«Οι πρωτοβουλίες μας προορίζονται να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις κοινότητες που επηρεάζονται περισσότερο από τη νέα κανονικότητα»

Anca Βοηθάει τις τοπικές επιχειρήσεις και το προσωπικό των νοσοκομείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Ρουμανία, Βουκουρέστι

Για να βοηθήσει τις τοπικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν από το αναγκαστικό κλείσιμο, η Anca είχε μια ιδέα. Κάλεσε τους φίλους της στο Facebook να αγοράσουν δωροκάρτες από αυτές τις επιχειρήσεις, για να τις χρησιμοποιήσουν όταν θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά. «Σε λιγότερο από 24 ώρες η εκστρατεία ήταν σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρει. «Η διαδικτυακή πλατφόρμα κρατήσεων CardCadou αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί μας και η πρωτοβουλία περιλαμβάνει πλέον πάνω από 140 μικρές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη Ρουμανία». Αλλά η Anca ήθελε να βρει κι άλλους τρόπους να βοηθήσει. Ανέπτυξε επιπλέον μια νέα πλατφόρμα που ονομάζεται Coffee for Hospitals, όπου οι άνθρωποι μπορούν να αγοράζουν κουπόνια καφέ για τους εργαζομένους στα νοσοκομεία. «Χάρη στην πρωτοβουλία #cafeapentruspitale, έχουμε πάει τόνους ποιοτικού καφέ στα νοσοκομεία του Βουκουρεστίου και σε άλλες πέντε πόλεις της Ρουμανίας», μας είπε η Anca. Οι αντιδράσεις από γιατρούς και νοσηλευτές ήταν τόσο θετικές που το καβουρδιστήριο καφέ The Barn Berlin αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτοβουλία στη Γερμανία.

«Στόχος μου είναι να βοηθώ τους ανθρώπους να οργανώνουν τα σπίτια τους και να τακτοποιούν τα υπάρχοντά τους με πιο ουσιαστικό τρόπο»

Diana Μας δείχνει πώς επηρεάζουν την ευεξία μας οι συνθήκες στις οποίες ζούμε Ρουμανία, Βουκουρέστι

Όσο η πανδημία μάς αναγκάζει να δουλεύουμε από το σπίτι, είναι επιτακτική ανάγκη να περνούμε τον χρόνο μας σε ένα οικιακό περιβάλλον που να ευνοεί αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Η Diana έχει δημιουργήσει τη δική της μέθοδο οργάνωσης, τη #MareaOrganizare (#ΗΜεγάληΕπιχείρησηΟργάνωσης), μέσα από την οποία επιδιώκει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ζουν με έναν πιο βιώσιμο τρόπο. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει δραστηριότητες, ιδέες και πρακτικές συμβουλές που κάνουν την οργάνωση του σπιτιού μας εύκολη, διασκεδαστική και ευέλικτη. Πολλοί άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτήν την πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανέφεραν ότι η όλη εμπειρία αποτέλεσε για εκείνους μια εξαιρετική ευκαιρία να ασχοληθούν με κάτι πρακτικό και ευχάριστο, κάτι που τους βοήθησε να προσαρμόσουν τον χώρο τους με τρόπο που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της νέας πραγματικότητας. Εκ πρώτης όψεως, η ιδέα να απαλλαγεί κανείς από περιττά αγαθά τη στιγμή που όλοι γύρω του γεμίζουν τις αποθήκες τους με τρόφιμα μπορεί να φαντάζει παράδοξη. Η Diana, όμως, λέει ότι το να καθαρίζει και να οργανώνει κανείς τα πράγματά του μπορεί να λειτουργήσει και ως βαλβίδα εκτόνωσης. Προτού λοιπόν τρέξετε να κάνετε τα επόμενα ψώνια σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να καταγράψετε τι έχετε ήδη στο σπίτι, πετάξτε στα σκουπίδια τυχόν τρόφιμα που έχουν λήξει και τοποθετήστε αυτά που θα κρατήσετε με τρόπο που να μπορείτε να τα βλέπετε εύκολα.

«Βοηθούμε εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο παραδίδοντάς τους τα ψώνια τους. Μια απλή ιδέα με πολλούς και διαφορετικούς συμμετέχοντες που τους ενώνει η κοινή τους αντίληψη για την αλληλεγγύη. Μια κατεξοχήν ευρωπαϊκή στάση ζωής»

Marian Προστατεύει εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό Ρουμανία, Βουκουρέστι

Αν είστε ηλικιωμένος, έχετε υποκείμενα νοσήματα ή υποφέρετε από αναπηρία, και μόνο η σκέψη να βγείτε από το σπίτι για να κάνετε τα ψώνια σας ή να αγοράσετε τα φάρμακά σας μπορεί να σας τρομάζει. Με την πρωτοβουλία ΨΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΑΣ, η οργάνωση Geeks for Democracy σας απαλλάσσει από αυτό το βάρος. Η ομάδα παραδίδει πακέτα τροφίμων τα οποία έχουν φτιαχτεί με τη βοήθεια γιατρού και διαιτολόγου, πακέτα με βασικά προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθαρισμού, ακόμη και φάρμακα. «Έχουμε θεσπίσει μια διαδικασία που επιτρέπει σε γιατρούς και ασθενείς να στέλνουν με μέιλ τις συνταγές τους απευθείας στα φαρμακεία», αναφέρει η Marian. Η πρωτοβουλία ΨΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΑΣ είναι πλήρως στελεχωμένη στο Βουκουρέστι και τα περίχωρα της πόλης, καθώς και σε εννέα ακόμη περιφέρειες της Ρουμανίας. Το εθνικό τηλεφωνικό κέντρο της οργάνωσης δέχεται παραγγελίες από όσους χρειάζονται βοήθεια, ενώ πάνω από 450 εθελοντές εξασφαλίζουν ότι τα πάντα διεκπεραιώνονται και παραδίδονται σωστά. Επιπλέον, η οργάνωση συνεργάζεται και με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την παράδοση βασικών ειδών διατροφής και προϊόντων προσωπικής υγιεινής σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη κοινωνική αλληλεγγύη αυτή την περίοδο κατά την οποία η χώρα μας δοκιμάζεται»

Adi Διαχειρίζεται το ανθρωπιστικό πρόγραμμα Solidar Social Ρουμανία, Βουκουρέστι

Το Solidar Social είναι ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από τον σεφ Adi Hădean ο οποίος, μαζί με δεκάδες εθελοντές σεφ, προετοιμάζει καθημερινά μαγειρεμένα γεύματα για το ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία του Βουκουρεστίου και για ηλικιωμένους που ζουν σε απομόνωση. Η ομάδα προετοιμάζει και παραδίδει 1200 μαγειρεμένα γεύματα την ημέρα, κάτι που είναι εφικτό μόνο χάρη στην υποστήριξη εθελοντών και σε δωρεές από ιδιωτικές εταιρείες και ιδιώτες. «Το Solidar Social ξεκίνησε από αναγκαιότητα και βοηθάμε σε ό,τι ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα: να ταΐζουμε τους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε τη συμβολή όλων για να συντονίσουμε τα πάντα. Η προετοιμασία 1200 ζεστών γευμάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση, γι’ αυτό χρειαζόμαστε υποστήριξη σε πολλούς τομείς, από την προμήθεια τροφίμων, την εφοδιαστική, έως τη δωρεά του προστατευτικού εξοπλισμού» λέει ο σεφ Adi Hădean. Μέχρι στιγμής, η ομάδα Solidar Social έχει παραδώσει πάνω από 26.000 μαγειρεμένα γεύματα σε όσους έχουν ανάγκη.  Μακροπρόθεσμα, το Ίδρυμα Adi Hădean στοχεύει να αναπτύξει αυτό το ανθρωπιστικό σχέδιο σε ολόκληρη τη Ρουμανία, ώστε να ανακουφίσει όσο το δυνατόν περισσότερο όσους έχουν ανάγκη.

«Σκοπός μου είναι πάντα να χρησιμοποιώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το καλό της κοινωνίας»

Alin Αφιερώνει τη ζωή του στην αποκάλυψη ψευδών ειδήσεων Ρουμανία, Βουκουρέστι

Όταν ο Alin άρχισε να εντοπίζει παραπληροφόρηση σχετικά με τη νόσο COVID-19 να διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήξερε ότι εκεί ακριβώς χρειαζόταν να εστιάσει το έργο της ΜΚΟ του. Το διαδίκτυο ενισχύει κάθε πτυχή της ανθρώπινης φύσης, ακόμα και τις λιγότερο ευχάριστες: παρέχουμε στους ανθρώπους άνευ προηγουμένου πρόσβαση στη γνώση, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε μια ταχεία αύξηση της παραπληροφόρησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Alin δημιούργησε τη «Just» (που στα ρουμανικά σημαίνει «σύμφωνη με την αλήθεια»), μια σειρά από ιστορίες στο Instagram που έχουν στόχο να διορθώσουν την παραπληροφόρηση σχετικά με τη νόσο COVID-19 και να βελτιώσουν τις δεξιότητες κριτικής σκέψης. Δύο φορές την εβδομάδα, χιλιάδες θεατές συντονίζονται και εκατοντάδες από αυτούς αλληλεπιδρούν με τις ιστορίες και τις ερωτήσεις της Just. Οι θεατές μπορούν να μαντέψουν αν μόλις είδαν μια πραγματική ή μια ψευδή είδηση και συχνά εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν το αποτέλεσμα. Να αναζητάτε πάντα αξιόπιστες πηγές και να αποφεύγετε τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Δείτε εδώ τον συνοπτικό οδηγό μας για τον τρόπο αναγνώρισης των μύθων στη διεύθυνση: https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/priorities/i-apantisi-tis-ee-ston-koronoio/20200326STO75917/parapliroforisi-pos-na-anagnorizete-tis-pseudeis-eidiseis-gia-ton-covid-19

«Είναι σημαντικό να δείχνουμε ότι νοιαζόμαστε, ιδίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς»

Ιοάνα Παρέχει στήριξη σε ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου Ρουμανία, Οράντεα

Η προώθηση της συνύπαρξης και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι ουσιώδης σε αυτούς τους πολυτάραχους και δύσκολους καιρούς. Η Iοάνα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα για το πως δεν χρειάζεται να ψάξουμε μακριά μας για να βρούμε κάποιον που μπορεί να χρειάζεται βοήθεια. Μπορούμε να βοηθήσουμε πρακτικά, πηγαίνοντας για ψώνια ή κάνοντας θελήματα, αλλά και μέσω της κοινωνικοποίησης, με τηλεφωνήματα και βιντεοκλήσεις. Λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ορισμένα άτομα ίσως να νιώθουν μεγαλύτερη μοναξιά από ό,τι συνήθως, αλλά έχουμε πολλά εργαλεία στη διάθεσή μας για να κάνουμε αυτά τα συναισθήματα να καταλαγιάσουν. Δείχνοντας στους άλλους πώς ερμηνεύετε το σύνθημα #ΕυρωπαίοιΕναντίονCovid19 μπορείτε να μετατραπείτε σε πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους γύρω σας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της θετικής στάσης και της ανθεκτικότητας στις δυσκολίες, ακριβώς όπως και η Ιοάνα.