«Η επιχείρησή μου έλαβε βοήθεια χάρη στην ΕΕ»

Isabel Κράτησε την επιχείρησή της ζωντανή χάρη στη βοήθεια που έλαβε από την ΕΕ Ισπανία, Κάμπο ντε Πάλος

Στις 13 Μαρτίου, η περιφέρεια Μούρθια της Ισπανίας έκλεισε τα σύνορά της, σε μια απόπειρα να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορονοϊού. Το απολύτως αναγκαίο αυτό μέτρο όμως συνοδεύτηκε από την πλήρη και απότομη διακοπή κάθε δραστηριότητας στον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για την περιοχή. Ως ιδιοκτήτρια κέντρου καταδύσεων, η Isabel Laguardia επλήγη ιδιαίτερα έντονα. Αναγκάστηκε να κλείσει το κέντρο και να παγώσει όλες τις προσλήψεις που είχε σχεδιάσει να κάνει για την περίοδο του Πάσχα και του καλοκαιριού, τις εποχές του χρόνου κατά τις οποίες σημειώνεται συνήθως η μεγαλύτερη κίνηση. Η ΕΕ ενήργησε γρήγορα και βοήθησε να προστατευθούν πολλές μικρές επιχειρήσεις όπως της Isabel. Θέσπισε νέα νομοθεσία, η οποία κατέστησε πιο ευέλικτους τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Η ισπανική κυβέρνηση μπορεί πλέον να προσφέρει πιο γρήγορη χρηματοδοτική στήριξη σε επιχειρήσεις, ώστε αυτές να αποφύγουν τις απολύσεις προσωπικού στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Οι νέοι κανόνες επιτρέπουν στα κράτη μέλη να αναλαμβάνουν γρήγορη και αποτελεσματική δράση για να στηρίξουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους, ιδίως τις μικροεπιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της νόσου COVID-19. Όλα τα κράτη μέλη θα μπορούν να συστήσουν μηχανισμούς χρηματοδότησης, μέσω των οποίων θα μπορούν να χορηγούν έως και 800.000 ευρώ σε εταιρείες, προκειμένου αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες τους.

«Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, για να σταματήσουμε τα κρούσματα»

Ainhoa Εργάζεται ως γιατρός σε οίκο ευγηρίας λόγω της έξαρσης της νόσου Covid-19 Ισπανία, Βαλένθια

Η 26χρονη Ainhoa ήταν έτοιμη να ξεκινήσει την ειδίκευσή της στη μαιευτική και τη γυναικολογία, όταν η διαδικασία ανεστάλη λόγω της πανδημίας. Καθώς ήθελε να συμμετάσχει στον αγώνα κατά της νόσου COVID-19, αποφάσισε να εργαστεί ως γιατρός σε γηροκομείο. Στην Ισπανία, πολλοί θάνατοι που συνδέονται με τον κορονοϊό σημειώθηκαν σε οίκους ευγηρίας, όπου ζουν μαζί μερικοί από τους πλέον ευάλωτους ανθρώπους. Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν σε αυτόν τον αγώνα, αλλά η Ainhoa ανακουφίζεται με τη σκέψη ότι δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα στο γηροκομείο όπου εργάζεται. Αν και πρόκειται για προσωρινή απασχόληση και σύντομα θα ξεκινήσει την ειδίκευσή της σε ένα νοσοκομείο, η Ainhoa θεωρεί την εμπειρία αυτή ικανοποιητική τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά, επειδή οι αξίες και τα διδάγματα των ηλικιωμένων την κάνουν να ωριμάσει ως άτομο. «Σύντομα θα βγούμε από αυτή την κατάσταση. Θα τα καταφέρουμε» λέει.

«Έμαθα να χρησιμοποιώ τη ραπτομηχανή γιατί έπρεπε να βοηθήσω!»

Elena Έφτιαξε σχεδόν 4.000 μάσκες Ισπανία, Μαδρίτη

Όταν η πανδημία έπληξε την Ισπανία, η Elena αισθάνθηκε ότι χρειαζόταν να βοηθήσει τους γιατρούς και τις νοσοκόμες που πάλευαν να σώσουν ζωές. Σύντομα έμαθε να ράβει με την παλιά ραπτομηχανή της μητέρας της και άρχισε να φτιάχνει μάσκες από ύφασμα που είχε στο σπίτι της. Αφού τελείωσε τις πρώτες 25 μάσκες, τις παρέδωσε σε ένα γηροκομείο στη γειτονιά της. Στη συνέχεια, έμαθε ότι ένας γείτονας είχε δημιουργήσει μια ομάδα στην οποία κάθε μέλος είχε υποσχεθεί να ράψει 200 μάσκες σε 5 ημέρες. Η αστυνομία έφερνε το υλικό, έπαιρνε τις μάσκες όταν ήταν έτοιμες και τις μοίραζε από το αστυνομικό τμήμα. Ανέλαβε αυτή την πρόκληση και στη συνέχεια εντάχθηκε σε μια άλλη ομάδα που έφτιαχνε στολές για το ιατρικό προσωπικό που εργαζόταν σε οίκους ευγηρίας στη Μαδρίτη. Πιο πρόσφατα, η Elena εντάχθηκε επίσης στην ομάδα «Sponge Cakes», η οποία παραδίδει σπιτικά μπισκότα σε καταφύγια, στον Ερυθρό Σταυρό και σε άλλους οργανισμούς που παρέχουν τροφή σε μειονεκτούσες οικογένειες, ενώ παράλληλα τηλεργάζεται και φροντίζει τα τρία παιδιά της

«Η αλληλεγγύη των πολιτών μάς κάνει να εκτιμήσουμε την ανθρώπινη, διανοητική και πολιτική γενναιοδωρία των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας»

Eusebio Συντονίζει τη δωρεά τροφίμων σε πάνω από 25.000 άτομα Ισπανία, Ταραγόνα

Ο Eusebio Alonso Redondo εποπτεύει την τράπεζα τροφίμων της Ταραγόνας, η οποία παρέχει τροφή καθημερινά σε περισσότερα από 25.000 άτομα σε όλη την επαρχία. Ο Eusebio, ο οποίος είναι συνταξιούχος συμβολαιογράφος, αφιερώνει πλέον τον χρόνο του σε αυτή την κίνηση αλληλεγγύης, η οποία λαμβάνει καθημερινά αρκετούς τόνους τροφίμων από εταιρείες γεωργικών ειδών διατροφής, σουπερμάρκετ, μεγάλα καταστήματα και αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ακόμα και οικογένειες με πενιχρά μέσα δωρίζουν 10 ή 15 ευρώ στην τράπεζα τροφίμων, για να βοηθήσουν τους πιο άτυχους συμπολίτες τους. «Υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεγγύη από αυτή;» αναρωτιέται ο Eusebio. Η υποστήριξη των ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη για όσους έχουν ανάγκη κάνει τον Eusebio να εκτιμήσει ιδιαίτερα την τεράστια ανθρώπινη, διανοητική και πολιτική γενναιοδωρία των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957. Με τα λόγια του ίδιου του Eusebio: «Η αγάπη και η αλληλεγγύη συμβαδίζουν. Αυτή είναι η κληρονομιά μας για το μέλλον».

«Η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται τόσο εύκολα όσο και η νόσος Covid-19»

David Βοηθά τους Ευρωπαίους να κατανοήσουν τη φύση και το εύρος της πανδημίας Ισπανία, Μαδρίτη

Ως δημοσιογράφος για θέματα υγείας, ο David βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης για τη νόσο COVID-19, καλύπτοντας τις συνεντεύξεις Τύπου των ισπανικών υγειονομικών αρχών. Ως μέλος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Europa Press, καταπολεμά τον ιό, την παραπληροφόρηση και τις απάτες με επαληθευμένα δεδομένα και γεγονότα. Εργάζεται από το σπίτι και τηρεί αυστηρά τον εγκλεισμό, με αποτέλεσμα η κάλυψη της κατάστασης να είναι ακόμη πιο δύσκολη. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο ο David προστατεύει τον εαυτό του και τους άλλους, ενώ κρατά το κοινό του Europa Press ενημερωμένο, σώζοντας εντέλει ζωές. Εκτός από την πανδημία, εξαπλώνεται επίσης η παραπληροφόρηση, με επιβλαβείς συμβουλές για την υγεία έως και αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας. Το αντίδοτο είναι οι επαληθευμένες, επιστημονικές, βασισμένες σε γεγονότα ειδήσεις. Ειδικοί και πολιτικοί από την ΕΕ πραγματοποιούν επίσης τακτικά βιντεοδιασκέψεις, ώστε να μοιραστούν αποτελεσματικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παραπληροφόρησης.

«Η αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου πρόκλησης θα απαιτήσει πολύ περισσότερα πράγματα και όχι μόνο απλή καινοτομία. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι καταλυτικοί παράγοντες»

Τομάς Αναπτύσσει ένα εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 Ισπανία, Σαντιάγο ντε Κομποστέλα

Η ανάπτυξη ενός εμβολίου θα άλλαζε τα δεδομένα στη μάχη κατά της νόσου COVID-19. Οι Τομάς Ποσέ, Ναταλία Μπαρέιρο, Ρεμπέκα Μενάγια και Χοζέ Μανουέλ Μαρτίνες Κόστας είναι η ομάδα πίσω από ένα τέτοιο πρόγραμμα σε ένα εργαστήριο στο κτήριο CIQUS του Πανεπιστημίου του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Η εργασία τους συνίσταται στο να προγραμματίζουν κύτταρα, οποιασδήποτε προέλευσης, για την παραγωγή μικροσφαιριδίων που απορροφούν τις πρωτεΐνες του ιού. Όπως και σε κάθε άλλο πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός εμβολίου, ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε στο σώμα μας μια ανοσολογική αντίδραση που θα σταματήσει τον ιό. Σύμφωνα με τον Τομάς η ανάπτυξη ενός εμβολίου μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο, καθώς η διαδικασία συνεπάγεται έως και τρεις κλινικές δοκιμές προτού το εμβόλιο μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές για χρήση σε ανθρώπους. Ωστόσο, το καινοτόμο σύστημα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά σε αυτό το εργαστήριο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Πρόσφατα, το Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, μέρος του Υπουργείου Επιστημών, Καινοτομίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υποστήριξε την ομάδα με 150.000 ευρώ, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένα νέο κρίσιμο στάδιο του έργου.

«Κάντε τα πάντα με αγάπη και φαντασία»

Yolanda και Aitana Βοηθούν τους ηλικιωμένους και όσους αντιμετωπίζουν υποκείμενες παθήσεις κατά την καραντίνα Ισπανία, Μαδρίτη

Σε πολλές χώρες, οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν τις περισσότερες απειλές και προβλήματα αυτή την εποχή. Παρά το γεγονός ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες διατρέχουν τον κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορονοϊό, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά αν κολλήσουν, λόγω των αλλαγών στη φυσιολογία τους οι οποίες οφείλονται στη γήρανση και στα πιθανά υποκείμενα νοσήματά τους. Η Yolanda και η κόρη της, η Aitana, έχουν αναλάβει την αποστολή να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους στη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Η Aitana βεβαιώνεται ότι οι παππούδες της έχουν αρκετά τρόφιμα, γράφοντας μια λίστα με ψώνια, τα οποία μπορεί να αγοράσει και να παραδώσει η μητέρα της έξω από την πόρτα τους. Παραμένουν σε τακτική επαφή μέσω βιντεοκλήσεων, ώστε οι παππούδες της να νιώθουν λιγότερη κοινωνική απομόνωση και περισσότερη στήριξη. Η Yolanda βοηθά επίσης τους ηλικιωμένους που βρίσκονται στην πολυκατοικία τους, οι οποίοι έχουν περισσότερο ανάγκη τη βοήθεια άλλων ανθρώπων. Βγάζοντας τα σκουπίδια τους και αγοράζοντας τα φάρμακα που χρειάζονται από το φαρμακείο, διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις ζωές αυτών των ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτοι στη νόσο COVID-19.

«Πρέπει να φοράμε μάσκες ή όχι; Πώς να προστατευτούμε; Προσπάθησα να κλείσω αυτό το κενό γνώσεων δημοσιοποιώντας όσα ξέρω από την εμπειρία μου και ελπίζω ότι το μήνυμά μου έπεισε τουλάχιστον μερικούς ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι»

Μιντάουγκας Γιατρός που εργάζεται σε ισπανικό νοσοκομείο και κοινοποιεί τις συμβουλές του για τους Λιθουανούς στο YouTube Ισπανία, Λέριδα

Ο Μιντάουγκας Γκουντέλις εργαζόταν ως γιατρός στην FC Barcelona πριν από την πανδημία. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες προσφέρθηκε να εργαστεί στην πρώτη γραμμή του νοσοκομείου της Λέριδα στην Ισπανία και, επιπλέον, άρχισε να κοινοποιεί ενδιαφέροντα βίντεο με απτές πληροφορίες που εξαπλώθηκαν γρήγορα και ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Λιθουανία.

«Αλληλεγγύη σημαίνει ότι προθυμοποιούμαστε να διακινδυνεύσουμε για να προστατεύσουμε άλλα άτομα»

Ιγνάθιο Παρείχε μάσκες στην πολιτοφυλακή που εργαζόταν χωρίς προστασία Ισπανία, Μαδρίτη

Ο Ιγνάθιο ήταν τυχερός, διότι έλαβε απόθεμα από μάσκες από φίλους του οι οποίοι μένουν στη Σιγκαπούρη. Ενώ πήγαινε στη δουλειά του, πρόσεξε ότι ορισμένοι πολιτοφύλακες -οι οποίοι έλεγχαν αν οι πολίτες τηρούσαν τους κανόνες ασφαλείας κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού- εργάζονταν χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό. Ο Ιγνάθιο προσφέρθηκε να μοιραστεί το απόθεμά του με το προσωπικό της αστυνομίας, το οποίο συγκινήθηκε ιδιαιτέρως από την πρότασή του.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι όλοι θα βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται»

Πατρίσια Παρέχει ψυχολογική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 Ισπανία, Μαδρίτη

Εκτός από τα οικονομικά προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν όσους δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, η καραντίνα μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ατόμων, λόγω της έλλειψης κοινωνικής αλληλεπίδρασης και υπαίθριων δραστηριοτήτων. Μια ομάδα 10 επαγγελματιών ετοίμασε έναν οδηγό για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Ο οδηγός «psiCOVIDa-10», όπως ονομάζεται, είναι διαθέσιμος σε όλους. Η ομάδα φρόντισε ιδιαιτέρως να συμπεριλάβει υποστήριξη για ενηλίκους μεγαλύτερης ηλικίας, οικογένειες με παιδιά με ή χωρίς αναπηρία, φροντιστές ασθενών, τηλεργαζομένους, υγειονομικό προσωπικό και άλλους πληγέντες επαγγελματίες.

«Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της φιλοξενίας δίνουν όλο το είναι τους στη δουλειά τους· τώρα πρέπει να τους στηρίξουμε»

Σάρα Βοηθά τον ισπανικό και πορτογαλικό τομέα της φιλοξενίας Ισπανία, Μαδρίτη

Με τόσους ανθρώπους να μένουν σπίτι, ο κλάδος της φιλοξενίας δέχτηκε ιδιαίτερα έντονο πλήγμα κατά την κρίση λόγω του κορωνοϊού. Η εταιρεία της Σάρα έχει δωρίσει έως τώρα 1 εκατομμύριο ευρώ σε προσωπικό του κλάδου που επηρεάστηκε από τη νόσο COVID-19, ενώ επίσης προσέφερε διαδικτυακά προγράμματα κατάρτισης για όλους τους επαγγελματίες που εργάζονται στον ξενοδοχειακό τομέα και τον τομέα της εστίασης. Ακόμη δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση. Όμως, για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτήν πιο δυνατοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ήδη έναν εύρωστο νέο προϋπολογισμό για την Ευρώπη.

«Η αφοσίωση, οι προσπάθειες και η θετική ενέργεια των συναδέλφων μου και του νοσοκομειακού προσωπικού με άφησαν κατάπληκτη»

Ματίλντε Εργάζεται στο πλαίσιο μιας ομάδας στη Μαδρίτη με σκοπό την οργάνωση νέων νοσοκομειακών κλινών για ασθενείς που έχουν νοσούν βαριά από τον κορωνοϊό Ισπανία, Μαδρίτη

Η Ματίλντε είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Complutense και αναισθησιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Gregorio Marañón (HGUGM) στη Μαδρίτη. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας συνέβαλε στην οργάνωση νέων κλινών για τη νοσηλεία βαριά νοσούντων ασθενών στο HGUGM. Με αυτόν τον τρόπο, το νοσοκομείο κατάφερε να περάσει από την ταυτόχρονη νοσηλεία 40 ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση στην αρχή της επιδημικής έξαρσης στις 115 περιπτώσεις ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση κατά τις χειρότερες στιγμές της κρίσης. Αυτό επέτρεψε τη θεραπεία των πιο βαριά νοσούντων ασθενών και η συγκεκριμένη προσπάθεια έσωσε πολλές ζωές. Η Ματίλντε έμεινε κατάπληκτη από την αφοσίωση και την ενέργεια που επέδειξαν όλοι οι συνάδελφοί της στις δύσκολες αυτές στιγμές. Προκειμένου να διασφαλίσει ότι το προσηλωμένο στην εργασία του ιατρικό προσωπικό θα έχει τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προστατεύσει τη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού ατομικής προστασίας, περιορίζοντας τις εξαγωγές του εν λόγω υλικού εκτός της ΕΕ.

«Τα δεδομένα μάς δείχνουν τον δρόμο για τον έλεγχο της πανδημίας»

Αμπάρο Με την έρευνά της, επιταχύνει την ανίχνευση κρουσμάτων και την αξιολόγηση της κατάστασης Ισπανία, Μαδρίτη

Η Αμπάρο, η οποία εργάζεται στο Instituto de Salud Carlos III, προσπαθεί να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από τα συστήματα επιτήρησης της νόσου COVID-19 και από άλλες πηγές δευτερογενών δεδομένων, ώστε να καθοδηγήσει τις τοπικές και τις εθνικές υγειονομικές αρχές όσον αφορά τον έλεγχο της πανδημίας. Η ομάδα της συμμετέχει επίσης στο έργο I-MOVE-COVID-19, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά, το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» έχει διαθέσει 47,5 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση 17 επιλεγμένων ερευνητικών προγραμμάτων, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της νόσου COVID-19 και τη βελτίωση της κλινικής διαχείρισής της. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για καινοτόμα φάρμακα έχει επίσης δρομολογηθεί μια πρόσκληση υποβολής προτάσεων για θεραπευτικές και διαγνωστικές μεθόδους, αξίας 45 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστεί η τωρινή και οι μελλοντικές εξάρσεις του κορωνοϊού.

«Γιατί το κάνω; Για να ενημερώσω, να εμπνεύσω και να τοποθετήσω αυτή την παγκόσμια κρίση στο ευρύτερο πλαίσιό της»

Εντουάρδο Τραβάει φωτογραφίες από την πρώτη γραμμή της πανδημίας COVID-19 Ισπανία, Μαδρίτη

Ως μέλη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Europa Press, οι φωτορεπόρτερ όπως ο Eduardo είναι τα μάτια με τα οποία βλέπουμε τον κόσμο. Η ευθύνη τους είναι τεράστια. Σιωπηλοί μάρτυρες ιστορικών γεγονότων, οι φωτορεπόρτερ είναι προσηλωμένοι στη αλήθεια, αποφεύγοντας τους υπαινιγμούς, τους συμβιβασμούς και τις παρεμβάσεις. Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι φωτογραφίες γι’ αυτούς και κατ’ επέκταση για όλους μας; Οι φωτογραφίες είναι η παγκόσμια γλώσσα της εποχής μας. Οι φωτογράφοι αποτυπώνουν το χάος του κόσμου σε εικόνες που βοηθούν να ξεκαθαριστεί το τοπίο γύρω μας. Τραβούν την προσοχή μας σε πράγματα που δεν προσέχουμε, σε γεγονότα και ανθρώπους που βρίσκονται πολύ μακριά από τη δική μας γειτονιά στην Ευρώπη. Η έξαρση του κορωνοϊού οδήγησε στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης, η οποία δυσχεραίνει τις προσπάθειες να τιθασευτεί η πανδημία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται με ζήλο ώστε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η παραπληροφόρηση, όχι μόνο για την υγεία τους, αλλά και για τη δημοκρατία. Όπως ακριβώς τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και πλένουμε τα χέρια μας, έχουμε το καθήκον να σταματήσουμε τη διάδοση παραπλανητικών συμβουλών και αφηγήσεων.

«Για να βοηθήσεις δεν χρειάζεται να είσαι ήρωας, αρκεί να είσαι άνθρωπος»

Σάρα Φτιάχνει προστατευτικές μάσκες για το υγειονομικό προσωπικό Ισπανία, Μαδρίτη

Ίσως πρέπει να μείνουμε σπίτι για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Η Σάρα αποφάσισε να βοηθήσει στην κατασκευή μασκών για το υγειονομικό προσωπικό και φτιάχνει μάσκες από το σπίτι της στη Μαδρίτη. Η Σάρα είναι εκπαιδευτικός, αλλά αξιοποίησε αυτή την παύση των μαθημάτων για να επιδείξει αλληλεγγύη και συμπόνια στους ανθρώπους γύρω της. Σε όλη την ΕΕ, έχουμε διαπιστώσει ότι η δράση ενός μόνο ατόμου μπορεί να βοηθήσει πολλούς άλλους. Η προώθηση της αξίας της σύμπραξης έχει ζωτική σημασία στη μάχη μας κατά του ιού. Ευχαριστήστε σήμερα κιόλας κάποιο άτομο που ξέρετε ότι προωθεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τον τρόπο του.

«Η μουσική έχει μετατραπεί σε συνδετικό κρίκο, σε μήνυμα ενθάρρυνσης και ενδυνάμωσης»

Άννα Μαρία Κάνει συναυλίες από το μπαλκόνι της κάθε μεσημέρι Ισπανία, Αλμπαθέτε

Μία ευγενική πράξη μπορεί να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που διαρκώς διευρύνεται. Αυτό συνέβη με την Άννα Μαρία και τον σύζυγό της, βιολιστές και τους δύο, οι οποίοι ένα απόγευμα αποφάσισαν αυθόρμητα να κάνουν από το μπαλκόνι τους μια συναυλία για τους γείτονες. Την επαύριον, από ένα άλλο μπαλκόνι, άρχισε να παίζει μαζί τους ένας βιολίστας ενώ την επόμενη ημέρα, ένας άλλος γείτονας τους συνόδευσε με το σαξόφωνο. Οι γείτονές τους περιμένουν πλέον κάθε μέρα τη μεσημεριανή τους συναυλία. Η μουσική και η αίσθηση ότι δεν είναι μόνοι σε αυτούς τους δύσκολούς καιρούς τούς φτιάχνει το κέφι. Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε πολίτες που συμβάλλουν με το μοναδικό τους ταλέντο στη μάχη #ΕυρωπαίοιΕναντίονCovid19. Ίσως υπάρχει κάτι που σας αρέσει και με το οποίο μπορείτε να κάνετε πιο ευχάριστη τη μέρα των γύρω σας. Στην Ευρώπη όλοι έχουμε τον ρόλο μας. Θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση.

«Ξέρουμε πόσο μας χρειάζεται ο κόσμος, και δεν πρόκειται να τον απογοητεύσουμε»

Σεσίλια Παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων. Συνεχίζει να εργάζεται ώστε να διασφαλίσει ότι τα βασικά αγαθά θα παραμείνουν διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης Ισπανία, Βιγιακεχίδα, Λεόν

Η Σεσίλια και ο άντρας της διευθύνουν μια οικογενειακή μονάδα γαλακτοπαραγωγής: είναι οι μόνοι που εργάζονται στη μονάδα για να συνεχιστεί η παραγωγή. Με πολλή υπερηφάνεια, συνεχίζουν να εργάζονται εν μέσω κρίσης, ώστε να εξασφαλίσουν ότι βασικά προϊόντα όπως το γάλα θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα στις πολυάριθμες οικογένειες που εξαρτώνται από αυτά. Όπως πολλές τοπικές οικογενειακές επιχειρήσεις, στηρίζονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Είναι περισσότερο από ποτέ υπερήφανοι γι’ αυτό που κάνουν: ξέρουν ότι οι άνθρωποι βασίζονται σε αυτούς για τη συνέχιση της παροχής βασικών προϊόντων τα οποία θεωρούμε συνήθως δεδομένα. Και θα εξακολουθήσουν να εργάζονται ακούραστα σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.