«Χάρη στον ιατρικό εξοπλισμό που αγοράστηκε με χρήματα της ΕΕ, φροντίζουμε πιο πολλούς ασθενείς»

Piotr Βοηθά μεθοριακές κοινότητες που αντιμετωπίζουν έκτακτες υγειονομικές ανάγκες Πολωνία, Τομάσοφ Λουμπέλσκι

Ο κορονοϊός δεν γνωρίζει σύνορα, ούτε όμως και η προσπάθειά μας να τον αναχαιτίσουμε. Στην περιοχή γύρω από τα σύνορα Πολωνίας, Λευκορωσίας και Ουκρανίας, το πρόγραμμα RESCUE που χρηματοδοτείται από την ΕΕ έχει βοηθήσει να παραδοθούν ασθενοφόρα και αναπνευστήρες σε νοσοκομεία, ώστε οι γιατροί να μπορούν να αντιμετωπίσουν και διασυνοριακά αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της ΕΕ την πανδημία του κορονοϊού. Ο Piotr Gozdek είναι υπεύθυνος παθολογίας και καρδιολογίας σε κέντρο υγείας στην πόλη Τομάσοφ Λουμπέλσκι. «Ως κοντινοί γείτονες που είμαστε, οι ασθενείς μας μπορούν να βασίζονται σε υψηλότερης ποιότητας ιατρική περίθαλψη, ανεξάρτητα από την πλευρά των συνόρων στην οποία κατοικούν. Η συνεργασία ανάμεσα στα νοσοκομεία μας μάς επιτρέπει να ανταλλάσσουμε πληροφορίες σε μείζονες υγειονομικές κρίσεις, στις οποίες αναμφίβολα συγκαταλέγεται και η πανδημία του SARS-CoV-2.» Δεν παρέχεται όμως μόνο ιατρικός εξοπλισμός: Το πρόγραμμα προσφέρει επίσης επιμορφωτικά προγράμματα σε 69 γιατρούς, 48 διασώστες και 137 νοσηλευτές, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας και ενημερωτικές πρωτοβουλίες για 4500 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

«Ο εθελοντισμός και η προσφορά βοήθειας είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής των προσκόπων»

Anna Βοήθησε στη διανομή άνω των 3000 γευμάτων σε ηλικιωμένους και δικαιούχους κοινωνικής πρόνοιας Πολωνία, Βιελίτσκα

Για να κάνει κανείς σπουδαία πράγματα δεν είναι πάντοτε απαραίτητο να διαθέτει ολόκληρη στρατιά εθελοντών. Στη Βιελίτσκα, μια πόλη κοντά στην Κρακοβία, μια μικρή ομάδα ενηλίκων της Πολωνικής Ένωσης Προσκόπων και Οδηγών (ZHP) προσφέρει από τα μέσα Μαρτίου τη βοήθειά της με κάθε πρόσφορο τρόπο. Η ζωή των ανθρώπων αυτών έχει αλλάξει δραστικά και πλέον περιστρέφεται γύρω από δύο βασικές δραστηριότητες: να προσφέρουν ενδιαφέρουσες διαδικτυακές δραστηριότητες σε νεότερους προσκόπους και να βοηθούν ηλικιωμένους και δικαιούχους προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Η ομάδα αυτή έχει ήδη διανείμει πάνω από 3000 γεύματα, μέσα ατομικής προστασίας καθώς και πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης σε όσους είχαν ανάγκη. «Ο εθελοντισμός και η προσφορά βοήθειας είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής των προσκόπων», λέει η Άννα. «Στεκόμαστε πάντοτε στο πλευρό των κατοίκων της Βιελίτσκα,είτε με πανδημία είτε χωρίς.»

«Η παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε όσους τη χρειάζονται είναι φυσική, ιδίως όταν πρόκειται για άτομα που σώζουν τη ζωή άλλων ανθρώπων»

Krzysztof, Gabriela και Dagmara Παρέχουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας που τη χρειάζονται Πολωνία, Βαρσοβία

Το χειροκρότημα για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μια εκπληκτική συμβολική κίνηση. Ωστόσο, καθώς η πίεση στα νοσοκομεία ανεβαίνει, η πρωτοβουλία αρχίζει επίσης να φθάνει στα όριά της. Η εξάντληση αυξάνεται, το άγχος ανεβαίνει στα ύψη και οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας μπορεί να αρχίσουν να φοβούνται για τη δική τους υγεία ή για την υγεία των κοντινών τους προσώπων. Το Κέντρο Πρόληψης του Άγχους και της Επαγγελματικής Εξουθένωσης στο Πανεπιστήμιο Łazarski της Πολωνίας γνωρίζει καλά αυτόν τον κίνδυνο. Για να τον μετριάσουν, όσοι εργάζονται εκεί δρομολόγησαν μια δωρεάν πρωτοβουλία ψυχολογικής βοήθειας για ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και τεχνικούς εργαστηρίων. Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή είναι διαθέσιμη μια ειδική τηλεφωνική γραμμή με έμπειρους ψυχολόγους, με σκοπό την παροχή βοήθειας. «Μέσω του hashtag #ΒοηθάμεΜιλάμε (#PomagamyRozmawiamy), θέλουμε να προσφέρουμε πραγματική βοήθεια σε όσους πολεμούν από την πρώτη γραμμή την πανδημία COVID-19. Χρησιμοποιούμε τις ατομικές συζητήσεις για τη μείωση της έντασης και του άγχους, και ελπίζουμε ότι βοηθούμε το ιατρικό προσωπικό να αντιμετωπίσει καλύτερα τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά» εξηγεί η ομάδα.

«Αυτό που πραγματικά έμεινε στο μυαλό μου ήταν η ευγνωμοσύνη των επιβατών μας»

Olga Αεροσυνοδός σε πτήσεις επαναπατρισμού Πολωνία, Βαρσοβία

Το hashtag #LOTdoDomu (Πετάξτε σπίτι σας με τη LOT) ήταν μία από τις πιο περίπλοκες αεροπορικές επιχειρήσεις από οργανωτική σκοπιά στην ιστορία της πολωνικής πολιτικής αεροπορίας. Μέσα σε 22 ημέρες, ο πολωνικός εθνικός αερομεταφορέας πέταξε σε 71 πόλεις σε 53 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η επιχείρηση προετοιμάστηκε με ταχύτατους ρυθμούς, για να βοηθήσει τους συμπατριώτες μας που είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό, μακριά από τις οικογένειές τους, λόγω της πανδημίας COVID-19. «Οι πτήσεις αυτές διέφεραν από τις κανονικές πτήσεις μας σε πάρα πολλά σημεία. Ο καθένας μας αισθανόταν όλο και περισσότερο σαν μέλος αποστολή διάσωσης» λέει η Olga, μέλος του πληρώματος σε ορισμένες από αυτές τις πτήσεις. Η αεροπορική εταιρεία πραγματοποίησε 388 πτήσεις από έξι ηπείρους, παίρνοντας επιβάτες από το Περού, το Μεξικό, την Αργεντινή, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και πολλές άλλες χώρες. Συνολικά, η LOT έφερε σπίτι πάνω από 54.000 Πολωνούς πολίτες.

«Στηρίζουμε συνεχώς τις μικρές επιχειρήσεις, απαντώντας στις νομικές απορίες τους σχετικά με την πανδημία»

Małgosia και Katarzyna Παρέχουν δωρεάν νομικές συμβουλές σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία Πολωνία, Πόζναν

Πολλοί επιχειρηματίες βρέθηκαν προ εκπλήξεως με τη νόσο COVID-19 και τις συνέπειές της στη δουλειά τους. Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα; Πώς εφαρμόζονται οι ρήτρες ανωτέρας βίας στις εταιρείες τους; Για να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις, η Malgosia, μια Πολωνή δικηγόρος, αποφάσισε να δημιουργήσει το κανάλι YouTube «Ο νόμος πιο κοντά στους επιχειρηματίες». «Παρέχω καθοδήγηση σχετικά με τους πιο πρόσφατους κανονισμούς και τη δημόσια οικονομική βοήθεια που μπορούν να λάβουν», εξηγεί. «Καθώς οι κανονισμοί για τη νόσο COVID-19 επικαιροποιούνται διαρκώς, προχωρήσαμε ακόμη περισσότερο με τη βοήθεια της Katarzyna». Τώρα μοιράζονται νομικές γνώσεις με μικρές επιχειρήσεις, μέσω webinar και δωρεάν τηλεφωνικών διαβουλεύσεων. Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν την προστασία των δεδομένων και την ιδιωτική ζωή όσων εργάζονται από το σπίτι. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία στην ιστοσελίδα της εταιρείας και στη σελίδα της στο Facebook.