«Χάρη στη στήριξη της ΕΕ, οι ευάλωτες ομάδες είναι ασφαλείς στη διάρκεια της κρίσης»

Shenay Βοηθά στη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο Βουλγαρία, Ισπερίχ

Μέσα από το πρόγραμμα ROMACT που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, 15.000 άτομα από την κοινότητα των Ρομά στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία λαμβάνουν τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής. Επίσης μέσω του προγράμματος αυτού διοργανώνονται εκστρατείες ενημέρωσης σε πάνω από 30 πόλεις για το πώς μπορεί κανείς να προφυλαχθεί από τον κορονοϊό και να έχει πρόσβαση σε επείγουσα υγειονομική περίθαλψη, εφόσον χρειαστεί. Με τη συνδρομή τοπικών ακτιβιστών προσδιορίστηκαν οι πλέον ευάλωτες οικογένειες και ελήφθησαν μέτρα για να τους παρασχεθούν είδη πρώτης ανάγκης. Η Shenay Andreeva από την οργάνωση @romactbulgaria είναι μέλος της ομάδας που βοηθά στη διανομή των βασικών αυτών αγαθών σε εκείνους οι οποίοι τα χρειάζονται περισσότερο στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Σε όλη την Ευρώπη, πολίτες όπως η Shenay βοηθούν ευάλωτες και απομονωμένες κοινότητες ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό. Διασφαλίζουν την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων, προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη των Ρομά.

«Αυτή που χρειάζονται σωτηρία σήμερα είναι οι σωτήρες μας!»

Οργάνωση «Save the Saviours» Βοηθούν τις επιχειρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα να ξεπεράσουν την κρίση Βουλγαρία, Σόφια

Συχνά χειροκροτούμε τους ανθρώπους που βοηθούν την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση COVID-19, αλλά οι συνεχείς προσπάθειές τους μας κάνουν να αναρωτιόμαστε: Ποιος θα σώσει τους σωτήρες; Στη Βουλγαρία, το hashtag #SaveTheSaviors βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εμπνευσμένης πρωτοβουλίας. «Θέλουμε οι επιχειρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα που βοηθούν τους ανθρώπους με αναπηρία, τις ανύπαντρες μητέρες, τους πρόσφυγες ή τα πιο ηλικιωμένα άτομα να επιζήσουν της κρίσης. Θέλουμε να συνεχίσουν το έργο τους πολύ καιρό μετά το τέλος της πανδημίας COVID-19» λένε οι αντιπρόσωποι του βουλγαρικού Κέντρου για το Δίκαιο των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων. Η πρωτοβουλία τους βοηθά πέντε βασικές επιχειρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα, μεριμνώντας ώστε να μην περιέλθουν σε πτώχευση, να επεκτείνουν την εμβέλειά τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων που απασχολούν. «Χάρη στην εκστρατεία, πάνω από 100.000 άτομα έμαθαν γι’ αυτές τις επιχειρήσεις και το έργο τους. 47 θέσεις εργασίας διαφυλάχθηκαν και εκατοντάδες άνθρωποι μπόρεσαν να επωφεληθούν από αυτήν τη βοήθεια. Κυρίως, άλλαξε η συμπεριφορά των ανθρώπων προς τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας» σημειώνει με ενθουσιασμό η ομάδα.

«Ένα μόνο άτομο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αυτό το άτομο ίσως να είστε εσείς!»

Momchil Εργάζεται ως εθελοντής, απολυμαίνοντας το μεγαλύτερο νοσοκομείο πρώτων βοηθειών στη Σόφια Βουλγαρία, Σόφια

Καθώς το ιατρικό προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση του κορονοϊού, οι άνθρωποι σε όλη την ήπειρο αποδίδουν φόρο τιμής με όλο και πιο δημιουργικούς τρόπους. Μαζί με μια ομάδα άλλων εθελοντών, ο Momchil απολύμανε όλα τα κτίρια του νοσοκομείου Pirogov: κάθε θάλαμο, κάθε διάδρομο και κάθε σκάλα. Αποφάσισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του, επειδή δεν μπορούσε απλά να βλέπει την κατάσταση να εκτυλίσσεται χωρίς να συνεισφέρει και ο ίδιος. «Όταν ξεκίνησε η κατάσταση, έπρεπε να κάνω κάτι. Δεν μπορούσα να κάθομαι απλώς στο σπίτι». Καθώς δεν ήταν σε θέση να ασκήσει τις συνήθεις δραστηριότητές του, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμος κάπου αλλού. Οι υπεύθυνοι των κτιρίων έρχονται σε στενή επαφή με τον ιό, αλλά αυτό δεν μείωσε τη διάθεσή του να βοηθήσει. Ο Momchil πιστεύει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερα τρομακτικής κατάστασης μπορούμε να είμαστε όλοι φίλοι και να παραμείνουμε ενωμένοι για έναν κοινό σκοπό. «Ένα άτομο μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά, ανεξάρτητα από το επάγγελμα, την ηλικία ή τις πεποιθήσεις του. Αυτό το άτομο μπορεί να είναι οποιοσδήποτε – μπορεί να είστε εσείς!» μας είπε.

«Οι καλύτερες λύσεις είναι αυτές που δημιουργούμε μαζί»

Τόντορ Οργάνωσε έναν μαραθώνιο ανάπτυξης εφαρμογών, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Βουλγαρία, Σόφια

Ο Τόντορ διοργάνωσε τον μαραθώνιο ανάπτυξης εφαρμογών Hack the Crisis Bulgaria τον Μάρτιο, για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων στα πολλά προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία. 850 άτομα συμμετείχαν σε αυτή την πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα 111 ιδέες να μετριάσουν τις συνέπειες της κρίσης. Οι πρωτοβουλίες έχουν τρεις κύριους στόχους: τη διάσωση ζωών, τη διάσωση των τοπικών κοινωνιών και τη διάσωση των επιχειρήσεων. Η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου, με 30 επιλεγμένα έργα που πρόκειται σύντομα να τεθούν σε εφαρμογή, ενώ θα επιλεγούν και άλλα έργα. Αν και η ιδέα για τον μαραθώνιο ανάπτυξης εφαρμογών ήταν του Τόντορ η διοργάνωση δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την απίστευτη υποστήριξη από έναν μεγάλο αριθμό Βούλγαρων επιχειρηματιών και προσωπικού που πρόσφεραν όλοι τον χρόνο και τον κόπο τους δωρεάν, για να εγγυηθούν την επιτυχία της εκδήλωσης.

«Ζήτησα από την ομάδα μου να κάνει τα αδύνατα δυνατά και τα κατάφερε!»

Εθνικό Φόρουμ Νεολαίας Ενθαρρύνει τους νέους να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες σε στιγμές κοινωνικού αποκλεισμού Βουλγαρία, Σόφια

Τις πρώτες μέρες μετά την ανακήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Βουλγαρία, το Εθνικό Φόρουμ Νεολαίας δρομολόγησε την εκστρατεία #TimeForYou. Η εκστρατεία προωθεί την ιδέα ότι ο χρόνος των νέων στο σπίτι θα πρέπει να είναι γεμάτος από ευκαιρίες να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους. Για να γίνει αυτό, οι εκπαιδευτές -τα νυν και πρώην μέλη, και το διοικητικό συμβούλιο- ξεκίνησαν σειρά δωρεάν διαδικτυακών σεμιναρίων με θέματα που αφορούν άμεσα τους νέους. Σε αυτά περιλαμβάνονταν θέματα όπως «Η ψυχική υγεία των νέων κατά τον κοινωνικό αποκλεισμό», ενώ στο μέλλον θα καλυφθούν θέματα όπως η ψηφιακή εργασία των νέων, η ένταξη της νεολαίας και οι χώροι για τη νεολαία.

«Δείχνουμε αλληλεγγύη με τη μουσική»

Τα παιδιά του συγκροτήματος Bon-Bon Καλούν τον κόσμο να μείνει σπίτι Βουλγαρία, Σόφια

Στην αρχή των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, τα μέλη του δημοφιλούς παιδικού συγκροτήματος BON-BON στη Βουλγαρία αποφάσισαν να διασκευάσουν το τραγούδι Earth Song του Μάικλ Τζάκσον και να προτρέψουν τον κόσμο να μείνει σπίτι. Περισσότερα από 90 νυν και πρώην μέλη του συγκροτήματος από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στο τραγούδι, αποδεικνύοντας ότι, παρά τα μέτρα απομόνωσης, μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί. Δείτε το τελικό αποτέλεσμα εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=97WX-CMKu9E.