«Το εμβόλιό μας θα προστατεύσει τον πληθυσμό από την τωρινή και πιθανές μελλοντικές πανδημίες κορονοϊών»

Matti Εκτελεί δοκιμές για εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 που θα μπορούσε να προσφέρει προστασία και από άλλους κορονοϊούς Σουηδία, Στοκχόλμη

Με τη νόσο COVID-19 να μονοπωλεί τους τελευταίους τρεις μήνες την ειδησεογραφία, είναι εύκολο να ξεχαστεί το γεγονός ότι ο ιός που προκαλεί τη συγκεκριμένη ασθένεια είναι ένα μόνο μέλος μιας πολύ ευρύτερης οικογένειας ιών. Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν, που θα μας απασχολήσει και μετά την άρση των τωρινών περιοριστικών μέτρων, είναι το εξής: Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ένα μελλοντικό εμβόλιο θα μας προστατεύσει και από πιθανές μελλοντικές πανδημίες κορονοϊών; Αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει ο καθηγητής Matti Sällberg από τις αρχές Απριλίου, από τότε δηλαδή που η ομάδα του άρχισε να λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος OPENCORONA. «Ο σχεδιασμός του εμβολίου μας είναι μοναδικός. Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των κλινικών δοκιμών που εστιάζουν αποκλειστικά στην πρωτεΐνη ακίδα, η θεραπεία που αναπτύσσουμε εμείς περιλαμβάνει και άλλες σχετικές πρωτεΐνες, που δεν συνδέονται αποκλειστικά με τη νόσο COVID-19. Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο ικανό να μας προστατεύσει και σε πιθανές μελλοντικές πανδημίες», εξηγεί ο ίδιος. Ήδη έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή της πρώτης φάσης κλινικών δοκιμών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Karolinska της Σουηδίας. Η ΕΕ έχει διαθέσει τρία εκατ. ευρώ στο Ινστιτούτο Karolinska για τη διεξαγωγή έρευνας στο πλαίσιο του προγράμματος OPENCORONA.

«Η πρωτοβουλία Language Buddy Online έχει ήδη φέρει σε επαφή 2100 άτομα που μαθαίνουν σουηδικά σε όλη τη χώρα»

Natassia Παρέχει στους μετανάστες την ευκαιρία να μάθουν σουηδικά μέσω βιντεοσυνομιλιών με εθελοντές Σουηδία, Στοκχόλμη

Από το 2013, η ΜΚΟ Kompis Sverige (Buddy Sweden) έχει φέρει σε επαφή πάνω από 19.500 νέους κατοίκους με τις σουηδικές τοπικές κοινωνίες μέσω κοινωνικών δραστηριοτήτων, εργαστηρίων και του προγράμματος Buddy-Programme. Η πρωτοβουλία Language Buddy Online γεννήθηκε από τη διαπίστωση ότι, στο πλαίσιο της νόσου Covid-19, οι μετανάστες που μάθαιναν σουηδικά στερήθηκαν μεγάλο μέρος της κοινωνικής τους ζωής. Σε λιγότερο από 48 ώρες, η Buddy Sweden βρήκε λύση με τη μορφή ενός νέου ηλεκτρονικού προγράμματος. «Οι άνθρωποι που μαθαίνουν σουηδικά έρχονται σε επαφή με κάποιον που τα μιλάει άνετα, ώστε να μπορούν να συναντηθούν και να γνωριστούν μεταξύ τους μέσω βιντεοκλήσεων. Σκοπός είναι η παροχή ενισχυμένης γλωσσικής κατάρτισης, καθώς και ο μετριασμός της κοινωνικής απομόνωσης για όλους» λέει η Natassia, συνιδρύτρια της Kompis Sverige. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον ειδικό ιστότοπο για να έρθουν σε επαφή με τα νέα τους φιλαράκια και μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 3.000 άτομα.

«Συνειδητοποίησα ότι αυτή ήταν η ευκαιρία να βοηθήσω κι εγώ τους ανθρώπους γύρω μου»

Edward Εργάζεται σε ένα προσωρινό κινητό κουρείο έξω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Στοκχόλμης Σουηδία, Στοκχόλμη

Μερικές φορές, η χρήση της προστατευτικής μάσκας μπορεί να είναι άβολη. Συγκεκριμένα, οι γιατροί που κάνουν μεγάλες βάρδιες διαπίστωσαν ότι αν δεν έχουν χρόνο να ξυριστούν, οι μάσκες δεν εφάπτονται καλά στο δέρμα και μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό. Όταν ενημερώθηκε γι’ αυτό το πρόβλημα από έναν πελάτη που είναι νοσηλευτής, ο Al, ιδιοκτήτης του κουρείου Honest Al στη Στοκχόλμη, αποφάσισε να βρει μια λύση. Έφερε το κινητό κουρείο του στο νοσοκομείο, για να περιποιηθεί και να ξυρίσει δωρεάν τα γένια του προσωπικού. «Δεν πρόκειται για ένα απλό ξύρισμα, είναι μια στιγμή ηρεμίας που επιτρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να χαλαρώσουν· περνούν όλη την ημέρα σε μια εμπόλεμη ζώνη και αυτός ο χρόνος για τον εαυτό τους κάνει τη διαφορά» εξήγησε ο Al. Η πρωτοβουλία ήταν τόσο ευπρόσδεκτη που ο Al ανέτρεξε στις υπηρεσίες ενός ανταγωνιστή του, ώστε ο τελευταίος να προσφέρει με το δικό του κουρείο επιπλέον υποστήριξη σε άλλο νοσοκομείο. «Έχουμε έρθει πιο κοντά μέσα από αυτό και σχεδιάζουμε να ανοίξουμε ένα νέο κουρείο μαζί! Όλα αυτά δείχνουν την απίστευτη δύναμη της συμπόνιας και της χαράς να μεταμορφώνουν τις σχέσεις μας με τους άλλους.»

«Οι Σουηδοί είναι προθυμότατοι να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη»

Mattis και Oskar Ξεκίνησαν έναν ιστότοπο που φέρνει σε επαφή ανθρώπους που βοηθούν με όσους χρειάζονται βοήθεια Σουηδία, Στοκχόλμη

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μια μικρή βοήθεια μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για τους συνανθρώπους μας που δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν καθημερινές εργασίες. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου που θα πρέπει να αυτοαπομονώνονται, αλλά και για όσους πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα λόγω υποκείμενων νοσημάτων. Ο Mattis και ο Oskar ήθελαν να φέρουν σε επαφή τέτοια άτομα που χρειάζονται βοήθεια με ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να βοηθήσουν. Η πλατφόρμα τους, η οποία ονομάζεται Karantänsamverkan (Συνεργασία κατά την καραντίνα) έχει στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απομόνωση, προσφέροντάς τους έναν ασφαλή και εύκολο τρόπο να έρθουν σε επαφή με άλλα άτομα που μπορούν να τους βοηθήσουν. Αυτό το μη κερδοσκοπικό πρόγραμμα ξεκίνησε από τα δύο αδέλφια και τον φίλο τους, Simon Ström. Η απλότητα της διαδικασίας συμμετοχής είναι εμφανής στον ιστότοπο: στην πρώτη σελίδα υπάρχουν μόνο δύο κουμπιά, ένα με τη φράση «Χρειάζομαι βοήθεια» και ένα δεύτερο με τη φράση «Επιθυμώ να βοηθήσω». Πληκτρολογώντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα έρχεστε σε επαφή με άτομα που ζουν κοντά σας. Έως τώρα, 1000 εθελοντές έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους.

«Μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη εναντίον αυτού του αόρατου εχθρού μόνο μέσω της επιστήμης, της τεχνολογίας, της επιχειρηματικής νοοτροπίας και της ανθρώπινης γενναιότητας»

Μούνα Αναπτύσσει το πρώτο τεστ αντισωμάτων COVID-19 στη Σουηδία Σουηδία, Στοκχόλμη

Αφού επιβίωσε από ένα δραματικό ταξίδι ως πρόσφυγας, η Δρ Μούνα αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τους πλέον διακεκριμένους επαγγελματίες στον κλάδο της ιατρικής τεχνολογίας στη Σουηδία. Είναι γιατρός, νευροεπιστήμονας, επιχειρηματίας και τηλεοπτική προσωπικότητα. Η Δρ Μούνα είναι πρωτοπόρος στον τομέα της προληπτικής και εξατομικευμένης ιατρικής. Στη μάχη κατά της νόσου COVID-19 υπήρξε μία από τους εμπνευστές μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας για το πρώτο τεστ αντισωμάτων COVID-19 στη Σουηδία. Αυτό το τεστ επικυρώθηκε επιστημονικά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Akademiska και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας στη Σουηδία. DELETION OF LAST SENTENCE

«Τα μεγάλα πνεύματα του αύριο είναι κλεισμένα στα σπίτια τους, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε τα μεγάλα πνεύματα του σήμερα για να μας βοηθήσουν»

Σοφί και Μανς Παρέχουν δωρεάν στήριξη σε μαθήματα πρακτικής κατεύθυνσης για μαθητές γυμνασίων και λυκείων Σουηδία, Στοκχόλμη

Ως γονείς ξέρετε ότι δεν είναι εύκολο να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαβάσουν μαθηματικά και φυσική όσο τα σχολεία είναι κλειστά. Ωστόσο, πολλοί φοιτητές, δάσκαλοι και άλλοι λάτρεις των φυσικών επιστημών διαθέτουν σημαντικές γνώσεις στον τομέα. Συνεπώς, η Σοφί κι ο Μανς εμπνεύστηκαν την ιδέα για να δημιουργήσουν το εθελοντικό δίκτυο DoTheMath, το οποίο αποτελείται από όσους επιθυμούν να βοηθήσουν. Στο δίκτυο ανήκουν 1700 εθελοντές, οι οποίοι έχουν ήδη βοηθήσει χιλιάδες μαθητές. Αν ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε κάποια παρόμοια πρωτοβουλία στη χώρα σας, επικοινωνήστε στη διεύθυνση press@dothemath.se και θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

«Όταν μάθαμε ότι στον τομέα της υγείας υπήρχε σοβαρή έλλειψη απολυμαντικού χεριών, απλώς αποφασίσαμε να επεκτείνουμε και να προσαρμόσουμε την παραγωγή μας για να βοηθήσουμε»

Άννα Δωρίζει αιθυλική αλκοόλη για την παρασκευή μεγαλύτερων ποσοτήτων απολυμαντικού χεριών Σουηδία, Όχους

Ο λόγος για τον οποίο γνωρίζετε την εταιρεία Absolut είναι πιθανότατα η σουηδική βότκα την οποία παράγει. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η εταιρεία δέσμευσε πόρους της στην παραγωγή απολυμαντικού χεριών. Η Absolut χορήγησε αιθυλική αλκοόλη στην KiiltoClean Ab —μια εταιρεία καθαρισμού που δραστηριοποιείται σε όλη την ανατολική Ευρώπη— ώστε να εξασφαλίσει ότι το ιατρικό προσωπικό στη Σουηδία θα έχει όσο απολυμαντικό χεριών χρειάζεται. Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε εταιρείες που αλλάζουν τον τρόπο εργασίας τους για να στηρίξουν τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.