«Η έρευνά μας χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και θα χρησιμεύσει στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεστ»

Maarten Ανέπτυξε ένα νέο είδος τεστ ταχείας διάγνωσης Ολλανδία, Αϊντχόφεν

Χάρη στη στήριξη της ΕΕ, ο καθηγητής Maarten Merkx από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν έχει αναπτύξει ένα νέο είδος τεστ ταχείας διάγνωσης, που εντοπίζει ιικά αντισώματα στο αίμα μέσω πρωτεϊνών που εκπέμπουν φως. Την ίδια μέθοδο επιχειρεί τώρα να εφαρμόσει στον κορονοϊό. Το πλεονέκτημα της προσέγγισης αυτής είναι ότι το τεστ μπορεί να γίνει απευθείας στο αίμα και ότι το αποτέλεσμα μπορεί να ανιχνευθεί και με την κάμερα ενός κινητού τηλεφώνου. Στόχος του προγράμματος είναι επίσης η ανάπτυξη μιας χάρτινης δοκιμαστικής ταινίας, η οποία θα περιέχει τα ίδια συστατικά εξέτασης. Ο ίδιος την αποκαλεί «φθορίζουσα» χάρτινη διαγνωστική ταινία. Όταν ένα άτομο έχει αντισώματα για κάποιον ιό, σημαίνει ότι έχει ήδη νοσήσει ή έχει εκτεθεί στον ιό αυτό. Η πληροφορία αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για την ανάσχεση ασθενειών όπως η νόσος COVID-19. Η ύπαρξη ενός τέτοιου γρήγορου τεστ αντισωμάτων είναι κρίσιμης σημασίας για εκείνους που εργάζονται με ευπαθείς ομάδες. Μπορεί όμως επίσης να μας βοηθήσει να αποφασίσουμε αν θα πρέπει να επισκεφτούμε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή αν θα πρέπει να επιστρέψουμε στη δουλειά μας.

«Η ΕΕ χρηματοδοτεί την έρευνά μας για τον εντοπισμό και τον περιορισμό των εξάρσεων του ιού»

Marion Είναι επικεφαλής ενός προγράμματος επιδοτούμενου από την ΕΕ με αντικείμενο την ανάπτυξη τεχνικών για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση νέων μολυσματικών ασθενειών Ολλανδία, Ρότερνταμ

Οι καλύτεροι επιστήμονες της Ευρώπης συνεργάζονται για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού και να προετοιμαστούμε καλύτερα για μελλοντικές πανδημίες. Ως επικεφαλής του τμήματος ιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ, η καθηγήτρια Marion Koopmans έχει αφιερώσει την καριέρα της στην καλύτερη κατανόηση ιών όπως αυτού που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Η καθηγήτρια Koopmans αναμένει ότι επιδημικές εξάρσεις σαν τη σημερινή θα γίνουν πιο συνηθισμένες στο μέλλον, λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, της κλιματικής αλλαγής και της αλλαγής των τρόπων χρήσης της γης. Για τον λόγο αυτό, επικεντρώνεται στο πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ετοιμότητά μας. Ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, η ομάδα της αξιοποιεί τα γενετικά δεδομένα του ιού μετουσιώνοντάς τα σε εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναντίον του. Σε αυτά τα εργαλεία περιλαμβάνονται τεστ ταχείας διάγνωσης που θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε τον βαθμό διασποράς του ιού και το επίπεδο ανοσίας που έχει ήδη επιτευχθεί στον πληθυσμό. Η καθηγήτρια Koopmans ανήκει επίσης στους εμπειρογνώμονες που συμβουλεύουν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, όσον αφορά τις πανευρωπαϊκές δράσεις που απαιτούνται για την ανάσχεση και τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Είμαι περήφανος που μπορώ ακόμα να μεταφέρω προϊόντα σε όλη την Ευρώπη χάρη στις πράσινες λωρίδες της ΕΕ»

Fred Παραδίδει βασικά αγαθά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, χάρη στις πράσινες λωρίδες διέλευσης των συνόρων της ΕΕ Ολλανδία, Ουτρέχτη

Τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ μπορεί να είναι κλειστά, αλλά ίσως να έχετε δει κάποια φορτηγά να τα διασχίζουν περιστασιακά. Γνωρίζατε ότι η Ευρώπη βασίζεται σε αυτά τα φορτηγά για τη μεταφορά τροφίμων και βασικών αγαθών για περαιτέρω διανομή και πώληση; Ο Fred είναι ένας από τους χιλιάδες οδηγούς φορτηγών στον οποίο βασιζόμαστε όλοι. Η σκληρή δουλειά του κρατά τα καταστήματά μας γεμάτα και αποτρέπει τις ελλείψεις ζωτικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία. Οι διαδρομές του Fred διευκολύνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 23 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη να επιτρέψουν σε όλα τα φορτηγά οχήματα να περνούν από τους συνοριακούς ελέγχους και τους ελέγχους υγείας εντός 15 λεπτών. Παρείχε επίσης συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προστασίας των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών από τη νόσο COVID-19.

«Η ενεργητική μάθηση είναι πολύ σημαντική. Και ο καλύτερος χώρος για την εξάσκησή της είναι το ίδιο μας το σπίτι»

Άννικε Δημιούργησε μια μέθοδο κατ’ οίκον μάθησης για παιδιά του δημοτικού Ολλανδία, Νάιενσλεκ

Η Άννικε Όττεν διδάσκει στο δημοτικό σχολείο De Bron στο Νάιενσλεκ και ήθελε να μετατρέψει τον εγκλεισμό σε μια ευκαιρία για να κάνει την κατ’ οίκον μάθηση πιο αποτελεσματική για τους γονείς και τα παιδιά. Έτσι ανέπτυξε τη δική της διαδικτυακή μέθοδο διδασκαλίας: «Η πρόκληση της μάθησης». Αυτή η μέθοδος κατ’ οίκον μάθησης γνώρισε πανεθνική επιτυχία. Με βάση τα παιχνίδια, τους γρίφους και τις περιπετειώδεις αποστολές, η μέθοδος βοηθά τα παιδιά με τις γλώσσες και την αριθμητική. Τα παιδιά μαθαίνουν κλάσματα χρησιμοποιώντας φέτες από πορτοκάλι, μαθαίνουν να μετρούν συλλέγοντας κέρματα και αναπτύσσουν γλωσσικές δεξιότητες διαλέγοντας όλα τα προϊόντα με το γράμμα «S» από το ντουλάπι. Οι σελίδες της μεθόδου στο Facebook και το Instagram είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο και η Annieke δημοσιεύει μια γλωσσική και μια μαθηματική δραστηριότητα τέσσερις φορές την εβδομάδα. Τις δραστηριότητες χρησιμοποιούν στην πράξη πολυάριθμοι δάσκαλοι σε όλη τη χώρα.

«Η ιδέα ότι η εκπαίδευση των παιδιών είναι συλλογικό εγχείρημα είναι πέρα για πέρα αληθινή»

Κλίντον Οργανώνει σωματικές δραστηριότητες, για να κρατήσει τα παιδιά ενεργά και να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους Ολλανδία, Ουτρέχτη

Τα παιδιά μας είναι το μέλλον των χωρών μας και της Ευρώπης. Επομένως, είναι απαραίτητο να εκπαιδευτούν κατάλληλα. Κάποιοι δάσκαλοι στις Κάτω Χώρες, όπως ο Κλίντον, οργανώνουν διαδικτυακές δραστηριότητες για τα παιδιά και τους γονείς τους μαζί. Οι δραστηριότητες όχι μόνο διατηρούν τα παιδιά ενεργά, αλλά ενώνουν επίσης την οικογένεια. Η εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα για πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό η ΕΕ έχει προσφέρει διαδικτυακό υλικό στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πάντες. Ο χρόνος που περνάμε στο σπίτι μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να επανασυνδεθούμε με τα μέλη της οικογένειάς μας και να δοκιμάσουμε νέα πράγματα μαζί. Όπως ο Κλίντον, πολλοί άλλοι δάσκαλοι σε διάφορα κράτη μέλη κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να κεντρίσουν και να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών.

«Ως επιχείρηση με τη δυνατότητα να βοηθήσουμε, είναι καθήκον μας να το κάνουμε με όποιον τρόπο μπορούμε»

Άρνο Άρχισε να παράγει απολυμαντικό στο ποτοποιείο του, για να στηρίξει τον ιατρικό κλάδο Ολλανδία, Χρόνινγκεν

Το Hooghoudt είναι ένα οικογενειακό ποτοποιείο στο Χρόνινγκεν (Κάτω Χώρες). Λόγω της μακρόχρονης παρουσίας του στην κοινότητα (από το 1888), θεώρησε καθήκον του να βοηθήσει την πόλη στην καταπολέμηση της πανδημίας. Ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε να βοηθήσει ήταν ιδέα του επικεφαλής ποτοποιού, Φράνκ Λέιστρα: αφού διαπίστωσε πόσο δύσκολο ήταν για τους επαγγελματίες του κλάδου της υγείας να βρουν απολυμαντικά προϊόντα, αποφάσισε να αρχίσει να παράγει ο ίδιος απολυμαντικό στο ποτοποιείο. Οι πρώτες παραγγελίες κατέφτασαν από την υπηρεσία ασθενοφόρων του Χρόνινγκεν και από την υπηρεσία κατ’ οίκον περίθαλψης TSN, ενώ η οικογενειακή επιχείρηση βρίσκεται επίσης σε επαφή με το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Χρόνινγκεν. Στις άνευ προηγουμένου κρίσεις απαιτούνται άνευ προηγουμένου αντιδράσεις όπως αυτή. Ένα επείγον πακέτο κινήτρων ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μετριάσει τις επιπτώσεις του ιού, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει ήδη στη διάσωση ζωών, θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων με χρηματοδότηση ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Τα χειροκροτήματα είναι πραγματικά συγκινητικά και η στήριξη που δεχόμαστε για τη δουλειά μας είναι αληθινά εκπληκτική»

Γιαν Ενισχύει τις ομάδες που καταπολεμούν την πανδημία Ολλανδία, Λάιντερντορπ

Ο Γιαν είναι παθολόγος ο οποίος κάνει βάρδιες στο τμήμα του νοσοκομείου όπου αντιμετωπίζονται τα κρούσματα κορονοϊού, στην πόλη Λάιντερντορπ. Παρόλο που για την ώρα τα πράγματα είναι ήρεμα, ο Γιαν και οι συνάδελφοί του αναμένουν τον φόρτο εργασίας τους να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες. Η στήριξη που επιδεικνύουν οι κάτοικοι της πόλης για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, η οποία εκφράζεται με χειροκροτήματα από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια κάθε βράδυ, τους αγγίζει πραγματικά και τους δίνει θάρρος ώστε να αντιμετωπίσουν τη δοκιμασία που τους περιμένει. Αν και δεν είμαστε όλοι επαγγελματίες στον κλάδο της υγείας, ο καθένας μας μπορεί να επιδείξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη βοηθώντας όσους εργάζονται στην πρώτη γραμμή να παραμείνουν δυνατοί.