«Φτάσαμε ως εδώ, δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε»

Βαλεντίνος Συντονίζει την ιχνηλάτηση επαφών στο Υπουργείο Υγείας Κύπρος, Λευκωσία

Ο Βαλεντίνος Σιλβέστρος, επιδημιολόγος πεδίου, είναι συντονιστής ιχνηλάτησης επαφών στη μονάδα επιτήρησης και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας. Η ομάδα του εντοπίζει και σπάει τις αλυσίδες μετάδοσης, απομονώνοντας όσους έχουν ή ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από φορείς του κορονοϊού. Η ομάδα του εργάζεται υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και με μεγάλες προσωπικές θυσίες. Ο Βαλεντίνος δεν έχει δει την οικογένεια και τους φίλους του εδώ και πάνω από οκτώ εβδομάδες. Μερικές φορές, νιώθει πολύ κουρασμένος, με την πλάτη και τον λαιμό του να πονούν καθώς εργάζεται όλη την ημέρα. Την ίδια στιγμή, βλέπει με ανακούφιση τον αριθμό των κρουσμάτων να πέφτει. «Χαίρομαι πολύ που η μικρή χώρα μας τα καταφέρνει τόσο καλά», ομολογεί. Όλοι συνεργάζονται, κάτι που τον γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον. «Αλλά δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα του εφησυχασμού», προειδοποιεί. «Δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε τώρα. Πρέπει να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας και να ενισχύσουμε τα δημόσια συστήματα υγείας.»

«Θα βγούμε δυνατότεροι από αυτή την κρίση»

Νεκταρία και Πάρης Εργάζονται στο Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στη Λευκωσία Κύπρος, Λευκωσία

Η Νεκταρία Κακούτση και ο ταγματάρχης Πάρης Σαμούτης εργάστηκαν νυχθημερόν στο Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, για να ανταποκριθούν σε αιτήματα Κυπρίων από όλο τον κόσμο. Όσοι αποκλείστηκαν στο εξωτερικό χρειάζονταν στέγαση, οικονομική βοήθεια, φάρμακα και ψυχολογική υποστήριξη. Για να τους βοηθήσουν, η Νεκταρία και ο Πάρης συντόνιζαν πτήσεις επαναπατρισμού και παρείχαν κάθε είδους βοήθεια. Μερικές από τις πιο επείγουσες υποθέσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσουν ήταν πολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας και γονείς αποκλεισμένοι στο εξωτερικό μακριά από τα παιδιά τους. «Ήταν μια πρόκληση με πολλές δυσκολίες, οι οποίες αυξήθηκαν λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από τις περισσότερες χώρες. Ωστόσο, η ικανοποίηση που βλέπουμε στα μάτια των ανθρώπων που επιστρέφουν στην πατρίδα αξίζει τον κόπο. Θα τα καταφέρουμε και θα βγούμε από αυτή την κρίση δυνατότεροι» λένε. Δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι που εγκλωβίστηκαν λόγω της επιδημίας σε όλο τον κόσμο επέστρεψαν στην πατρίδα τους χάρη στην ΕΕ.

«Κάθε ζωή είναι σημαντική»

Κωνσταντίνος Συμμετέχει στον αγώνα κατά της πανδημίας σε πολλαπλά μέτωπα: από την αίθουσα επειγόντων περιστατικών έως τον τομέα πανεθνικού συντονισμού Κύπρος, Λευκωσία

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, λοιμωξιολόγος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, συμμετέχει στον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού ποικιλοτρόπως και από την πρώτη στιγμή. Γνωρίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων πληροφοριών γι’ αυτή τη νέα υγειονομική απειλή, ο Κωνσταντίνος εργάστηκε στη μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου. Εκεί συντόνισε τη διάδοση και διαρκή επικαιροποίηση των κατευθυντήριων οδηγιών για τη νόσο COVID-19 που φτάνουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και άλλες διεθνείς αρχές. Αυτή την εποχή, ο Κωνσταντίνος ξεκινά την ημέρα του εξετάζοντας ασθενείς στη μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για τον κορονοϊό και τελειώνει, αργά το βράδυ, μετά από μακρά τηλεφωνήματα και email με συναδέλφους για τρόπους θεραπείας των ασθενών τους, καθώς και με πολίτες για το πώς μπορούν να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους αγαπημένους τους.

«Βοηθώντας ένα μόνο άτομο, μπορούμε να βοηθήσουμε τους πάντες»

Χαλίν Υποστηρίζει εθελοντικά τη διεξαγωγή τεστ για τη νόσο COVID-19 Κύπρος, Λευκωσία

Οι εργαστηριακές διαγνώσεις αποτελούν το κλειδί στη μάχη κατά της νόσου COVID-19, καθώς με τα τεστ αποκτούνται πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη αυτού του ιού. Επιστήμονες όπως η Χαλίν εργάζονται για αυτές τις λύσεις. Η Χαλίν είναι Τουρκοκύπρια και εργάζεται ως εθελόντρια στη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ PCR. Με τόσους πολλούς ειδικούς που προσπαθούν να βρουν μια λύση, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις έρευνές τους με 47,5 εκατομμύρια ευρώ για 17 νέα προγράμματα που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουν να χαμογελούν τα παιδιά»

Βίκυ και Φώτης Φέρνουν περισσότερο χρώμα στη ζωή των παιδιών παρά την κοινωνική αποστασιοποίηση Κύπρος, Λευκωσία

Οι περιορισμοί που έχουν τεθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού COVID-19 έχουν αλλάξει δραστικά την καθημερινή ρουτίνα μας, καθώς είμαστε υποχρεωμένοι να μένουμε στο σπίτι μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν και αυτή η παραμονή έχει αρνητικές επιπτώσεις για όλους, επηρεάζει ιδιαιτέρως τα παιδιά, εφόσον οι συζητήσεις με τους φίλους και η επικοινωνία με την οικογένεια είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη και την ευημερία τους. Σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις, η Βίκυ και ο Φώτης είχαν την ιδέα να κάνουν πιο χαρούμενη τη ζωή των παιδιών στο σπίτι. Μαζί με μια ομάδα εθελοντών άρχισαν να μεταδίδουν διαδικτυακά παραμύθια μέσω της σελίδας The Fairytale Museum στο Facebook. Στη σελίδα αυτή γνωστοί ηθοποιοί, παρουσιαστές και πολιτικοί διαβάζουν τα αγαπημένα τους παιδικά παραμύθια ζωντανά στο διαδίκτυο, μοιράζουν χαμόγελα και ενισχύουν τα μηνύματα του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών. Ταυτόχρονα, δεκάδες εθελοντές διαβάζουν ιστορίες μέσω τηλεφώνου, για να ευχαριστήσουν τα παιδιά που πρέπει να μείνουν στο σπίτι.

«Ακόμα και σε καιρούς κρίσης, κάθε παιδί έχει θεμελιώδες δικαίωμα στην εκπαίδευση»

Ιωσήφ Υποστηρίζει το δικαίωμα στην εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω του κορονοϊού Κύπρος, Λευκωσία

Η έξαρση της νόσου COVID-19 δεν επιτρέπει τις συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν αποτελούν εξαίρεση. Εφόσον τα σχολεία είναι πλέον κλειστά, οι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα και αλληλεπιδρούν με τους δασκάλους τους στο πλαίσιο διαδικτυακών μαθημάτων από τους προσωπικούς υπολογιστές τους ή άλλες παρόμοιες συσκευές. Το ίδρυμα «Hope For Children», μαζί με το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, προσπαθεί να διασφαλίσει ότι όλοι στην Κύπρο έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική μάθηση. Κάνει δωρεές νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Γεφυρώνοντας τα χάσματα που προκαλούνται από τις κοινωνικές και οικονομικές διαφορές, έχει σκοπό να εγγυηθεί ότι κάθε μαθητής θα έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

«Μάχομαι για να έχουν συντροφιά οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης»

Μάριος Φέρνει κοντά αγαπημένα πρόσωπα και βοηθά ηλικιωμένους Κύπρος, Λάρνακα

Ο Μάριος είναι συνταξιαούχος γιατρός αλλά συνεχίζει να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τους συμπολίτες του κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η αποφυγή των κοινωνικών επαφών δεν είναι εύκολη για κανέναν, είναι όμως ιδιαίτερα δύσκολη για τους άρρωστους και ανήμπορους ανθρώπους. Συνεπώς, ο Μάριος προωθεί επισκέψεις κοντινών προσώπων, ώστε οι ασθενείς να μην πρέπει να αντιμετωπίσουν την προοπτική ενός μοναχικού θανάτου. Επίσης παρέχει ιατρική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα που βρίσκονται σε καραντίνα, ώστε να αποφευχθούν οι θάνατοι από άλλα αίτια.