hendes hold nu i færd med at omsætte genetiske data om virusset til redskaber, der kan bruges imod det. Disse indbefatter hurtige diagnostiske tests, at prøve at forstå omfanget af smittespredningen, og hvorvidt der allerede findes en grad af immunitet i befolkningen. Professor Koopmans er også en af de eksperter, der rådgiver Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen om de tiltag, der gøres på EU-plan for at inddæmme og kontrollere coronavirus-pandemien.

"Jeg er stolt over, at jeg takket være EU's grønne baner fortsat kan transportere varer over hele Europa.“

Fred Leverer vigtige varer på tværs af EU's medlemsstater takket være EU's grønne baner Netherlands, Utrecht

Selv nu når de indre grænser i EU er lukket, kan man undertiden se lastbiler krydse dem. Er du klar over, hvor vigtige disse lastbiler er? De transporterer mad og vigtige varer. Fred er en af de tusinder af lastbilchauffører, vi alle har at takke for, at butikkerne er fyldt med varer, og hospitalerne ikke mangler vigtigt udstyr. Den Europæiske Union gør turen lettere for Fred. Den 23. marts bad Europa-Kommissionen medlemsstaterne om at give alle lastbiler mulighed for at komme igennem grænse- og sundhedskontrol inden for 15 minutter. Kommissionen gav også råd til, hvordan man bedst beskytter transportarbejdere mod covid-19.

"Aktiv læring er super vigtig. Og er der et bedre sted at øve sig end derhjemme?“

Annieke Udviklede en hjemmelæringsmetode til grundskoleelever Netherlands, Nijensleek

Annieke Otten er lærer på De Bron-skolen i Nijensleek i Nederlandende og ønskede at bruge lockdownperioden til at gøre undervisning i hjemmet mere effektiv for forældre og børn. Derfor udviklede hun sin egen online-undervisningsform: "Læringsudfordringen". Hendes hjemmeskolemetode er blevet en landsdækkende succes. Ved hjælp af spil, puslespil og skattejagter bistår metoden børn med at lære sprog og matematik. Børnene lærer brøker ved hjælp af appelsinskiver, de lærer at tælle ved at samle mønter og de udvikler sprogkundskaber ved at plyndre spisekammeret for alle varer, der begynder med S. "Læringsudfordringen" har både en Facebook- og Instagram-side, hvor Annieke lægger en sprog- og en matematik-opgave ud fire gange om ugen. Opgaverne bliver også downloaded af andre lærere rundt om i landet.

"Man har fuldstændig ret, når man siger, at "det kræver en hel landsby at opdrage et barn"“

Klinton Organiserer fysiske aktiviteter online for at holde børn aktive og engagerede Netherlands, Utrecht

Vores børn er vores hjemlandes og Europas fremtid. Derfor er det helt afgørende, at de får ordentlig undervisning. Flere lærere i Nederlandene, deriblandt Klinton, organiserer aktiviteter via internettet, som børn og deres forældre kan lave samme. Det holder ikke blot børnene aktive, men giver også familierne noget at samles om. Da undervisning er en prioritet for rigtig mange, har EU stillet online-undervisningsmaterialer til fri afbenyttelse. Tiden tilbragt hjemme kan være en storartet mulighed for at komme hinanden ved i familien såvel som at prøve nye ting sammen. Klinton såvel som lærere i andre medlemsstater knokler på for at fastholde deres elevers interesse og give dem udfordringer.

"Som en virksomhed med ressourcerne til at gøre et bidrag, er det vores pligt at hjælpe, hvor vi kan“

Arno Omstillede sit destilleri til at fremstille desinfektionsmidler til sundhedsvæsenet Netherlands, Groningen

Hooghoudt er et familieejet destilleri i den nederlandske by Groningen. De så det som deres pligt at hjælpe det lokalsamfund, de har været en del af siden 1888, i kampen mod pandemien. Deres ide kom fra destillerimester Frank Leystra: Da han så, hvor svært det var for sundhedspersonalet at skaffe desinfektionsmidler, besluttede han, at de selv ville fremstille disse på destilleriet. De første ordrer kom fra Groningens ambulancetjeneste og TNS hjemmehjælp, og familievirksomheden har også været i kontakt med Groningens universitets lægetjeneste. En så ekstraordinær krise kræver ekstraordinære tiltag akkurat som dette. En stimuluspakke på 750 mia. EUR skal afbøde indvirkningerne af virusset, mens 37 mia. EUR i EU-midler allerede nu går til at redde liv, arbejdspladser og virksomheder.

"De bifald, vi får, varmer virkelig om hjertet, og den støtte, vi får til at gøre vores arbejde, er helt fantastisk“

Jan Yder forstærkning til de hold, der bekæmper pandemien Netherlands, Leiderdorp

Jan er en alment praktiserende læge, der har taget vagter på coronavirus-afdelingen på hospitalet i Leiderdorp. Det er i øjeblikket rimelig roligt for Jan og hans kolleger, men de regner med, at deres arbejdsbyrde vil vokse voldsomt i de kommende uger. De er blevet dybt rørt af den opbakning, som lokalbefolkningen har vist sundhedspersonalet ved at klappe fra vinduer og altaner hver aften, og det har givet dem modet til at gå nye prøvelser i møde. Skønt vi ikke alle arbejder i sundhedssektoren, kan vi alle udvise solidaritet rundt om i Europa og hjælpe dem, der arbejder i forreste linje, så de finder styrken til at holde ved.