«Χαίρομαι πολύ που είμαι μέρος αυτού του κύματος καλοσύνης που εξαπλώνεται σε όλη τη Λιθουανία και έτσι συμβάλλω στην καταπολέμηση της νόσου COVID-19»

Τάντας Εργάζεται σε μια βιβλιοθήκη που εστιάζει σε καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19 Λιθουανία, Κάουνας

Η δημόσια βιβλιοθήκη Kaunas Municipal Vincas Kudirka στη Λιθουανία επικέντρωσε γρήγορα τις προσπάθειές της στην καταπολέμηση της νόσου COVID-19, δημιουργώντας απλά αλλά αποτελεσματικά χερούλια τα οποία δεν απαιτούν τη χρήση των χεριών. Η ομάδα της βιβλιοθήκης χρησιμοποίησε όλους τους διαθέσιμους τρισδιάστατους εκτυπωτές για την κατασκευή προσαρτώμενων συσκευών που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ανοίγουν πόρτες χωρίς να πιάνουν το χερούλι. Εκτός από αυτή την καινοτομία, η ομάδα βιβλιοθηκονόμων και μηχανικών πληροφορικής τύπωσε εκατοντάδες προστατευτικές προσωπίδες για τους εργαζομένους στον ιατρικό τομέα.

«Για να μην σπαταλούμε τρόφιμα, αποφασίσαμε να τα προσφέρουμε στα τοπικά νοσοκομεία. Σύντομα η πράξη μας μετατράπηκε σε κίνημα αλληλεγγύης»

Οντέτα Προσφέρει δωρεάν γεύματα στις ιατρικές ομάδες και σε τράπεζες τροφίμων, χάρη σε δωρεές από το κοινό Λιθουανία, Βίλνιους

Καθώς η αλυσίδα εστιατορίων «Jurgis ir drakonas» της Οντέτα διέθετε μεγάλες ποσότητες τροφίμων που επρόκειτο να χαλάσουν και θα έπρεπε να πεταχτούν, αποφάσισε να μαγειρέψει και να προσφέρει γεύματα στις ομάδες που εργάζονται σε νοσοκομεία στο Βίλνιους και το Κάουνας. Μετά την κοινοποίηση της πρωτοβουλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν πολίτες και επιχειρήσεις από όλη τη χώρα: χάρη στις δωρεές τους, η Οντέτα και οι συνάδελφοί της παρέχουν δωρεάν γεύματα σε ιατρικές ομάδες, αλλά και δωρίζουν τρόφιμα στις τοπικές τράπεζες τροφίμων και στα άτομα που έχουν ανάγκη.

«Οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται ιατρική βοήθεια για προβλήματα που δεν σχετίζονται με τη νόσο Covid-19»

Μιντάουγκας Δημιούργησε δωρεάν διαδικτυακή υπηρεσία που παρέχει βασικές ιατρικές συμβουλές κατά τη διάρκεια του περιορισμού Λιθουανία, Βίλνιους

Πολίτες στερούνται τις τακτικές επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, φυσιοθεραπευτές και ψυχολόγους λόγω της επικέντρωσης των ιατρικών υπηρεσιών στν καταπολέμηση της πανδημίας. Ο Μιντάουγκας, γιατρός ο ίδιος, έχει δημιουργήσει μια σελίδα στο Facebook όπου οι χρήστες μπορούν να κάνουν ερωτήσεις ιατρικού περιεχομένου και να βρίσκουν γρήγορα συμβουλές (από 10 λεπτά μέχρι 24 ώρες, ανάλογα με το πόσο επείγον είναι το κάθε αίτημα). Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο οι ασθενείς βρίσκουν βασικές ιατρικές συμβουλές, αλλά επίσης γίνεται ελαφρύτερος ο φόρτος εργασίας του ιατρικού προσωπικού στην πρώτη γραμμή και εξοικονομούνται δημόσια κονδύλια τα οποία θα κατευθύνονταν σε μη απαραίτητους και μη επείγοντες σκοπούς.

«Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά»

Γκαμπίγια και Ιέβα Ξεκίνησαν εκστρατεία συμμετοχικής χρηματοδότησης με σκοπό την παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε νοσοκομεία Λιθουανία, Βίλνιους

Μαζί με τους συναδέλφους τους στο κανάλι Laisves TV («Ελεύθερη Τηλεόραση»), ένα μη κερδοσκοπικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης, η Γκαμπίγια και η Ιέβα ξεκίνησαν εκστρατεία συμμετοχικής χρηματοδότησης με σκοπό την αγορά εξοπλισμού ατομικής προστασίας για νοσοκομεία σε απομακρυσμένες κυρίως περιοχές όπου η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη σε σχέση με τις μεγαλουπόλεις. Μέσα σε δύο εβδομάδες, συγκέντρωσαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ. Βοηθούν επίσης τοπικές επιχειρήσεις στον τομέα της ένδυσης να στραφούν στην παραγωγή προστατευτικού ρουχισμού.

«Ποτέ μην αφήνετε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται με μια κρίση να πάνε χαμένες: χρησιμοποιήστε τις για να ενώσετε τους ανθρώπους»

Ρομπέρτας Παράγει προστατευτικό εξοπλισμό για επαγγελματίες στον τομέα της υγείας Λιθουανία, Βίλνιους

Με τη βοήθεια εθελοντών, ο Ρομπέρτας δρομολόγησε τη μεγάλης κλίμακας παραγωγή εκατοντάδων χιλιάδων ειδών προστατευτικού εξοπλισμού για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας στη Λιθουανία. Μέσα σε έξι εβδομάδες κατασκευάστηκαν πάνω από 100.000 χειρουργικές μάσκες, περισσότερες από 240.000 αντιβακτηριδιακές μάσκες μίας χρήσης και μάσκες με φίλτρο HEPA 10, καθώς και πάνω από 20.000 ενδυμασίες και ποδιές μίας χρήσης. Χάρη στον Ρομπέρτας και τους εθελοντές του, η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού αντιμετωπίστηκε εν μέρει: αυτές οι πρωτοβουλίες επιτρέπουν στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να εργάζονται με ασφάλεια και αποτρέπουν το ενδεχόμενο να αρρωστήσουν και οι ίδιοι.

«Ήταν το πρόγραμμα που ολοκληρώσαμε πιο γρήγορα και το οποίο μας ένωσε περισσότερο από ποτέ»

Εϊμάντας και Τόμας Βοηθούν τα νοσοκομεία της Λιθουανίας να αγοράσουν ιατρικό υλικό Λιθουανία, Βίλνιους

Μαζί με την τεχνολογική κοινότητα της Λιθουανίας, ο Εϊμάντας, ο Τόμας και οι συνάδελφοί τους στην Tesonet κατάφεραν να συγκεντρώσουν 440.000 ευρώ για την αγορά ιατρικού υλικού με αποδέκτη τα νοσοκομεία της Λιθουανίας. Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε από το μηδέν, ολοκληρώθηκε σε 72 ώρες και παρείχε στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λιθουανίας τους απαραίτητους αναπνευστήρες, καθώς και άλλον εξοπλισμό όπως προστατευτικές ενδυμασίες και βαμβακερές μάσκες στα γηροκομεία. Οι πρωτοβουλίες αυτές λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς το πρόγραμμα RescEU της ΕΕ, το οποίο συγκεντρώνει ιατρικό εξοπλισμό έτσι ώστε το απαραίτητο υλικό να μπορεί να φτάνει γρήγορα στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ελλείψεις.