«Ποτέ άλλοτε η ενδυνάμωση των νέων μας δεν ήταν τόσο σημαντική»

Lukas Παρέχει επαγγελματική κατάρτιση σε νέους στην Αυστρία ηλικίας από 15 έως 24 ετών Αυστρία, Ίνσμπρουκ

Όταν χτύπησε ο κορονοϊός, οι ανάγκες των Αυστριακών για επαγγελματική υποστήριξη αυξήθηκαν. Στους άνεργους που υπήρχαν ήδη, έρχονταν να προστεθούν όσοι έχαναν τώρα τις δουλειές τους. «Μια αγορά εργασίας που έχει πληγεί σοβαρά κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση ευκαιριών», δηλώνει ο Lukas, ο οποίος ηγείται του προγράμματος VERA. Πρόκειται για ένα από τα πολλά προγράμματα κατάρτισης που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Παρέχει τρία είδη κατάρτισης (αναβαθμιστική ανακύκλωση και συντήρηση, μόδα και διακόσμηση, και μέσα επικοινωνίας) σε νέους ηλικίας από 15 έως 24 ετών, ενώ συνέχισε τις συνεδρίες επαγγελματικής καθοδήγησης ακόμα και κατά την περίοδο περιορισμού της κυκλοφορίας. «Ο κορονοϊός δεν γνωρίζει σύνορα, και το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει για τη συνεργασία, το πνεύμα κοινότητας και τη δημιουργικότητα», σημειώνει ο Lukas. Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της επόμενης γενιάς, δήλωσε η Sabine Verheyen, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Κοινοβουλίου. Πρόσφατα ζήτησε επαρκή χρηματοδότηση για τα προγράμματα παιδείας και πολιτισμού.

«Συνεχίζουμε να βοηθούμε τους νέους, ακόμη και από απόσταση»

Katharina Παρέχει καθοδήγηση σε νέους χωρίς εργασία, εκπαίδευση ή κατάρτιση, χάρη σε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Σε χρειαζόμαστε» Αυστρία, Λιντς

Περίπου 65 200 νέοι στην Αυστρία βρίσκονταν εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης (ΕΕΑΚ) το 2019. Ο κορονοϊός ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στην Katharina, που παρέχει επαγγελματική καθοδήγηση σε νέους αυτής της κατηγορίας, ηλικίας από 15 έως 24 ετών. «Χάσαμε την επαφή με ορισμένους την περίοδο περιορισμού της κυκλοφορίας. Αυτό ήταν καταστροφικό, επειδή οι μέντορες κατέχουν κεντρικό ρόλο όσον αφορά την ένταξη των νέων στην κοινωνία», εξηγεί. Ωστόσο η Katharina και οι συνεργάτες της στο συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα «Σε χρειαζόμαστε» δεν το έβαλαν κάτω. Συνέχισαν να εργάζονται προκειμένου να οικοδομήσουν ένα μέλλον για αυτούς τους εφήβους και νέους ενήλικες. «Θέλαμε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή τους και να τους δίνουμε νέες προοπτικές, παρά την κρίση. Τώρα μας χρειάζονται περισσότερο από ποτέ», σημειώνει. Το πρόγραμμα «Σε χρειαζόμαστε» προσφέρει δωρεάν βοήθεια σε όλη την Άνω Αυστρία. Πρόκειται για τμήμα του NEBA, ενός δικτύου επαγγελματικής βοήθειας του αυστριακού υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων, και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

«Προωθούμε την ευθύνη και τα οικολογικά οφέλη»

Gabriele Διευθύνει την Gabarage, μια κοινωνική επιχείρηση με αντικείμενο την αναβαθμιστική ανακύκλωση Αυστρία, Βιέννη

Η Gabarage είναι ταγμένη απόλυτα στην αναβαθμιστική ανακύκλωση (upcycling). Η κοινωνική αυτή επιχείρηση μετατρέπει πολυθρόνες και μάνικες σε κούνιες, κυλιόμενες σκάλες σε καναπέδες, και χρησιμοποιημένους καμβάδες σε σακίδια ώμου και τσάντες. «Απασχολούμε εργαζόμενους που δυσκολεύονται να βρουν τη θέση τους στο εργασιακό περιβάλλον. Τους εκπαιδεύουμε και τους παρέχουμε νέες δεξιότητες με γνώμονα την προώθηση της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας», δηλώνει η Gabriele, ιδρύτρια και διευθύντρια της κοινωνικής επιχείρησης. Με την εξάπλωση του κορονοϊού, η Gabriele παρατήρησε ότι οι πολίτες που βρέθηκαν σε καραντίνα, σε ολόκληρη την Ευρώπη, άρχισαν να αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε νέες δραστηριότητες. «Η χειροτεχνία και η αναβαθμιστική ανακύκλωση κάνουν την επιστροφή τους. Ελπίζω η τάση αυτή να συνεχιστεί», δηλώνει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πολλές, φιλικές προς το περιβάλλον, νεοφυείς επιχειρήσεις, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Ενδιαφέρεστε για μια περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομία; Τον Ιούνιο του 2020, το Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες σχετικά με τις πράσινες επενδύσεις. Μάθετε περισσότερα → https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/economy/20200604STO80509/viosimi-chrimatodotisi-pros-ena-koino-sustima-taxinomisis-prasinon-ependuseon

«Το solnatide είναι η πρώτη εγκεκριμένη αγωγή για τις πνευμονικές δυσλειτουργίες λόγω της νόσου COVID-19»

Bernhard Καθιστά δυνατή την πρόσβαση σε νέες θεραπείες, χάρη στη χρηματοδότηση της ΕΕ για την έρευνα Αυστρία, Βιέννη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η νόσος COVID-19 συνδέεται με ήπια αναπνευστικά συμπτώματα. Ωστόσο, σε ποσοστό περίπου 15 % των ασθενών απαιτείται νοσηλεία, ενώ περίπου το 5 % των ασθενών αναπτύσσει σοβαρή πνευμονική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Τον Απρίλιο, το solnatide έγινε επισήμως η πρώτη θεραπεία για το ARDS που εγκρίθηκε για χρήση στην Αυστρία και την Ιταλία. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που μπορούμε να προμηθεύσουμε το φάρμακο που αναπτύξαμε, το solnatide, στο τμήμα Κλινικής Φαρμακολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης. Το solnatide είναι η μόνη ένωση με θεραπευτικές ιδιότητες και εξακριβωμένη αποτελεσματικότητα σύμφωνα με δύο κλινικές μελέτες σε ασθενείς με σοβαρές πνευμονικές δυσλειτουργίες» λέει με ενθουσιασμό ο Bernhard, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας APEPTICO. Η βιοτεχνολογική εταιρεία του συντονίζει ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα για την έρευνα του κορονοϊού και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει χρηματοδότηση ύψους άνω των 48,5 εκατομμυρίων ευρώ σε 18 διαφορετικά προγράμματα αυτού του τομέα.

«Η μόδα είναι το πάθος μας και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε με τους περιορισμένους πόρους που έχουμε, ώστε να φτιάξουμε μέσα ατομικής προστασίας για όσους εργάζονται στην πρώτη γραμμή»

Ομάδα HTL Dornbirn Ράβουν προστατευτικές μάσκες για τους πολίτες που τις έχουν ανάγκη Αυστρία, Ντόρνμπιρν

Η ομάδα HTL Dornbirn είναι γνωστή ως ιδιαίτερα σημαντικό σημείο αναφοράς για όσους θέλουν να ενημερωθούν για τις τεχνολογίες της μόδας και της παραγωγής. Τώρα είναι επίσης γνωστή για τη διάθεσή της να βοηθήσει τους Αυστριακούς πολίτες που απειλούνται περισσότερο από τη νόσο COVID=19. Κατόπιν πρωτοβουλίας των κλωστοϋφαντουργικών εταιρειών στο Φόραλμπεργκ, αυτή η τεχνική επαγγελματική σχολή άρχισε να παράγει μάσκες στα εργαστήριά της. «Περάσαμε πολύ καλά ράβοντας τις μάσκες. Απολαύσαμε πραγματικά το συναίσθημα ότι συμβάλλαμε στη μάχη κατά του ιού» λέει ένα μέλος της ομάδας. Αυτή η ενδιαφέρουσα ιστορία δείχνει πώς οι κλάδοι της δημιουργικότητας μπορούν να μας φέρουν κοντά ακόμα και όταν πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις.

«Τα ψευδή ρεπορτάζ αποτελούν επίθεση κατά της δημοκρατίας. Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτά ως κοινωνία των πολιτών»

André Διαχωρίζει τα πραγματικά γεγονότα από τις φήμες σχετικά με τη νόσο COVID-19, σε μια συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών Αυστρία, Βιέννη

Ο André έχει αφιερώσει τη σταδιοδρομία του στην καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων. Γι’ αυτόν, η νόσος COVID-19 είναι άλλο ένα παράδειγμα του πόσο σημαντική είναι η δουλειά που κάνει. «Η παιδεία σχετικά με τα μέσα επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περιόδους πανδημίας, ώστε να μην διαδίδεται η παραπληροφόρηση και να μπαίνουν δυνητικά σε κίνδυνο ζωές» εξηγεί. Ο ιστότοπος του André ονομάζεται Mimikama. Αυτή την εποχή έχει στόχο τον εντοπισμό των ψευδών ειδήσεων για τη νόσο COVID-19, όπως των άρθρων σχετικά με ψευδοθεραπείες ή θεωρίες συνωμοσίας. Οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο για να ενημερώνονται σχετικά με τις τρέχουσες παραπλανητικές ειδήσεις που κυκλοφορούν. Μπορούν επίσης να υποβάλλουν οι ίδιοι ψευδείς ειδήσεις που έχουν βρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ιστότοπος Mimikama είναι διαθέσιμος στα γερμανικά και τα ολλανδικά. Οι παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τη νόσο COVID-19 θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας. Να αναζητάτε πάντα αξιόπιστες πηγές και να αποφεύγετε τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Εδώ μπορείτε να βρείτε τον σύντομο οδηγό μας σχετικά με το πώς να αναγνωρίζετε μύθους: https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/society/20200326STO75917/parapliroforisi-pos-na-anagnorizete-tis-pseudeis-eidiseis-gia-ton-covid-19

«Είμαστε προσηλωμένοι στη στήριξη της εκπαίδευσης των παιδιών όσο είναι κλειστά τα σχολεία»

Μπέρνχαρντ Βοηθά τα παιδιά να συνεχίσουν να μαθαίνουν πράγματα κατά την πανδημία του κορωνοϊού Αυστρία, Βιέννη

Οι γονείς αγωνίζονται για να διασφαλίσουν πως τα παιδιά τους συνεχίζουν τη σχολική τους ρουτίνα και εξακολουθούν να μαθαίνουν πράγματα. Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αυτό το νέο ζήτημα, η Busuu (μια παγκόσμια εταιρεία εκπαιδευτικών τεχνολογιών) παρουσίασε την πρωτοβουλία #KeepKidsLearning. Η εταιρεία παρέχει σε παιδιά από όλη την Ευρώπη πρόσβαση σε πέντε μαθήματα ξένων γλωσσών, τα οποία γίνονται σε ζωντανή μετάδοση από ειδικευμένους καθηγητές ξένων γλωσσών. Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει πάνω από 120 βιντεομαθήματα για αγγλικά, ισπανικά και κινέζικα, ενώ έχει διαθέσει πάνω από 3.100 ώρες μαθημάτων. Μια σειρά από ψηφιακές πλατφόρμες επιδεικνύει διαδικτυακή αλληλεγγύη, με το Netflix, το YouTube και το Facebook να συμφωνούν να μειώσουν την ποιότητα των βίντεο στην Ευρώπη κατόπιν αιτήματος της ΕΕ, για να αποφευχθεί η πίεση που ασκείται στο διαδίκτυο από τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να μείνουν στα σπίτια τους. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα μαθήματα μέσω του χρονοδιαγράμματος που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της πρωτοβουλίας #KeepKidsLearning, το οποίο ενημερώνεται σε εβδομαδιαία βάση.