«Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, σχεδιάσαμε μάσκα με τρισδιάστατη εκτύπωση για να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα έλλειψη»

Αλεξάντρ Σχεδίασε προστατευτικές μάσκες με τρισδιάστατη εκτύπωση Τσεχία, Πράγα

Με σκοπό την ανταπόκριση στην έλλειψη εξοπλισμού ατομικής προστασίας τόσο στην Τσεχική Δημοκρατία όσο και στο εξωτερικό, ο Alexandr και οι άλλοι ερευνητές στο ινστιτούτο CIIRC CTU ανέπτυξαν ένα μοντέλο προστατευτικής μάσκας μέσα σε μια μόλις εβδομάδα. Η προστατευτική μάσκα «CIIRC RP95-3D», σχεδιασμένη ώστε να κατασκευάζεται μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, διαθέτει φίλτρο P3 το οποίο μπορεί να αλλαχθεί και ανταποκρίνεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας. Η μάσκα έχει πιστοποιηθεί και το πρόγραμμα, το οποίο στηρίζεται από ακαδημαϊκούς και διαθέτει δημόσιους και ιδιωτικούς χορηγούς, έχει επίσης λάβει ενωσιακή χρηματοδότηση.

«Βοηθούμε τους ανθρώπους να παραμείνουν ασφαλείς, βοηθώντας τους να παραμείνουν ψυχικά υγιείς»

Μαρί Παρέχει υποστήριξη ψυχικής υγείας σε σχολεία και επιχειρήσεις Τσεχία, Πράγα

Εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας, η σωματική υγεία είναι φυσικά στο επίκεντρο των προσπαθειών, του χρόνου και της ενέργειας όλων των Ευρωπαίων. Ωστόσο, η ψυχική υγεία αποτελεί επίσης σημαντικό πρόβλημα, καθώς πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ αντιμετωπίζουν πρωτοφανή επίπεδα άγχους και απομόνωσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καταθλιπτικές σκέψεις και συμπεριφορές. Η Μαρί και οι συνάδελφοί της από την ΜΚΟ «Nevypusť duši' (το οποίο σημαίνει «Φρόντισε το μυαλό σου») οργανώνουν εκστρατείες, δημόσιες εκδηλώσεις και εργαστήρια σχετικά με την ψυχική υγεία, για σχολεία και επιχειρήσεις. Με επίκεντρο την εκπαίδευση και την πρόληψη, παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να γίνει και πού υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια, όταν είναι αναγκαία. Η ΜΚΟ οργανώνει ζωντανές ροές βίντεο και διαδικτυακά σεμινάρια για τη ψυχική υγεία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ενώ επίσης προσφέρει υλικό και ενημερωτικά γραφήματα για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το στρες, το άγχος, τις καταθλιπτικές σκέψεις και άλλα θέματα ψυχικής υγείας.

«Αυτήν τη στιγμή όλοι χρειαζόμαστε ιστορίες με χαρούμενο τέλος»

Ζουζάνα Συνεργάζεται με Τσέχους συγγραφείς και προσωπικότητες ώστε να δημιουργήσει παραμύθια για παιδιά στο YouTube Τσεχία, Πράγα

Για να βοηθήσουν τους γονείς που φροντίζουν τα παιδιά τους στο σπίτι, η Ζουζάνα και οι συνάδελφοί της στο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο Martinus.cz αποφάσισαν να ζητήσουν από Τσέχους συγγραφείς και προσωπικότητες να ηχογραφήσουν τη φωνή τους ενώ διαβάζουν τα αγαπημένα τους παραμύθια. Μέρα παρά μέρα, ένα νέο παραμύθι προστίθεται στο κανάλι του βιβλιοπωλείου στο YouTube, βοηθώντας τους γονείς να κοιμίζουν καλά και με όνειρα γλυκά τα παιδιά τους. Παρόλο που ίσως να αισθανόμαστε πιο μακριά από συνήθως, πρέπει να συνεργαστούμε στενότερα από ποτέ. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι χώρες, οι περιφέρειες και οι πολίτες όπως η Zuzana προσπαθούν να βοηθήσουν τις κοινότητές τους, ενώ το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτει έως και 800 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις χώρες μας να καταπολεμήσουν τον κορωνoϊό.