«Πώς επιβιώνεις επί τέσσερις μήνες με 735 ευρώ;»

Giuliano Πέρασε τέσσερις μήνες χωρίς μισθό και αποφάσισε να αφιερώσει μέρος του ελεύθερού του χρόνου για εθελοντική εργασία Ιταλία, Ρέτζιο Εμίλια

Τι θα κάνατε εάν είχατε μια εντεκάχρονη κόρη, και καθόλου εισόδημα για τέσσερις μήνες; Οι περισσότεροι από εμάς θα πανικοβάλλονταν, όμως ο Giuliano αποφάσισε να αφιερώσει χρόνο για να συνδεθεί ξανά με τη φύση και για να προσφέρει εθελοντική εργασία, μοιράζοντας μάσκες στη γειτονιά του. «Εργάζομαι σε εταιρεία που κατασκευάζει ιμάντες μεταφοράς, αλλά στις 3 Μαρτίου με έστειλαν στο σπίτι μου. Η εταιρεία έπρεπε να κλείσει και να απολύσει τους υπαλλήλους. Χρειάστηκε να περιμένω μέχρι τις αρχές Μαΐου για το επίδομα ανεργίας: 735 ευρώ μικτά, και μετά τίποτα. Ήταν πολύ δύσκολη περίοδος», θυμάται. Η ΕΕ εργάζεται για να μετριάσει τον αντίκτυπο παρόμοιων καταστάσεων. Μεταξύ άλλων διαθέτει 100 δισεκατομμύρια ευρώ για να σωθούν θέσεις εργασίας, παρέχει τρόφιμα και βασική υλική βοήθεια στους άπορους, και διαθέτει 37 δισεκατομμύρια ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία για να στηριχθούν τα συστήματα υγείας, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

«Η δωρεά βιβλίων είναι ένας ξεχωριστός τρόπος να στηρίξουμε οικογένειες που έχουν ανάγκη κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας»

Giuseppina και Gianfranca Διανέμουν βιβλία σε οικογένειες που έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση του κορονοϊού Ιταλία, Μιλάνο

Η λέξη «kifubon» στα ιαπωνικά σημαίνει δωρεά βιβλίων. Πρόκειται επίσης για την ονομασία διεθνούς εγχειρήματος που έφτασε το 2019 στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Μέσω της μοναδικής αυτής πρωτοβουλίας γίνονται τακτικά δωρεές βιβλίων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ενώ ο κορονοϊός εξαπλωνόταν, ο Πρεμ Ράβατ, πρεσβευτής για την ειρήνη στον κόσμο, δώρισε στο εγχείρημα περισσότερα από 10 000 αντίτυπα του βιβλίου του με τίτλο «Όταν η έρημος ανθίζει: Η κατανόηση της ζωής». Το βιβλίο είναι γνωστό για την επιρροή που άσκησε στη διακήρυξη «Δέσμευση για την ειρήνη», στη σύνταξη της οποίας συμμετείχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Το βιβλίο επελέγη για τα θετικά μηνύματα που μεταδίδει με τις σύντομες και αστείες ιστορίες του. Αφορά την ένταξη, την εσωτερική δύναμη, τη δυνατότητα να κάνουμε καλές επιλογές και την ειρήνη που ενυπάρχει στον καθένα μας», εξηγεί η Giuseppina. Τα βιβλία διανεμήθηκαν σε γονείς και παιδιά που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση λόγω του κορονοϊού.

«Τώρα ξέρω τι σημαίνει δυνατή και ενωμένη Ευρώπη»

Joe Εργάστηκε στο πλευρό Ιταλών ειδικών για τη διάσωση ασθενών του κορονοϊού Ιταλία, Λέκκο

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ βοήθησε να αποσταλεί μια ιατρική ομάδα από τη Ρουμανία στην Ιταλία, προκειμένου να παράσχει στήριξη στους εκεί εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Με επικεφαλής τον στρατιωτικό ιατρό Joe Stroescu, η ομάδα αυτή εργάστηκε για περισσότερες από δύο εβδομάδες στο πλευρό Ιταλών ειδικών με σκοπό τη διάσωση ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Στην ομάδα, που αποτελούταν από 3 νοσηλευτές και 11 γιατρούς, συμμετείχαν πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι και επειγοντολόγοι. Όλα τα μέλη της παρακολούθησαν ένα τριήμερο σεμινάριο με θέμα το ιταλικό σύστημα υγείας, προτού φορέσουν τον προστατευτικό εξοπλισμό τους και αρχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την περίθαλψη ασθενών στις πόλεις Λέκκο και Μεράτε της Λομβαρδίας. Όπως επισημαίνει ο Joe «Δεν έχει σημασία από πού είμαστε. Στη ζωή αυτό που μετράει είναι τι κάνει κανείς και, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, είναι σημαντικό να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη και να βοηθούμε ο ένας τον άλλον, διότι μόνο μαζί μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Η έμπρακτη αυτή αλληλεγγύη διέσωσε ανθρώπινες ζωές και ανέδειξε την πραγματική φύση της οικογένειας της ΕΕ.» Προσυπογράφουμε πλήρως την άποψη αυτή.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινότητες και υπηρεσίες υγείας»

Antonio και Francesco Κατασκευάζουν αναπνευστικές βαλβίδες με τρισδιάστατο εκτυπωτή Ιταλία, Βαρέζε

Στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ιταλία, ο Antonio Piscia σχεδιάζει συνήθως εξειδικευμένα εξαρτήματα για επιστήμονες. Με τα εργαστήρια όμως να παραμένουν κλειστά λόγω της καραντίνας, στράφηκε προς την κατασκευή αναπνευστικών βαλβίδων με τρισδιάστατο εκτυπωτή. Ο συνάδελφός του, Francesco Scaffidi-Argentina, παρέδωσε τις πρώτες 22 από τις σωτήριες αυτές βαλβίδες σε νοσοκομείο στο Βαρέζε στις 15 Απριλίου. «Οι ερευνητές του Κοινού Κέντρου Ερευνών καταπιάνονται αυτήν την περίοδο με διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση της νόσου COVID-19. Από την πλευρά των τεχνικών υπηρεσιών υποστήριξης του Κοινού Κέντρου Ερευνών, δηλώνουμε ότι με μεγάλη μας χαρά προσφέρουμε τη βοήθειά μας στις τοπικές κοινωνίες και τις υγειονομικές υπηρεσίες με κάθε δυνατό τρόπο» λέει ο Antonio. Το προσωπικό που εργάζεται στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του Κοινού Κέντρου Ερευνών στο Βέλγιο, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες έχει επίσης προβεί σε δωρεές ιατρικού εξοπλισμού και άλλων προμηθειών στις τοπικές κοινωνίες και υγειονομικές υπηρεσίες. «Θέλουμε να δείξουμε στις τοπικές κοινωνίες και στους συμπολίτες μας Ευρωπαίους ότι νοιαζόμαστε και ότι θα τους στηρίξουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο», τονίζει ο Rien Stroosnijder, υπεύθυνος εγκαταστάσεων του Κοινού Κέντρου Ερευνών.

«Είναι απαραίτητο να ενισχύουμε και να βοηθούμε όσους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη»

Marco Εθελοντής στην πρωτοβουλία «Tempo della gentilezza» του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού, δείχνει ότι κάθε κίνηση μετράει σε περιόδους κρίσης Ιταλία, Ρώμη

Η πρωτοβουλία «Tempo della gentilezza» του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού εκτείνεται σε όλη τη χώρα. Εκατοντάδες εθελοντές παραστέκονται σε όσους πλήττονται περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού, παρέχοντάς τους βασικές υπηρεσίες, για παράδειγμα παραδίδοντάς τους τα ψώνια και τα φάρμακά τους. Ο Marco D’Amico είναι εθελοντής για την πρωτοβουλία στη Ρώμη. «Η φωτογραφία είναι από την προετοιμασία των παραδόσεων», εξηγεί. «Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι απαραίτητο να ενισχύουμε και να βοηθούμε όσους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την περίοδο της πανδημίας.» Ο ιταλικός Ερυθρός Σταυρός θεωρεί ότι οι παρούσες δράσεις του πρέπει να είναι έξυπνες, ασφαλείς και να επιδεικνύουν ευαισθησία. Τονίζει ότι κάθε κίνηση μετράει — από τα ενθαρρυντικά μηνύματα στα παρμπρίζ των ασθενοφόρων μέχρι τη δωρεά μασκών και προστατευτικών γυαλιών, ή ακόμη την προσφορά πρωινού ή βραδινού στο προσωπικό των νοσοκομείων. Ένας φιλόδοξος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη δημιουργία μιας πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής Ευρώπης μετά την πανδημία. Μάθετε με ποιον τρόπο εδώ https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/priorities/poluetes-dimosionomiko-plaisio

«Η πείνα δεν μπαίνει σε καραντίνα»

Mircea Προωθεί την ανάκτηση περισσευούμενων τροφίμων Ιταλία, Πεσκάρα

Το ίδρυμα Βanco Alimentare Onlus βοηθά 1.500.000 ανθρώπους που έχουν ανάγκη στην Ιταλία, μέσω της διανομής περισσευούμενων τροφίμων σε 7.500 φιλανθρωπικές οργανώσεις. Τους τελευταίους δύο μήνες, με την πανδημία COVID-19, τα αιτήματα για επισιτιστική βοήθεια αυξήθηκαν κατά 40% στην Ιταλία, ενώ σε ορισμένες περιφέρειες σημειώθηκε αύξηση άνω του 60%. Γνωρίζοντας ότι η υπηρεσία που παρέχει στη χώρα είναι απαραίτητη, η τράπεζα τροφίμων παρέμεινε ανοικτή. Από την αρχή του 2020 μέχρι τώρα, το ίδρυμα Banco Alimentare Onlus έχει διανείμει 30.000 τόνους τροφίμων, με την ευρωπαϊκή βοήθεια να αποκτά θεμελιώδη σημασία για τη λειτουργία του. Κατά τη διάρκεια των παραδόσεων τροφίμων, η ομάδα από το ίδρυμα μένει έξω, κρατά τους ανθρώπους σε απόσταση τον ένα από τον άλλο και τους διαβεβαιώνει ότι όλοι θα πάρουν ένα πιάτο φαΐ. «Μας παρέσυρε σαν να λέμε ένα τσουνάμι αλληλεγγύης» εξηγεί ο πρόεδρος Giovanni Bruno. «Με την έξαρση της πανδημίας, η δύναμη του εθελοντισμού αυξήθηκε. Είμαι συγκλονισμένος από αυτό. Αυτήν τη στιγμή είναι καθήκον μας να κάνουμε περισσότερα, όχι λιγότερα» επιβεβαιώνει η Maria, εθελόντρια από το Σαλέρνο.

«Η συνειδητοποίηση ότι είχαμε να κάνουμε με το πρώτο τοπικό κρούσμα μάς βοήθησε να αποτρέψουμε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού»

Annalisa Ανακάλυψε τον πρώτο ασθενή με COVID-19 στην Ευρώπη Ιταλία, Κοντόνιο

Στις 20 Φεβρουαρίου, η γιατρός Annalisa Malara πήρε μια καταλυτική απόφαση που έσωσε τη ζωή του Mattia Maestri και πολλών άλλων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη. Ο Mattia, ένας 37χρονος ερευνητής, ήταν το πρώτο τοπικό κρούσμα της νόσου COVID-19 στην Ευρώπη. Ο Mattia ήταν νέος και αθλητικός, αλλά πολύ σοβαρά άρρωστος. Όταν όλες οι άλλες εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί βγήκαν αρνητικές, η Annalisa αποφάσισε να του κάνει το τεστ για τον κορονοϊό. Όταν φέρνει στο μυαλό της την εμπειρία αυτή, αντιλαμβάνεται πως το γεγονός ότι έκρουσε αμέσως τον κώδωνα του κινδύνου επέτρεψε τη λήψη μέτρων περιορισμού και πρόληψης στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διεθνής αλληλεγγύη και η επιστημονική συνεργασία, πιστεύει, είναι τα κλειδιά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Ελπίζω η ιστορία μου να καταστήσει σαφές ότι, ανεξάρτητα από το πού εργάζεστε και ποιοι είστε, μπορείτε να κάνετε τη διαφορά, αν κάνετε τη δουλειά σας με ακεραιότητα και πάθος. Και ελπίζω ότι η Ευρώπη θα γίνει πιο ενωμένη και ισχυρή, επειδή οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως αυτή μπορούν να έχουν επιτυχή έκβαση μόνο αν τις αντιμετωπίσουμε ως ένα ενιαίο μεγάλο έθνος.»

«Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε την παραπληροφόρηση με απλό και διασκεδαστικό τρόπο»

Sarah Υποστηρίζει τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης Ιταλία, Ρώμη

Η στιγμή αυτή είναι ιστορική για την Ευρώπη, η επικοινωνία είναι δύσκολη και ο εντοπισμός των σωστών πληροφοριών ακόμα δυσκολότερος. Όταν πρωτοεμφανίστηκε η πανδημία, η Sarah αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά δωρεάν podcast με την ονομασία «Coffee al Fly», στην οποία καλύπτονταν ποικίλα θέματα, όπως η ζωή με την κοινωνική αποστασιοποίηση, η χρηματοοικονομική κατάρτιση και η ευρωπαϊκή κυριαρχία. Κάθε εβδομάδα συζητά τα τελευταία νέα με συναδέλφους και φίλους, προσπαθώντας να βρει και να κατανοήσει τι ακριβώς συνέβη πραγματικά. Με αυτόν τον τρόπο, εκπαιδεύει τους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις επιλογές των κυβερνήσεών μας σε σχέση με την κρίση της νόσου COVID-19. Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή πηγή πληροφοριών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε ειδήσεις βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, και ζήτησαν από τις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους. Μέσω του podcast της, η Sarah καθησυχάζει το κοινό της και διορθώνει εσφαλμένες αντιλήψεις, με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια αυτής της έκτακτης περιόδου.

«Περάσαμε από την παραγωγή ρουχισμού στις μάσκες. Αυτό ήταν το σωστό»

Άννα Απασχολεί ευάλωτες γυναίκες για την παραγωγή επαναχρησιμοποιούμενων μασκών Ιταλία, Βερόνα

Η Άννα είναι η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Quid Impresa Sociale, μιας πρωτοβουλίας που παρέχει ευκαιρίες σε ευάλωτες γυναίκες για τη δημιουργία ειδών από ανακυκλωμένα υλικά. Τον Απρίλιο άρχισε να παράγει μάσκες φτιαγμένες από ένα ειδικό αντιμικροβιακό ύφασμα που απωθεί τα σταγονίδια και μπορεί να πλυθεί έως 15 φορές. Για να περάσει η παραγωγή σε αυτό το είδος μάσκας, η επιχείρηση έκανε αίτηση στο ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και έλαβε την απαραίτητη πιστοποίηση για να διανέμει τις μάσκες ως ιατρικές συσκευές κατηγορίας I. Σε συνεργασία με μέλη της Legacoop, της ιταλικής εμπορικής ένωσης συνεταιρισμών, αποτελεί μία από τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.

«Το μέλλον είναι στα χέρια μας, ας ανασκουμπωθούμε»

Isinnova Κάνει τρισδιάστατες εκτυπώσεις για μάσκες, αναπνευστικές βαλβίδες και ιατρικό εξοπλισμό Ιταλία, Μπρέσια

Ανταποκρινόμενο στη έλλειψη αναπνευστικών βαλβίδων στο τοπικό νοσοκομείο, το εργαστήριο σχεδίασης Isinnova ανέπτυξε ένα πρότυπο και χρησιμοποίησε τρισδιάστατους εκτυπωτές για να δημιουργήσει επιπλέον κομμάτια μέσα σε λίγες ώρες μόνο. Το σχέδιο διατέθηκε στο ευρύ κοινό, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε με τρισδιάστατο εκτυπωτή να δημιουργεί και να παραδίδει βαλβίδες σε νοσοκομεία. Σε συνεργασία με τους γιατρούς, μετέτρεψαν επίσης τις μάσκες θαλάσσης σε ιατρικές μάσκες, για να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το νοσηλευτικό προσωπικό.

«Πρέπει κι εσύ να κάνεις το καθήκον σου»

Μάσιμο Παράγει μάσκες προσώπου με τη νέα του ομάδα 450 ατόμων Ιταλία, Μπολόνια

Μέσω της επιχείρησής του, της GVS, ο Μάσιμο παίζει καθοριστικό ρόλο στη μάχη κατά της νόσου COVID-19. Προσπαθεί διαρκώς να αυξήσει την παραγωγή σε μάσκες και προσπαθεί να επικεντρωθεί στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας και τα ιατρικά προϊόντα φιλτραρίσματος ειδικά για την ιταλική αγορά. Η GVS συνεργάζεται επίσης με το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, υποβάλλοντας σε δοκιμές μάσκες προσώπου για ιατρικό προσωπικό, ερευνώντας διαδικασίες καθαρισμού και δρομολογώντας ένα πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να στηρίξει την παραγωγή του εν λόγω ιατρικού εξοπλισμού. Όλα τα κράτη μέλη θα επωφεληθούν από το πρώτο απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU, συμπεριλαμβανομένων προστατευτικών μασκών, στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

«Αγοράστε γεύμα σήμερα, για να διασφαλίσετε τη λειτουργία των εστιατορίων αύριο»

Global Shapers Υποστηρίζει εστιατόρια και καφετέριες Ιταλία, Ρώμη

Πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν για να καταπολεμηθεί η εξάπλωση της νόσου COVID-19, με αποτέλεσμα πολυάριθμα εστιατόρια και καφετέριες να αντιμετωπίζουν δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Στην Ιταλία, το παράρτημα της κοινότητας Global Shapers στη Ρώμη δημιούργησε την πλατφόρμα Save One Seat, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αγοράσουν σήμερα κουπόνια γευμάτων από τα αγαπημένα τους εστιατόρια, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν μετά το τέλος της παρούσας κρίσης. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν άμεση ρευστότητα για να καλύψουν τις τρέχουσες δαπάνες τους, ενώ οι χρήστες μπορούν να ονειρευτούν και να προγραμματίσουν τις μελλοντικές εξόδους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στηρίζει και η ΕΕ. Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων διέθεσε 8 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τουλάχιστον 100 000 εταιρείες.

«Βοηθώ τα νοσοκομεία να αποκτήσουν πρόσβαση στα πλέον προηγμένα εργαλεία για την ανίχνευση της νόσου COVID-19»

Κλάουντιο Εκπαιδεύει επαγγελματίες του τομέα της υγείας στην εφαρμογή τεχνικών μοριακής διάγνωσης Ιταλία, Ρώμη

Σε αυτήν τη σοβαρή και ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση, οι Ευρωπαίοι πρέπει να ενωθούν για να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου COVID-19. Ο Κλάουντιο χρησιμοποιεί τις καινοτόμες γνώσεις του στη μοριακή βιολογία και την παροχή επιστημονικών συμβουλών, για να κάνει αυτό που του αναλογεί. Ως μέλος της εταιρείας Servizi Diagnostici, ειδικεύεται στη διανομή διαγνωστικών προϊόντων για εργαστήρια και συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων για παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη. Για να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, η ευρωπαϊκή απόφαση σχετικά με διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας επιτρέπει την κοινή διαδικασία για την προμήθεια ιατρικών αντίμετρων, ώστε να επιτυγχάνεται δίκαιη τιμολόγηση και διανομή ιατρικού υλικού, ανεξάρτητα το από πού ζει κανείς στην Ευρώπη.

«Ψάχνω μια λύση για μένα, τους φίλους μου και όλη την Ευρώπη»

Τζιουζέπε Δημιουργεί ιατρικές θεραπείες που σώζουν ζωές μέσω καινοτόμων ερευνών Ιταλία, Ανκόνα

Με καταγωγή από την Απουλία, ο Τζιουζέπε Μπούγκαρο συμπεριλήφθηκε στις 100 προσωπικότητες της ιταλικής αριστείας, έχοντας κερδίσει τον διαγωνισμό της ΕΕ για νέους επιστήμονες. Αξιοποιώντας την υπερβαρική οξυγονοθεραπεία, ο Τζιουζέπε βρήκε τρόπο να αποφύγει την υπερβολική ουλοποίηση στο αναπνευστικό σύστημα και να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της πνευμονίας που προκαλούνται από τον ιό SARS-CoV-2. Η ΕΕ είναι προσηλωμένη στην προώθηση τέτοιων ερευνών και στην ενίσχυση των ερευνητών, ώστε να βρεθεί γρήγορα εμβόλιο μέσω της υπάρχουσας ερευνητικής χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, ένα προτεινόμενο κονδύλιο ύψους 47,5 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» για τη χρηματοδότηση 17 επιλεγμένων ερευνητικών προγραμμάτων θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη νόσο COVID-19 και να βελτιώσουμε την κλινική διαχείρισή της.

«Οι γιατροί που αντιμετωπίζουν αυτή την κρίση χρειάζονται εύχρηστες, πλήρως αυτοματοποιημένες συσκευές οι οποίες θα είναι εξοπλισμένες με τεχνητή νοημοσύνη»

Φιλίππο κια Μάρκο Αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες που βοηθούν τους ασθενείς με COVID-19 να αναπνεύσουν Ιταλία, Πάρμα

Η νόσος COVID-19 μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια σε κάποια άτομα και σοβαρές αναπνευστικές δυσχέρειες σε άλλα, συμπτώματα τα οποία προκαλούν έντονο φόβο. Για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη τεχνητών αναπνευστήρων για αυτούς τους ασθενείς, ο Μάρκο και ο Φιλίππο δημιούργησαν τη Μονάδα Αυτόματης Αναπνοής (Automatic Breathing Unit), μέσω της νεοφυούς επιχείρησής τους, Omnidermal. Ο συνδυασμός της πείρας τους στην ανάπτυξη ιατρικών συσκευών και στον φαρμακευτικό αυτοματισμό δίνει ελπίδες στους ασθενείς με COVID-19 και σε αυτούς που βρίσκονται στο στάδιο της αποκατάστασης ότι θα μπορέσουν να αναπνεύσουν καλύτερα. Επίσης, η πρωτοβουλία για καινοτόμα φάρμακα, η σύμπραξη της Ευρώπης για την υγεία, επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξης των φαρμάκων, δημιουργώντας νέες επιστημονικές γνώσεις και αναπτύσσοντας πόρους για ανοικτή χρήση από την ερευνητική κοινότητα. Επιπλέον, ορισμένα από τα προγράμματα αυτά αποφέρουν ήδη άμεσα οφέλη στους ασθενείς.

«Μαζί είμαστε δυνατότεροι»

Ομάδα εθελοντών που συμμετέχουν στην ιατρική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης Anpas Emilia Romagna, Ιταλία Εθελοντές προετοιμάζονται για άλλη μία ημέρα στην ιατρική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης Ιταλία, Πάρμα

Σε όλη την Ευρώπη, οι κοινοτικές οργανώσεις συνεργάζονται για να επιδείξουν αλληλεγγύη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Μια τέτοια ομάδα είναι η Anpas Emilia Romagna, η οποία παρέχει ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες από τις πλέον πληγείσες περιοχές της Ιταλίας. Για να τη βοηθήσει στην αποστολή της, το πρόγραμμα RescEU, τμήμα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, διασφαλίζει ότι οι χώρες μπορούν να αποκτούν γρήγορα τον ιατρικό εξοπλισμό που χρειάζονται. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν πλέον πρόσβαση στο πρώτο απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού στο πλαίσιο του προγράμματος rescEU, όπως σε αναπνευστήρες και μάσκες προστασίας, στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

«Ναι, φοβάμαι. Όλοι φοβόμαστε. Αλλά είναι το είδος του φόβου που μας παροτρύνει να παραμείνουμε στις επάλξεις, και στην μάχη»

Κλαούντια Εργάζεται ως γιατρός στο τμήμα έκτακτης ανάγκης για τη νόσο COVID ενός νοσοκομείου στο Μιλάνο Ιταλία, Μιλάνο

Η Κλαούντια είναι γαστρεντερολόγος που αυτήν τη στιγμή εργάζεται στο τμήμα έκτακτης ανάγκης COVID του νοσοκομείου Fatebenefratelli Sacco στο Μιλάνο. Μεταξύ των τεσσάρων τμημάτων COVID που έχει δημιουργήσει το νοσοκομείο, το δικό της είναι αυτό που αναλαμβάνει τους ασθενείς με τις περισσότερες επιπλοκές. Η πλειονότητα των 40 ασθενών της βρίσκεται σε αναπνευστήρες, με υψηλό ποσοστό από αυτούς να καταλήγει στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Όπως πολλοί γιατροί σε όλη την Ευρώπη, η Κλαούντια προσάρμοσε τη δουλειά της στις τρέχουσες ανάγκες. Για να επιτρέψει στο ιατρικό προσωπικό να επιτελέσει αυτό το δύσκολο έργο, η ΕΕ διέθεσε πρόσθετα κονδύλια για τα νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη και αύξησε την παραγωγή ιατρικών συσκευών με την προκήρυξη προσκλήσεων για την παραγωγή εξοπλισμού και τη διαπραγμάτευση νέου υλικού.

«Είμαι πιο έτοιμος από ποτέ»

Φραντσέσκο Φραντσέσκο, Ιταλία Έγινε εθελοντής στην Anpas Emilia Romagna Ιταλία, Πάρμα

Ο Φραντσέσκο εργάζεται στην Πάρμα, μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία Covid-19 στην Ιταλία. Επειδή είναι εθελοντής οδηγός ασθενοφόρου για την ιατρική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης (Assistenza Pubblica), οι υπηρεσίες του έχουν υψηλή ζήτηση για τη στήριξη του τοπικού πληθυσμού, καθώς ο τελευταίος αντιμετωπίζει την κρίση. Προκειμένου να στηρίξει τους εθελοντές και το ιατρικό προσωπικό ανεξαρτήτως συνόρων, η ΕΕ διασφαλίζει την παροχή ιατρικού εξοπλισμού με την αύξηση της παραγωγής ιατρικών συσκευών και εξοπλισμού, και τη διαπραγμάτευση νέου υλικού για τις περιφέρειες που έχουν πληγεί περισσότερο.