«Είμαστε τυχεροί που έχουμε τη δυνατότητα να συνομιλούμε με ανθρώπους από όλη τη χώρα»

Εθελοντές του SnakSammen.dk Διατηρούμε τις κοινωνικές μας επαφές μέσω της πλατφόρμας συνομιλιών SnakSammen.dk Δανία, Κοπεγχάγη

Όσο σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, άλλο τόσο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε τις κοινωνικές μας επαφές. Για όσους αισθάνονται μοναξιά ή δεν έχουν μεγάλο κύκλο ατόμων με τα οποία μπορούν να συνομιλήσουν, η καθημερινότητα της πανδημίας μπορεί να αποδειχθεί πολύ σκληρή. Ο Δανέζικος Ερυθρός Σταυρός και το Boblberg (μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία μπορεί κανείς να κάνει καινούριους φίλους σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον) δημιούργησαν για τον λόγο αυτό μια εθελοντική πλατφόρμα συνομιλιών με την ονομασία SnakSammen.dk, που σημαίνει «Μιλάμε μαζί» στα δανέζικα. Όσοι δεν έχουν κάποιον να μιλήσουν μπορούν να κλείσουν ένα ραντεβού με εθελοντή του Ερυθρού Σταυρού και να συζητήσουν μαζί του όποιο θέμα τους απασχολεί. «Είμαι τυχερή που έχω τη δυνατότητα να συνομιλώ με ανθρώπους από όλη τη χώρα», λέει η Jane, μία από τις εθελόντριες. Πάνω από χίλιες τέτοιες συνομιλίες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής με εθελοντές και, χάρη στην επιτυχία της, η πλατφόρμα θα συνεχίσει τη λειτουργία της και μετά το πέρας της πανδημίας.

«Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι πόσο βελτιώνουμε τη ζωή των άλλων»

Rasmus Βοηθά τα άτομα που έχουν πληγεί από τη νόσο COVID-19 με τις καθημερινές υποχρεώσεις τους Δανία, Άαλμποργκ

Ο δανικός Ερυθρός Σταυρός έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο 17.000 εθελοντών, οι οποίοι βρίσκονται σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τη νόσο COVID-19 στις καθημερινές υποχρεώσεις τους. Οι εθελοντές βοηθούν τα άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση με την αγορά τροφίμων, τις βόλτες των σκύλων και με άλλα πρακτικά θελήματα. Ο Rasmus Lundby είναι ένας από αυτούς τους εθελοντές και κάθε μέρα αυτός και η κόρη του βγάζουν βόλτα τον σκύλο μιας γυναίκας που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. «Είμαι καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επομένως, περνώ μεγάλο μέρος του χρόνου μου μπροστά σε μια οθόνη, διδάσκοντας εξ αποστάσεως. Κατά καιρούς, όμως, έχω την ευκαιρία να βγω έξω και να απολαύσω τον ηλιόλουστο ανοιξιάτικο καιρό, επειδή βγάζω βόλτα έναν σκύλο» λέει. Ο Rasmus θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό τον εθελοντισμό και επιθυμεί να περάσει αυτή την πεποίθηση και στην κόρη του. «Θεωρώ ότι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι πόσο βελτιώνουμε τη ζωή των ανθρώπων» λέει.