«Πρέπει να αυτοπροστατευτούμε, ειδάλλως, απλώς καθόμαστε εδώ περιμένοντας να πεθάνουμε»

Αιτούντες άσυλο Αιτούντες άσυλο στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια εν μέσω της πανδημίας COVID-19 Ελλάδα, Μόρια, Λέσβος

Ο καταυλισμός προσφύγων στη Μόρια της Ελλάδας δεν έγινε γνωστός για τους καλύτερους λόγους τους τελευταίους μήνες και η κατάσταση εκεί επιδεινώθηκε με το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19. Έχοντας επίγνωση των κινδύνων που αντιμετωπίζει, μια ομάδα προσφύγων έχει οργανωθεί για να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού. «Αρχίσαμε να φτιάχνουμε μάσκες, να κατασκευάζουμε προσωρινούς νιπτήρες για το πλύσιμο των χεριών και να μαζεύουμε τα απορρίμματα. Συνεργαζόμαστε με τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινότητες για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα μέτρα προστασίας. Μεριμνούμε για την προστασία των ευάλωτων προσφύγων έως ότου απομακρυνθούν από τη Μόρια. Η εκδήλωση εστίας εντός του καταυλισμού θα ήταν καταστροφή» εξηγούν. Παρόλο που η μεταναστευτική πολιτική παραμένει στα χέρια των κρατών μελών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συχνά επισημαίνει την κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Τον Απρίλιο, ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη, εγκαταστάσεις στέγασης και ιατρικό εξοπλισμό για τους καταυλισμούς προσφύγων.

«Είμαστε πλέον σε επαφή με επιπλέον παραγωγούς τροφίμων, με τους οποίους θα συνεργαστούμε για να διανείμουμε περισσότερα γεύματα, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε περισσότερους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη»

Άννα Δωρίζει τρόφιμα που περισσεύουν σε οργανισμούς κοινωνικής πρόνοιας Ελλάδα, Αθήνα

Καθώς ο τομέας της φιλοξενίας υποχρεώθηκε να κλείσει ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία, σε ορισμένες χώρες σημειώθηκε περίσσεια τροφίμων. Κάποιες φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως τα συσσίτια όπου παρέχονται μαγειρεμένα γεύματα, έχουν επίσης αναστείλει τις δραστηριότητές τους, προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις ατόμων. Η Άννα, η οποία εργάζεται στην ελληνική ΜΚΟ «Μπορούμε», συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μέσω του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων» της οργάνωσης, το οποίο φέρνει σε επαφή τις επιχειρήσεις τροφίμων με φιλανθρωπικές οργανώσεις, περισσότερα από 24.000 γεύματα διανέμονται καθημερινά στην Ελλάδα, σε άτομα που δεν έχουν εξασφαλίσει το ψωμί τους. Μέσω των τμημάτων κοινωνικής πρόνοιας, οι δήμοι ανέλαβαν επίσης την ευθύνη να παρέχουν επιπλέον στήριξη σε ευάλωτες ομάδες (π.χ. κατ’ οίκον βοήθεια σε άτομα που βρίσκονται σε αυτοαπομόνωση). Συνεπώς, η οργάνωση «Μπορούμε» στέλνει στα δημοτικά κοινωνικά παντοπωλεία μεγάλο μέρος των παραπάνω ποσοτήτων τροφίμων από δωρεές.

«Σήμερα συνεχίζουμε την παράδοσή μας με μια απλή πράξη η οποία όμως βοηθά σημαντικά τη χώρα σε αυτή την περίπτωση μεγάλης ανάγκης»

Ελισάβετ Παρέχει οινόπνευμα στα εθνικά νοσοκομεία αναφοράς για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 Ελλάδα, Αθήνα

Προτού ξεσπάσει η επιδημία, η εταιρεία της Ελισάβετ παρασκεύαζε οινοπνευματώδη ποτά χρησιμοποιώντας κρασί από τα νησιά του Αιγαίου. Με σκοπό να βελτιώσει τη διάθεση των Ελλήνων κατά την πανδημία COVID-19, η εταιρεία ανακατεύθυνε τους πόρους της ώστε να καλύψει τις ανάγκες των 13 νοσοκομείων αναφοράς που νοσηλεύουν τους ασθενείς με κορωνοϊό. Η πρώτη παρτίδα οινοπνεύματος έφτασε ήδη στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας, τον Ευαγγελισμό στην Αθήνα, ενώ περισσότερες παρτίδες θα παραδοθούν σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα τους επόμενους τρεις μήνες.