«Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν παραδέχεται ποτέ ότι έχει εξαντληθεί»

Bogdan, Samo και Tilen Νέα εφαρμογή που παρουσιάστηκε στον μαραθώνιο καινοτομίας «EUvs.Virus» της ΕΕ μπορεί να βοηθήσει γιατρούς και νοσοκόμους να υπολογίσουν το επίπεδο της κόπωσής τους Σλοβενία, Λιουμπλιάνα

Η θέση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη μακρά λίστα ηρώων της πανδημίας έχει αναγνωριστεί από όλους. Παρόλα αυτά, οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν παύουν να είναι άνθρωποι και να κουράζονται όπως όλοι μας. Στην περίπτωσή τους, αυτό μπορεί να έχει πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις. «Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των επειγόντων οφείλει να βοηθά, είναι στη φύση τους. Δεν έχουν πάντοτε επίγνωση του πότε πρέπει να σταματήσουν ή δεν έχουν την επιλογή να το κάνουν. Ενδεχομένως έτσι να υποεκτιμήσουν το επίπεδο της κόπωσής τους. Τότε είναι που μπορεί να γίνουν λάθη», λέει ο δρ Bogdan Florea. Για την επίλυση του προβλήματος, ο δρ Florea και η ομάδα του κατέφυγαν στο διαδίκτυο των πραγμάτων. Μαζί ανέπτυξαν τεχνολογία που ονομάστηκε BRNoutID: Μία εφαρμογή κινητού τηλεφώνου «διαβάζει» τα μάτια του χρήστη και αντιστοιχίζει τα αποτελέσματα με πληροφορίες εγκεφαλικής δραστηριότητας. Στο τέλος της διαδικασίας, ο χρήστης παίρνει ακριβή αποτελέσματα, σε πραγματικό χρόνο, για το επίπεδο εξάντλησής του. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε και παρουσιάστηκε στον πρώτο πανευρωπαϊκό μαραθώνιο καινοτομίας «EUvs.Virus», υπό τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος στόχευε στην εύρεση λύσεων για την πανδημία του κορονοϊού.

«Η εκστρατεία #EMKrepi ενώνει τις σλοβενικές επιχειρήσεις και τους νέους με σκοπό να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας»

Nika Ενθαρρύνει τους νέους να δώσουν προτεραιότητα στις αγορές σλοβενικών προϊόντων και υπηρεσιών κατά την κρίση της νόσου COVID-19 Σλοβενία, Λιουμπλιάνα

Με τα τοπικά καταστήματα στη Σλοβενία να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του περιορισμού της κυκλοφορίας, η εκστρατεία «Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων» (#EMKrepi) αποτελεί πηγή ελπίδας. Πρόκειται για μια απλή ιδέα. Με την ένταξη στο πρόγραμμα, οι Σλοβένοι κάτω των 30 ετών αποκτούν διάφορα πλεονεκτήματα σε τοπικές επιχειρήσεις. Μπορούν επίσης να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις των φίλων τους. Της πρωτοβουλίας ηγείται ο Οργανισμός Νεολαίας της Σλοβενίας (SLOAM), ο οποίος ενθαρρύνει τους νέους να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, να ενταχθούν στην κοινωνία και να επιλέγουν υπεύθυνα. Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί ήδη πάνω από 120.000 άτομα, δηλαδή το 40% της νεολαίας της Σλοβενίας. «Η κάρτα παρέχει διάφορα οφέλη, όπως πάνω από 70.000 ευκαιρίες για εκπτώσεις σε όλη την Ευρώπη. Η πρωτοβουλία #EMKrepi είναι η πιο πρόσφατη καινοτομία. Θα παρακινήσει τους νέους να αγοράζουν κυρίως σλοβενικά προϊόντα και υπηρεσίες τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας μας», εξηγεί η Nika Stegovec.  

«Καθώς στην αρχή δεν υπήρχαν ομάδες ή μοντέλα για την παρακολούθηση και την πρόβλεψη του μέλλοντος της επιδημίας, με ευχαρίστηση προσφερθήκαμε να το κάνουμε εμείς»

Δρ Leskovar και καθηγητής Δρ Cizelj Δύο Σλοβένοι πυρηνικοί μηχανικοί αποφάσισαν να προσφέρουν στις αρμόδιες αρχές βασικές στατιστικές για την εξέλιξη της νόσου COVID-19 Σλοβενία, Λιουμπλιάνα

Σε όλη την Ευρώπη, οι πολίτες κρατούν την ανάσα τους. Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αίρονται σταδιακά, αλλά η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανή. Μόνο ο χρόνος –και πιο συγκεκριμένα, οι στατιστικές– θα δείξουν πόσο καιρό θα χρειαστεί να περιμένουμε για να γίνει η νόσος COVID-19 κακή ανάμνηση. Στη Σλοβενία, η τακτική έκδοση των πιο πρόσφατων στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη νόσο COVID-19 από τον Δρα Matjaž Leskovar και τον καθηγητή Δρα Leon Cizelj έχει γίνει σημείο αναφοράς για τις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τον σχεδιασμό των νέων μέτρων. Οι στατιστικές δεν ήταν πάντα η ειδίκευσή τους. Αρχικά, άρχισαν τη μοντελοποίηση της νόσου COVID-19 από περιέργεια και ενδιαφέρον για την έγκαιρη ετοιμότητα, μια σταθερή παράμετρο στην πυρηνική ενέργεια. Τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία δημοσιεύτηκαν από το Τμήμα Κατασκευής Αντιδραστήρων του Ινστιτούτου Jožef Stefan, επικεντρώνονται στην εξάπλωση της νόσου COVID-19 στη Σλοβενία. Οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες σε ένα ειδικό κανάλι στο YouTube.

«Το εργαστήριό μας θα εξασφαλίσει έναν ταχύτερο και οικονομικότερο τρόπο για την παρασκευή εμβολίου»

Roman Επικεφαλής ομάδας ερευνητών που αναζητούν εμβόλια και θεραπείες κατά της νόσου COVID-19 Σλοβενία, Λιουμπλιάνα

Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη αμέτρητες μελέτες για τον κορονοϊό σε όλη την Ευρώπη, ενώ η έρευνα σχετικά με τη νόσο COVID-19 εξελίσσεται μέρα με τη μέρα. Ο καθηγητής Δρ Roman Jerala, μαζί με την ομάδα των ερευνητών του στο Χημικό Ινστιτούτο της Λιουμπλιάνα, συμβάλλει στις διεθνείς προσπάθειες ανάπτυξης φαρμάκων και εμβολίων για την καταπολέμηση του νέου ιού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της στήριξης της καινοτομίας και του συντονισμού των παγκόσμιων ερευνητικών προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητας για πανδημίες. Οι σχετικές ενέργειες αφορούν την επιδημιολογία, την ανταπόκριση στις επιδημικές εξάρσεις, την ανάπτυξη διαγνωστικών μέσων, θεραπειών και εμβολίων, καθώς και τους πόρους που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η εν λόγω έρευνα. Η Επιτροπή και τα εθνικά υπουργεία συμφώνησαν επίσης το πρώτο σχέδιο δράσης ERAvsCorona, το οποίο καθορίζει 10 συντονισμένες δράσεις προτεραιότητας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Επιπλέον της διδασκαλίας, προσπαθώ να ενθαρρύνω παιδιά και γονείς»

Jerneja Διδάσκει μαθητές σχολείου από απόσταση Σλοβενία, Λιουμπλιάνα

Για ορισμένα παιδιά, η παρακολούθηση των σχολικών μαθημάτων από το σπίτι, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα της επιστροφής στα θρανία, υπήρξε τραυματική εμπειρία. Η Jerneja, δασκάλα δημοτικού, διασφαλίζει ότι οι μαθητές της συνεχίζουν να μαθαίνουν και να συμμετέχουν στα μαθήματα, παρά την έκτακτη κατάσταση. Επιπλέον, προσπαθεί να οικοδομήσει διαπροσωπικές σχέσεις, αμοιβαία κατανόηση και αίσθημα ευγνωμοσύνης μεταξύ παιδιών και γονέων. Πολλοί γονείς ανέφεραν ότι στα παιδιά έλειπαν οι συμμαθητές τους, ενώ σε αρκετά έλειπε ο δάσκαλός τους. Η Jerneja λέει ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους γονείς και κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επικοινωνεί με όσους δεν έχουν υπολογιστή και πρόσβαση στην τεχνολογία. Χρησιμοποιεί διάφορες εφαρμογές κινητών τηλεφώνων για να επικοινωνεί με τους γονείς, οι οποίοι την καλούν για να μιλήσουν σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών τους. «Μου λείπει να τα βλέπω από κοντά», λέει η Jerneja. Αναφέρει ωστόσο και ένα θετικό της εκπαίδευσης από απόσταση: «Έχω χρόνια να δω τόση δημιουργικότητα και συνεργασία».

«Ήταν προφανές ότι έπρεπε να βοηθήσω»

Vladimir Διασφαλίζει ότι οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι σε θέση να φτάσουν στον χώρο εργασίας τους Σλοβενία, Λιουμπλιάνα

Η έξαρση της νόσου COVID-19 ανάγκασε τις εταιρείες ταξί σε όλη την Ευρώπη να γίνουν δημιουργικές, με πολλές από αυτές να προσφέρουν υπηρεσίες διανομής τροφίμων και φαρμάκων. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να δυσκολεύονται να βρουν τρόπους μετακίνησης προς την εργασία τους. Στη Σλοβενία, οι δημόσιες συγκοινωνίες διακόπηκαν προσωρινά λόγω της πανδημίας COVID-19. Όταν ο οδηγός ταξί Vladimir Vidaković έμαθε ότι η συνάδελφος της μητέρας του έπρεπε πλέον να περπατά μία ώρα μόνο και μόνο για να φτάσει στη δουλειά της, αποφάσισε να τη μεταφέρει δωρεάν. Όταν συνειδητοποίησε ότι πολλοί άλλοι άνθρωποι βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση, άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ευρύτερη κοινότητα. Η αλληλεγγύη αυτή είναι εμφανής σε όλη την Ευρώπη. Η ομοσπονδία οδηγών ταξί της Μαδρίτης υπολόγισε ότι, από την έναρξη του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, οι οδηγοί της έχουν κάνει περίπου 75.000 δωρεάν διαδρομές μεταφέροντας ασθενείς ή ιατρικό εξοπλισμό.

«Ήθελα να βοηθήσω τους ανθρώπους που χρειάζονταν επειγόντως βοήθεια»

Jelena Κατασκευάζει προστατευτικές μάσκες απαραίτητες για το υγειονομικό προσωπικό Σλοβενία, Λιουμπλιάνα

Από τους μεγάλους οίκους μόδας που διέθεσαν τις εγκαταστάσεις τους για να παραχθούν προστατευτικές μάσκες, νοσοκομειακές ποδιές και αντισηπτικά χεριών, μέχρι τις μικρότερες επιχειρήσεις που δώρισαν τα κέρδη τους για υψηλούς σκοπούς, ο κόσμος της μόδας στάθηκε πραγματικά στο ύψος των περιστάσεων τις περασμένες εβδομάδες. Οι καλλιτέχνες και οι σχεδιαστές είναι συχνά οι πρώτοι που αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας. Από τη φύση τους, οι καλλιτέχνες έχουν μια εντυπωσιακή ροπή προς την καινοτομία, συλλαμβάνουν διαρκώς νέες ιδέες και επιστρατεύουν στη δουλειά τους όλη τους τη δημιουργικότητα. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Mask_Sign», η σχεδιάστρια μόδας Jelena Proković ήρθε σε επαφή με άλλους σχεδιαστές μόδας, ενδυματολόγους, στυλίστες και μόδιστρους, και όλοι μαζί έραψαν μάσκες προσώπου δουλεύοντας από το πρωί ως το βράδυ. Έτσι κατάφεραν να φτιάξουν πάνω από 1000 βαμβακερές μάσκες πολλαπλών χρήσεων για ενήλικες και εκατοντάδες μάσκες για παιδιά, τις οποίες δώρισαν σε ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και σε εργαζόμενους σε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας.