«Τα φώτα εισόδου που παράγουμε επιτρέπουν σε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις να ελέγχουν την πληρότητά τους, σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του νόμου»

Arne Νέα τεχνολογία παρακολούθησης, εμπνευσμένη από τους φωτεινούς σηματοδότες, βοηθά να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους Γερμανία, Ντάρμστατ

Η κοινωνική αποστασιοποίηση και ο δημόσιος χώρος δεν είναι κατ’ ανάγκη έννοιες ασυμβίβαστες, μολονότι δύσκολα συνδυάζονται. Η Connfair ανέπτυξε νέες τεχνολογικές λύσεις για τον έλεγχο του βαθμού πληρότητας και της πρόσβασης, ώστε να μη χάνεται ο έλεγχος σε εκθέσεις και άλλες δημόσιες συναθροίσεις. Το κύριο προϊόν της εταιρείας μοιάζει με φωτεινό σηματοδότη. Μετράει τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται ήδη σε έναν κλειστό χώρο και αλλάζει αυτόματα από κόκκινο σε πράσινο όταν υπάρχει χώρος για περισσότερους. «Το φως εισόδου είναι πολύ εύκολο να εγκατασταθεί και έχει απευθείας σύνδεση με το ίντερνετ, χάρη στην ενσωματωμένη κάρτα SIM. Μπορεί επίσης να συμπληρωθεί από την εφαρμογή μας Counter app, για την καταμέτρηση των εισερχόμενων», εξηγεί ο Arne, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Connfair. Με τα προϊόντα αυτά, οι πελάτες της επιχείρησης μπορούν να είναι ήσυχοι. Η δυνατότητα ανάλυσης της ροής επισκεπτών θα βοηθήσει οπωσδήποτε τις επιχειρήσεις που χρειάζεται να συμμορφωθούν με τα κυβερνητικά μέτρα και να εμποδίσουν έτσι την εξάπλωση του ιού.

«Ως εθελοντές βοηθάμε στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»

Laurenz Προσφέρει τη βοήθειά του εθελοντικά μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης Γερμανία, Σπίλμπεργκ

Περισσότεροι νέοι Ευρωπαίοι από ποτέ άλλοτε προσφέρουν τη βοήθειά τους στην κοινωνία ως εθελοντές μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Ένας από αυτούς είναι και ο 18χρονος Laurenz Aupperle από τη Γερμανία. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο εργάζεται ως μέλος της συγκεκριμένης οργάνωσης στη Γαλλία. Δυστυχώς, ωστόσο, ο κορονοϊός τον ανάγκασε να επιστρέψει στην πατρίδα του, τη Γερμανία. Η δυσκολία αυτή όμως δεν τον εμπόδισε από το να πετύχει σημαντικά πράγματα μέσα από το ίντερνετ. Ο Laurenz μαζί με άλλους πέντε εθελοντές από όλη την Ευρώπη ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα με τίτλο La Semaine de l’Europe (Η Εβδομάδα της Ευρώπης) με δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τους πολίτες να μάθουν περισσότερα για την Ευρώπη, την ΕΕ και την πολιτιστική ποικιλομορφία των χωρών μας. «Οι πολίτες δεν γνωρίζουν τα οφέλη που τους προσφέρει η ΕΕ ούτε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν σε αυτήν ως μέλη της. Στόχος μας είναι να αλλάξει αυτό. Θέλουμε να συμβάλουμε στην οικοδόμηση της αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Η αλληλεγγύη είναι άκρως αναγκαία σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε.»

«Χρησιμοποιώ τη δομημένη διαδικασία των φύλλων ελέγχου του κόκπιτ για την εργασία μου στον τομέα της επείγουσας ιατρικής»

Maximilian Εφαρμόζει την εκπαίδευση των πιλότων στην εργασία του παραϊατρικού προσωπικού Γερμανία, Χάρλαχινγκ

Ενώ εκπαιδευόταν για πιλότος, ο Maximilian αναγκάστηκε να διακόψει τη σταδιοδρομία του λόγω παγώματος των προσλήψεων. Ο Maximilian αξιοποίησε αυτόν τον νέο ελεύθερο χρόνο, για να εκπαιδευτεί εκ νέου ως παραϊατρικό προσωπικό. Πριν από την κρίση της πανδημίας, εργαζόταν ως συγκυβερνήτης, αλλά η εταιρεία του τού επέτρεψε να εργαστεί προσωρινά ως διασώστης στην κλινική Munich στο Χάρλαχινγκ της Γερμανίας. Με ευχαρίστηση διαπίστωσε ότι η προηγούμενη πείρα του ως πιλότου τον βοήθησε στον νέο του ρόλο. Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, όπως ο Maximilian, επιδεικνύουν αλληλεγγύη φροντίζοντας ασθενείς από διάφορα κράτη μέλη. Για παράδειγμα, τα γερμανικά νοσοκομεία φροντίζουν ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση από την Ιταλία και τη Γαλλία, διαθέτοντας τις δικές τους μονάδες εντατικής θεραπείας σε Ιταλούς και Γάλλους πολίτες.

«Σκεφτείτε τους ανθρώπους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά»

Lisa Ως νοσηλεύτρια, περιθάλπει ηλικιωμένους ενήλικες Γερμανία, Βερολίνο

Οι νοσηλευτές έχουν εργαστεί ως πάροχοι περίθαλψης στην πρώτη γραμμή σε ορισμένες από τις πλέον δύσκολες εξάρσεις μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των ιών H1N1, της γρίπης των χοίρων, του Ebola, του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) και του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS). Ακριβώς όπως στις προηγούμενες επιδημικές εξάρσεις, οι νοσηλευτές σε όλη την Ευρώπη προσφέρονται να καταπολεμήσουν τη θανατηφόρα εξάπλωση της νόσου COVID-19. Από την παροχή άμεσης φροντίδας σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί και νοσηλεύονται έως τη διεξαγωγή επιχειρήσεων δημόσιας υγείας σε πλήρη κλίμακα, οι νοσηλευτές είναι πανταχού παρόντες και εργάζονται ακατάπαυστα για να προστατεύσουν την υγεία και την ευεξία των ασθενών και του ευρέος κοινού. Η Lisa παρατηρεί πώς τα μέτρα ασφαλείας που τέθηκαν σε εφαρμογή καθιστούν τη δουλειά της ακόμη πιο δύσκολη από ό,τι συνήθως: «Μεγάλο μέρος της επικοινωνίας με τον ασθενή γίνεται μέσω των εκφράσεων του προσώπου. Ακόμα και ένα μικρό χαμόγελο συνήθως κάνει τη διαφορά, αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι δυνατό τη συγκεκριμένη στιγμή.» Είμαστε πολύ περήφανοι για τις προσπάθειες των νοσηλευτών παντού, καθώς συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας.

«Προσφέρω τη βοήθειά μου μέσω της υπηρεσίας έκτακτης ιατρικής βοήθειας»

Peter Peter, Γερμανία, Άουγκσμπουργκ. Εργαζόμενος στην παραϊατρική υπηρεσία διάσωσης Γερμανία, Άουγκσμπουργκ

Όπως και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ο Peter έχει αφιερώσει τους τελευταίους μήνες ατελείωτες ώρες στη φροντίδα ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου COVID-19. Όλο το προηγούμενο διάστημα, και ενώ εργαζόταν για την Lufthansa ως αεροσυνοδός, τα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έπαψαν ποτέ να υποδέχονται ασθενείς με συνηθισμένες ασθένειες και καθημερινούς τραυματισμούς, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες υγείας να χρειάζονται πρόσθετη στήριξη, για να μπορούν να διαχειρίζονται τα περιστατικά του κορονοϊού. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες ανθρώπων όπως ο Peter, οι ασθενείς μπορούν να διακομίζονται και να νοσηλεύονται άμεσα. Η ΕΕ μεριμνά, μεταξύ άλλων, για τον συντονισμό και την ενίσχυση των προσπαθειών αυτών. Ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας μεταφέρονται σε ορισμένες περιπτώσεις από υπερπλήρη νοσοκομεία σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα που μπορούν να τους παράσχουν καλύτερη φροντίδα, ακόμη και αν αυτά βρίσκονται σε άλλη χώρα. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε αεροδιακομιδή 11 ασθενών από ΜΕΘ της Γαλλίας σε αντίστοιχη μονάδα στο Λουξεμβούργο, ενώ άλλοι 11 ασθενείς από ΜΕΘ της Ιταλίας και τρεις από ΜΕΘ της Γαλλίας μεταφέρθηκαν σε αντίστοιχες μονάδες στην Αυστρία. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς αντιμετωπίζουμε αυτήν την κρίση όλοι μαζί.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, για να σιτίσουμε τους γύρω μας»

Maxi Βοηθά στη λειτουργία του εστιατορίου της μητέρας της Γερμανία, Χίρτεν

Η μητέρα της Maxi θα μπορούσε να έχει κλείσει το εστιατόριό της και να λάβει στήριξη από την κυβέρνηση. Ωστόσο, δεδομένου ότι η οικογένειά της ζει σε μια αγροτική περιοχή με λίγες επιλογές διατροφικών προϊόντων, η μητέρα της αποφάσισε να ξεκινήσει μια υπηρεσία παράδοσης φαγητών σε πακέτο με σκοπό τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Η Maxi και η οικογένειά της παραδίδουν πλέον τρόφιμα σε ηλικιωμένους και ευάλωτα άτομα χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Καθώς πολλά εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη παρείχαν γεύματα για να εξυπηρετήσουν την τοπική κοινωνία, αυτή η καλή πράξη είχε μία ακόμη ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτη επίπτωση: βοήθησε τα συγκεκριμένα εστιατόρια να συνεχίσουν να λειτουργούν και το προσωπικό τους να εργαστεί.

«Το μόνο που έχει σημασία είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς»

Τζούλια Κάνει επιπλέον βάρδιες στο φαρμακείο, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς Γερμανία, Αλτέτινγκ

Η Τζούλια εργάζεται ως τεχνική βοηθός σε φαρμακείο εδώ και τρία χρόνια και ο φόρτος εργασίας ποτέ δεν ήταν τόσο αυξημένος όσο τις τελευταίες εβδομάδες. Στην τρέχουσα συγκυρία, οι φαρμακοποιοί έχουν ζωτικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη, παρέχοντας πληροφορίες, συμβουλές και φάρμακα στους πελάτες τους. Η επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς ανθρώπους σαν τη Τζούλια, καθώς τα φαρμακεία είναι συχνά το πρώτο σημείο στο οποίο ζητούν πληροφορίες οι άνθρωποι σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας, τα συμπτώματα και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Επίσης μειώνουν τον φόρτο εργασίας των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, οι οποίοι βρίσκονται υπό τρομακτική πίεση. Υπάρχουν πολυάριθμοι τέτοιοι ήρωες στην Ευρώπη οι οποίοι εργάζονται σε φαρμακεία και στις επιστήμες της υγείας. Για να βοηθήσει με αυτόν τον φόρτο, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί 18 ερευνητικά έργα και 140 ομάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες εργάζονται ασταμάτητα για να βρουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

«Νύχτες χωρίς να κλείσουμε μάτι και άπειρα τηλεφωνήματα - Πώς καταφέρουμε να φέρουμε πίσω έναν φίλο από την Αφρική»

Σάρα Επανενώθηκε με έναν φίλο που είχε εγκλωβιστεί σε ξένη χώρα Γερμανία, Γκάρχινγκ

Η έξαρση της νόσου COVID-19 δημιούργησε τεράστια πίεση στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και στα νοσοκομεία ανά τον κόσμο. Δυστυχώς, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι αυτό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα για τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, εφόσον θα αυξήσει τις προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν. Αυτή η σκέψη στενοχωρούσε τη Σάρα στο Γκάρχινγκ (Γερμανία). Ο Ιταλός φίλος της επισκεπτόταν συγγενείς στην Μπενίν, όταν ανακηρύχθηκε η πανδημία και οι χώρες άρχισαν να κλείνουν τα σύνορά τους. Δρομολόγησε προσωπική εκστρατεία ώστε να απεγκλωβίσει τον φίλο της από την Μπενίν. Με τη βοήθεια του εργοδότη και της επιτροπής εργαζομένων στον χώρο εργασίας του, των συναδέλφων, της οικογένειάς του και μιας πολύ ευγενικής υπαλλήλου σε γραφείο ταξιδιών κατάφεραν να τον φέρουν ξανά στη Γερμανία. Οι εθνικές αερογραμμές καλωσορίζουν πολίτες της ΕΕ από πολλά διαφορετικά κράτη μέλη στις πτήσεις επαναπατρισμού. Η επιστροφή του κατέστη δυνατή μέσω του προγράμματος επαναπατρισμού Ευρωπαίων πολίτων από την ΕΕ, το οποίο μετέφερε τους πολίτες στη χώρα καταγωγής τους. Έως τις 16 Απριλίου, 41.760 Ευρωπαίοι πολίτες επέστρεψαν σπίτια τους μέσω 193 πτήσεων.

«Με ενδιαφέρει η δυνατότητα της μουσικής να ενώνει τους ανθρώπους»

Σόνια Ενώνει τους ανθρώπους μέσω της μουσικής Γερμανία, Μάιντς

Η μουσική είναι ισχυρό μέσο σύνδεσης των ανθρώπων, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές όπου πολλοί από εμάς αισθανόμαστε μόνοι. Γι’ αυτό η Σόνια μια επαγγελματίας σοπράνο, χρησιμοποίησε τη σελίδα της στο Facebook για να φέρει τους ανθρώπους κοντά μέσω ντουέτων. Η μουσική αυτή πρωτοβουλία είναι ανοιχτή τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες μουσικούς. Στις 22 Μαρτίου συγκέντρωσε πολυάριθμους ανθρώπους για να τραγουδήσουν τον ύμνο της Ευρώπης από τα παράθυρά τους στις 6 το απόγευμα.

«Κάνω ό,τι μπορώ σήμερα, για να αλλάξω το αύριο όλων μας»

Καρολίν Εργάζεται ως εθελόντρια οδηγός ασθενοφόρου Γερμανία, Μπουργκχάουζεν

Η Καρολίν μόλις τελείωσε το σχολείο και θα αρχίσει να σπουδάζει ιατρική την επόμενη χρονιά: ο προορισμός της στη ζωή είναι να βοηθά όσους βρίσκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η δουλειά που έχει αναλάβει εθελοντικά ως οδηγός ασθενοφόρου έχει δυσκολέψει πολύ από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα, αλλά η ίδια τηρεί απαρέγκλιτα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Η επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου COVID-19 είναι ένας από τους κύριους στόχους της ΕΕ, αλλά και όλων των Ευρωπαίων. Μαζί διασφαλίζουμε τη διαθεσιμότητα των απολύτως απαραίτητων υπηρεσιών και του ζωτικού ιατρικού εξοπλισμού κατά την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Φροντίστε ο ένας τον άλλο και συμπεριφερθείτε σε όλους με σεβασμό: όλοι έχουμε ανάγκη από αλληλεγγύη αυτήν τη στιγμή»

Άννα Εργάζεται ως μαθητευόμενη νοσοκόμα Γερμανία, Στάρνμπεργκ

Η Άννα άρχισε τις σπουδές της στη νοσηλευτική τον Οκτώβριο του 2018 και μπορεί να της ζητηθεί να βοηθήσει ανά πάσα στιγμή. Η πτέρυγά της προετοιμάστηκε για να αντιμετωπίσει επείγοντα περιστατικά που οφείλονται στον κορωνοϊό και το προσωπικό εκπαιδεύτηκε στη χρήση εξοπλισμού παρακολούθησης ο οποίος δεν χρησιμοποιείται συνήθως από νοσηλευτές. Στην περίπτωση των φοιτητών, η τωρινή περίοδος είναι ιδιαίτερα αγχωτική και συναισθηματικά εξουθενωτική. Ωστόσο, η Άννα, μαζί με τα άλλα μέλη της ομάδας της, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει στη μάχη κατά του ιού και προσπαθεί να υπενθυμίσει σε όλους να φροντίζουν ο ένας τον άλλο, να φέρονται με σεβασμό στους ανθρώπους και να εφαρμόζουν πάντα τα μέτρα ασφαλείας. Η αλληλεγγύη αυτή είναι εμφανής σε όλα τα κράτη μέλη. Η Γαλλία δώρισε 1 εκατομμύριο μάσκες στην Ιταλία και η Γερμανία παρέδωσε 7 τόνους ιατρικού εξοπλισμού στην Ιταλία, όπως αναπνευστήρες και προσωπίδες αναισθησίας, βοηθώντας να σωθούν ζωές.

«Συνεχίζουμε να δουλεύουμε: οι ασθενείς μας μάς χρειάζονται!»

Εντίνα Παρέχει οδοντιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της κρίσης Γερμανία, Κόρνταλ-Μίνχινγκεν

Η Δρ Γκλασέρ διευθύνει ένα οδοντιατρείο με τους έξι συναδέλφους της, μια εξαιρετικά δύσκολη εργασία κατά την κρίση που διανύουμε. Συχνά δεν έχουν απολυμαντικό υγρό και εξοπλισμό ατομικής προστασίας και, δεδομένου ότι το οδοντιατρείο βρίσκεται σε περιοχή με ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, η περίθαλψη των ασθενών είναι επικίνδυνη. Ωστόσο, η Εντίνα και οι συνάδελφοί της συνεχίζουν να εργάζονται: οι ασθενείς, ιδίως όσοι υποφέρουν από έντονο πονόδοντο, τους χρειάζονται. Η παροχή φροντίδας στους ανθρώπους αποτελεί την κύρια προτεραιότητά μας. Ενώ εκατομμύρια νοσηλευτές, γιατροί, οδοντίατροι και εργαζόμενοι στον τομέα της περίθαλψης πρωτοστατούν στον αγώνα κατά του κορωνοϊού, η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίζει στα κράτη μέλη ταχεία πρόσβαση σε ιατρικό εξοπλισμό που μπορεί να σώσει ζωές.

«Εργαζόμαστε έτσι ώστε να ελαφρύνουμε τον φόρτο των γιατρών μας που είναι απολύτως απαραίτητοι»

Κλάουντια Βοηθά ασθενείς που υποφέρουν από έντονους πόνους, ενώ οι γιατροί επικεντρώνονται στον COVID-19 Γερμανία, Χέρσινγκ αμ Άμερζεε

Καθώς οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας υφίστανται τεράστιες πιέσεις για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, οι οστεοπαθητικοί όπως η Κλάουντια ανακουφίζουν τον φόρτο εργασίας των γιατρών φροντίζοντας ασθενείς που υποφέρουν από άλλες παθήσεις οι οποίες δεν συνδέονται με τον ιό COVID-19. Χάρη σε οστεοπαθητικούς, όπως η Κλάουντια, οι ασθενείς αυτοί εξακολουθούν να υπόκεινται σε αγωγή για την ανακούφιση του πόνου τους κατά τη διάρκεια της κρίσης η οποία απασχολεί τους περισσότερους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας. Η στήριξη αυτή κάνει σε τεράστιο βαθμό τη διαφορά για τους ασθενείς και μειώνει τον έντονο φόρτο εργασίας που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι γιατροί και οι νοσοκόμες.