«Παίρνουμε πολύ σοβαρά την ασφάλεια των επιβατών, των οδηγών και του υποστηρικτικού προσωπικού μας»

Mario, Marthese και Joseph Εγγυώνται ασφαλείς μεταφορές για επιβάτες και υπαλλήλους Μάλτα, Όρμι

Το να πάρουν το λεωφορείο εν μέσω πανδημίας μπορεί να προκαλεί άγχος σε ορισμένους ανθρώπους. Ίσως όχι τόσο στην περίπτωση των τακτικών χρηστών του δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών της Μάλτας. «Η ασφάλεια των επιβατών, των οδηγών και του υποστηρικτικού προσωπικού μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμάς», αναφέρουν ο Mario, η Marthese και ο Joseph. Όπως και όλοι οι άλλοι υπάλληλοι του οργανισμού δημόσιων συγκοινωνιών της Μάλτας, οι τρεις αυτοί εργαζόμενοι συνέχισαν να δουλεύουν στη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να εξυπηρετούνται εκείνοι που δεν διέθεταν άλλο μέσο πέραν των δημόσιων μέσων μεταφοράς για τις σημαντικές τους μετακινήσεις. Χρειάστηκε να προσαρμοστούν σε μια νέα κανονικότητα και το έπραξαν με ευσυνειδησία. «Αποφασίσαμε κατ’ αρχάς ότι δεν θα δίνονται πια ρέστα, οπότε οι επιβάτες πρέπει να καταβάλλουν το ακριβές αντίτιμο, όταν αγοράζουν εισιτήριο από τον οδηγό. Επίσης, δεν επιτρέπεται να παραμένουν όρθιοι κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Τα λεωφορεία καθαρίζονται σχολαστικά πολλές φορές τη μέρα.» Όλοι οι υπάλληλοι του οργανισμού δημόσιων συγκοινωνιών της Μάλτας που έρχονται σε επαφή με το κοινό λαμβάνουν συστηματικά απολυμαντικό χεριών και μάσκες προσώπου, ενώ οι επιβάτες είναι υποχρεωτικό να φορούν μάσκα ή προσωπίδα όσο περιμένουν στη στάση του λεωφορείου και κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους. Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά διαχωριστικά σε ολόκληρο τον στόλο για την προστασία τόσο των οδηγών όσο και των επιβατών.

«Η πανδημία της νόσου COVID-19 μάς έδειξε πόσο ευέλικτοι είμαστε όλοι»

Casa Antonia Προσφέρει βέλτιστες υπηρεσίες φροντίδας σε ηλικιωμένους Μάλτα, Balzan

Η Casa Antonia είναι ένας ιδιωτικός οίκος ευγηρίας που βρίσκεται στο Balzan της Μάλτας. Από τις 18 Μαρτίου, 115 υπάλληλοι ζουν και εργάζονται στις εγκαταστάσεις του σε βάρδιες τριών εβδομάδων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται βοηθοί νοσοκόμοι, νοσηλευτές, μάγειρες, καθαριστές, τεχνίτες συντήρησης, ένας κηπουρός και διοικητικό προσωπικό. Συνεπώς, ο οίκος ευγηρίας Casa Antonia παρέχει πλέον στέγη, τροφή, πλυντήριο, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και ίντερνετ για 70 επιπλέον άτομα καθημερινά. Οι εργαζόμενοι προσαρμόστηκαν εξαιρετικά σε αυτή την απροσδόκητη κατάσταση και στη ζωή μακριά από τις οικογένειές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλοί δεν είχαν ζήσει ποτέ ομαδικά στο παρελθόν και τώρα μοιράζονται τους χώρους διαμονής με συναδέλφους από όλο τον κόσμο και εργάζονται περισσότερες ώρες. Η πρόκληση να ζήσουν στον χώρο εργασία τους έχει φέρει στην επιφάνεια πολυάριθμα ταλέντα των εργαζομένων. Το προσωπικό της κουζίνας έχει μάθει να μαγειρεύει ασιατικά πιάτα για να φτιάξει το κέφι των Ασιατών συναδέλφων, ενώ το προσωπικό συντήρησης εκτελεί καθήκοντα DJ για τους ενοίκους τα βράδια, με σκοπό να τους ψυχαγωγήσει.

«Όλοι μας πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας»

Mark Διασφαλίζει ότι υπάρχουν προμήθειες φρέσκων τροφίμων για όλους Μάλτα, San Pawl il bahar

Ο Μark εκτρέφει πρόβατα και παράγει παραδοσιακά μαλτέζικα διατροφικά προϊόντα. Αποφάσισε να συμμετάσχει σε αυτήν τη σιωπηλή μάχη περιορίζοντας την πρόσβαση των επισκεπτών στο αγρόκτημά του, ενώ συνέχισε να παράγει τρόφιμα, μια απαραίτητη υπηρεσία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη διανομή φρέσκων προϊόντων πόρτα με πόρτα στα ευάλωτα μέλη της τοπικής κοινωνίας, καθώς συχνά τα τελευταία δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κινδυνεύουν να πεινάσουν. Οι δημοσιεύσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν τη δυνατότητα σε όποιον δεν έχει να φάει να επικοινωνήσει μαζί του και, στη συνέχεια, ο Mark βρίσκει έναν τρόπο για να στείλει τα προϊόντα του. Σε στενή συνεργασία με τον γιο του σε αυτές τις προσπάθειες, είδε με υπερηφάνεια άλλους αγρότες στη Μάλτα και το Γκόζο να δείχνουν αλληλεγγύη με παρόμοιους τρόπους. Οι αγρότες σε ολόκληρη την ήπειρο εργάζονται σκληρά για να συνεχίσουν να τρέφουν την Ευρώπη, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγρότες και τους παραγωγούς τροφίμων, να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη και να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την υγεία και την ευημερία των λαών της Ευρώπης.

«Αποστολή μας είναι να θρέψουμε τους ήρωες στην πρώτη γραμμή»

Saviour Παρείχε γεύματα σε νοσοκομειακό προσωπικό Μάλτα, Μπαλζάν

Το κατάστημα Bottarga Gourmet Fish Shop στη Μάλτα έχει αναλάβει περήφανα την ευθύνη να διασφαλίσει ότι το νοσοκομειακό προσωπικό στην πρώτη γραμμή τρέφεται σωστά. Οι υπάλληλοι αφιερώνουν εθελοντικά τον χρόνο τους στην προετοιμασία γευμάτων για το προσωπικό στο νοσοκομείο Mater Dei. Οι σεφ θεωρούν ότι η ενέργεια αυτή είναι ο τρόπος τους να συμβάλουν στις προσπάθειες κατά της πανδημίας και να δείξουν την εκτίμησή τους για όσους βάζουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο προκειμένου να βοηθήσουν τους ασθενείς. Σε όλη την Ευρώπη οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις δεξιότητες και τους πόρους τους για να στηρίξουν τους ήρωες στον τομέα της υγείας

«Φέρνουμε τους ανθρώπους κοντά και αυτό είναι σημαντικότερο από ποτέ»

Ζωή, Βέγκαρντ, Κέιτ και Νιλς Κατά τη διάρκεια του περιορισμού κυκλοφορίας διοργάνωσαν ένα φεστιβάλ στο οποίο οι καλλιτέχνες έδιναν παραστάσεις και τα μέλη του κοινού απολάμβαναν πολιτιστικές δραστηριότητες από τα σπίτια τους Μάλτα, Βαλέτα

Με την κρίση, πολλές εκδηλώσεις έπρεπε να αναβληθούν ή να ακυρωθούν τελείως. Η Ζωή, ο Βέγκαρντ, ο Κέιτ και ο Νιλς από τη Μάλτα δημιούργησαν το φεστιβάλ του περιορισμού της κυκλοφορίας ώστε να επιτρέψουν στους καλλιτέχνες να συνεχίσουν να εμφανίζονται στο κοινό, έστω διαδικτυακά. Οι εκδηλώσεις υπήρξαν σανίδα σωτηρίας για τις τοπικές κοινωνίες, σε μια περίοδο όπου πολλοί άνθρωποι ένιωθαν απομονωμένοι. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις τονώνουν το ηθικό των ανθρώπων και η ομάδα του φεστιβάλ προσπαθεί τώρα να δημιουργήσει έναν μόνιμο χώρο για διαδικτυακές εκδηλώσεις. Ο τομέας του πολιτισμού και της δημιουργίας απαρτίζεται από πολυάριθμους επιμέρους δημιουργούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και από φιλανθρωπικές οργανώσεις. Υπάρχουν συχνά δυσκολίες συμμετοχής σε εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης. Προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του τομέα από κονδύλια της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του μηχανισμού εγγυοδοσίας για τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα (πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη») με συμπλήρωση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του 2021 ή μεταφορά κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

«Μαζί μπορούμε να καταπολεμήσουμε καλύτερα τον κορωνοϊό»

Σεφ Ντάριο Δημιουργεί σχέσεις με άλλες επιχειρήσεις, ώστε να βοηθήσει τους εργαζομένους στην πρώτη γραμμή Μάλτα, Κίρκοπ

Ο τομέας της εστίασης και τα εστιατόρια έχουν επηρεαστεί έντονα από τη νόσο COVID-19. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ο Σεφ Ντάριο δημιούργησε τη ΜΚΟ Feeding Heroes Malta, η οποία βασίζεται αποκλειστικά σε δημόσιες δωρεές και στις δικές του επαφές. Μέσω της οργάνωσης προσπαθεί να μειώσει τη σπατάλη των τροφίμων και να στηρίξει τους σεφ που έχασαν τη δουλειά τους. Άρχισε να συγκεντρώνει ανεπιθύμητα τρόφιμα από τα εστιατόρια, πρώτες ύλες από τους προμηθευτές και βρήκε επαγγελματίες σεφ από κλειστά εστιατόρια για να ετοιμάσουν τα γεύματα. Το εγχείρημα αποδείχθηκε εξαιρετική ιδέα για την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και για τη δημιουργία καινοτόμων, βιώσιμων λύσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

«Η αφήγηση ιστοριών μάς ταξιδεύει πέρα από τους τέσσερις τοίχους στους οποίους έχουμε παγιδευτεί»

Μαρίγια Φέρνει χαρά στα παιδιά και εξάπτει τη φαντασία τους Μάλτα, Ιμτάρφα

Η παραμονή στο σπίτι είναι δύσκολη για όλα τα μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων γενεών. Ομάδα πέντε γυναικών συνεργάστηκε για να φέρει χαρά σε παιδιά και να εξάψει τη φαντασία τους μέσω της αφήγησης ιστοριών. Δημιούργησε τη σελίδα «My Storytime» στο Facebook με ιστορίες και ποιήματα στα αγγλικά και τα μαλτέζικα για ακροατές διαφόρων ηλικιών. Ενώ οι αναγνώστες ηχογραφούν τους εαυτούς τους, οι εμπνεύστριες της πρωτοβουλίας αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα, όπως την επεξεργασία, τον προγραμματισμό, την απάντηση των ερωτήσεων και την εύρεση περισσότερων αναγνωστών. Η ανταπόκριση υπήρξε εντυπωσιακή και από τότε που δημιουργήθηκε η σελίδα, στις 23 Μαρτίου, την έχουν ακολουθήσει σχεδόν 4 300 άτομα. Μοιραστείτε τις δημιουργικές ιδέες σας για να δώσετε έμπνευση σε άλλα άτομα κατά την κρίση της πανδημίας COVID-19, χρησιμοποιώντας το hashtag #ΕυρωπαίοιΕναντίονCovid19.