«Αυτό που μας προστατεύει είναι τα γεγονότα όχι ο φόβος»

Gunnar Ελέγχει την κατάσταση της υγείας των επιβατών και παρέχει έγκυρες συμβουλές Εσθονία, Τάλιν

Το εκ νέου άνοιγμα των λιμένων και των αεροδρομίων πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προσεκτικής διαχείρισης, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση ενός δεύτερου κύματος της νόσου COVID-19. Στο Τάλιν, οι εθελοντές του εσθονικού Ερυθρού Σταυρού παρέχουν χείρα βοηθείας. Ο Gunnar είναι ένας από αυτούς. «Ο ρόλος μου είναι να διασφαλίζω ότι όλοι οι επιβάτες που φτάνουν εδώ είναι καλά ενημερωμένοι και γνωρίζουν πώς να εφαρμόσουν τις αναγκαίες προφυλάξεις για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Ελέγχουμε την υγεία των επιβατών, παίρνουμε τη θερμοκρασία τους και παρέχουμε βασικές οδηγίες» εξηγεί. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, όπως ο Gunnar, παίζουν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας. Εκπαιδεύουν το κοινό, ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη, βοηθούν στην αποτροπή της παραπληροφόρησης και στον έλεγχο των φημών και του πανικού. Το Τάλιν είναι ένα παράδειγμα μόνο. Πολλές πόλεις σε όλη την Ευρώπη αναλαμβάνουν παρόμοιες πρωτοβουλίες. Το Κοινοβούλιο ζητεί να ανοίξουν γρήγορα και πλήρως τα σύνορα της ΕΕ χωρίς διακρίσεις λόγω ιθαγένειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ μετά την πανδημία COVID-19. Μάθετε περισσότερα εδώ: https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/priorities/sengken-kai-europaika-sunora/20200506STO78514/sunoriakoi-elegchoi-sti-zoni-sengken-logo-koronoiou-ti-mporei-na-kanei-i-ee

«Διηγούμαστε ιστορίες ο ένας στον άλλον και μοιραζόμαστε τις χαρές και τις επιτυχίες μας, για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες»

Pille Βοηθάει γονείς μέσω της εκστρατείας «Διαβάζουμε φωναχτά» Εσθονία, Τάλιν

Καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, οι περισσότεροι άνθρωποι που μέχρι πρότινος είχαν συνηθίσει να εργάζονται σε περιβάλλον γραφείου βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ενός νέου χώρου εργασίας: του ίδιου τους του σπιτιού. Σε πολλά μέρη της Ευρώπης, τα σχολεία παραμένουν κλειστά για τους περισσότερους μαθητές, πλην των παιδιών των εργαζομένων σε νευραλγικούς τομείς, γεγονός που σημαίνει ότι στην πλειονότητά τους οι οικογένειες περνούν πολύ χρόνο μαζί στο σπίτι. Κάθε άλλο παρά εύκολο είναι βεβαίως το να πρέπει να συμβιβάσει κανείς τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις με τις απαιτήσεις της οικογενειακής ζωής. Σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα έρχεται να απαντήσει η εκστρατεία «Διαβάζουμε φωναχτά». Η Pille και η ομάδα της προσφέρουν υποστήριξη σε γονείς που δουλεύουν από το σπίτι και αναζητούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή άλλες μορφές απασχόλησης για τα παιδιά τους. Η εκστρατεία «Διαβάζουμε φωναχτά» ενθαρρύνει τα παιδιά να διαβάζουν, να ακούν, αλλά και να δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες. Μέσα από προσωπικές συνομιλίες στο Facebook ή το Skype, οι δραστηριότητες προσαρμόζονται στο επίπεδο και τις γνώσεις κάθε παιδιού, ώστε κανένα παιδί να μην χάνει το ενδιαφέρον του. Μέσα από τη μεγαλόφωνη ανάγνωση τα παιδιά συνεχίζουν να βελτιώνουν τις γνώσεις τους στη γραφή και την ανάγνωση, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και η αυτοπεποίθησή τους.

«Όλοι οι μαθητές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση όσο μένουν στο σπίτι»

Μαρία Επιχειρηματίας στις εκπαιδευτικές τεχνολογίες που προσπαθεί να εξασφαλίσει ίση πρόσβαση στις συσκευές ηλεκτρονικής μάθησης Εσθονία, Ταλίν

Η αλληλεγγύη και η αμοιβαία βοήθεια είναι πιο σημαντικές από ποτέ, για να ξεπεράσουμε μαζί την πανδημία COVID-19. Έχοντας αυτό κατά νου, η Μαρία φέρνει σε επαφή εσθονικές οικογένειες, ώστε να μπορέσουν να αλληλοβοηθηθούν σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Παρόλο που οι Εσθονοί φοιτητές καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα ηλεκτρονικής μάθησης από το σπίτι, δεν είναι όλοι σε θέση να το κάνουν, λόγω της έλλειψης ηλεκτρονικών συσκευών όπως φορητών υπολογιστών ή tablet. Χάρη στο πρόγραμμα της Μαρίας «Ένας υπολογιστής για κάθε μαθητή», οι οικογένειες που έχουν μη χρησιμοποιούμενες συσκευές στο σπίτι ή στο γραφείο μπορούν να τις δώσουν σε όσους δεν έχουν και να διασφαλίσουν ότι κάθε μαθητής θα έχει πρόσβαση σε εξ αποστάσεως μάθηση. Σε λιγότερο από έναν μήνα έχει γίνει ανταλλαγή 1200 υπολογιστών μεταξύ οικογενειών.