«Η πείνα δεν μπαίνει σε καραντίνα»

Mircea Προωθεί την ανάκτηση περισσευούμενων τροφίμων Ιταλία, Πεσκάρα

Το ίδρυμα Βanco Alimentare Onlus βοηθά 1.500.000 ανθρώπους που έχουν ανάγκη στην Ιταλία, μέσω της διανομής περισσευούμενων τροφίμων σε 7.500 φιλανθρωπικές οργανώσεις. Τους τελευταίους δύο μήνες, με την πανδημία COVID-19, τα αιτήματα για επισιτιστική βοήθεια αυξήθηκαν κατά 40% στην Ιταλία, ενώ σε ορισμένες περιφέρειες σημειώθηκε αύξηση άνω του 60%. Γνωρίζοντας ότι η υπηρεσία που παρέχει στη χώρα είναι απαραίτητη, η τράπεζα τροφίμων παρέμεινε ανοικτή. Από την αρχή του 2020 μέχρι τώρα, το ίδρυμα Banco Alimentare Onlus έχει διανείμει 30.000 τόνους τροφίμων, με την ευρωπαϊκή βοήθεια να αποκτά θεμελιώδη σημασία για τη λειτουργία του. Κατά τη διάρκεια των παραδόσεων τροφίμων, η ομάδα από το ίδρυμα μένει έξω, κρατά τους ανθρώπους σε απόσταση τον ένα από τον άλλο και τους διαβεβαιώνει ότι όλοι θα πάρουν ένα πιάτο φαΐ. «Μας παρέσυρε σαν να λέμε ένα τσουνάμι αλληλεγγύης» εξηγεί ο πρόεδρος Giovanni Bruno. «Με την έξαρση της πανδημίας, η δύναμη του εθελοντισμού αυξήθηκε. Είμαι συγκλονισμένος από αυτό. Αυτήν τη στιγμή είναι καθήκον μας να κάνουμε περισσότερα, όχι λιγότερα» επιβεβαιώνει η Maria, εθελόντρια από το Σαλέρνο.

«Λατρεύω τη δουλειά μου και έχω σκοπό να τη συνεχίσω ό,τι και να γίνει»

Jacqueline Μετατέθηκε στο τμήμα COVID-19 του νοσοκομείου της Βέλγιο, Βρυξέλλες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε το 2020 ως «Έτος της Νοσοκόμας και της Μαίας» για τον εορτασμό της 200ής επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale. Ήταν εντελώς απροσδόκητο ότι αυτό θα ήταν επίσης το έτος μιας διεθνούς κρίσης στον τομέα της υγείας που έχει πλέον αγγίξει κάθε επίπεδο της κοινωνίας. Σήμερα όλος ο κόσμος αναμετράται με τον αντίκτυπο της πανδημίας, με τους νοσηλευτές στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. Πολλοί νοσηλευτές χρειάστηκε να προσαρμόσουν τους συνήθεις ρόλους τους, ακριβώς όπως η Jacqueline, η οποία συνήθως εργάζεται στη φυσιοθεραπεία αλλά τώρα βοηθά άμεσα τους ασθενείς με COVID-19. Αυτός ο τύπος προσαρμογής δεν είναι νέος στη νοσηλευτική. Σε κάθε ιστορική περίοδο, οι νοσηλευτές διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε στιγμές κρίσης και παρείχαν φροντίδα και καινοτομία που έσωσαν ζωές και μείωσαν τα δεινά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για να διασφαλίσει ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα έχουν πρόσβαση στον κατάλληλο εξοπλισμό που χρειάζονται για να επιτελέσουν ένα τόσο ζωτικό έργο, ενώ παράλληλα θα παραμείνουν ασφαλείς.

«Συνειδητοποίησα ότι αυτή ήταν η ευκαιρία να βοηθήσω κι εγώ τους ανθρώπους γύρω μου»

Edward Εργάζεται σε ένα προσωρινό κινητό κουρείο έξω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Στοκχόλμης Σουηδία, Στοκχόλμη

Μερικές φορές, η χρήση της προστατευτικής μάσκας μπορεί να είναι άβολη. Συγκεκριμένα, οι γιατροί που κάνουν μεγάλες βάρδιες διαπίστωσαν ότι αν δεν έχουν χρόνο να ξυριστούν, οι μάσκες δεν εφάπτονται καλά στο δέρμα και μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό. Όταν ενημερώθηκε γι’ αυτό το πρόβλημα από έναν πελάτη που είναι νοσηλευτής, ο Al, ιδιοκτήτης του κουρείου Honest Al στη Στοκχόλμη, αποφάσισε να βρει μια λύση. Έφερε το κινητό κουρείο του στο νοσοκομείο, για να περιποιηθεί και να ξυρίσει δωρεάν τα γένια του προσωπικού. «Δεν πρόκειται για ένα απλό ξύρισμα, είναι μια στιγμή ηρεμίας που επιτρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να χαλαρώσουν· περνούν όλη την ημέρα σε μια εμπόλεμη ζώνη και αυτός ο χρόνος για τον εαυτό τους κάνει τη διαφορά» εξήγησε ο Al. Η πρωτοβουλία ήταν τόσο ευπρόσδεκτη που ο Al ανέτρεξε στις υπηρεσίες ενός ανταγωνιστή του, ώστε ο τελευταίος να προσφέρει με το δικό του κουρείο επιπλέον υποστήριξη σε άλλο νοσοκομείο. «Έχουμε έρθει πιο κοντά μέσα από αυτό και σχεδιάζουμε να ανοίξουμε ένα νέο κουρείο μαζί! Όλα αυτά δείχνουν την απίστευτη δύναμη της συμπόνιας και της χαράς να μεταμορφώνουν τις σχέσεις μας με τους άλλους.»

«Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, για να σταματήσουμε τα κρούσματα»

Ainhoa Εργάζεται ως γιατρός σε οίκο ευγηρίας λόγω της έξαρσης της νόσου Covid-19 Ισπανία, Βαλένθια

Η 26χρονη Ainhoa ήταν έτοιμη να ξεκινήσει την ειδίκευσή της στη μαιευτική και τη γυναικολογία, όταν η διαδικασία ανεστάλη λόγω της πανδημίας. Καθώς ήθελε να συμμετάσχει στον αγώνα κατά της νόσου COVID-19, αποφάσισε να εργαστεί ως γιατρός σε γηροκομείο. Στην Ισπανία, πολλοί θάνατοι που συνδέονται με τον κορονοϊό σημειώθηκαν σε οίκους ευγηρίας, όπου ζουν μαζί μερικοί από τους πλέον ευάλωτους ανθρώπους. Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν σε αυτόν τον αγώνα, αλλά η Ainhoa ανακουφίζεται με τη σκέψη ότι δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα στο γηροκομείο όπου εργάζεται. Αν και πρόκειται για προσωρινή απασχόληση και σύντομα θα ξεκινήσει την ειδίκευσή της σε ένα νοσοκομείο, η Ainhoa θεωρεί την εμπειρία αυτή ικανοποιητική τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά, επειδή οι αξίες και τα διδάγματα των ηλικιωμένων την κάνουν να ωριμάσει ως άτομο. «Σύντομα θα βγούμε από αυτή την κατάσταση. Θα τα καταφέρουμε» λέει.

«Είμαστε 100% στο πλευρό των πελατών μας»

Erika Είναι ιδιοκτήτρια ενός παντοπωλείου που πύκνωσε τις υπηρεσίες παράδοσης σε ένδειξη αλληλεγγύης Βέλγιο, Heppenbach

Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες μπορεί να διστάζουν να πάνε στο σουπερμάρκετ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κατάστημα της Erika, το οποίο βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό στο Βέλγιο, ενισχύει τις υπηρεσίες παράδοσης ώστε όλοι να μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε βασικά είδη. Η Erika χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώσει τους πελάτες της ότι το κατάστημα διαθέτει ακόμα τα προϊόντα που χρειάζονται και υποστηρίζει επίσης τους τοπικούς παραγωγούς, για να εκδηλώσει με άλλον έναν τρόπο την αλληλεγγύη της προς την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα. Η Erika είναι μέλος της οργάνωσης «Emma 2.0», η οποία έχει ως μέλη τοπικά καταστήματα στη γερμανόφωνη κοινότητα του Βελγίου. Επί του παρόντος, η οργάνωση εστιάζεται σε έργα κοινωνικής ευθύνης σε λιγότερο κατοικημένες αγροτικές περιοχές.

«Η συνειδητοποίηση ότι είχαμε να κάνουμε με το πρώτο τοπικό κρούσμα μάς βοήθησε να αποτρέψουμε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού»

Annalisa Ανακάλυψε τον πρώτο ασθενή με COVID-19 στην Ευρώπη Ιταλία, Κοντόνιο

Στις 20 Φεβρουαρίου, η γιατρός Annalisa Malara πήρε μια καταλυτική απόφαση που έσωσε τη ζωή του Mattia Maestri και πολλών άλλων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη. Ο Mattia, ένας 37χρονος ερευνητής, ήταν το πρώτο τοπικό κρούσμα της νόσου COVID-19 στην Ευρώπη. Ο Mattia ήταν νέος και αθλητικός, αλλά πολύ σοβαρά άρρωστος. Όταν όλες οι άλλες εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί βγήκαν αρνητικές, η Annalisa αποφάσισε να του κάνει το τεστ για τον κορονοϊό. Όταν φέρνει στο μυαλό της την εμπειρία αυτή, αντιλαμβάνεται πως το γεγονός ότι έκρουσε αμέσως τον κώδωνα του κινδύνου επέτρεψε τη λήψη μέτρων περιορισμού και πρόληψης στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διεθνής αλληλεγγύη και η επιστημονική συνεργασία, πιστεύει, είναι τα κλειδιά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Ελπίζω η ιστορία μου να καταστήσει σαφές ότι, ανεξάρτητα από το πού εργάζεστε και ποιοι είστε, μπορείτε να κάνετε τη διαφορά, αν κάνετε τη δουλειά σας με ακεραιότητα και πάθος. Και ελπίζω ότι η Ευρώπη θα γίνει πιο ενωμένη και ισχυρή, επειδή οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως αυτή μπορούν να έχουν επιτυχή έκβαση μόνο αν τις αντιμετωπίσουμε ως ένα ενιαίο μεγάλο έθνος.»

«Ήταν προφανές ότι έπρεπε να βοηθήσω»

Vladimir Διασφαλίζει ότι οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι σε θέση να φτάσουν στον χώρο εργασίας τους Σλοβενία, Λιουμπλιάνα

Η έξαρση της νόσου COVID-19 ανάγκασε τις εταιρείες ταξί σε όλη την Ευρώπη να γίνουν δημιουργικές, με πολλές από αυτές να προσφέρουν υπηρεσίες διανομής τροφίμων και φαρμάκων. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να δυσκολεύονται να βρουν τρόπους μετακίνησης προς την εργασία τους. Στη Σλοβενία, οι δημόσιες συγκοινωνίες διακόπηκαν προσωρινά λόγω της πανδημίας COVID-19. Όταν ο οδηγός ταξί Vladimir Vidaković έμαθε ότι η συνάδελφος της μητέρας του έπρεπε πλέον να περπατά μία ώρα μόνο και μόνο για να φτάσει στη δουλειά της, αποφάσισε να τη μεταφέρει δωρεάν. Όταν συνειδητοποίησε ότι πολλοί άλλοι άνθρωποι βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση, άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ευρύτερη κοινότητα. Η αλληλεγγύη αυτή είναι εμφανής σε όλη την Ευρώπη. Η ομοσπονδία οδηγών ταξί της Μαδρίτης υπολόγισε ότι, από την έναρξη του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, οι οδηγοί της έχουν κάνει περίπου 75.000 δωρεάν διαδρομές μεταφέροντας ασθενείς ή ιατρικό εξοπλισμό.

«Η πανδημία της νόσου COVID-19 μάς έδειξε πόσο ευέλικτοι είμαστε όλοι»

Casa Antonia Προσφέρει βέλτιστες υπηρεσίες φροντίδας σε ηλικιωμένους Μάλτα, Balzan

Η Casa Antonia είναι ένας ιδιωτικός οίκος ευγηρίας που βρίσκεται στο Balzan της Μάλτας. Από τις 18 Μαρτίου, 115 υπάλληλοι ζουν και εργάζονται στις εγκαταστάσεις του σε βάρδιες τριών εβδομάδων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται βοηθοί νοσοκόμοι, νοσηλευτές, μάγειρες, καθαριστές, τεχνίτες συντήρησης, ένας κηπουρός και διοικητικό προσωπικό. Συνεπώς, ο οίκος ευγηρίας Casa Antonia παρέχει πλέον στέγη, τροφή, πλυντήριο, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και ίντερνετ για 70 επιπλέον άτομα καθημερινά. Οι εργαζόμενοι προσαρμόστηκαν εξαιρετικά σε αυτή την απροσδόκητη κατάσταση και στη ζωή μακριά από τις οικογένειές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλοί δεν είχαν ζήσει ποτέ ομαδικά στο παρελθόν και τώρα μοιράζονται τους χώρους διαμονής με συναδέλφους από όλο τον κόσμο και εργάζονται περισσότερες ώρες. Η πρόκληση να ζήσουν στον χώρο εργασία τους έχει φέρει στην επιφάνεια πολυάριθμα ταλέντα των εργαζομένων. Το προσωπικό της κουζίνας έχει μάθει να μαγειρεύει ασιατικά πιάτα για να φτιάξει το κέφι των Ασιατών συναδέλφων, ενώ το προσωπικό συντήρησης εκτελεί καθήκοντα DJ για τους ενοίκους τα βράδια, με σκοπό να τους ψυχαγωγήσει.

«Ένα μόνο άτομο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αυτό το άτομο ίσως να είστε εσείς!»

Momchil Εργάζεται ως εθελοντής, απολυμαίνοντας το μεγαλύτερο νοσοκομείο πρώτων βοηθειών στη Σόφια Βουλγαρία, Σόφια

Καθώς το ιατρικό προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση του κορονοϊού, οι άνθρωποι σε όλη την ήπειρο αποδίδουν φόρο τιμής με όλο και πιο δημιουργικούς τρόπους. Μαζί με μια ομάδα άλλων εθελοντών, ο Momchil απολύμανε όλα τα κτίρια του νοσοκομείου Pirogov: κάθε θάλαμο, κάθε διάδρομο και κάθε σκάλα. Αποφάσισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του, επειδή δεν μπορούσε απλά να βλέπει την κατάσταση να εκτυλίσσεται χωρίς να συνεισφέρει και ο ίδιος. «Όταν ξεκίνησε η κατάσταση, έπρεπε να κάνω κάτι. Δεν μπορούσα να κάθομαι απλώς στο σπίτι». Καθώς δεν ήταν σε θέση να ασκήσει τις συνήθεις δραστηριότητές του, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμος κάπου αλλού. Οι υπεύθυνοι των κτιρίων έρχονται σε στενή επαφή με τον ιό, αλλά αυτό δεν μείωσε τη διάθεσή του να βοηθήσει. Ο Momchil πιστεύει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερα τρομακτικής κατάστασης μπορούμε να είμαστε όλοι φίλοι και να παραμείνουμε ενωμένοι για έναν κοινό σκοπό. «Ένα άτομο μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά, ανεξάρτητα από το επάγγελμα, την ηλικία ή τις πεποιθήσεις του. Αυτό το άτομο μπορεί να είναι οποιοσδήποτε – μπορεί να είστε εσείς!» μας είπε.

«Όλοι μας πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας»

Mark Διασφαλίζει ότι υπάρχουν προμήθειες φρέσκων τροφίμων για όλους Μάλτα, San Pawl il bahar

Ο Μark εκτρέφει πρόβατα και παράγει παραδοσιακά μαλτέζικα διατροφικά προϊόντα. Αποφάσισε να συμμετάσχει σε αυτήν τη σιωπηλή μάχη περιορίζοντας την πρόσβαση των επισκεπτών στο αγρόκτημά του, ενώ συνέχισε να παράγει τρόφιμα, μια απαραίτητη υπηρεσία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη διανομή φρέσκων προϊόντων πόρτα με πόρτα στα ευάλωτα μέλη της τοπικής κοινωνίας, καθώς συχνά τα τελευταία δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κινδυνεύουν να πεινάσουν. Οι δημοσιεύσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν τη δυνατότητα σε όποιον δεν έχει να φάει να επικοινωνήσει μαζί του και, στη συνέχεια, ο Mark βρίσκει έναν τρόπο για να στείλει τα προϊόντα του. Σε στενή συνεργασία με τον γιο του σε αυτές τις προσπάθειες, είδε με υπερηφάνεια άλλους αγρότες στη Μάλτα και το Γκόζο να δείχνουν αλληλεγγύη με παρόμοιους τρόπους. Οι αγρότες σε ολόκληρη την ήπειρο εργάζονται σκληρά για να συνεχίσουν να τρέφουν την Ευρώπη, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγρότες και τους παραγωγούς τροφίμων, να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη και να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την υγεία και την ευημερία των λαών της Ευρώπης.

«Σκεφτείτε τους ανθρώπους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά»

Lisa Ως νοσηλεύτρια, περιθάλπει ηλικιωμένους ενήλικες Γερμανία, Βερολίνο

Οι νοσηλευτές έχουν εργαστεί ως πάροχοι περίθαλψης στην πρώτη γραμμή σε ορισμένες από τις πλέον δύσκολες εξάρσεις μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των ιών H1N1, της γρίπης των χοίρων, του Ebola, του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) και του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS). Ακριβώς όπως στις προηγούμενες επιδημικές εξάρσεις, οι νοσηλευτές σε όλη την Ευρώπη προσφέρονται να καταπολεμήσουν τη θανατηφόρα εξάπλωση της νόσου COVID-19. Από την παροχή άμεσης φροντίδας σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί και νοσηλεύονται έως τη διεξαγωγή επιχειρήσεων δημόσιας υγείας σε πλήρη κλίμακα, οι νοσηλευτές είναι πανταχού παρόντες και εργάζονται ακατάπαυστα για να προστατεύσουν την υγεία και την ευεξία των ασθενών και του ευρέος κοινού. Η Lisa παρατηρεί πώς τα μέτρα ασφαλείας που τέθηκαν σε εφαρμογή καθιστούν τη δουλειά της ακόμη πιο δύσκολη από ό,τι συνήθως: «Μεγάλο μέρος της επικοινωνίας με τον ασθενή γίνεται μέσω των εκφράσεων του προσώπου. Ακόμα και ένα μικρό χαμόγελο συνήθως κάνει τη διαφορά, αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι δυνατό τη συγκεκριμένη στιγμή.» Είμαστε πολύ περήφανοι για τις προσπάθειες των νοσηλευτών παντού, καθώς συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας.

«Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε την παραπληροφόρηση με απλό και διασκεδαστικό τρόπο»

Sarah Υποστηρίζει τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης Ιταλία, Ρώμη

Η στιγμή αυτή είναι ιστορική για την Ευρώπη, η επικοινωνία είναι δύσκολη και ο εντοπισμός των σωστών πληροφοριών ακόμα δυσκολότερος. Όταν πρωτοεμφανίστηκε η πανδημία, η Sarah αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά δωρεάν podcast με την ονομασία «Coffee al Fly», στην οποία καλύπτονταν ποικίλα θέματα, όπως η ζωή με την κοινωνική αποστασιοποίηση, η χρηματοοικονομική κατάρτιση και η ευρωπαϊκή κυριαρχία. Κάθε εβδομάδα συζητά τα τελευταία νέα με συναδέλφους και φίλους, προσπαθώντας να βρει και να κατανοήσει τι ακριβώς συνέβη πραγματικά. Με αυτόν τον τρόπο, εκπαιδεύει τους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις επιλογές των κυβερνήσεών μας σε σχέση με την κρίση της νόσου COVID-19. Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή πηγή πληροφοριών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε ειδήσεις βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, και ζήτησαν από τις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους. Μέσω του podcast της, η Sarah καθησυχάζει το κοινό της και διορθώνει εσφαλμένες αντιλήψεις, με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια αυτής της έκτακτης περιόδου.